Balogh Levente 2019. március 21., csütörtök

Egyfordulós polgármester-választást akar az RMDSZ – csökkenti az érdekérvényesítést a kétfordulós voksolás a szövetség szerint

Bár több párt is kétfordulós voksolást akar, ragaszkodik az RMDSZ a 2012-től alkalmazott egyfordulós polgármester-választáshoz.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Balogh Levente 2019. március 14., csütörtök

Felrótt nyelvhasználat-korlátozás – magyarellenes megnyilvánulásokról is szó esik az amerikai külügyi jelentésben

A magyar közösséget ért sérelmekre is kitér az amerikai külügyminisztérium által az emberi jogok 2018-as romániai helyzetéről összeállított országjelentés.

Hallgassa online rádióinkat
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Balogh Levente 2019. március 11., hétfő

Băsescu magyarellenes pártja szerint a „szélsőséges” Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban

Traian Băsescu volt államfő pártja, a magyarellenességet zászlajára tűző Népi Mozgalom Párt elnöksége hétfőn megszavazta: támogatják a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Balogh Levente 2019. március 05., kedd

Igazságügyi módosítások: „felülírta” a kormány a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács véleményét

Bár a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatív álláspontot fogalmazott meg, a kormány elfogadta az igazságszolgáltatási rendszer működését szabályozó 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet módosításait.

Balogh Levente 2019. március 03., vasárnap

Sógor Csaba a Krónikának a bizalom megvonása után: „becsületesen megálltam a helyem odakint”

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő csalódottan vette tudomásul, hogy két teljes és egy csonka mandátum után már nem került befutóhelyre az RMDSZ listáján. A politikus – aki közösségi oldalán úgy fogalmazott: megvonták tőle a bizalmat – a Krónikának értékelte uniós munkásságát.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

Nem lefutott Kövesi európai főügyészi kinevezése – Sógor szerint politikai eredmény született

Az Európai Parlament és az EU Tanácsa egyenlő súlyt képvisel, így az EP-szavazáson elért eredmény még nem jelenti egyértelműen az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruţa Kövesi sikerét – figyelmeztetett a LIBE elnöke.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Nem csitulnak az RMDSZ-szel szembeni román bírálatok, Băsescu folytatja a hergelést

Folytatta a magyarkártya kijátszását Traian Băsescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora annak kapcsán, hogy az RMDSZ kongresszusa határozatot fogadott el a magyar nemzeti jelképek használatáról.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Nemigen bíznak a románok a magyarokban, a legjobban a homoszexuálisokat és a romákat utasítják el

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megrendelésére készült felmérés szerint a román válaszadók többsége nem bízik a magyarokban.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Balogh Levente 2019. február 25., hétfő

FRISSíTVE – Igazságügyi rendelet: visszakozik a kormány a bírák és ügyészek tiltakozása nyomán

Tudorel Toader igazságügy-miniszter a bírák és ügyészek tiltakozásának hatására hétfőn este bejelentette, hogy a kormány eltörli vitatott rendelete azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Első voks: alulmaradt Kövesi – az Állandó Képviselők Bizottságában a francia főügyészjelölt kapta a legtöbb pontot

Nem a legesélyesebbnek kikiáltott Laura Codruța Kövesi, hanem a francia jelölt kapta a legnagyobb pontszámot az európai főügyészjelöltekről az Állandó Képviselők Bizottságában megtartott szavazáson.

Hallgassa online rádióinkat