HIRDETÉS
Makkay József 2018. november 13., kedd

Manfred Weber és Európa jövője

Nem vitás: Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unio (CSU) politikusa és az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője – az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjeként – a lehető legjobb választás az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Makkay József 2018. november 11., vasárnap

Hazavághatja a juhtenyésztést a súrlókór – Az afrikai sertéspestis után a juhokat tizedelheti a veszélyes idegrendszeri betegség

A súrlókór a legújabb fertőző állatbetegség, amelyik megtizedelheti az évek óta jól teljesítő romániai juhállományt. Az afrikai sertéspestis elleni védekezéshez hasonlóan a teljes juhállományt megsemmisítik, ahol felütötte a fejét a fertőzés.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Nem konjunktúralovagoknak való a biotermelés – Romániában is egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentes élelmiszerek iránt

Mintegy kilencezer gazda 280 ezer hektáron termel biominőségű élelmiszert Romániában, a biogabona zöme kivitelre kerül, a zöldségek és gyümölcsök itthon találnak vevőre. Albert Imre a Bioterra Egyesület elnöke többek között az ágazat gyors fejlődéséről számolt be a Krónikának.

Makkay József 2018. október 31., szerda

Raoul Weiss esete a titkosszolgálatokkal

Raoul Weiss Romániából történő kitiltása élénk vitát váltott ki a román sajtóban. A francia állampolgárságú publicista neve sokak számára akkor vált ismerőssé, amikor elemzésében azt írta: a romániai kormányellenes tüntetéseket Soros Györgyhöz kötődő külföldi körök finanszírozt&

Makkay József 2018. október 31., szerda

Lassan „rúgható be” az elektromos autók piaca: a roncsautóprogramnak köszönhetően Romániában is beindultak az eladások

Romániában lassabban terjednek az elektromos autók, mint az Európai Unió más országaiban, az utóbbi két évben azonban nálunk is rekordokat döntöttek az eladások a roncsautóprogram keretében igényelhető 10 ezer eurós állami támogatásnak köszönhetően. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. október 26., péntek

Bizonytalan a sertéságazat jövője: a tenyésztők továbbra is fantáziát látnak a disznóhizlalásban, ám sok vágóhíd inkább importál

Országszerte immár mintegy ezer afrikai sertéspestises gócpontot tartanak nyilván, a legújabbat Máramaros megyében fedezték fel. Magyar Loránd Bálint képviselő szerint a jelenlegi módszerekkel egy-két év is eltelhet, amíg megállítják a vészt.

Makkay József 2018. október 24., szerda

Szelektív gyűjtés híján drága a szemétszállítás: jövőre kötelezővé válik a papír-, az üveg, és a műanyaghulladék különválogatása

Új hulladékgazdálkodási előírások lépnek életbe Romániában 2019. január elsejétől: egy 2016-ban elfogadott kormányrendelet értelmében jövőre mindenki számára kötelezővé válik a szelektív szemétgyűjtés.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Gazdakárosító miniszteri elszólás: az APIA cáfolja, hogy 23 euróval növekedne a hektáronkénti területalapú támogatás

A mezőgazdasági miniszter „kacsának” bizonyult állításával ellentétben ebben az évben nem kapnak hektáronként 23 euróval több területalapú támogatást a romániai gazdák, hanem azoknak a pályázóknak jár a juttatás, akik földalapú támogatást igényeltek az elmúlt években.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. október 17., szerda

Betelepedés és betelepítés

A REGA Régiókutató Egyesületnek a székelyföldi fiatalok körében végzett friss felmérése újfent rávilágított arra a jó pár éve ismert jelenségre, hogy az ország néhány nagyvárosa elszívja a gyengébben fejlett, szegény régiók fiatalságát.

Makkay József 2018. október 15., hétfő

Pénzkérdés az egyetemi kutatás fejlesztése – megsínylik a romániai felsőoktatási intézmények az alultámogatott tudományos munkát

Egyetlen romániai egyetem sem található a világ legjobb 500 felsőoktatási intézményei között, így az szóba sem jöhetett, hogy a Reuters hírügynökség szokásos évi százas toplistájába hazai egyetem kerüljön be.

Makkay József 2018. október 13., szombat

Népszerűtlenek az erdélyi szövetkezetek – noha egykor 1100 magyar gazdatársulás működött, nehéz újjáéleszteni a hagyományokat

Miközben a különböző hazai és európai uniós pályázatok kiírásai a gazdák szövetkezési kedvét próbálja serkenteni, a végeredmény kevésbé látványos. Vannak ugyan sikertörténetek is, de a pályázati célból alakult legtöbb mezőgazdasági szövetkezet vegetál. 

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Makkay József 2018. október 10., szerda

Parkolóban maradhatnak a buszok: beszüntetik a munkát a fuvarozók, ha a kormány nem vonja vissza a vitatott tervezetet

Úgy tűnik, nem közelednek az álláspontok: a fuvarozók továbbra is a megyei és megyeközi buszjáratok piacát liberalizáló rendelet visszavonását várják a közlekedési minisztériumtól.

Makkay József 2018. október 01., hétfő

A kisebbségi kártya Ukrajnában

Erdélyi magyarként déjà vu érzésünk lehet mindazzal kapcsolatban, ami ma Kárpátalján történik. A legtöbb határtologatást megért egykori magyar tartomány közössége nemcsak gazdaságilag, hanem kulturálisan is rosszabb helyzetben van ma, mint a Szovjetunió idején.

Makkay József 2018. szeptember 30., vasárnap

Nemcsak az időjárás kihívás a borászoknak – kiszorították a kistermelőket a nagyok a piacról

Nem tett jót az időjárás, a tavaszi kánikula a szőlőnek, emiatt nem ígérkezik jónak az idei bortermés Erdélyben. Bár az utóbbi évtizedben sok gazda pályázott szőlőtelepítésre és borkészítésre, a hazai borpiacon még sincsenek jelen a kistermelők.

Makkay József 2018. szeptember 22., szombat

Terepjáróra cserélt vállalkozói becsület

A romániai munkaerőhiányról jobbára csak becsült adataink vannak. Nemrég a pénzügyminiszter mondta, hogy a hazai munkaerőpiacról legalább egymillió ember hiányzik, de lehet, hogy akár több is. A lényeg az, hogy kevés olyan cég van az országban, ahol ez ne okozna gondot.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. szeptember 22., szombat

Teljes gőzzel üzemelnek a pálinkafőzők: kegyes csalással itthon is levédhető az egyik legjobb gyümölcspárlat, az erdélyi kisüsti

Leginkább a pálinkafőzőknek kedvez az idei rekordgyümölcstermés: Erdély-szerte a legtöbb faluban vállalkozók üzemeltetnek pálinkafőző üstöt, de sok gazda a kereskedelemben kapható kisebb felszereléseket vásárolja meg.