HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. december 12., kedd

Meghosszabbítani az adventet

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel – írta Pilinszky János, a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb lírikusa.

Kiss Judit 2017. december 12., kedd

Reneszánszát éli a nyomtatott könyv: száz kiadó termékeit várják a kolozsvári adventi vásárra

Egyre kelendőbbek Erdélyben is a nyomtatott könyvek, nem kell a Gutenberg-galaxis végét vizionálni – mondta el a Krónika megkeresésére Nagy Péter, az Idea Könyvtér vezetője annak kapcsán, hogy csütörtökön kezdődik a könyvesbolt által szervezett négynapos adventi vásár Kolozsváron.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. december 10., vasárnap

„A magyar nyelv mindenre alkalmas” – Lövétei Lázár László költő díjairól, kedvenceiről

Lövétei Lázár László költő, műfordító, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője nemrégiben kapott díjairól, kedvencéről, Arany Jánosról, az Arany-emlékévről, a román és magyar irodalom közti átjárhatóságról, valamint a fordítás és lapszerkesztés vonatkozásairól beszélt a Kr

Kiss Judit 2017. december 08., péntek

Fel kellene nőnünk Arany Jánoshoz – Szilágyi Márton irodalomtörténész az életműről és annak kutatásáról

A kolozsvári bölcsészkaron mutatták be elsőként Szilágyi Mártonnak, az ELTE tanárának, elismert irodalomtörténésznek „Mi vagyok én?” – Arany János költészete című monográfiáját. Szilágyi Márton a Krónikának többek között elmondta: másként kezdődik az Arany-életmű, mint ahogy eddig tudtuk.

Kiss Judit 2017. december 07., csütörtök

A „bábszínház-nagykorúsító” Kovács Ildikóra emlékeznek Kolozsváron

Kovács Ildikó bábszínházi rendezőre emlékeznek azzal az egész napos rendezvénysorozattal, amelyet pénteken szervez a kolozsvári Puck Bábszínház.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. december 07., csütörtök

Nyitott történelemkönyv a börtönmúzeum: Európai Örökség címre jelölték a máramarosszigeti intézményt

Örvendetes, hogy még inkább a figyelem középpontjába került a máramarosszigeti Kommunizmus és Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeuma, amely a világon az elsőként megnyílt kommunizmusmúzeum – értékelt Dobes Andrea, az intézmény történésze annak kapcsán, hogy Európai Örökség címre jelölték

Kiss Judit 2017. december 05., kedd

Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható hiányosságok terén, és bár jottányi megvalósulna abból, amit a 11 hónapja a bársonyszékben ülő szaktárcavezető ígérget, facebookos csörtékben merülnek ki a konkrétumok.

Kiss Judit 2017. december 04., hétfő

Színházi háttérmunkások reflektorfényben: Magyar Teátrum Díj Toásó István udvarhelyi világosítónak

Fontos, hogy a színházi háttérszakmában dolgozók munkáját is díjjal ismerik el, így rájuk irányul a figyelem – mondta el a Krónikának Toásó István, az udvarhelyi teátrum világosítója, aki vasárnap Magyar Teátrum Díjat kapott Békéscsabán.
 

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. december 03., vasárnap

„Hajlandóak vagyunk békében élni” – figyelemfelkeltő futás december elsején

A románok és magyarok közti béke elősegítésének szándékával futott Nagyenyedről Gyulafehérvárra Polgár Levente Ioan ultramaratonista december elsején, a román nemzeti ünnepen.
 

Kiss Judit 2017. november 27., hétfő

Kuncz Aladárra emlékeztek Budapesten, Aradon is emléktáblát állítanának az írónak

A két világháború közti erdélyi irodalom jelentős alakja, Kuncz Aladár emlékét őrzi az az emléktábla és dombormű, amelyet Budapesten helyeztek el a Kölcsey Egyesület kezdeményezésére – mondta el a Krónikának Fekete Károly, a kulturális szervezet alelnöke.

Kiss Judit 2017. november 26., vasárnap

Egzotikum a románoknak a magyar irodalom – küldőkönyvtár nyílt Kolozsváron

A magyar irodalmat ismertetné meg a román közönséggel a Fehér Holló Médiaklub Egyesület, amely küldőkönyvtárat nyitott a kincses városban, hogy szorgalmazza a két kultúra közti párbeszédet.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. november 23., csütörtök

Az emberközpontú tudományt ünneplik, népszerűsítik a hét végén Kolozsváron

A magyar tudományt ünnepli a hétvégén az erdélyi tudományos élet, amelynek központi rendezvénye plenáris előadásokkal, tudománynépszerűsítő rendezvényekkel és emlékkonferenciával várja pénteken és szombaton az érdeklődőket Kolozsváron.

Kiss Judit 2017. november 22., szerda

A hosszútávfutó irodalmár és mítoszai - Balázs Imre József költő, irodalomtörténész irodalmi estje

Irodalmárként való indulásáról, kutatási területéről, költészetének vezérmotívumairól is beszélt Balázs Imre József költő, irodalomtörténész és -kritikus az Erdélyi Magyar Írók Ligája által szervezett kedd esti kolozsvári beszélgetésen.

Kiss Judit 2017. november 22., szerda

Különleges jelmezek tárlata Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi dizájnhét keretében nyílt meg a magyar nyelvű színjátszás különleges jelmezeit felvonultató kiállítás, amely a péntekig tartó rendezvénysorozat ideje alatt megtekinthető a Lábas Házban.

Kiss Judit 2017. november 20., hétfő

Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, bizonyos fogyasztási cikkek megvásárlása, vagy ismételten gondjai adódnak a munkahelykereséssel.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. november 19., vasárnap

Kesztyűs kézzel kell bánni a citrusfélékkel

Nem szabad felhasználni a narancs- és citromhéjat, a déligyümölcsöket körültekintően kell meghámozni, mert az emberi szervezetre káros vegyszereket tartalmazhat a héjuk – hívják fel a figyelmet a növényvédelmi szakértők és fogyasztóvédők.