Kiss Judit 2019. május 17., péntek

Egymillió euróból felépülő új stúdiószínház alapkövét helyezték el Szatmárnémetiben

Nemcsak a szatmári színház, de az egész város számára is fontos előrelépés, hogy új stúdiószínház épül – hangzott el péntek délután Szatmárnémetiben, ahol új játéktér alapkövét tették le a Hám János utcában az évekkel ezelőtt összedőlt zsinagóga helyén.

Kiss Judit 2019. május 16., csütörtök

Leteszik az új szatmári stúdiószínház alapkövét, Bocsárdi László rendezte előadás premierjével ünnepelnek

Színháztörténeti pillanat és igazi ünnepnap lesz a Harag György Társulat számára a pénteki nap, amikor a Hám János (egykori Bem) utcában leteszik az alapkövét Szatmárnémeti új stúdiószínházának az évekkel ezelőtt összedőlt Bem utcai zsinagóga helyén.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Fiatalokra összpontosít a „nagykorúvá” vált TIFF – kényes témákat is körüljár, 220 alkotást kínál a kolozsvári filmszemle

A fesztivál immár 18 éves lett, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne épp olyan fiatalos és lendületes, mint a korábbi években – mondta el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója.

Hallgassa online rádióinkat
Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Kiss Judit 2019. május 13., hétfő

Láng Gusztáv kapta az E-MIL Méhes György-nagydíját „egy emberöltőnyi irodalmi munkásságáért”

Láng Gusztáv irodalomkritikusnak adták át az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Méhes György-nagydíját életműdíjként, Kali Ágnes fiatal költő pedig Méhes György-debütdíjat kapott a kolozsvári Bulgakov kávézóban tartott hétfő esti átadón.

Kiss Judit 2019. május 09., csütörtök

Könyvek kavalkádja várja az olvasókat – gazdag programkínálat az irodalom kedvelőinek Kolozsváron és Csíkszeredában

Kolozsváron és Csíkszeredában is a könyveké lesz a főszerep a hétvégén – mindkét városban kezdetét vette csütörtökön a könyvvásár. A kiadók kínálata mellett számos író-olvasó találkozó, gyerekeknek szóló rendezvény, koncert várja a közönséget.

Kiss Judit 2019. május 09., csütörtök

„A Kányádi-versekkel nem lehet betelni” – Bogdán Zsolt színész a Kaláka együttessel közösen bemutatandó előadásról

Kányádi Sándor verseiből készült a Vannak vidékek című előadás, amelyet a Kaláka együttes és Bogdán Zsolt színművész mutat be Kolozsváron és Budapesten. Az előadásról, a Kányádi-versekhez fűződő viszonyáról Bogdán Zsolt beszélt a Krónikának.

Kiss Judit 2019. május 08., szerda

Újabb akadémiai kitüntetéseket vehettek át erdélyi magyar kutatók

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlésén tagjaivá választott erdélyi kutatókat: Gábor Csilla irodalomtörténészt, Nagy László fizikust, Pál Judit történészt és Vincze Mária közgazdászt– közölte a Kolozsvári Akadémiai Bizottság. 

MTA
Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Erdélyi kutatókat tüntetett ki a Magyar Tudományos Akadémia

Erdélyi kutatókat is kitüntetett hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA): Péntek János nyelvészt, Pozsony Ferenc néprajzkutatót és Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna fizikust.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Kiss Judit 2019. május 02., csütörtök

Jelentős műhelyek a HolnapUtán Fesztiválon – három ország nyolc társulata lép fel a nagyváradi színházi szemlén

Többek közt a budapesti Örkény Színház, a formabontó előadásairól híres szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a nagyváradi teátrummal testvérintézményi kapcsolatot ápoló szatmári Harag György Társulat is fellép a szerdán kezdődött HolnapUtán fesztiválon Váradon.

Kiss Judit 2019. április 26., péntek

A „kozmikus” költő emlékezete – Balázs Imre József szerint poétikai megújító volt a tíz éve elhunyt Lászlóffy Aladár

„A történelmi korok között is szívesen tájékozódott, évszázadok és évezredek közt ugrott gyakran ide-oda szövegeiben, analógiákat keresve. Ezt minden műfajban művelte: versben, prózában, esszében”

Kiss Judit 2019. április 21., vasárnap

„Inspiráló az erdélyi közönség óriási szeretete” – Udvaros Dorottya színésznő az éneklésről, új lemezének dalairól

Udvaros Dorottya színésznő, énekesnő is fellép az április 24. és május 5. közt tartandó Szent György Napokon. A sepsiszentgyörgyi kulturális, szórakoztató eseménysorozatnak április 30-án, kedden 20 órától lesz vendége a színésznő, énekesnő a Tamási Áron Színházban.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

„Beolvas” a hétköznapoknak a kolozsvári Fogoly utcai könyvünnep

Változatos kulturális felhozatallal várja az érdeklődőket a május 9. és 12. között szervezendő 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amely idén kiemelt figyelmet fordít a fiatal korosztályra – jelentették be szerdán a szervezők.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Kiss Judit 2019. április 15., hétfő

Humorral közelíteni a súlyos témákhoz: Székely Csaba drámaíró a kommunizmussal való szembenézésről, nemrég bemutatott darabjáról

A múlttal, a múltbeli cselekedetek következményeivel való szembenézés szerteágazó kérdéseit boncolgatja Székely Csaba Semmit se bánok című drámája, amelynek ősbemutatóját nemrég láthatta Szatmárnémetiben a Harag György Társulat előadásában a közönség. 

Hallgassa online rádióinkat