HIRDETÉS
Makkay József 2018. szeptember 16., vasárnap

Oktatnak és hívő emberré nevelnek: megújult a kolozsvári Református Kollégium épülete

Megújult épületben indíthatta idén a 29. tanévet Kolozsvár egyik legrégebbi iskolája, a Református Kollégium. A magyar kormány által támogatott hároméves felújítás most ért véget, vasárnap ünnepélyes keretek között adták át a megszépült épületet.

Makkay József 2018. szeptember 15., szombat

Informatikai bumm sok kérdőjellel – a romániai IT-szektor az ország legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatává nőtte ki magát

Minden más gazdasági ágazatot lekörözve, évente mintegy 10-20 százalékkal növekszik a romániai informatikai szektor. Ám a fejlődéssel nem tud lépést tartani az informatikusképzés, ezért egyre több cég más területekről toborzott fiatalokat próbál betanítani.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. szeptember 14., péntek

Elszállt a növényvédelmi előrejelző hálózat: nem tudnak szakszerűen védekezni a betegségek és a kártevők ellen a romániai gazdák

Mintegy két évtizede nem működik megyékre lebontott növényvédelmi előrejelzés Romániában, ennek hiányában a termelők kiszolgáltatottak a növényvédőszer-forgalmazó cégeknek. 

Makkay József 2018. szeptember 11., kedd

Mi lehet a tanügyminiszter hátsó szándéka?

A miniszter fejébe nem látunk bele, de könnyen megtörténhet, hogy tovább nyirbálják a tanítók munkakörét, és azt is kiderítik, hogy milyen más tantárgyakat nem taníthatunk.

Makkay József 2018. szeptember 06., csütörtök

Káosz övezi az országos telekkönyvezést – a romániai birtokok kevesebb mint harminc százalékát táblázták be eddig

Öt éven belül, 2023-ra kellene befejezni a három évvel ezelőtt megjelent országos kataszteri és telekkönyvezési programot, amely az ország valamennyi föld- és épülettulajdonának a hivatalos nyilvántartásba vételét írja elő. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. szeptember 01., szombat

Vadkárok: legtöbbször a gazda veszít – a túlzott bürokrácia és a közömbös hozzáállás akadályozza a pusztítások csökkentését

A törvényi keret ellenére a legtöbb gazda nem tud mit kezdeni a vadkárral. Sokan be sem jelentik, aki pedig mégis végigjárja a bürokratikus utat, nem biztos, hogy kártérítést kap. Vadászati szakemberek szerint gazdát és vadászt egyformán terheli a felelősség. 

Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Makkay József 2018. augusztus 26., vasárnap

Vonzó lett a sokszínű erdélyi konyha – a lendületesen fejlődő turizmus maga után húzza az éttermek hálózatát is

Az erdélyi nyári fesztiválok egyre nagyobb tömegei igazolják, hogy gyors ütemben növekszik a turizmus, ami maga után húzza a gasztronómia fejlődését is. A sokszínű erdélyi gasztrokultúra egyelőre keresi a maga útját.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 24., péntek

Kovászemberek kellenek a jó gazdálkodáshoz – a Maros megyei gazdakörök példája új megvilágításba helyezhetné a gazdálkodást

A Maros megyei gazdakörök Erdély-szerte híresek. Ernyőszervezetük révén olyan modellt sikerült létrehozniuk, amely a piacképes felnőtt szakoktatás mellett a mezőgazdaság minden területére kiterjedő szaktanácsadást is meghonosított. 

Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Ezernyi Szent István-napi tánc: a húsz éve alakult néptánctalálkozó idén rekordszámú fellépőt vonz Kolozsvárra és környékére

A Szent István-napi Néptánctalálkozó főszervezőjével, Pillich Balázzsal vettük számba a két évtized hozományát. A magyarfenesi vegyes kar vezetésével vonult végig szombat délután a falun a 20. Szent István-napi Néptánctalálkozó 17, Európa több szegletéből érkező csapata.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 16., csütörtök

Késve védekeznek a sertéspestis ellen – fejetlenségre panaszkodnak a disznók nélkül maradt Bihar megyei gazdák

Egyre több gazda panaszkodik arra, hogy az állategészségügyi hatóság nagy késéssel és tűzoltómunkában próbálja felszámolni az afrikai sertéspestist. Három Bihar megyei településen megsemmisítették a falu disznóállományát. Lapunknak nyilatkozó gazdák és szakemberek szerint teljes a káosz.

Makkay József 2018. augusztus 11., szombat

Munkaerőhiány: mindenki több fizetést akar – a humánerőforrással történő megfelelő foglalkozás is pótolhatja a hatalmas űrt

Hivatalos becslés szerint legalább egymillió ember hiányzik a romániai munkaerőpiacról. Nagyon sok cégvezető keres munkatársakat, mások pedig azon iparkodnak, hogy a meglévőket megtartsák. 

Makkay József 2018. augusztus 09., csütörtök

Kellő szigorral megállítható a sertéspestis: az állategészségügyi hatóság kemény intézkedésekkel harcol a vírus terjedése ellen

Az élő állatok és a disznóhúsból származó készítmények forgalmának szigorú ellenőrzésével lehet megállítani a sertéspestis további terjedését. Sikó Barabási Sándor háromszéki állatorvos szerint nem kell attól tartani, hogy betiltanák a sertés háztáji tartását.

Makkay József 2018. augusztus 05., vasárnap

Árulkodó jelek a klímaváltozásról: egyetlen magyarként vett részt a jelenséget kutató szibériai expedíción László Zoltán

Huszonötezer kilométeres, a globális éghajlatváltozást kutató transzszibériai expedícióról tért vissza nemrég egy kolozsvári és zsibói biológusokból álló csapat. Az erdélyi kutatók a rohamos léptékű klímaváltozás bemutatásához gyűjtöttek adatokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. július 27., péntek

Súlyosan fertőz a Partiumban a sertéspestis: Erdély-szerte megszigorították az élő állatok szállítását a hatóságok

Bihar megyében tizennyolc háztáji gazdaságban fedeztek fel a hét elején sertéspestissel fertőzött gócpontot. Az állategészségügyi hatóságok a rendőrséggel közösen Erdély-szerte ellenőrzik az élő állatok és állati eredetű termékek szállítását.