HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 23., péntek

Kelemen Hunor: ritka farizeus a román társadalom

Kelemen Hunor szerint akkor is nacionalista hangulatkeltésbe torkollnak a román koalícióval folytatott tárgyalások, ha rövidebb az RMDSZ igénylistája. A szövetségi elnök a Krónikának adott interjúban elmondta, az alakulat nem mondott le javaslatairól.

Rostás Szabolcs 2017. június 21., szerda

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 21., szerda

Román Akadémia: az egyesülés centenáriumának megcsúfolása lenne március 15. ünneppé nyilvánítása

Magyarellenes hangvételű, Gheorghe Funar és C. V. Tudor szélsőségesen nacionalista kirohanásait idéző állásfoglalásban tiltakozik a Román Akadémia a javaslat ellen, hogy március 15. legyen hivatalos ünnep Romániában.

Rostás Szabolcs 2017. június 20., kedd

Pîrvulescu a Krónikának: parlamenti támogatottság nélküli kormányunk is lehet

Liviu Dragnea stratégiája nemcsak Sorin Grindeanu kormányfő megbuktatását célozza, a PSD elnöke közvetlen konfliktusra törekszik Klaus Johannis államfővel is – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Cristian Pîrvulescu politikai elemző.

Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, a napnál is világosabb, hogy ebből a botrányból nem tud jól kijönni a Liviu Dragnea vezette alakulat.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Felolvasták a bizalmatlansági indítványt, kétes Grindeanu megbuktatásának sikere

Puccskísérlettel vádolják a kormányzó szociáldemokraták (PSD) Sorin Grindeanu miniszterelnököt és híveit a bukaresti parlamentben vasárnap délután ismertetett bizalmatlansági indítvány szövegében. Nem borítékolható a kormánybuktató kezdeményezés sikere.

Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

„Nem sebeket feltépni, megbékélni kellene”

A trianoni kérdéskörnek nem elszakító, hanem összekötő tényezőnek kellene lennie, hiszen ez ugyanúgy a magyarság, mint a románság története – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Murádin János Kristóf történész.

Rostás Szabolcs 2017. június 13., kedd

„Lőttek” a nagyvadakra vadászásnak

Alaposan visszavetette a romániai vadásztatást a nagyragadozókra vonatkozó kilövési tilalom, ami nemcsak a vadászegyesületeknek okoz bevételkiesést, de hátrányosan befolyásolja az erdő- és vadgazdálkodást is.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 12., hétfő

Dragnea és a saját farkába harapó kígyó

Józan ésszel nehezen fogható fel, mi célból igyekszik leváltani saját kormányát egy pártelnök, amelynek alakulata mindössze fél évvel ezelőtt teljesen simán megnyerte a parlamenti választást.

Rostás Szabolcs 2017. június 06., kedd

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

Rostás Szabolcs 2017. június 06., kedd

Szigorított határellenőrzés: Grindeanu a magyarokra mutogat

Sorin Grindeanu miniszterelnök szerint azért nem lehet csökkenteni a várakozási időt a magyar-román határátkelőkön, mert a magyar fél nem tud annyi határrendészt szolgálatba állítani, hogy valamennyi kiépített közlekedési sávot megnyissák.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Rostás Szabolcs 2017. május 28., vasárnap

„Lefejezték” a chișinăui városházát

Nehéz eldönteni, hogy a Moldovában is beindult korrupcióellenes küzdelem, vagy politikai bosszú áldozata lett Chișinău befolyással üzérkedés gyanújával házi őrizetbe helyezett polgármestere, a román-moldovai egyesülést támogató Dorin Chirtoacă.

Rostás Szabolcs 2017. május 23., kedd

Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt külpolitikája.

Rostás Szabolcs 2017. május 19., péntek

Románia nagyban játszana az energiapiacon

Nekilátna a földgázkivitelnek a román kormány egy rendkívül gazdag, sokáig „elhallgatott” lelőhely kiaknázásának köszönhetően. Az export akadályozása miatt Brüsszel már megintette Bukarestet.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 18., csütörtök

Navracsics Tibor megerősítette: áskálódott ellene a román külügy

Megerősítette csütörtökön Kolozsváron Navracsics Tibor uniós biztos a Krónika értesülését, miszerint a román külügyminisztérium panaszt emelt az Európai Bizottságnál (EB) kincses városi látogatása kapcsán.