HIRDETÉS
Makkay József 2019. január 15., kedd

Nem szabad lenyelni a nyelvi megaláztatást – jogvédő szervezethez és bírósághoz is fordulhatnak sérelmeikkel az erdélyi magyarok

Se szeri, se száma az olyan eseteknek Erdélyben, amikor a magyarok nem szólalhatnak meg anyanyelvükön a hivatalokban még olyan településeken sem, ahol a magyarság aránya húsz százalék fölött van. 

Makkay József 2019. január 13., vasárnap

Erdélyben is átértékelődik a parkgondozás – a régió egyik legszebb szabadidő-oázisa a nagykárolyi kastélypark

Évről évre többen látogatják a tizenegy hektáros nagykárolyi kastélyparkot, ahol a több évszázados fák és a három kilométernyi gyalogsétány ideális hely a kikapcsolódásra. A parkgazda agronómus szerint munkájuk egyre több szakember számára jelent követendő példát.

HIRDETÉS
Makkay József 2019. január 07., hétfő

Politikai váltógazdaság román módra

Az utóbbi hetekben több román ember is megkérdezte tőlem, hogy erdélyi magyarként miért szeretjük a PSD-t, az RMDSZ pedig miért „ezeket a bűnözőket” támogatja?

Hallgassa online rádióinkat
Makkay József 2019. január 06., vasárnap

A szórványban nincs alternatívája a magyar gazdák összefogásának – közösen terveznek Máramarosban a falugazdász segítségével

A tavaly decemberben Erdély-szerte beindult falugazdász-hálózat legnagyobb nyertese a szórványmagyarság – jelentette ki a Krónikának Várkola Tibor, a Hosszúmezői Agráregyesület vezetője, aki még idejében jött mentőövnek tartja a magyar állami támogatásokat.

Makkay József 2018. december 30., vasárnap

„Kényes kérdés” Erdélyben a magyar alkalmazott – zömében román személyzettel dolgoznak az áruházak a vegyes lakosságú vidékeken

Kevés kivételtől eltekintve nem fordítanak kellő figyelmet a multinacionális vállalatok, bankok arra, hogy Erdély vegyes lakosságú régióiban anyanyelvükön szólítsák meg, szolgálják ki a magyar ügyfelet. Annak jártunk utána, hogy ez miért van így.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. december 18., kedd

Örök nyugtalanság: kevés és drága a sírhely – Erdély-szerte a helyi önkormányzatoknak kell orvosolniuk a temetkezési gondokat

Erdélyi viszonylatban Kolozsvár küzd a legsúlyosabb sírhelyhiánnyal, ám az új temető megnyitása csak tervezés szintjén áll. Egyházi vezetők és önkormányzati elöljárók szerint a temetkezési helyhiányt nem az egyházaknak, hanem a hatóságoknak kell orvosolnia.

Makkay József 2018. december 17., hétfő

Tőkés nem hallgatott ügyvédjére, forradalom lett belőle – Kincses Előd jogász: a fekete március ügye is az európai bíróság előtt

Kincses Előd Tőkés László védőügyvédje volt az 1989-es forradalmat megelőző események előtt. A kilencvenes évek elején öt és fél évig száműzetésbe kényszerült marosvásárhelyi jogász leginkább az elhurcolástól féltette az egykori temesvári református lelkészt.

Makkay József 2018. december 15., szombat

A szőlőt a metszéstől a szüretig simogatni kell – Balla Géza ménesi borász szakmai elismeréséről és a minőségi borról

Balla Géza arad-hegyaljai borászt tüntette ki első határon túli szakemberként idén a Magyar Bor Akadémia. A ménesi borvidék legismertebb képviselőjével a kitüntetésről, az erdélyi borászat felzárkóztatásáról, a szakoktatásról és a fiatal borászok indulásáról beszélgettünk.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. december 12., szerda

Kiiktatnák a gazdák átverését

Nem mindenki lelkesedik a magyar kormánynak a Székelyföld gazdasági fejlesztését célzó programja iránt, amely első körben az integrátori szerepet ellátó nagyvállalatok támogatását célozza meg beruházásra szánt tetemes összegekkel.

Makkay József 2018. december 07., péntek

Almássy Ferenc: rendszerváltást akarnak Franciaországban a sárgamellényesek

A sárgamellényes tüntetések nem csak Párizsban, hanem Franciaország-szerte hatalmas tömegeket vonzanak az utcákra. Az eseményekről Almássy Ferenc francia-magyar újságíróval, a Visegrad Post helyszínen forgató főszerkesztőjével beszélgettünk.

Makkay József 2018. december 06., csütörtök

Nagyvállalatokon keresztül támogatnák a gazdákat – készülőben a székelyföldi gazdaságfejlesztési program pályázati felhívása

A gazdák termékeit felvásárló, feldolgozó és értékesítő nagy cégek beruházásait támogatná a heteken belül ki­írandó székelyföldi gazdasági program. A Pro Economica Alapítvány az összehangolási feladatokat felvállaló székelyföldi vállalatok jelentkezését fogadja el.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. december 03., hétfő

Disznóvágók hosszú hétvégéje

A Szent András-napjával megtoldott román nemzeti ünnep hosszú hétvégéje idén leginkább a disznóvágóknak jött be. Legalábbis a magyar falvakban.

Makkay József 2018. november 27., kedd

Egységes autonómiafellépés híján „Bukarest kér egy kávét” – Budapest erőfeszítései ellenére sincs közös erdélyi álláspont

Egymásra mutogatnak a magyar politikai és társadalmi szervezetek, amikor felmerül, hogy miért nem sikerült eddig egységes mederbe terelni az erdélyi, székelyföldi autonómiatörekvéseket. Sokan hiányolják, hogy az RMDSZ nem vállal „sorsközösséget” az autonómiaküzdelemben.

Makkay József 2018. november 21., szerda

Magyar mintára épül a falugazdász-hálózat – Erdély-szerte hatvan mezőgazdasági szakember látott neki a szaktanácsadásnak

Hatvan falugazdász kezdte el tevékenységét a budapesti Agrárminisztérium támogatásával Erdélyben. A többségében fiatal, pályakezdő mérnökök munkájával nem mindenki elégedett, de abban egyetértenek, hogy folyamatos képzéssel pótolható a tapasztalat hiánya.

Makkay József 2018. november 20., kedd

Jobbágyok esete a restitúcióval

Kilencvenes évekbeli történet jut eszembe a romániai restitúció magyar vonatkozású megtorpanásáról. Egy gazdakör két világháború közötti értékes ingatlanának kolozsvári visszaperelése kapcsán olyan román ügyvédet ajánlottak, aki „felsőbb körökben” is jártas.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. november 18., vasárnap

Leplezett magyar múlt Gyulafehérváron – Marton József teológiai tanár a kereszténység erdélyi bölcsőjének meghasonlásairól

A centenáriumi ünnepségekre történő lázas készülődésben a többség nem kíváncsi az egymásnak ellentmondó román és magyar történetírás tényeire. Gyulafehérvár történelmi örökségének jó ismerőjével, Marton József teológussal virtuális sétát tettünk az erdél