HIRDETÉS

Makkay József

2018. augusztus 20., 21:40

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

A magyarellenességben egymással versenyző ellenzéki pártok ott „tartanak be”, ahol tudnak: például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezetének elnöke, Cristian Chirteş szenátor a nép ügyvédjéhez, az ombudsmanhoz fordulva próbálja megakadályozni az iskola újraindítását.

Szerinte a katolikus gimnázium helyzetét megoldani hivatott miniszteri rendelet törvénytelen, mert „átnyúl” egy alkotmánybírósági és egy törvényszéki határozaton. A Maros megyei törvényszék által korábban jogerősen érvénytelenített iskolaalapításról az ellenzéki politikus azt állítja, hogy a gimnázium újraindítása „feszültségeket keltene a megyében”.

Micsoda perverz megfogalmazás ez egy politikus részéről. Érdemes eljátszani a gondolattal: ha a román szenátort valaki kipakolná a házából bútorostól az utcára, ő pedig minden elérhető fórumon az igazát keresné, azt vágnák az arcába, ne keltsen feszültséget a házfoglalóval szemben.

Dióhéjban ugyanis ma ugyanez történik az 1702-ben a jezsuiták által alapított iskolával, amelynek mai épületegyüttesét az egyház az 1900-as évek elején építtette, ahova az 1948-as államosításkor telepítették a ma is ott működő, román nyelvű Unirea líceumot. Hosszas huzavona után a római katolikus egyház a 2004-ben visszakapott épületeiben akarta újraindítani régi iskoláját, de erre is tíz évet kellett várnia. Amióta a magyar gimnázium a 2014–2015-ös tanévben régi ingatlanába költözhetett, folyamatos a cirkusz. A román iskola tanárai arról sírtak a helyi román sajtóban, hogy túl kevés a két iskola működtetetéshez szükséges tanterem.

Tetszik-e érteni ezt a bonyolult és az európai jogrendben szinte egyedülálló román mentalitást? Valaki jogtalanul beköltözik a házadba, ott kényelmesen berendezkedik, és mire hosszú évek pereskedése után te is bebocsátást nyersz, és a társbérlőtől el szeretnél foglalni néhány szobát, a szemedbe vágják, hogy zavarsz, és jobban teszed, ha eltűnsz.

Magyarán: a tulajdonos nem rendelkezhet saját ingatlana felől – pedig még csak ki sem akarja költöztetni az ott lakót, hanem társbérletet képzel el annak reményében, hogy saját házában őt is megtűrik. Persze, hogy téved, mert Romániában nem csak jogállam, hanem jóérzés sem létezik. A helyi és az országos hivatalosságok a siránkozó román félnek adnak igazat, hogy a szenátor szavaival élve, ne legyen feszültség a megyében.

Ez a szappanoperává nyúló iskolatörténet megjárt már minden szintet, a két ország legmagasabb diplomáciai egyezkedéseinek színtereit is. A mostani, újabb állomáson még mindig nincs eldőlve a sorsa, mert Damoklész kardjaként ott lebeg fölötte valamiféle újabb megsemmisítő határozat.

Egyértelmű, hogy a marosvásárhelyi magyarságra rájár a rúd, itt lehet a legnehezebben elérni bármit. Miközben Kolozsváron már a kilencvenes években 4-5 színmagyar kollégium működött, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból hosszas huzavona után 2005-re távozott az utolsó román osztály.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügye még ennél is súlyosabb, ahol minden eddigi próbálkozás indulásból elakadt. Elég, ha a 2012-es kormányválságra gondolunk, amikor a 78 napig fungáló Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök zömében demokrata-liberális (PDL-es) kabinetje egy bizalmatlansági szavazáson bukott bele abba, hogy kormányhatározattal különálló kart alapított a magyar nyelvű orvosképzés számára. Akkor éppen a ma kormányzó szociáldemokraták buktatták meg hazaárulás címszó alatt. Valószínű, hogyha a mai ellenzék lenne hatalmon, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium körüli cirkusz hasonló forgatókönyv szerint ismétlődne meg. Mert a román politikai elit színezettől függetlenül egy brancsból való.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 13., hétfő

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 06., hétfő

Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, akik a magyar kormány költségén egy héten át üdülnek a Velencei-tónál.

Páva Adorján 2018. augusztus 03., péntek

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 02., csütörtök

Az alpáriságnál több kell

Ha nem az állami hatóságok inkompetenciájáról és mélységes átpolitizáltságáról, továbbá a romániai társadalom súlyos erkölcsi válságáról szólna, a fungáló bukaresti hatalom ellen egyedi rendszámtáblával tiltakozó román férfi esetén akár jót is szórakoz

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban ...

Vásárhelyi-Nyemec Réka: Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja ...

Balogh Levente: A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS