Makkay József

2018. augusztus 20., 21:40

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

A magyarellenességben egymással versenyző ellenzéki pártok ott „tartanak be”, ahol tudnak: például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezetének elnöke, Cristian Chirteş szenátor a nép ügyvédjéhez, az ombudsmanhoz fordulva próbálja megakadályozni az iskola újraindítását.

Szerinte a katolikus gimnázium helyzetét megoldani hivatott miniszteri rendelet törvénytelen, mert „átnyúl” egy alkotmánybírósági és egy törvényszéki határozaton. A Maros megyei törvényszék által korábban jogerősen érvénytelenített iskolaalapításról az ellenzéki politikus azt állítja, hogy a gimnázium újraindítása „feszültségeket keltene a megyében”.

Micsoda perverz megfogalmazás ez egy politikus részéről. Érdemes eljátszani a gondolattal: ha a román szenátort valaki kipakolná a házából bútorostól az utcára, ő pedig minden elérhető fórumon az igazát keresné, azt vágnák az arcába, ne keltsen feszültséget a házfoglalóval szemben.

Dióhéjban ugyanis ma ugyanez történik az 1702-ben a jezsuiták által alapított iskolával, amelynek mai épületegyüttesét az egyház az 1900-as évek elején építtette, ahova az 1948-as államosításkor telepítették a ma is ott működő, román nyelvű Unirea líceumot. Hosszas huzavona után a római katolikus egyház a 2004-ben visszakapott épületeiben akarta újraindítani régi iskoláját, de erre is tíz évet kellett várnia. Amióta a magyar gimnázium a 2014–2015-ös tanévben régi ingatlanába költözhetett, folyamatos a cirkusz. A román iskola tanárai arról sírtak a helyi román sajtóban, hogy túl kevés a két iskola működtetetéshez szükséges tanterem.

Tetszik-e érteni ezt a bonyolult és az európai jogrendben szinte egyedülálló román mentalitást? Valaki jogtalanul beköltözik a házadba, ott kényelmesen berendezkedik, és mire hosszú évek pereskedése után te is bebocsátást nyersz, és a társbérlőtől el szeretnél foglalni néhány szobát, a szemedbe vágják, hogy zavarsz, és jobban teszed, ha eltűnsz.

Magyarán: a tulajdonos nem rendelkezhet saját ingatlana felől – pedig még csak ki sem akarja költöztetni az ott lakót, hanem társbérletet képzel el annak reményében, hogy saját házában őt is megtűrik. Persze, hogy téved, mert Romániában nem csak jogállam, hanem jóérzés sem létezik. A helyi és az országos hivatalosságok a siránkozó román félnek adnak igazat, hogy a szenátor szavaival élve, ne legyen feszültség a megyében.

Ez a szappanoperává nyúló iskolatörténet megjárt már minden szintet, a két ország legmagasabb diplomáciai egyezkedéseinek színtereit is. A mostani, újabb állomáson még mindig nincs eldőlve a sorsa, mert Damoklész kardjaként ott lebeg fölötte valamiféle újabb megsemmisítő határozat.

Egyértelmű, hogy a marosvásárhelyi magyarságra rájár a rúd, itt lehet a legnehezebben elérni bármit. Miközben Kolozsváron már a kilencvenes években 4-5 színmagyar kollégium működött, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból hosszas huzavona után 2005-re távozott az utolsó román osztály.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügye még ennél is súlyosabb, ahol minden eddigi próbálkozás indulásból elakadt. Elég, ha a 2012-es kormányválságra gondolunk, amikor a 78 napig fungáló Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök zömében demokrata-liberális (PDL-es) kabinetje egy bizalmatlansági szavazáson bukott bele abba, hogy kormányhatározattal különálló kart alapított a magyar nyelvű orvosképzés számára. Akkor éppen a ma kormányzó szociáldemokraták buktatták meg hazaárulás címszó alatt. Valószínű, hogyha a mai ellenzék lenne hatalmon, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium körüli cirkusz hasonló forgatókönyv szerint ismétlődne meg. Mert a román politikai elit színezettől függetlenül egy brancsból való.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat