HIRDETÉS
HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. július 18., szerda

„Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában a csúszópénz intézményének megszüntetését célzó gépezet.

Kiss Judit 2018. július 17., kedd

Verset, regényt és esszét díjaztak – Három erdélyi magyar szerző kötetét részesítette elismerésben a Román Írószövetség

Verseskötetet, regényt és monográfiát – Egyed Emese, Demeter Zsuzsa és Király Farkas tavaly megjelent kötetét díjazta hétfőn a Román Írószövetség kolozsvári fiókja.

Kiss Judit 2018. július 15., vasárnap

Kápolna Mikes Kelemen tölgyének üregében: különleges teret hoznak létre a nemrég elpusztult, 330 éves zágoni fatörzsben

Új szerepet szánnak Mikes Kelemen kipusztult zágoni fájának: a 330 éves tölgy üregében különleges teret, aprócska kápolnát alakít ki Mónus Béla magyarországi fafaragó művész. Az alkotó a Krónikának elmondta, a munka már elkezdődött, szeptemberben fejeződhet be.

Kiss Judit 2018. július 15., vasárnap

Hiánypótló könyv magyar női példaképekről – az 50 elszánt magyar nő című kötet társszerzője a nemrég megjelent kiadványról

Nemcsak gyermekek, de minden érdeklődő olvasó kíváncsiságát felkeltheti és kielégítheti az 50 elszánt magyar nő című színes, szórakoztató, ismeretterjesztő kötet. A hiánypótló kiadvány társszerzőjével, Neset Adrienn műfordítóval, újságíróval  beszélgettünk.

Kiss Judit 2018. július 14., szombat

Hallgatni Aranyt – erdélyi színészek is tolmácsolják a kétszáz éve született költő verseit, leveleit

Nemrég készült el és vált mindenki számára elérhetővé az az Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó online hangoskönyv, amelyben hetven, köztük számos erdélyi színész tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség a költő műveit.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. július 11., szerda

Engedjük, hadd menjen?

Korántsem új a nap alatt, s az idei vizsgaidőszakban is ismétlődik, amihez hosszú évek óta hozzászoktunk.

Antal Erika , Barabás Hajnal , Kiss Judit 2018. július 11., szerda

Románvizsga: a javító szerint nem szempont az anyanyelv – mélyreható, rendszerszerű változást várnak a tanügyben

Nem számít, hogy ki milyen anyanyelvű, a lényeg, hogy helyesen fogalmazzon románul – vélekedett a dolgozatokat javító vásárhelyi bizottság tagja, Bogdan Raţiu. Magyar szakemberek szerint mélyreható, rendszerszerű változás nélkül nem várható javulás az érettségi eredményeket illetően.

Kiss Judit 2018. július 10., kedd

Az eső ellenére népszerűnek bizonyult a szebeni Hungarikum Napok

A hétvégi viszontagságos időjárás, árvizek, felhőszakadások, a megyére kibocsátott narancssárga riasztás ellenére rengetegen látogattak el a Nagyszebenben immár kilencedszer szervezett Hungarikum Napokra.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Barabás Hajnal , Kiss Judit 2018. július 09., hétfő

Enyhén nőtt az átmenési arány az érettségin – a Maros megyei javítókra panaszkodnak Háromszéken

A sikeresen érettségizők aránya két százalékkal, 67, 7 százalékról 69,7 százalékra nőtt – derült ki az óvások utáni, végleges vizsgaeredményekből. Kovászna megyében arra panaszkodnak, hogy a marosvásárhelyi javítók alulértékelték a háromszéki diákok román dolgozatait. 

Kiss Judit 2018. július 08., vasárnap

Kristályglóbusz Radu Jude filmjének: román alkotás kapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Radu Jude „intelligens vészjelzésnek”, a történelmet illető romániai rövidlátás és holokauszttagadás kritikájának is nevezett filmje nyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját szombaton. A szemlén magyar alkotást is díjaztak.

Kiss Judit 2018. július 07., szombat

A vallásszabadságnak nemcsak háza, de otthona is a Magyar Unitárius Egyház új kolozsvári közösségi tere

„Felébredt Csipkerózsika-álmából a több száz éves épület, azért újították fel, hogy közkinccsé tegyék, feladatunk pedig, hogy belakjuk, lelki házzá alakítsuk a vallásszabadság eszmeisége jegyében” – fogalmazott Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök szombaton a Vallásszabadság H&

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Kiss Judit , Molnár Rajmond 2018. július 06., péntek

Érettségi: megkopott a tudás értéke – a politikumnak és a szakmának is tennie kell az oktatás minőségének javulásáért

A politikumnak, a szakembereknek is tenniük kell azért, hogy javuljon az oktatás és jobbak legyenek az érettségi eredmények, ugyanakkor értékválsággal küzd a társadalom, megkopott a tudás értéke, a rendszer nem ösztönzi tanulásra a fiatalokat.

Kiss Judit 2018. július 06., péntek

A román történelmi rövidlátás kritikája – elismerés övezte Radu Jude új filmjét Karlovy Varyban

„Erős kritika Romániáról”, „intelligens vészjelzés” Radu Jude új nagyjátékfilmje, amelyet hétfőn mutattak be a Karlovy Vary-i nemzetközi szemle versenyprogramjában. Az alkotásról elismerő hangon írt a nemzetközi szaksajtó.

Kiss Judit 2018. július 04., szerda

Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító kezdeményezés formájában fogalmaztak meg szenátorok és képviselők: a jövőben nem pusztán pénzbírsággal sújtanák azokat, akik filmeznek vezetés közben.

Kiss Judit 2018. július 04., szerda

Kezdődik a szebeni ünnep: a szórványtérség magyarjait és a más nemzetiségűeket is megszólítja a Hungarikum Napok

Reméljük, idén még többen látogatnak el a nagyszebeni Hungarikum Napokra, mint tavaly, amikor több mint 12 ezren vettek részt a rendezvényen – mondta el a csütörtökön kezdődő, vasárnapig tartó programról Serfőző Levente főszervező.

HIRDETÉS
Kiss Judit , Molnár Rajmond , Antal Erika 2018. július 04., szerda

A magyar diákok csaknem fele megbukott az idei érettségin

A magyar diákoknak 43 százaléka megbukott az érettségin, országos szinten gyengébbek lettek az óvások előtti eredmények, mint tavaly. A Kolozs megyei diákok teljesítménye lett a legjobb Romániában.