HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Az RMDSZ kérésére „pihentetik” a március 15-ei hivatalos ünnepről szóló tervezetet

Az RMDSZ kezdeményezésére visszaküldték hétfőn a szenátus szakbizottságába a szövetség honatyái által benyújtott törvénytervezetet, amely a romániai magyar közösség ünnepévé nyilvánította volna március 15-ét. 

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. október 14., szombat

Fantom(atika) a palackból: itt az erdélyi képregényújság

Űrhajók a sejtelmesen susogó fenyvesek fölött, titokzatos, szkafanderes idegenek a 19. századi eszközökkel megművelt földeken, bénító üzemmódba állított sugárvetővel ártalmatlanított kutya a faluban.

Balogh Levente 2017. október 13., péntek

Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel a függetlenség kikiáltásával sokra nem mennének, azt ugyanis senki sem ismerné el.

Balogh Levente 2017. október 11., szerda

Zuhan a PSD népszerűsége egy közvélemény-kutatás szerint

A választások óta eltelt tíz hónap alatt mintegy tíz százalékkal csökkent a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt támogatottsága, amelyre a januári 49 helyett most a polgárok 38,8 százaléka voksolna – derül ki az IMAS közvélemény-kutató felméréséből.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. október 11., szerda

Kihallgatták Sevil Shhaidehet a korrupcióellenes ügyészek

Cáfolta szerdán Mihai Tudose miniszterelnök, hogy Sevil Shhaideh területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter benyújtotta volna a lemondását.

Balogh Levente 2017. október 09., hétfő

Sarkalatos törvényt kérnek a nemzetiségek jogállásáról a németek, az RMDSZ másként gondolja

A kisebbségek jogállását rögzítő sarkalatos törvényt kér a parlamenttől a németek képviselete, amely szerint az ügyet az országon belül kell rendezni. Az RMDSZ szerint nem a kisebbségi szervezeteket, hanem az intézményeket kell jogilag megerősíteni.

Balogh Levente 2017. október 06., péntek

Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek hirdető Romániából.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. október 05., csütörtök

Hellvig: minden Szekuritáté-dossziét átadtunk az irattárat vizsgáló tanácsnak

A rendszerváltás után 27 évvel a SRI átadta a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsnak az egykori kommunista titkosszolgálat összes olyan munkatársára vonatkozó iratokat, akik kapcsán jogerős bírósági ítélet állapította meg, hogy együttműködtek.

Balogh Levente 2017. október 04., szerda

Elutasított anyanyelvhasználat – megromolhat az RMDSZ és a PSD viszonya

Elutasította szerdán a képviselőház a közigazgatási törvényhez benyújtott RMDSZ-es módosító javaslatokat, amelyek értelmében több településen használhatták volna anyanyelvüket a magyarok a közigazgatásban. Márton Árpád szerint ennek nyomán nehezebb lesz az együttműködés a PSD-vel.
 

Balogh Levente 2017. október 03., kedd

El kell mennie Kövesinek a parlamenti meghallgatásra

Laura Codruţa Kövesinek, a DNA főügyészének kötelessége lett volna megjelenni a parlamentben a 2009-es államfőválasztáson állítólag elkövetett választási csalásokat kivizsgáló bizottság előtt – döntötte el kedden az alkotmánybíróság.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. október 03., kedd

Katalán önállósodás spanyol „támogatással”

Óriási kérdés, hogy létezhet-e még olyan megoldás, olyan kompromisszum, amely nyomán a katalánok – persze önállóságuk növelése nyomán – még hajlandóak lemondani a függetlenségről. Ugyanakkor a nemzetközi közösség állásfoglalása is döntő.

Balogh Levente 2017. szeptember 29., péntek

Meghátrálásra kényszeríthető Kijev?

Mintha apró jelei mutatkoznának annak, hogy Ukrajna magabiztossága megbicsaklott a kisebbségek anyanyelven történő oktatását visszanyeső, brutálisan diszkriminatív oktatási törvény kapcsán.

Balogh Levente 2017. szeptember 28., csütörtök

Elvetette a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács Toader módosításait

Negatívan véleményezte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács csütörtökön azokat a módosításokat, amelyeket az igazságügyi tárca vezetője dolgozott ki az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvényekhez.

Balogh Levente 2017. szeptember 28., csütörtök

Alkotmánybírósághoz fordul a kormány a Belina-ügyben

Alkotmánybírósághoz fordul a kormány annak tisztázására, jogában áll-e az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak (DNA) nyomozást folytatni a kormányhatározatok elfogadásának körülményeit illetően – jelentette be csütörtökön az igazságügy-miniszter.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. szeptember 27., szerda

Brenzovics az ukrán oktatási törvényről a Krónikának: alkotmányossági kontrollt kérünk

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kedden az új ukrán oktatási törvény kapcsán a Krónika arra vonatkozó kérdésére, ezek után milyen lehetőségeik vannak a törvény elleni fellépésre, elmondta: vannak még jogi lehetőségek, amelyeket ki lehet meríteni.