HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. május 22., kedd

Versenyben a rajzfilmmel: „ördögmusical” a Kolozsvári Magyar Operában

„Ördögmusical” ősbemutatóját tartják csütörtökön a Kolozsvári Magyar Operában, a történet kamasz ördögének a felnőtté válás próbáit kell kiállnia – jelentették be kedden az alkotók. A Béres László rendezte előadást 6 évestől 99 évesig mindenkinek ajánlják.

Kiss Judit 2018. május 21., hétfő

Balázs Imre József irodalomtörténész az örök kamasz és koraérett bölcs Dsidáról, illetve a kezdeményező Páskándiról

Kivételes formakultúrája volt, örök kamaszként és koraérett bölcsként egyaránt meg tudott nyilvánulni Dsida Jenő, Páskándi Géza munkásságának pedig három műnemben is kezdeményező jelentősége volt  – mondta el Balázs Imre József. A hét végén emlékeztek a két alkotóra Szatmáron.

Kiss Judit 2018. május 18., péntek

Múzeumok kincsei és fehér éjszakája – különleges kulturális programok Erdélyben a világnap alkalmából

A közgyűjtemények fontosságára hívja fel a figyelmet a múzeumi világnap, amelyet május 18-án tartanak világszerte. Ebből az alkalomból több erdélyi és partiumi városban éjszaka is lehet látogatni a múzeumokat.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Kiss Judit 2018. május 15., kedd

Szentivánéji álom – sziporkázó diákelőadás a jubiláló kolozsvári unitárius kollégiumban

Magával ragadó, lendületes, a közönséggel összekacsintó, jó humorú színpadi előadás született a 461 éves kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, amely a hétvégén ünnepelte újraindulásának 25. évfordulóját.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. május 14., hétfő

A vers több, mint puszta szöveg – Álljunk meg egy szóra László Noémi Méhes György-nagydíjas költővel

„A vers több, mint pusztán szöveg, annál jóval több, és nem hagyhatja hidegen olvasóját. Költő pedig az, akinek a verseit halála után ötven évvel is olvassák” – mondta el László Noémi költő, aki az Erdélyi Magyar Írók Ligája idei Méhes György-nagydíját kapta vasárnap Kolozsváron.

Kiss Judit 2018. május 13., vasárnap

Nagybányán tartották a hétvégén a Magyar Nyelv Napjait

A nagybányai Németh László Elméleti Líceum adott otthont a hétvégén az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) által szervezett vándorrendezvénynek, a Magyar Nyelv Napjainak.

Kiss Judit 2018. május 12., szombat

A szó szerinti hűség szellemi hűtlenség – műfordítók kerekasztala a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Az eredeti mű és a fordítás közti korántsem egyszerű viszonyt, az egyik nyelvből a másikba vezető oda-vissza utazás nehézségeit boncolgatták a résztvevők a Fordítás: hasonmás vagy alteregó? című kerekasztal-beszélgetésen.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. május 11., péntek

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Gyergyai Csaba , Kiss Judit , Pap Melinda 2018. május 10., csütörtök

A vidéki gyerekek felzárkóztatását ösztönöznék az óvodai oktatás kötelezővé tételével

A városokban jellemzően nagyobb arányban íratják be óvodába a gyerekeket, mint vidéken – ezt az aránykülönbséget csökkentenék az óvodai oktatás kötelezővé tételéről szóló, a szenátus által hétfőn elfogadott törvénymódosítással.

Kiss Judit 2018. május 10., csütörtök

Kolozsváron és Csíkszeredában is a könyvé a főszerep csütörtöktől vasárnapig

Írókat, költőket lát vendégül, könyvbemutatókat, megemlékezéseket, koncerteket, gyerekprogramokat vonultat fel, és persze rengeteg új kiadványt kínál két csütörtökön kezdődő könyves rendezvény: a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét és a Csíkszeredai Könyvvásár is vasárnapig tart.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. május 08., kedd

Bogdán Zsolt az UNITER-díjról: mai tapsra holnap már nem lehet hivatkozni

„Az elmúlt években rendkívüli, szeretnivaló emberekkel, nagy formátumú művészekkel volt alkalmam dolgozni. Az ünnepek után a hétköznapok következnek, mai díjra, mai tapsra holnap már nem lehet hivatkozni” – mondta el a Krónikának Bogdán Zsolt kolozsvári színművész.

Kiss Judit 2018. május 08., kedd

Gondot okoz a kiadóknak a csíkszeredai és kolozsvári könyvvásár egymásra szervezése

Elégedetlen több erdélyi könyvkiadó, hogy egyazon időpontban, május 10. és 13. között tartanak két nagy könyves rendezvényt: a csíki és kolozsvári könyvünnepet. Az egybeesésnek a szervezők sem örülnek, azonban nem sikerült együttműködniük a kérdésben.

Kiss Judit 2018. május 04., péntek

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Kiss Judit 2018. május 03., csütörtök

Forog a „filmmisszió” Márton Áronról – két év múlva készülhet el a közösségi összefogással létrejövő alkotás

Szeretnénk bemutatni a nagyvilágnak a 20. századi erdélyi történelem megkerülhetetlen alakját, karizmatikus szellemiségét – jelentette ki a Krónikának a Márton Áron püspök életéről szóló nagyjátékfilm producere, Tofán Zsolt. Több ezren dolgoznak a filmen.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. április 25., szerda

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.