HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. október 17., kedd

Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed az abonamentet a trámvájra” – gyakran hallani ilyesféle keverékmondatokat a nagyvárosi utcán.

Kiss Judit 2017. október 15., vasárnap

Egyoldalú az erdélyi magyar és a román irodalom közti szerelem

Szkeptikusak az írók a román és magyar kultúra közeledését illetően – mondta el a Krónikának Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője azt követően, hogy a folyóiratnak a magyarok és románok kapcsolatát körüljáró lapszámát Bukarestben mutatták be.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. október 14., szombat

Ünnepel a nyitottság tere, a kolozsvári Tranzit Ház

„Valami különleges történt itt húsz évvel ezelőtt, az épület új életet kapott, az egykori Poalei Tzedek elhagyatott ortodox zsinagóga mindenki számára nyitott kulturális térré vált” – hangzott el a Tranzit Ház jubileumi programsorozatának megnyitóján.

Kiss Judit 2017. október 13., péntek

Jubilál a kolozsvári Tranzit Ház

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a kolozsvári Tranzit Ház, a romániai rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb múltú független intézménye, amely ez alkalomból szervezi meg október 13. és 21. között a Tranzit Napok Fesztivált.

Kiss Judit 2017. október 12., csütörtök

Létezésünk a dokumentumfilmek tükrében – Interjú Kató Csillával az Astra filmfesztivál idei kiadásáról

Hét napon keresztül összesen 100 alkotást, a világ 30 országából érkezett produkciókat tekinthet meg a közönség az október 16. és 22. között tartandó nagyszebeni Astra filmfesztiválon. A szemléről Kató Csilla művészeti igazgató beszélt a Krónikának.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. október 11., szerda

Az egy főre eső rossz hírek

Ha csak találomra olvas bele valaki a hazai portálok kínálatába, lapozza fel az újságokat, naponta értesülhet arról, mi minden nem működik zökkenőmentesen az egészségügyben (sem).

Kiss Judit 2017. október 09., hétfő

Tízezren a Filmtettfeszt tíz helyszínén, elégedettek a szervezők

Mintegy tízezren vettek részt a vasárnap zárult, tíz erdélyi és partiumi városban megszervezett, magyar alkotásokat, közönségtalálkozókat, animációs műhelyeket felvonultató Filmtettfeszten – mondta el a Krónikának Zágoni Bálint főszervező.

Kiss Judit 2017. október 08., vasárnap

Csipsz helyett gyümölcsöt kapnak a kolozsvári diákok

Romániában keveset költenek a szülők a gyerekek egészséges étkezésére egy friss felmérés szerint. A kolozsvári unitárius kollégium jó példát mutat: hetente szervezett gyümölcsnapja a helyes életmódra irányítja a diákok figyelmét.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. október 07., szombat

Aki tudta, hogy a humor a szabadságot je­lenti – Bajor Andorra emlékeztek Kolozsváron

Bajor Andor életművének jelentőségéről, az irodalomtörténetben betöltött helyéről, emberi és szerkesztői kvalitásairól esett szó az író, humorista kilencvenedik születésnapja apropóján tartott kolozsvári rendezvényen.

Kiss Judit 2017. október 04., szerda

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését.

Kiss Judit 2017. szeptember 27., szerda

Szépséges illúziók

Prímán fognak beszélni angolul, németül, franciául a romániai gyerekek, hiszen 98,3 százalékuk sajátít el nemzetközi nyelveket – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának a Nyelvek Európai Napja apropóján közzétett felméréséből.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. szeptember 26., kedd

Gazdagodik, megújul a brassói állatkert

Kibővül a brassói állatkert, ahol három új majomfaj, valamint egy jaguárkölyök is megtekinthető lesz. Az intézmény majomháza télen is látogatható, és speciális üvegfalon keresztül tekinthetők meg a tigrisek és oroszlánok.

Kiss Judit 2017. szeptember 25., hétfő

Egyre népszerűbb a temesvári magyar városünnep

Bár nem volt végig kedvező az időjárás a Temesvári Magyar Napok ideje alatt, összességében véve mégis sikeresnek bizonyult a hétvégi rendezvény: mintegy 35 ezren fodultak meg a programsorozaton – mondta el a Krónikának Horváth Mitzi szervező.

Kiss Judit 2017. szeptember 24., vasárnap

A kicsi árnyék és a nők családregénye - Gerlóczy Márton író, Áprily Lajos dédunokája új könyvéről

Gerlóczy Márton magyarországi író, Áprily Lajos dédunokája újonnan megjelent könyvéről, a Mikecs Anna: Altatóról beszélt a Krónikának. A könyvet szerdán, szeptember 27-án mutatják be Kolozsváron, hiszen szereplői, narrátorai ezer szállal kötődnek ide.

Kiss Judit 2017. szeptember 21., csütörtök

Kulturális seregszemle Temesváron: nemcsak helyieket várnak a hétvégi magyar napokra

Gazdag kulturális és szórakoztató kínálattal várja a közönséget a péntektől vasárnapig tartó Temesvári Magyar Napok. A rendezvényen, és négy közeli városban a történelmi Bánsághoz kötődő kiadványait mutatja be a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. szeptember 20., szerda

Ősbemutatókkal ünneplik a magyar dráma napját az erdélyi színházak

Erdély-szerte megünneplik a teátrumok a magyar dráma napját annak emlékére, hogy szeptember 21-én tartották Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját 1883-ban.