HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. szeptember 18., kedd

Ünnepi, évfordulós évad a szatmárnémeti Harag György Társulatnál

Eseményekben gazdag, munkás évad előtt áll a szatmárnémeti Harag György Társulat, amely két kiemelkedő eseményt szervez: idén ünneplik ugyanis a társulat prózai tagozata alapításának 65. évfordulóját és a Brighella Bábtagozat létrejöttének 15. évfordulóját.

Kiss Judit 2018. szeptember 18., kedd

Románoktatás: átadták a magyar tanítók petícióját, várat magára a rendelet visszavonása

Eljuttatta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a közel háromezer magyar tanító által aláírt petíciót a tanügyminiszternek, a beadványban a kisebbségi elemisták románoktatására vonatkozó, nagy felháborodást keltő rendelet visszavonását kérik.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. szeptember 17., hétfő

Ahol koncert után is muzsikáltak – óriási érdeklődés a Brassói Magyar Napok iránt

Fergeteges hangulatú koncertek, rengeteg érdeklődőt vonzó kulturális események várták a vasárnap este zárult Brassói Magyar Napok közönségét.

Kiss Judit 2018. szeptember 17., hétfő

Nagyváradon tartották a magyar iskolák országos tanévnyitóját

Pedagógusok, diákok, szülők együtt köszöntötték az új tanévet a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén a nagyváradi székesegyházban szombaton.

Bíró Blanka , Kiss Judit , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 17., hétfő

Szerzett jogtól megfosztott magyarok – súlyos diszkrimináció éri a magyar tanítókat a románnyelv-oktatást érintő rendelet miatt

Valós felvetés, hogy diszkriminálja a tanítókat a kisebbségi elemi iskolákban a román nyelv oktatását alapjaiban megváltoztató rendelet – nyilatkozta lapunknak Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke. 

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. szeptember 13., csütörtök

Bábfesztivál a mindenkiben lakozó gyermeknek – Háromnapos utcaszínházi rendezvénysorozatot szervez a Puck Bábszínház a hétvégén

Számos külföldi társulat fellépését sorakoztatja fel a kolozsvári Puck Bábszínház által a hétvégén szervezendő utcaszínházi fesztivál, amely karneválokkal, alkotóműhelyekkel, koncertekkel szólítja meg a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. szeptember 12., szerda

Káoszt okozott a tanügyben a vitatott rendelet – a PSD az intézkedés visszavonását ígéri

Káoszt okozott a románoktatásra vonatkozó miniszteri rendelet gyakorlatba ültetése, miszerint az elemi oktatásban a tanítók helyett csak román szaktanárok oktathatják a románt. A kormányzó PSD szerdán a vitatott rendelet visszavonását ígérte az RMDSZ-nek.

Kiss Judit 2018. szeptember 10., hétfő

Háborúk a nemzetközi színházi szemlén – új bemutatók és Interferenciák Fesztivál a Kolozsvári Magyar Színház 2018/19-es évadában

Új produkciókat mutatnak be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban és számos külföldi társulat részvételével szervezik meg a kilencnapos Interferenciák fesztivált, amelynek témája a az első világháború százéves évfordulójának apropóján a Háborúk.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. szeptember 09., vasárnap

Magyar ünnep a Cenk alatt: Dél-Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljává nőtte ki magát a hétfőn kezdődő Brassói Magyar Napok

Immár nyolcadszor szervezik meg a Brassói Magyar Napokat, amely Dél-Erdély legnagyobb kulturális jellegű fesztiváljává nőtte ki magát a programok mennyisége és minősége tekintetében is – mondta el a Krónikának Toró Tamás főszervező. 

Kiss Judit 2018. szeptember 08., szombat

Új filmszínházat terveznek Nagyváradon: művészfilmeket vetítő mozi létrehozásában segítene a TIFF az önkormányzatnak

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezői segítenek Nagyvárad önkormányzatának abban, hogy művészfilmek vetítését befogadó mozi nyílhasson a városban – közölte Tudor Giurgiu, a szemle igazgatója. A TIFF a hétvégén szervezi meg első nagyváradi kiadását.

Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. szeptember 06., csütörtök

Románoktatás: nem tágít a miniszter, nem nyilatkozik a kisebbségi államtitkárság

Továbbra sem veszi figyelembe Valentin Popa oktatási miniszter az ellenérveket a nagy felháborodást keltő kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja, hogy az elemi osztályokban is szaktanárok oktassák a gyerekeket román nyelv és irodalomból.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. szeptember 05., szerda

Egyre sűrűbb ködben a románoktatás

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a magyar diákok számára kedvezőtlen változtatások teszik továbbra is bizonytalanná oktatásunk jövőképét.

Kiss Judit 2018. szeptember 05., szerda

Űrutazó cigány a vásznon – erdélyi mozikban vetítik a napokban az új magyar vígjátékot

Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen gálavetítésen, Lengyel Balázs rendező jelenlétében láthatja a közönség a Lajkó – Cigány az űrben című új magyar vígjátékot.

Kiss Judit 2018. szeptember 04., kedd

Több romániai városban vendégszerepel a szentgyörgyi M Studió

Turnéval, fesztiválszereplésekkel indítja a 2018/2019-es évadot a sepsiszentgyörgyi M Studio, Erdély egyetlen hivatásos mozgásszínházi társulata. Az ősz folyamán számos vendégjátékot tartanak az országban, és rangos fesztiválokon is fellépnek.

Kiss Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ellenzik a tanügyi módosítást: felháborodást keltett, hogy szaktanárokra bíznák a románoktatást az elemi osztályokban

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke meghallgatást kért az oktatási minisztertől, a CEMO – Civil Elkötelezettség Mozgalom pedig eljárást kezdeményez a tanügyi törvény módosítása miatt.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. augusztus 31., péntek

Begördül Székelyföldre az opera – nyolc székelyföldi településen lép fel péntektől a Magyar Állami Operaház

Különleges előadást, kamionszínpadon játszódó vígoperát mutat be a magyar Állami Operaház nyolc székelyföldi településen, a turné pénteken kezdődik. Az operaházi művészek a Budapesttől távol eső településekre is el szeretnék juttatni az opera műfaját.