Kiss Judit 2019. március 24., vasárnap

Gyilkológép mint ember, ember mint gyilkológép – Székely Csaba Semmit se bánok című drámájának ősbemutatója Szatmárnémetiben

A múlttal való szembenézés lehetőségei, az igazság ezerarcú, képlékeny természete, a megbánásra való képesség avagy képtelenség, valamint a bűntől és bűnhődéstől sem elválaszthatatlan szeretet – ezek a kulcsmotívumai Székely Csaba új drámájának.

Kiss Judit 2019. március 23., szombat

Átörökítendő a még élő kézművesség: Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója az eltűnőben lévő népi mesterségekről

Még élő népi mesterségeket összesítenek és népszerűsítenek egy nagyszabású, évek óta tartó projekt keretében Háromszéken. A szerteágazó munkáról a projektben oroszlánrészt vállaló Kinda István néprajzkutató beszélt a Krónikának.

Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Hallgassa online rádióinkat
Kiss Judit 2019. március 16., szombat

Henrik Ibsen Nóra című darabjából készült különleges adaptációt mutat be szombaton a Kolozsvári Magyar Színház

Henrik Ibsen Nóra című darabjából készült stúdió-előadást mutat be a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A Nagy Botond rendezte produkció kihívást jelent a színészek számára – hangzott el az előadást beharangozó sajtótájékoztatón.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Érzelmi hullámvasút az Apró mesék – Molnár Levente, Szász Attila új filmjének egyik főszereplője a történelmi thrillerről

Március 14-től látható a magyarországi mozikban Szász Attila új, romantikus történelmi thrillere, az Apró mesék. A fordulatokban gazdag játékfilm egyik főszereplője Molnár Levente erdélyi színész, akit filmbeli karakteréről, filmes és színházi munkájáról kérdeztük.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Kiss Judit 2019. március 09., szombat

Játékosan közelíteni a színházat a nézőhöz – edukatív különóra-sorozatot szerveznek a kolozsvári állami színházban

Iskolásoknak és felnőtteknek is szervez edukatív különóra-sorozatot a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A program keretében a résztvevők a színházzal való kapcsolatukat mélyíthetik, ugyanakkor az előadások kapcsán felmerülő önismereti  kérdéseket boncolgathatják.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Történet végzetes kór terhelte szerelemről – Giuseppe Verdi Traviatáját mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera csütörtökön

Verdi Traviata című operáját mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera csütörtökön, a produkció főszerepében Kolonits Klára elismert magyarországi énekművész lép színpadra.

Kiss Judit 2019. március 05., kedd

Vargyasi Levente dokumentumfilmje Csíkban

Vargyasi Levente sepsiszentgyörgyi fotográfus, filmes Tehenesek című dokumentumfilmjét mutatják be a csíkszeredai Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában szerdán 18 órától.

Kiss Judit 2019. március 04., hétfő

Raed Arafat szerint nincs rendben, hogy megemelt fizetése ellenére sok orvos hálapénzt fogad el

Továbbra is vannak orvosok, akik csúszópénzt fogadnak el a betegektől, annak ellenére, hogy jelentős mértékben nőtt a fizetésük – jelentette ki a DigiFM rádiónak Raed Arafat belügyi államtitkár.

Kiss Judit 2019. március 01., péntek

Új dimenziót kap a farsangbúcsúztatás szokása – Ferencz Angéla néprajzkutató a hagyomány tovább éléséről

Tizenhárom Hargita megyei település csatlakozik a hagyományos közös farsangbúcsúztatóhoz, amelyet immár huszonhetedik alkalommal tartanak most hétvégén Csíkszentdomokoson. A népszokás ma is élő formáiról Ferencz Angéla néprajzkutatót, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatóját kérdeztük.

Kiss Judit 2019. február 28., csütörtök

Iróniával megidézett balkáni világ – Matei Vișniec új darabjának ősbemutatóját tartják a nagyváradi Szigligeti Színházban

Nem kevés iróniával idézi meg a Balkán világát Matei Vișniec Franciaországban élő, világhírű román drámaíró Napnyugat Expressz című darabja, amelynek magyar nyelvű ősbemutatóját a nagyváradi Szigligeti Színházban tartják pénteken.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Kiss Judit 2019. február 26., kedd

Vallomás az áldozattá válásról a színpadon – új kortárs táncelőadást mutat be a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat

Az Iszlám Állam fogságába esett és onnan kiszabadult tizennyolc éves lány történetét állítja új produkciója fókuszába a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat. A Macaveiu Blanka rendezte Farída című előadás premierjét pénteken láthatja a közönség.

Kiss Judit 2019. február 23., szombat

Eltűnőfélben lévő mesterségek nyomában – értékfelmérés Háromszéken

Háromszék még élő, valamint kihalófélben lévő népi mesterségeit összesítő, leltározó és népszerűsítő  projektet, a mesterségeket bemutató online felületet, és kötetet mutattak be Kolozsváron a Kriza János Néprajzi Társaság székházában péntek délután.

Hallgassa online rádióinkat