HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. január 08., 23:20

Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben szentesített állásfoglalása.

A magyar politikai palettát uraló viszonyok ismeretében már az is eredménynek számít, hogy a három pártelnök tárgyalóasztalhoz ült egy közös cél érdekében. Persze nem titok, hogy a kolozsvári megállapodás létrejöttéhez elengedhetetlen volt a magyar kormány közvetítése, enélkül valószínűleg nem születik meg a hárompárti állásfoglalás, bármennyire is elkötelezettek az alakulatok az önrendelkezés mellett.

Van tehát egy 2-es számú Kolozsvári nyilatkozatnak is nevezhető megállapodás, a kérdés pedig az: mit tesz hozzá a mostani dokumentum a huszonöt évvel ezelőtt ugyancsak a kincses városban elfogadott, az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kimondó állásfoglaláshoz? Bizony nem túlságosan sokat.

Tény, hogy a Szent Mihály-templomban negyed évszázaddal ezelőtt elhangzott ünnepélyes eskütétel óta több, a közösségi autonómiák intézményrendszerét érintő törvénytervezet, statútum is napvilágot látott, az egyiket – majd annak módosított változatát – szavazásra is bocsátották a román parlamentben, és „természetesen” el is utasították. Örvendetes, hogy az erdélyi magyar közösség politikai képviseletét ellátó alakulatok kihirdetik: össze kívánják hangolni autonómiaelképzeléseiket, kérdéses azonban, hogy őszintén így gondolják-e.

Vajon miként jut majd közös nevezőre a három párt az önrendelkezés követelési formájának, kivívásának tárgyában, amikor az amúgy szövetségesnek számító MPP és RMDSZ még a közösen kidolgozott autonómiatervezete előterjesztését sem képes összehangolni, emiatt egyik képviselőjük az SZNT statútumát kénytelen benyújtani a bukaresti törvényhozás elé? Mikor születik meg végre az a sokat hangoztatott, elvárt politikai akcióegység, amely nélkül bármilyen elképzelés, koncepció hangzatos kordokumentum marad csupán?

Sajnos a fenti kérdésekre a legújabb pártközi megállapodás ismeretében sem tudjuk a választ. Arról nem beszélve, hogy a dokumentum szentesítését követően éppen az egyik aláíró jegyezte meg politikustársa nyilatkozata kapcsán: „látszik a válaszból, milyen perspektívái vannak az együttműködésnek”.

Úgyhogy az autonómia hallatán állandóan magyarveszélytől, Románia feldarabolásától tartó, az ország területi épségéért aggódó többségi társadalomnak igazán nincs oka vészharangokat kongatni. A magyarok huszonöt év elteltével jelezték, hogy az egykori célok nem változtak, és azok megvalósításáért továbbra is rendületlenül...

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. január 07., vasárnap

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

Páva Adorján 2018. január 04., csütörtök

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

HIRDETÉS
Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

Balogh Levente 2018. január 01., hétfő

Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. december 28., csütörtök

A jó irány keresése

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában II. János Pált, miközben az immár megszokottnak tekinthető terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedések övezték a karácsonyi eseményeket a Vatikánban.

Rostás Szabolcs 2017. december 27., szerda

Az örökké időszerűtlen autonómia

„Autonómia nélkül minden kisebbség halálra ítéltetett.” Ha nem is feltétlenül ebben a formában, de a fenti idézet nagyon sokszor elhangzott már Kárpát-medencei magyar politikusoktól az elmúlt közel száz év folyamán.

Balogh Levente 2017. december 22., péntek

Megkésett karácsonyi ajándék

Sajátos karácsonyi „ajándékkal” kedveskedett a katonai ügyészség az ország polgárainak.

Páva Adorján 2017. december 20., szerda

Betegek és áldozatok

Érthető okokból egyre többen veszik igénybe az egészségügyi magánszolgáltatásokat, ám egyre több példa igazolja, hogy Romániában a privát közegben sem tudják vagy akarják teljes mértékben felszámolni az állami szektort behálózó korrupciót.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ...

Páva Adorján: A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi ...

Kiss Judit: Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS