HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. március 19., hétfő

Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény alkotmánybírósági elutasítása kiváló apropó.

Rostás Szabolcs 2018. március 19., hétfő

Alkotmánybíróság: ellentmond a helyi autonómia elvének a vásárhelyi katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény

Helybenhagyta a bukaresti alkotmánybíróság a román ellenzéki pártok által a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvény elleni óvást. A talárosok szerint a jogszabály ellentmond a helyi autonómia alkotmányos elvének.

Rostás Szabolcs 2018. március 16., péntek

Megszüntetné a térség egyetlen önálló magyar iskoláját Nagybánya román polgármestere?

Alaptalannak igyekszik beállítani az RMDSZ nagybányai szervezete az önálló magyar iskola esetleges megszüntetésével kapcsolatos félelmeket. Cătălin Cherecheș polgármester március 15-i beszéde azonban éppen ezeket az aggályokat erősíti.

Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Rostás Szabolcs 2018. március 07., szerda

Halasztott az alkotmánybíróság a marosvásárhelyi gimnázium ügyében

Elhalasztotta a román alkotmánybíróság a döntést a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény ellen beterjesztett ellenzéki óvás ügyében.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

Rostás Szabolcs 2018. február 26., hétfő

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

Rostás Szabolcs 2018. február 25., vasárnap

Dăncilă szerint Románia még idén csatlakozhat a schengeni övezethez

Románia még ebben az évben belép a belső határok nélküli schengeni övezetbe – ígérte meg Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke Viorica Dăncilă szerint.

HIRDETÉS
Kőrössy Andrea , Rostás Szabolcs 2018. február 22., csütörtök

Cáfolja a kolozsvári polgármesteri hivatal, hogy kérésükre távolították el a Musai-Muszáj többnyelvű tábláját

A kolozsvári polgármesteri hivatal cáfolja, hogy ők távolíttatták el a lakosság-nyilvántartó iroda udvarán a Musai–Muszáj által elhelyezett többnyelvű helységnévtáblát. A civil akciócsoport ismeretlen tettes ellen tett rendőrségi feljelentést.

Rostás Szabolcs 2018. február 22., csütörtök

Eltávolította a kolozsvári önkormányzat az udvarán elhelyezett többnyelvű táblát

Még tizenöt órát sem tűrte a kolozsvári önkormányzat vezetősége a polgármesteri hivatal udvarán, egy kerékpáron elhelyezett háromnyelvű helységnévtáblát, amelyet csütörtökön eltávolítottak a kétkerekűről. A Musai-Muszáj rendőrségi feljelentést tett.

Rostás Szabolcs 2018. február 21., szerda

Lelakatolták a többnyelvűséget a Musai-Muszáj kolozsvári flashmobján

Körülbelül harmincan vonultak a szerdai flashmob keretében Kolozsvár főteréről a polgármesteri hivatalhoz, ahol többnyelvű helységnévtáblával felszerelt kerékpárral hívták fel a figyelmet az egy évvel ezelőtt meghozott ítélet hiányos végrehajtására.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 21., szerda

Cáfolja a temesvári orvos, hogy megsértette a székelyföldi kosaraslányokat

Cáfolja a Krónikának a temesvári megyei kórház egyik orvosa, hogy székelyföldi diáklányokat alázott meg hiányos románnyelv-tudásuk miatt. Dr. Livia Popescu szerint a kosárlabdázók kézdivásárhelyi edzője tévesen értelmezi a történteket.

Rostás Szabolcs 2018. február 19., hétfő

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

Rostás Szabolcs 2018. február 15., csütörtök

Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és kezdenek dicshimnuszokba annak hallatán, hogy Románia gazdasága – rekordot rekordra halmozva – hét százalékkal növekedett tavaly az előző évhez képest.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.