HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 21., szerda

Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, és egyelőre nyoma sincs a szívderítő napsütésnek, minderre fittyet hányva megkezdődött tegnap a csillagászati tavasz.

Kiss Judit 2018. március 18., vasárnap

Új lap a közösségi hagyomány nagy könyvében – unitárius tervek az emlékkonferenciával ünnepelt jubileumi évben

Emlékkonferenciával ünnepelte Budapesten a vallásszabadság törvényének 450. évfordulóját a Magyar Unitárius Egyház. Rácz Norbert Zsolt kolozsvári lelkész az Országházban tartott rendezvényről, valamint az ez évben tartandó további eseményekről beszélt a Krónikának.

Kiss Judit , Molnár Judit 2018. március 18., vasárnap

Fontos az önmagunkkal való szembenézés – Harsányi Attila és Gittai István a rangos magyar állami kitüntetésekről

Erdélyi vagy Erdélyben alkotó művészeket is jutalmaztak rangos anyaországi szakmai elismeréssel a héten Budapesten a nemzeti ünnep alkalmából. Harsányi Attila, az Aradi Kamaraszínház tagja Jászai Mari-díjat kapott, Gittai István nagyváradi költőt pedig József Attila-díjjal tüntették ki. A két művész az elismeréseket értékelt

Kiss Judit 2018. március 18., vasárnap

Külön bejáratú, képlékeny igazságok hálójában – Valóságérzékelésünk szubjektivitása az Illegitim című kolozsvári előadásban

Mindenki másként látja, fogja fel és értelmezi a valóságot. Amit látunk, képlékeny, és ha csak kicsit is más szögből próbáljuk nézni mindazt, ami körülvesz bennünket, máris változik a perspektíva, módosulhatnak nemcsak benyomásaink, de véleményünk is.

Kiss Judit 2018. március 16., péntek

Ady Párizsa, Léda pávatoll legyezője Nagyváradon

Az Ady Endre látogatta párizsi színhelyeket mutatják be korabeli fekete-fehér dokumentumfilmeken a nagyváradi Ady Endre-emlékmúzeumban pénteken 18 órától.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 13., kedd

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság.

Kiss Judit 2018. március 13., kedd

Veszélyeztetett nyelvváltozat kötetekbe mentve: nyelvi kincs a „csángó”–magyar szótár

A magyar nyelv különleges, veszélyeztetett, eltűnőfélben lévő változatát rögzíti a „csángó”–magyar szótárnak is nevezett kötetsorozat, amelynek befejeződött a kiadása Kolozsváron. A moldvai magyar tájnyelv szótárát több mint másfél évtizeden keresztül szerkesztette Péntek János nyelvészprofesszor.

Kiss Judit 2018. március 08., csütörtök

Áder János lesz a megújult Arany-múzeum első látogatója

Március 14-én nyitják meg a kívül-belül felújított Arany János-emlékmúzeumot a nagyszalontai Csonkatoronyban, az avatóünnepségen jelen lesz Áder János köztársasági elnök.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Kisebbségi értékek reflektorfényben - kampányt indított a centenáriumi évben az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala

„A békés együttélés kulcsa a megismerés, a kölcsönös tisztelet, ezért kezdeményeztük az M2018 elnevezésű, a kultúraközi párbeszédet népszerűsítő kampányt a centenáriumi évben” – mondta el a Krónikának Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) vezetője.

Kiss Judit 2018. március 06., kedd

Díjazták a csíkszeredai Püsök Botond dokumentumfilmjét egy cambridge-i fesztiválon

„Nagy eredmény és meglepetés” – értékelte a Krónikának Püsök Botond csíkszeredai, Budapesten tanuló fiatal filmrendező annak kapcsán, hogy alkotása nyerte el a cambridge-i Watersprite Awards nemzetközi fesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 03., szombat

Varázslatos, de taszító élményeket is kínál Nepál, az élő istennő hazája

Valaha gyönyörűséges, de mára sok helyen omladozó palotatemplomok, impozáns buddhista szentélyek, az „élő istennő” jelenléte, kedves, előzékeny helyiek, rituális halottégetések és szegénység – többek közt ezeket kínálja Nepál fővárosa.

Kiss Judit 2018. február 28., szerda

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Kiss Judit 2018. február 26., hétfő

Március 14-én avatják fel a megújult Arany-emlékmúzeumot Nagyszalontán

Az Arany-emlékév legfontosabb hozadéka Nagyszalonta számára, hogy kívül-belül teljesen megújult az Arany János Emlékmúzeum, amely március 14-én nyílik meg a nagyközönség előtt – mondta el a Krónikának Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke.

Kiss Judit 2018. február 25., vasárnap

Benkő Samu: Márton Áron az erdélyi szellemi élet példamutatója

A kilencven éves Benkő Samu Széchenyi-díjas művelődéstörténészt, az Erdélyi-Múzeum Egyesület (EME) volt elnökét, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját köszöntötték szombaton Kolozsváron.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. február 24., szombat

India, a hihetetlen látványok otthona – egyhetes bolyongás a dél-ázsiai félsziget kulturális és emberdzsungelében

Kaotikus közlekedés, a Tádzs Mahal miatt világhírű Agra, Kőrösi Csoma Sándor nyughelye, tibeti menekültek tábora, erotikus szobrokkal díszített khadzsuráhói templomok, a Kancsendzönga ritkán megpillantható, napsütötte csúcsa – többek közt ez látható a hihetetlenül látványos és változatos kultúrájú szubk