HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. november 13., kedd

Jöhet a munkásimport – eltörölték a külföldi dolgozóknak járó bérminimumot

Nem kötelesek ezentúl bruttó átlagbért fizetni a romániai munkáltatók a külföldi vendégmunkásoknak, akiknek a fizetése csupán a hazai minimálbérrel kell hogy egyenértékű legyen. A bukaresti hatóságok az akut munkaerőhiány enyhítését remélik az intézkedéstől.

Rostás Szabolcs 2018. november 06., kedd

Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és a korábbi esethez hasonlóan a mostaniról is alaposan feltételezhető, hogy ismert közszereplő számára hozhatja el politikai karrierje végét.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. november 05., hétfő

Magukra maradtak az alkotmánymódosítást kezdeményező román unionisták

Kevesebb mint egy hónap alatt, december elsejéig szeretnék összegyűjteni az alkotmánymódosításhoz szükséges félmillió aláírás kétszeresét a Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését szorgalmazó aktivisták.

Hallgassa online rádióinkat
Rostás Szabolcs 2018. október 30., kedd

Továbbléptünk

Még mielőtt a jelen, de ennél is inkább a jövő felvázolása következne, hadd jöjjön egy kis sajtótörténet. Tizenkilenc évvel ezelőtt Kolozsvárt útjára indult az erdélyi magyar sajtó legnagyobb, egyben legmerészebb „zöldmezős” beruházása: napvilágot látott a Krónika.

Rostás Szabolcs 2018. október 29., hétfő

Kit zavar az elzászi Bukarestben? – Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a román államnak a francia állampolgárságú költő

Az általa írt publicisztikákban, Romániáról szóló politikai elemzéseiben látja az országból való kitiltása okát Raoul Weiss. 

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. október 23., kedd

Előrehozott megszorítások

Egy végrehajtó hatalom esetében a legkényesebb, egyúttal a legnehezebb feladatra kényszerült ezekben a napokban a román kormány, amikor arról igyekezett meggyőzni a közvéleményt, hogy igenis van pénz a bérek és a nyugdíjak folyósítására.

Rostás Szabolcs 2018. október 22., hétfő

Kézfogástól nyafogásig

Újabb megdönthetetlen bizonyítékkal szolgáltak nekünk arról, hogy az erdélyi, ezen belül a székelyföldi magyar alapvetően bunkó. Annak is a férfi szakosztálya.

Rostás Szabolcs 2018. október 19., péntek

Új helységnévtáblát kap Magyarlóna, de a magyar előnév lemarad róla

Lecseréli a szászfenesi polgármesteri hivatal a kétnyelvű helységnévtáblát Magyarlónán, és az új feliraton Szászlóna helyett Lónaként tüntetik fel a Kolozs megyei település nevét – tájékoztatta a Krónikát Albert Zoltán önkormányzati képviselő.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. október 17., szerda

Szász lehet, magyar nem? Átkeresztelték a Kolozs megyei Magyarlónát

Lónáról Szászlónára cserélték le a magyar feliratot a hivatalosan és a köztudatban – helyesen – egyaránt Magyarlónaként ismert Kolozs megyei település helységnévtábláján. Az RMDSZ tanácsosa nevetségesnek és butának tartja az intézkedést.

Rostás Szabolcs 2018. október 15., hétfő

Manipulálni, ugyanúgy

Szép lassan elcsitulnak a család fogalmának alkotmányba iktatásáról október 6–7-én rendezett népszavazás kapcsán felkorbácsolt indulatok, a közbeszédet egyéb témák fogják uralni.

Rostás Szabolcs 2018. október 01., hétfő

Visszatértek a tanítók: tanfelügyelőségi körlevél alapján állt helyre a rend a románoktatásban

Ismét az anyanyelven oktató tanítók tartották meg a románórákat hétfőn a kisebbségi elemi osztályokban, a tanfelügyelőségek körlevelének kiérkezésétől függően azonban akadtak iskolák, ahol még a román szaktanárok tanították a kisdiákokat.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. október 01., hétfő

Elismerték a diszkriminációt – megjelent a Hivatalos Közlönyben a románoktatást helyreállító rendelet

Elismeri a román kormány, hogy a magyar tanítókat és kisdiákokat egyaránt diszkriminálja a román nyelv kisebbségi elemi iskolákban történő oktatását alapjaiban megváltoztató rendelkezés, amelynek módosítása megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 30., vasárnap

Referendum igenek és bojkott között – A család meghatározásáról szóló népszavazáson való részvételre buzdítanak az ortodoxok

Az igennel való szavazásra buzdít a román ortodox egyház a család meghatározásáról október első hétvégéjén rendezendő népszavazás kapcsán. A referendum ellenzői – köztük az erdélyi magyar LMBTQ+ közösség – bojkottra szólítanak.

Bíró Blanka , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 26., szerda

Fityiszt mutat a tanügyminisztérium – a vitatott rendelet visszavonása helyett továbbképzésben részesítik a romántanárokat

Nehezen hihető, hogy egyhamar visszavonják a kisebbségi elemi osztályokban történő románoktatásra vonatkozó minisztériumi rendeletet, miután több megyében hozzáláttak a román szaktanárok továbbképzéséhez.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 25., kedd

Nem politikusnak való vidék

Nem tudom, milyen mértékben foglalkoztatja, aggasztja, az eddigitől eltérő közszereplésre sarkallja az érintetteket, hogy a romániai politikai osztálynak soha nem volt annyira csapnivaló a megítélése, mint manapság.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. szeptember 19., szerda

Puccs Dragnea ellen – Aki a vesztét érzi...

Önmagában attól nem inogna túlságosan Liviu Dragnea PSD-elnök széke, hogy a kormányzó alakulat erdélyi szervezetének vezetői mielőbbi tanácskozásra szólították a pártvezetőséget, megbeszélendő a belső nézeteltéréseket.