Rostás Szabolcs

2019. február 04., 09:26

Mélyrománok magyarfóbiája

Nehéz eldönteni, sírjon avagy nevessen az ember az Orbán Viktor miniszterelnök pápafogadással egybekötött csíksomlyói látogatását vizionáló, és emiatt keservesen óbégató mélyromán hisztériakeltés hallatán.

Tulajdonképpen már számítottunk is az effajta hagymázas forgatókönyvek előkaparására, várható volt ugyanis, hogy bizonyos köröknek egyáltalán nem tetszik, miszerint a katolikus egyházfő „magyar helyszínt”, a csíksomlyói kegyhelyet is felkeresi romániai látogatása során. Sokan attól tartanak ugyanis – a román állami hatóságokon kívül beleértve az ortodox egyházat –, hogy Ferenc pápa erdélyi apostoli körútja során hangsúlyosan terítékre kerülhetnek a kommunizmus idején elnyomott, kisemmizett, a rendszerváltás után pedig mostohagyerekként kezelt történelmi magyar egyházak, valamint a görögkatolikus felekezet panaszai, elsősorban a vissza nem szolgáltatott vagyon problémája.

Persze a szentatya látogatásától ezek a gondok még nem fognak megoldódni, és az is tény, hogy a pápa nem fogja az asztalt csapkodva követelni Daniel pátriárkától vagy a bukaresti közméltóságoktól romániai egyháza, hívei jogainak szavatolását. Ám mivel Szent Péter utódja köztudottan nem szeret lakatot tenni a szájára, várhatóan nem fogja szó nélkül hagyni a hazai katolikus püspökök által a Vatikánnak már korábban jelzett problémákat. Márpedig ha a nagyvilág a pápa szájából hall a romániai rendellenességekről, akkor azt Bukarest nem teszi ki az ablakba.

Szóval nem véletlen, hogy egyeseken fokozott idegesség lett úrrá, és mérgüket igyekeznek a magyarokon levezetni. A mostani műbalhé kipattantója az a George Simion aktivista, aki az elmúlt években a nagyromán egyesülés megvalósításának, Románia és a Moldovai Köztársaság egybeolvasztásának követelésével vált ismertté a Prut innenső és túloldalán egyaránt. Bánatára azonban kevesen csatlakoznak hozzá az ügy érdekében, és súlyáról, támogatottságáról sokat elárul, hogy miközben Romániában nem számít tényezőnek, a Moldovai Köztársaságból tavaly ősszel öt évre kitiltották – lényeges adalék, hogy a döntés nem a két ország egyesülését tűzzel-vassal üldöző, oroszpárti Igor Dodon államfőtől, hanem a deklaráltan Európa-párti, a bukaresti kormánnyal jó viszonyt ápoló chișinăui demokrata kormánynak alárendelt titkosszolgálatoktól származik. Az európai parlamenti mandátumra pályázó aktivista Janus-arcúságáról pedig csak annyit, hogy a nyilvánosság előtt – értsd: a Krónika munkatársának kérdésére – egyáltalán nem szégyellte dicsérni, sőt követendő példaként állítani a bukaresti hatóságok elé annak az Orbán Viktornak a nemzetpolitikáját, akinek a látogatásaitól félti most Erdélyt, Romániát és a római pápát az egyik román napilap honlapján vezetett blogján közölt írásában.

Csakhogy a mostani hisztériakeltésnek nem ő a főkolomposa, hanem Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke. Aki Simion tolmácsolásában egyrészt amiatt dohog, hogy őt nem tájékoztatták az egyházkerületében esedékes pápalátogatásról, másrészt megengedhetetlennek tartja, hogy a katolikus egyházfőt Magyarország miniszterelnöke fogadja Csíksomlyón. A görögkeleti püspök nyilvánvalóan zagyvaságokat beszél, hiszen a Vatikánnak ortodox viszonylatban természetszerűleg nem vele, hanem a pátriárkával kell egyeztetnie a pápalátogatás előtt (ami meg is történt), Orbán Viktor vélelmezett szerepe pedig nem más, mint álhír – vagy hogy ő is értse: fake news –, a pasztorális látogatásra készülő Ferenc pápa csíksomlyói vendéglátói ugyanis kizárólag a ferencesek lehetnek.

A beteges magyar- és Orbán-fóbiában szenvedő, Erdélyt, de különösen a Székelyföldet elszakadástól féltő mélyrománokat azonban a tények nem zavarják, és üldözési mániájukban képesek a pápalátogatást is magyarellenes hergelésre felhasználni. Lelkük rajta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat