HIRDETÉS
Kiss Judit 2019. január 16., szerda

Kiállítják Aradon Feszty Árpád triptichonját – nemsokára újra láthatja a közönség a Krisztus temetése című monumentális alkotást

Feszty Árpád monumentális hármas képét, a Krisztus temetését több mint fél évszázadnyi szünet után újra kiállítják Aradon. A kiállítást a Kölcsey Egyesület kezdeményezte, amelynek ügyvezető elnökét, Berecz Gábort kérdeztük.

Kiss Judit 2019. január 16., szerda

Átjáró párhuzamos világok között

Véletlenül egészen közel esik időben egymáshoz a magyar és a román kultúra napja – előbbit tegnap ünnepelték Mihai Eminescu születésnapjához időzítve, utóbbit január 22-én, a Himnusz megírásának napjára emlékezve tartják magyar nyelvterületen.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2019. január 11., péntek

A magyar kultúrát ünnepli a Szigligeti Színház – gazdag rendezvénysorozatot szervez január második felében a nagyváradi teátrum

Ady Endrére emlékszik a költő halálának centenáriumán, valamint vendégül látja a 2017-ben alakult Magyar Színházi Szövetség éves színházi seregszemléjét, a MAFESZT-et a nagyváradi Szigligeti Színház január második felében. 

Hallgassa online rádióinkat
Kiss Judit 2019. január 10., csütörtök

Megújul Kolozsvár egyik patinás épülete – restaurálják a kincses városbeli gyógyszerészeti múzeumnak otthont adó műemléket

Felújítják a kincses városbeli patikatörténeti múzeumnak otthont adó Mauksch–Hintz-házat. A 16. században épült műemlék épület restaurálása a tervek szerint két évig tart, ekkor nyitják meg újra a gyógyszerészeti múzeumot.

Kiss Judit 2019. január 09., szerda

Alap nélküli házunk tája

Úgy tűnik, hatalmas, már-már kifogyhatatlan a miniszteri bársonyszékben újfent ott trónoló tanügyminiszter asszony ötleteinek tárháza. Ecaterina Andronescu újabb és újabb javaslatokkal, tervekkel áll elő.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2019. január 08., kedd

Kerek évfordulók 2019-ben: a száz éve elhunyt Ady és a 90 éve meghalt Elek apó emléke előtt is tisztelegnek idén

„Ady jelentőségét kétségbe vonni lehetetlen” – fogalmazott megkeresésünkre Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője annak apropóján, hogy idén, a költőóriás halálának századik évfordulóján Erdélyben is megemlékezéseket tartanak. 

Kiss Judit 2018. december 29., szombat

Óévbúcsúztatás, újévköszöntés a színházakban: változatos előadások kínálatával várják közönségüket év végén az erdélyi teátrumok

Kalandos, fordulatos, humorban bővelkedő történetek elevenednek meg az erdélyi színházak szilveszteri kínálatában. Ünnepi komédia, krimi, abszurd darab és vérbő fekete humorral átszőtt történet várja az évbúcsúztató teátrumok közönségét.

Kiss Judit 2018. december 17., hétfő

Váta Lóránd fellebbezésre készül, miután alapfokon elvesztette a Transindex elleni sajtópert

Elutasította a kolozsvári táblabíróság a Váta Lóránd színművész által a Media Index Egyesület, a Media Net Kft. és Kulcsár Árpád, a Transindex portál egykori főszerkesztője ellen megfogalmazott panaszt – közölte hétfő délután a Kolozsvári Rádió.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. december 15., szombat

A nő, aki nem viseli el a középszerűséget – az év utolsó premierjére, a Hedda Gablerre készül a temesvári Csiky Gergely színház

Henrik Ibsen egyik kultikus drámáját, a Hedda Gablert mutatja be a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A középszerűségtől irtózó, illúziók világában élő nő drámáját Tom Dugdale amerikai rendező állította színpadra, a premiert december 21-én láthatja a nagyérdemű.

Kiss Judit 2018. december 12., szerda

Kiteljesedik a kolozsvári könyvszemle: a Vallásszabadság Házában várja az érdeklődőket csütörtöktől az Adventi Könyvvásár

Az immár hagyományos kolozsvári adventi könyvvásár új helyszínen, a Vallásszabadság Házában várja a könyvbarátokat csütörtöktől vasárnapig. A számos új kiadványt, gazdag programot kínáló szemléről Nagy Péter, a szervező Idea Könyvtér vezetője beszélt a Krónikának.

Kiss Judit 2018. december 11., kedd

„Harmadik kezünk”, az okostelefon

Lassan egy éve, hogy kitiltották az iskolákból a mai diákság szellemi, fizikai tekintetben és kapcsolatok szempontjából is „harmadik kezének” tekinthető mobiltelefont. Januárban hozott létre ugyanis a romániai közoktatási rendszer egészére érvényes új keretszabályzatot a kormány.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. december 09., vasárnap

Balázs-Bécsi Gyöngyi: megerősítés és felelősség is a Kallós Zoltán Alapítvány Prima Primissima díja

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában kapott Prima Primissima díjat a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány a hét végén Budapesten. Az elismerésről Balázs-Bécsi Gyöngyi, a Kolozs megyei szervezet elnöke beszélt a Krónikának.

Kiss Judit 2018. december 06., csütörtök

Víz alatti világok, belső tájak – Papp Attila Zsolt és Fekete Vince verseskötetét mutatták be Kolozsváron

Papp Attila Zsolt Az atlantiszi villamos, illetve Fekete Vince Szárnyvonal című kötetét mutatták be csütörtök este a kolozsvári Bulgakov kávézóban az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) évadzáró rendezvénysorozatának első eseményén.

Kiss Judit 2018. december 05., szerda

Mindennapi adventünket…

Benne járunk az adventi időszakban, elkezdődött a kereszténység legfontosabb ünnepére való ráhangolódás. Ilyentájt, a karácsonyt megelőző hetekben sok helyen felerősödik, életre kel a jótékonykodás gyakorlata, előtérbe kerül énünk adakozóbb része.

Kiss Judit 2018. december 02., vasárnap

„A népi kultúrát nem lehet múzeumba zárni” – a harminc éves Csík zenekar tagjai a népzene szeretetéről, az együttes történetéről

Erdélyi turnén lépett fel az alapításának harmincadik évfordulóját ünneplő Csík zenekar. Az együttes tagjai közül néggyel – Csík János (hegedű, ének), Kunos Tamás (brácsa), Majorosi Marianna (ének), Szabó Attila (hegedű, gitár) – a turné kolozsvári állomásán beszélgettünk.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. november 30., péntek

Garaczi László: a Csipike szép, nemes anyag – a magyarországi író a Fodor Sándor-meséről, Erdélyhez fűződő kapcsolatáról beszélt

Garaczi László magyarországi író alkalmazta színpadra Fodor Sándor népszerű meséjét, a Csipikét. A mesejátékból készült előadást szerdán mutatták be Csíkszeredában. Garaczi László a Csipikéről, Erdélyhez fűződő kapcsolatáról, alkotói munkájáról is beszélt a Krónikának