Balogh Levente

2018. május 18., 08:22

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget, illetve a magyar autonómiatörekvéseket ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

A képviselőház ugyanis döntéshozó kamaraként elfogadta a terrorizmus elleni küzdelemről szóló törvény módosítását, amit az RMDSZ hevesen ellenzett. A szövetség ugyanis – jogosan – úgy értékeli, hogy a terrorizmus meghatározása annyira képlékeny és homályos benne, hogy tulajdonképpen bármikor bárkire ráhúzható – különös tekintettel a magyar önrendelkezési törekvésekre.

Kétségtelenül meglehetősen furcsa, ha valaki arról akar törvényt elfogadtatni, hogy mi nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak, elvégre általában ez pontosan fordítva szokott történni. Ugyanakkor az a tény, hogy még három évvel ezelőtt is megpróbálták becsempészni a közrendre és közbiztonságra vonatkozó országos stratégiába, hogy az autonómiatörekvések biztonsági kockázatot jelentenek. És igaz ugyan, hogy akkor sikerült megakadályozni, hogy be is kerüljön, de azért jobb elejét venni az olyan kellemetlenségeknek, hogy egy autonómiát követelő szervezetet vagy pártot egyszer csak nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánítsanak.

Ezért is aggasztó, hogy most a terrorizmus elleni harcról szóló törvény módosításában igencsak pongyola módon fogalmazták meg, mi is tekintendő terrorcselekménynek. Persze megtörténhet, hogy nem közvetlenül a magyarok ellen irányul az ügy, hanem a szöveg kidolgozói amolyan balkáni alapossággal egyszerűen úgy gondolták, elegendő viszonylag nagy vonalakban meghatározni, mi is tekintendő terrorcselekménynek.

Csakhogy Romániában már megszokhattuk: ha egy törvény nem fogalmaz egyértelműen, hanem többféleképpen is lehet értelmezni, akkor az, akinek ez valamiért érdeke, nem fog habozni, hogy előbb-utóbb olyan értelmezést találjon, amely saját politikai céljait szolgálja. Ha pedig valamikor valamelyik párt, rosszabb esetben állami hatóság úgy dönt, hogy – például elterelendő a figyelmet az egyre aggasztóbb gazdasági helyzetről, az inflációról, az alacsony bérekről az elvándorlásról, vagy egyszerűen csak azért, mert nincs egyéb, érdemi kampányötlete – egyszer csak ezen törvény gumiparagrafusát megpróbálja ráhúzni bármilyen magyar követelésre, akcióra vagy megmozdulásra, máris kész a kézdivásárhelyi petárdás „terroristák” ügyéhez hasonló újabb műbalhé.

Amely végződhet ugyanolyan kínosan az illetékes ügyészség és szolgálatok számára, mint a kézdivásárhelyi ügy, amelyben a bíróság ízekre szedte a légből kapott terrorvádat, azonban mégis kiválóan alkalmas arra, hogy fokozza a magyarellenes hangulatkeltést, és tovább élezze a magyar–román viszályt. Amúgy is elég a konfliktus, nem kellene még ilyen eszközökkel is elősegíteni, hogy a magyarokat bármikor bárki potenciális terroristának tekintse.

Persze, ha mégiscsak eleve ez volt a cél, akkor egészen más a helyzet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Páva Adorján 2018. május 15., kedd

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

Balogh Levente 2018. május 11., péntek

A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – remélhetőleg csak időlegesen – újabb „sikert” aratott...

Kiss Judit 2018. május 11., péntek

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Páva Adorján 2018. május 10., csütörtök

A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban fáj, mint hogy letépték a zászlót” – panaszkodott múlt héten Miklós András sepsiszentgyörgyi tanácsos.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Bálint Eszter 2018. május 06., vasárnap

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Kiss Judit 2018. május 04., péntek

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Vélemény
Kiss Judit: Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink ...

Páva Adorján: Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, ...

Balogh Levente: Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív ...

Hallgassa online rádióinkat