HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. augusztus 18., péntek

KMN – Kukorelly Endre: a művek igazi befogadása érzéki dolog

Műélvezetről, a művészetek oktatásának visszásságairól és elavultságáról, „életvezetési tanácsokról” és persze irodalomról is szó esett a Kukorelly Endrével a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott beszélgetésen csütörtök délután a Bulgakov kávézóban.

Kiss Judit 2017. augusztus 16., szerda

Karnyújtásnyira Kolozsvár

Térben és időben is összefog, egyesít, ugyanakkor szerteágazik mindaz, ami az immár nyolcadik alkalommal szervezett Kolozsvári Magyar Napok hozadéka.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. augusztus 15., kedd

KMN – Arany János kalapja az autóbuszon

A kétszáz éve született költőóriás munkásságát, életművét, kapcsolatait, az irodalomra tett máig tartó hatását idézi fel a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Arany200 elnevezésű mozgókiállítása, amely a kincses városben tekinthető meg a KMN keretében.

Kiss Judit 2017. augusztus 15., kedd

KMN – A csend arcai a Mimesis kortárs művészeti fesztiválon

Ki lehet lépni a bennünket körülvevő hangzavarból és be lehet lépni a csendbe? – erre a kérdéskörre összpontosít a Kolozsvári Magyar Napok keretében nyílt kortárs képzőművészeti tárlat, amely a Bánffy-palota pincelabirintusában tekinthető meg. 

Kiss Judit 2017. július 27., csütörtök

Hiánypótló vándorszínház a bánsági szórványban

Arad, Temes és Krassó-Szörény megyei szórványtelepülésekre viszi el előadását augusztusban a Bánsági Vándorszínház, amelynek vezetője, Aszalos Géza színművész beszélt a kezdeményezésről a Krónikának.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. július 26., szerda

A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

Kiss Judit 2017. július 26., szerda

Indiai tánc egyedülálló színházi műhelye Kidén

Különleges, Erdélyben egyedülálló színházi műhelymunkára várja az érdeklődőket augusztus 12. és 17. között a Kolozs megyei Kidén a Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák. 

Kiss Judit 2017. július 20., csütörtök

Jön az első erdélyi magyar képregény: ősszel jelenik meg a Fantomatika havilap

Az űrben játszódik az első erdélyi magyar képregénysorozat, melyet havilap formájában ad ki ősztől két kézdivásárhelyi képzőművész. A sorozat önálló történetekből fog állni – ismertette a Krónikával Szabó Krisztina képzőművész.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. július 19., szerda

A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek országszerte az érettségi, kisérettségi eredmények.

Kiss Judit 2017. július 15., szombat

A nő, aki nélkül a fű sem nőtt: Szilvássy Carola bárónéról nyílt tárlat

Július végéig látogatható a Szilvássy Carola báróné életpályáját bemutató tárlat Sepsiszentgyörgyön. A reformáció 500. évében különösen fontos, hogy ráirányítsák a figyelmet, mondta a Krónikának Szebeni Zsuzsa, a tárlat kurátora.

Kiss Judit 2017. július 12., szerda

Fülöp-szigeteki díj a Bözödújfaluról szóló dokumentumfilmnek

A Kopjafa a házunk helyén című, a vízzel elársztott Bözödújfaluról készített, Barabás Eszter rendezte alkotás nyerte a Fülöp-szigeteki Manilában tartott iChill International Film Festival legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. július 12., szerda

A hiányzó garancialevél

Biztosan akadnak, akik jó eredménynek tekintik, hogy a végleges adatok szerint az érettségizők 72,9 százaléka érte el a 6-os fölötti átlagot, és persze olyanok is, akik erre legyintenek.

Kiss Judit 2017. július 06., csütörtök

Gyógyító versek költője: Egyed Emesét köszöntötték 60. szülinapján Kolozsváron

Legújabb kötetének bemutatójával, meglepetéskiadvánnyal, munkásságát értékelő beszédekkel, valamint versekkel köszöntötték Egyed Emese költőt, irodalomtörténészt 60. születésnapján szerdán Kolozsváron.

Kiss Judit 2017. július 05., szerda

Mérföldkövek és részletek

Felülnézetből már maga az bizakodásra ad okot, hogy a tantervek megvannak, és akár kész lesznek a tankönyvek, akár nem, ősszel a magyar ötödikeseknek már nem a románok számára írt anyag első leckéjén, a nehéz Mircea Eliade-szövegen kell átrágniuk magukat.

Kiss Judit 2017. július 04., kedd

Érték-népszerűsítés Szebenben: megduplázódott a látogatók száma a Hungarikum Napokon

Egyértelmű sikerként könyvelhető el a vasárnap lezárult nagyszebeni Hungarikum Napok: több mint kétszer annyian vettek részt a rendezvényen, mint az elmúlt évben.

HIRDETÉS
Kiss Judit , Gyergyai Csaba , Tamás Attila 2017. július 02., vasárnap

„Hegyetrengető” fesztivál: tízezreknek vált ideiglenes otthonává Torockó

Impozáns helyszínéül szolgált a másodízben szervezett Double Rise fesztiválnak az Erdély legszebb településének is tartott Torockó, amely kiemelkedő nemzeti érték és hungarikum. A rendezvénysorozat több mint száz programmal várta az érdeklődőket.