HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 17., vasárnap

Most nem félnek?

Fura – hogy egyéb jelzőt ne használjunk – dolog ez a politika, vele együtt pedig a politikai újságírás!

Rostás Szabolcs 2017. december 11., hétfő

Nagy román centenárium magyarságkampánnyal

„Magyarságkampányba” fog az Erdély és Románia egyesülését fémjelző 2018-as centenáriumi évre tekintettel az RMDSZ, amely Ezer év Erdélyben, száz év Romániában címmel hirdetett programsorozatot.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 07., csütörtök

Marius Diaconescu történész: nem ígértek autonómiát 1918-ban Gyulafehérváron

Még mielőtt március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánítását kérnék, a romániai magyaroknak tiszteletet kellene tanúsítaniuk a románok nemzeti ünnepe, december 1-je iránt – vélekedik Marius Diaconescu történész, a Bukaresti Egyetem tanára a Krónikának adott interjúban.

Rostás Szabolcs 2017. december 05., kedd

Uniós forrásból korszerűsítik a Petőfi-múzeumnak otthont adó koltói Teleki-kastélyt

Kívül-belül felújítják a Petőfi-múzeumnak otthont adó Teleki-kastélyt a Máramaros megyei Koltón, ahol a forradalmár költő a mézesheteit töltötte. Bővítenék az emlékhelyet is.

Rostás Szabolcs 2017. december 03., vasárnap

Vállalhatatlan szövetségek

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, a politikai szövetségek terén is elérkezhet a pillanat, amikor jobb megszakítani, mint folytatni a fennálló érdekházasságot.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 01., péntek

A mások ünnepe

Nem feltétlenül kell bekapcsolni a televíziót és a rádiót, fellapozni a nyomtatott sajtót ahhoz, hogy az ember ráérezzen a nemzeti ünnepére készülődő Románia hangulatára.

Rostás Szabolcs 2017. december 01., péntek

Sorin Mitu történész: megünneplem december elsejét, örülök március 15-ének

Toleráns, európai szemszögből a románok a nemzetépítés momentumaként tekinthetnek 1918-ra, egy jobb jövő megalapozásaként a maguk, valamint Románia és Erdély valamennyi lakója számára – állapította meg a Krónikának adott interjúban Sorin Mitu kolozsvári történész.

Rostás Szabolcs 2017. november 21., kedd

Időzített spionvadászat

Kisebb szenzációként tálalta a bukaresti sajtó a minap, hogy a hazai igazságszolgáltatás nemkívánatos személlyé nyilvánított egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalom számára kémkedett.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 20., hétfő

„Közméltóságnak kötelező az ünnep” – Costin Georgescu volt SRI-igazgató a Románia Csillagáról, a katalán „tabutémáról”

Egy „egyszerű” román állampolgárnak nem, egy közjogi méltóságnak azonban kötelező megünnepelni Románia nemzeti ünnepét – jelentette ki a Krónikának Costin Georgescu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója annak kapcsán, hogy a Románia Csillaga érdemrend általa vezetett becsületbírósága méltatlannak t

Rostás Szabolcs 2017. november 15., szerda

Johannis kezében Kelemen Hunor állami kitüntetésének sorsa

Megfosztaná Kelemen Hunort a Románia csillaga kitüntetéstől az érdemrend becsületbírósága a december elsejei román nemzeti ünneppel kapcsolatos kijelentése miatt. A testület szerdán hozta meg döntését.

Rostás Szabolcs 2017. november 13., hétfő

Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi a bukaresti főügyészség előtt éppen húsz évvel ezelőtt lezajlott, archív felvételeken máig fennmaradt jelenet.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 06., hétfő

Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta két hónappal ezelőtt a köztudatba „kauflandos-miccses” történetként bevonult botrányt.

Rostás Szabolcs 2017. november 06., hétfő

Sajnálja a kolozsvári italkereskedés az Imecs-Magdó Leventével történteket

Sajnálatának adott hangot közösségi oldalán az a kolozsvári italbolt, ahol megszólították, majd bántalmazták Imecs-Magdó Levente színészt és barátait amiatt, hogy magyarul beszélt. A TopDrinks közölte, nem az alkalmazottjuk követte el az agressziót.

Rostás Szabolcs 2017. november 04., szombat

Cáfolja a kolozsvári italbolt, hogy alkalmazottai verték meg a magyar színészt

Szóban és tettleg bántalmazták egy kolozsvári italbolt alkalmazottai, mert magyarul beszélt – állítja Imecs-Magdó Levente színész. A kincses városi TopDrinks egyik, az incidenskor szolgálatot teljesítő dolgozója a Krónikának cáfolta, hogy az üzlet alkalmazottai bárkire rátámadtak volna.

Rostás Szabolcs 2017. október 31., kedd

Dörgés-villámlás hófúvás közben: hózivatar volt Erdélyben

Ritka légköri jelenség szem- és fültanúi voltak hétfőn este több erdélyi település lakói, több megyén ugyanis villámlással és dörgéssel kísért hózápor söpört végig. A szakértő szerint a hózivatar a nyári csapadékforma téli változata.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. október 31., kedd

Benzinárfigyelő létesül, nagyobb versenyt hozhat a piacon az összehasonlító honlap

Állami üzemanyagár-figyelő létesül Romániában, amelytől azt remélik a hatóságok, hogy a fogyasztók tájékoztatását szolgáló rendszer kiépítése az árak csökkenését is maga után vonja.