Makkay József 2019. május 24., péntek

Székely gazdák jutnak magyar állami támogatáshoz: a termelést, feldolgozást és értékesítést szeretnék integrálni

Egy hónap áll a székelyföldi gazdák rendelkezésére, hogy benyújtsák mezőgazdasággal kapcsolatos pályázataikat a magyar kormányzati forrásokból működő Pro Economica Alapítványhoz. A mezőségi igénylések tapasztalatait felhasználva az új kiírásokat több területen is módosították.

Makkay József 2019. május 22., szerda

Újra sláger lett a magyar mangalicasertés: az anyaországi gyors fellendülés az erdélyi állattartásra is pozitív hatással van

Kárpát-medencei virágkorát éli a mangalicatenyésztés. A 19. században kialakult őshonos magyar fajta húsa és zsírja már az 1800-as évek második felében világhírűvé vált, majd bő száz év után a magyar zsírsertés ismét betört a világpiacra. Az erdélyi tenyésztés nehezen tud felzárkózni a&

Makkay József 2019. május 21., kedd

Egy megújult EMNP-be iratkozna vissza a párttagságáról lemondott Soós Sándor

Lemondott párttagságáról Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt márciusi küldöttgyűlésén egy szavazattal alulmaradó elnökjelölt. A pártját beperelő politikus szerint a csúcsvezetőséggel történő belső harcát több tucatnyian támogatják.

Hallgassa online rádióinkat
Makkay József 2019. május 20., hétfő

Pereli az EMNP-t Soós Sándor egykori alelnök a márciusi elnökválasztás miatt

Bíróságon keresi igazát Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) márciusi küldöttgyűlésén egyetlen szavazattal alulmaradt elnökjelöltje, akinek óvását a párt szabályzatfelügyelő és etikai bizottsága alapfokon elutasította.

Makkay József 2019. május 18., szombat

Csúcsminőséget kínálnak – magyar állami támogatással indult el Közép-Kelet-Európa legmodernebb takarmánykeverő üzeme

Az éves romániai fogyasztás mintegy tíz százalékát fedező nagyüzemi takarmánygyártásba fogott a múlt héten felavatott kerelőszentpáli keverőüzem, az UBM Feed Romania Kft. A magyar állami pénzből meghitelezett nagyvállalkozás csúcsminőségű takarmányt kínál.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Makkay József 2019. május 12., vasárnap

Ne bántsd a magyart! – több ezren imádkoztak és tiltakoztak a román temetőfoglalás ellen az úzvölgyi sírkertben

Mintegy 2500-an gyűltek össze vasárnap a Csíkszentmárton önkormányzata által gondozott úzvölgyi katonai sírkertben azon az ökumenikus tábori istentiszteleten, amelyen a szomszédos dormánfalvi önkormányzat önkényes „temetőfoglalása” ellen tiltakoztak békésen.

Makkay József 2019. május 12., vasárnap

Traktorhoz nemcsak jogosítvány, szaktudás is kell – késik a mezőgépészeti szakoktatás újragondolása Erdélyben

Az utóbbi egy-két évtizedben látványosan fejlődött a romániai gazdák mezőgépparkja, a szántóföldi növénytermesztés legtöbb ágában sikerült helyettesíteni a kézi munkaerőt. A szakoktatás azonban nem tart lépést a mezőgépészet fejlődésével.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Makkay József 2019. május 05., vasárnap

Bizonytalan a közös uniós agrárpolitika jövője – Magyarország és Románia is ahhoz ragaszkodik, hogy ne csökkenjen a támogatás

Vita övezi az Európai Bizottság elképzelését a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakításáról. Miközben Nagy-Britannia távozásával akár kétszámjegyű támogatáscsökkenés is bekövetkezhet, a magyar szaktárca szerint ez elkerülhető lenne a tagállami befizetések arányos növekedésével.&

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Makkay József 2019. április 28., vasárnap

Partiumi sváb falu sikertörténete: eurómilliókat ér a csanálosi gazdák összefogása

Sikertörténetnek számít a többségében svábok lakta Szatmár megyei Csanálos két éve megalakított mezőgazdasági szövetkezete. A 23 gazda összeadott pénzén elindított közösségi vállalkozás eddig több millió euró értékben nyert pályázatokat.

Makkay József 2019. április 24., szerda

Prémium cukrászat igazi vajból és málnából – a nemzetközi karriert befutott Kovács János cukrászmester Erdélyben is oktat

Kovács János magyarországi cukrászmester nevét Erdélyben is jól ismeri a szakma. A tanfolyamokat tartó kiskunfélegyházi szakember az elmúlt években tucatnyi éremmel tért haza a világ nagy versenyeiről. A cukrászmesterrel az aradi GastroPan élelmiszeripari kiállításon beszélgettünk.

Makkay József 2019. április 15., hétfő

Elnyomók és elnyomottak

A két politikai tábor között egyre jobban elmérgesedő viszony és a közelgő EP-választások oldalvizein újabb és újabb témák kerülnek a romániai közbeszédbe.

Makkay József 2019. április 08., hétfő

A régiből „sütik ki” a jövő erdélyi konyháját – kolozsvári főzőversenyen mérték össze tudásukat a régió magyar szakácstanulói

Az Erdélyi főúri konyha titkai elnevezésű főzőversenyen mérkőztek meg szombaton Kolozsváron hat erdélyi magyar szakközépiskola szakácstanuló-csapatai, a vetélkedőt a hagyományos erdélyi konyha ízvilágát „megörökítő” Szilvássy Carola bárónő receptjei alapján írták ki. 

Makkay József 2019. április 06., szombat

Szövetkezési hullámot támogat a minisztérium: szaktanácsadó-hálózat segítségével próbálják rávenni a gazdákat az együttműködésre

Sokak számára meglepetést okozott az uniós mezőgazdasági pályázatok legutóbbi elbírálása, ugyanis kiderült, hogy egyetlen egyéni agrárvállalkozó sem nyert, csak szövetkezetek. A gyors váltást az indokolta, hogy Romániában a gazdák kevesebb mint egy százaléka szövetkezik.

Hallgassa online rádióinkat