HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. szeptember 19., szerda

Puccs Dragnea ellen – Aki a vesztét érzi...

Önmagában attól nem inogna túlságosan Liviu Dragnea PSD-elnök széke, hogy a kormányzó alakulat erdélyi szervezetének vezetői mielőbbi tanácskozásra szólították a pártvezetőséget, megbeszélendő a belső nézeteltéréseket.

psd
Rostás Szabolcs 2018. szeptember 17., hétfő

Palotaforradalom robbanhat ki a pártelnök ellen a PSD-ben

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának mielőbbi összehívását kérik Liviu Dragnea elnöktől az alakulat erdélyi szervezeteinek vezetői.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Kiss Judit , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 17., hétfő

Szerzett jogtól megfosztott magyarok – súlyos diszkrimináció éri a magyar tanítókat a románnyelv-oktatást érintő rendelet miatt

Valós felvetés, hogy diszkriminálja a tanítókat a kisebbségi elemi iskolákban a román nyelv oktatását alapjaiban megváltoztató rendelet – nyilatkozta lapunknak Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke. 

Bíró Blanka , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 10., hétfő

Japánsztrájkkal rajtol a tanév – románoktatás elemiben: mindenki tiltakozik, de a miniszter nem hátrál

A szülők rettegnek, a magyar tanítók megalázónak, a tanfelügyelőségek alkalmazhatatlannak tartják a kormányrendeletet, amely szerint román szakos tanárok tanítják idéntől a románt a magyar kisdiákoknak. A magyar politikai pártok az intézkedés visszavonását követelik.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 09., vasárnap

Japánsztrájk a magyar iskolákban a tanügyi rendelet ellen, tiltakoznak a szerb és német pedagógusok is

Japánsztrájkkal fejezi ki tiltakozását számos erdélyi magyar oktatási intézmény a hétfői tanévnyitón a román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet ellen.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. szeptember 06., csütörtök

Disznóságok

Ha van olyan téma napjaink Romániájában, amelynek kapcsán illetékes és illetéktelen hetet-havat összehordott az elmúlt időszakban, az egyértelműen a sertéspestisjárványé. 

Rostás Szabolcs , Széchely István 2018. szeptember 04., kedd

Packáznak 52 ezer magyar diákkal: elutasítja a szakma és a politikum, hogy romántanárok oktassanak az elemiben

Elfogadhatatlannak tartja a pedagógusszövetség azt a kormányrendeletet, amely szerint a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett romántanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet. Az RMDSZ a töröltetné a vitatott cikkelyt.

 

 

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 02., vasárnap

Székelyföld határáig jutott az immár tizenegy romániai megyét megfertőző sertéspestisjárvány

Románia tizenegyedik megyéjét is megfertőzte az afrikai sertéspestis, miután a hatóságok Buzău megyei településeken is kimutatták a kórokozó jelenlétét. Kovászna megyében óvintézkedéseket foganatosítottak emiatt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 30., csütörtök

Szakértő: megállíthatatlan a népességfogyás, a magyarság és a többségi lakosság távol áll a népességhelyettesítési szinttől

Reálisak azok az előrejelzések, miszerint 2050-re Románia jelenlegi 19,5 millió lakossága 14, 5 millióra apad – jelentette ki lapunknak Horváth István kolozsvári szociológus a legfrissebb népesedési trendekkel kapcsolatban.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Ideális jelöltnek tartják Bölönit – Az erdélyi magyar pártok támogatnák az edző marosvásárhelyi polgármester-jelöltségét

Teljes mellszélességgel támogatnák az erdélyi magyar pártok Bölöni Lászlót, ha a neves labdarúgóedző megpályázná Marosvásárhely polgármesteri tisztségét. Egybehangzó vélemények szerint az egykori futballista a románok többségének szavazatát is begyűjtené.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 28., kedd

Perelik az oltyán gazdák a környezetvédelmi minisztériumot a vadkárok miatt

A székelyföldi medvetámadások jelentette állandó veszélyhelyzet szempontjából is figyelemre méltó lépésre szánták el magukat olténiai gazdák, bíróság elé citálva a környezetvédelmi minisztériumot a vadállatok okozta károk miatt.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 11., szombat

Szárnyal a kolozsvári ingatlanpiac: a kincses város éves költségvetésének kétszeresét is meghaladják a tavalyi tranzakciók

Harminc százalékos bővülést produkált tavaly az ingatlanpiac Kolozsváron, ahol mintegy 600 millió euró értékben cseréltek gazdát a telkek és a lakások. Egy friss kutatás szerint a kincses városban ingatlanba fektetők harmada más megyéből származik.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 09., csütörtök

RMDSZ: miniszteri rendelet született a marosvásárhelyi katolikus gimnázium létrehozásáról

Marius Pașcan ellenzéki szenátor szerint Valentin Popa oktatási miniszter rendeletet bocsátott ki a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ideiglenes működéséről. Az RMDSZ megerősítette, hogy szeptemberben újraindul az iskola.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 09., csütörtök

„Nem lenne jó Johannis megerősödése” – Csoma Botond a hazaárulás vádjáról, a politikai együttélésből fakadó konfliktusokról

Butaságnak tartja Csoma Botond RMDSZ-es képviselő a Klaus Johannis ellen hazaárulás vádjával feljelentést fontolgató szociáldemokraták kezdeményezését.