HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Rostás Szabolcs 2018. május 16., szerda

Bukarest fékezi a Budapestet Kolozsvárral összekötő gyorsvasutat

Miközben a magyar kormány már elkülönített egy jelentős összeget a Budapest és Kolozsvár közötti gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányára, értesüléseink szerint a román hatóságok egyelőre nem állnak ki teljes mellszélességgel a nagyszabású terv mellett.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

Rostás Szabolcs 2018. május 13., vasárnap

Amikor Karinthy írásai hatására magyarnak vallja magát a craiovai román

Milyen indíttatásból olvas egy bukaresti román nő Madáchot? És miért érzi lélekben magyarnak is magát egy oltyán férfi? A válasz természetesen sokrétű lehet, esetünkben azonban a Fehér Holló Médiaklub Egyesület „rábeszélő munkája” a közös fogódzó.

Rostás Szabolcs 2018. május 11., péntek

Huszonkilenc ingatlant birtokol és harminckettőt bérel az RMDSZ – nem kevés pénzért

Huszonkilenc, többségében a kétezres években vásárolt ingatlan van az RMDSZ birtokában, amelyek beszerzésére összesen 3,74 millió lejt fordított – derül ki a román államtól kapott támogatások elköltéséről szóló, a szövetség által közzétett kimutatásból.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. május 09., szerda

Sikertelennek bizonyult a Szoboszlay-csoport sírhelyének felkutatását célzó aradi akció

Nem járt sikerrel a hatvan évvel ezelőtt kivégzett Szoboszlay Aladár és társai földi maradványait rejtő sírhely feltárását célzó ásatás az aradi Alsótemetőben. A kutatás újabb megbízható információk hiányában nem folytatható.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Bűnvádi eljárás indult Szoboszlay Aladárék kivégzése ügyében, még élhetnek a felelősök

Emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával bűnvádi eljárást indított a temesvári katonai ügyészség Szoboszlay Aladár és társai hatvan évvel ezelőtti kivégzése kapcsán. A nyomozó hatóság szerint még életben van néhány felelős.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. május 07., hétfő

Felkutatják a legnagyobb romániai magyar kirakatper halálra ítélt áldozatainak hamvait

Szoboszlay Aladár nemcsak a katolikus egyház kiemelkedő személyisége, hanem a romániai magyar társadalom második világháború utáni első kiemelkedő kisebbségi politikusa volt – jelentette ki a Krónikának Vekov Károly történész az egykori antikommunista és társai hamvainak felkutatása apropóján.

Rostás Szabolcs 2018. május 06., vasárnap

Kolozsvári focimajális 18 csapattal a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub szervezésében

Hét erdélyi és magyarországi város tizennyolc korosztályos csapata mérkőzött meg a hét végén a kincses városban a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub által negyedik alkalommal rendezett Dribli Majális Kupán.

Gyergyai Csaba , Rostás Szabolcs 2018. május 03., csütörtök

Bár a Krónikának még tagadta, Hajdú Áron bevásárolta magát a Transindexbe

Hajdú Áron, a csíkszeredai Bookart Kiadó igazgatója lett a Transindex hírportál többségi tulajdonosa. Az üzletkötés tényét a székelyföldi üzletember két héttel ezelőtt a Krónika érdeklődésére még letagadta, most viszont az Átlátszó Erdélynek megerősítette.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 26., csütörtök

Négy alkotmánybíró teljesen megalapozottnak tekinti a marosvásárhelyi iskola létrehozásáról szóló törvényt

A kilencfős román alkotmánybíróság négy tagja úgy ítélte meg, hogy nem ütközik alaptörvénybe a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium megalapításáról rendelkező törvény.

Rostás Szabolcs 2018. április 22., vasárnap

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Rostás Szabolcs , Kőrössy Andrea 2018. április 21., szombat

Érik a sztrájk az egészségügyben: elegük lett a bérek csökkenéséből

Heteken belül általános munkabeszüntetés robbanhat ki az egészségügyi rendszerben, az ágazatban ugyanis egyre nagyobb a forrongás a kormánynak az egyes alkalmazottak bére csökkenéséhez vezető intézkedései miatt.

Rostás Szabolcs 2018. április 19., csütörtök

„Lélegezzétek be ti a formaldehidet!” – munkabeszüntetéssel fenyegetnek a kórbonctani dolgozók

Utcára vonultak csütörtökön Kolozsváron az egészségügyi intézmények kórbonctani részlegeinek dolgozói, általános sztrájkot helyezve kilátásba bérpótlékuk lefaragása, fizetésük csökkenése miatt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 18., szerda

Kevesebb az érvénytelen levélszavazat – Eltúlozták az erdélyi magyar pártok a voksok számát

Tizenegy százalékkal csökkent a külhoni választópolgárok szavazókedve idén a 2014-es országgyűlési választásokhoz képest, ugyanakkor a határon túl feladott levélszavazatok tizenhat százaléka volt érvénytelen.