Páva Adorján

2018. június 27., 09:50

Csúcstechnológia és futballromantika

Máris páratlan izgalmakat, szurkolói és közösségi élményeket szállít a labdarúgó-világbajnokság, és ugye a java még hátravan. Igazából ebben nincs semmi különönös, azonban a világ legnépszerűbb sportese­ményé­nek idei oroszországi kiadása immár igazoltan képes felülmúlni a vébéfogyasztás közben elengedhetetlen csámcsognivalók korábbi kínálatát. Ezt pedig a videóbíró bevezetésének köszönhetjük.

Köztudott, hogy a labdarúgás az egyik „legkonzervatívabb” sportág: a szabályalkotók testülete sokáig arra törekedett, hogy – lassan adagolt, kisebb változtatásokkal – megőrizze a foci eredeti küldetését, varázsát. Amelynek bizony szerves, éltető része az emberi tényező, az emberi hiba, hiszen egy téves bírói ítélet ugyanúgy évtizedeken át örökzöld téma maradhat, ugyanúgy generációkról generációkra száll a felidézése, mint egy világra szóló siker felelevenítése. A futball „romantikusai” nemhiába hasonlítják a labdajátékot a szerelemhez, amely többek között azért az egyik legösszetettebb, leginkább magával ragadó érzésünk, mert néha bizony igazságtalan.

Ezzel a megmagyarázhatatlan, de nagyon emberi „szenvedni akarással” ment szembe a sportág szabályalkotó testülete (IFAB), a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség – videóbíró bevezetését szorgalmazó – vezetősége pedig természetesen hozzájárult, hogy az oroszországi vébén is alkalmazzák. A fő érv: a labdarúgás úgy felgyorsult, hogy emberi szemmel képtelenség minden apró, de sorsokat eldöntő részletet lefedni, miközben a csúcstechnológia régóta a partvonal mentén melegít, és alig várja, hogy szerephez jusson, segítsen, bizonyítson.

Az első oroszországi benyomások jók voltak, hiszen a VAR (az angol Video Assistant Referee szókapcsolat rövidítése) rendszer egyértelműen segítette a pályán ténykedő játékvezető munkáját. Csakhogy hamar bebizonyosodott, hiába a képernyőt vizslató segítők, hiába a többtucatnyi kamera, a visszajátszás: egyetlen mérkőzésen több olyan vitatott helyzet adódhat, amelyben a technika képtelen százszázalékosan igazságot teremteni. Mert az „ősi” szabályokat nem a „gondolkodó” okosgépek írták, hanem a játékos emberek.

A vébé első napjaiban érezhető volt, hogy a videóbírót kezelők csak akkor „súgtak” a játékvezető fülébe, ha egyértelmű szabálytalanságot engedett tovább a sípmester. Viszont például a „75 százalékban” tizenegyesgyanús helyzetre már inkább nem figyelmeztették a pályán loholó bírót, aki ennek tudatában – döntéshozóként – rendszerint tiszteletben tartotta kamerás társainak jelzéseit.

Már az elmaradt videózások miatt is adódtak elégedetlenségek a játékosok, szövetségi kapitányok, szurkolók körében, de az igazi felfordulás akkor alakult ki, amikor a csoportkör harmadik fordulójában, a továbbjutásról döntő Irán–Portugália meccsen a játékvezető kezéből „kicsúszott” a találkozó, a VAR-rendszer kezelői pedig sorozatos beleszólásaikkal csak fokozták a sípmester összezavarodottságát. A paraguayi bíró összesen legalább 10 percet eltöltött azzal, hogy hosszasan „füleljen”, majd kiverekedje magát a reklamálók köréből, visszanézze az eseteket, és végül – Cristiano Ronaldo kiállításgyanús megmozdulásakor, illetve az iráni egyenlítő gólt eredményező tizenegyeskor – továbbra is erősen vitatható döntéseket hozzon.

Túl a vébémérkőzések felén megállapítható, hogy a videóbírós rendszer sokat segít bizonyos esetekben. Azonban immár világos, hogy a figyelő szemek látóhatára is véges, korlátolt: egy gyenge játékvezető, akit meghalad a tét, így is sok mindent el tud rontani. Azaz most úgy néz ki, hogy nagy szerelmünk, a labdarúgás a csúcstechnológia okozta válságot is túléli valahogy.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Krónika 2018. június 24., vasárnap

Férfi vízilabda világliga: méltatlannak tartja a román bíró ténykedését a magyar kapitány

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) szerint játékvezetői műhiba történt a férfi világliga nyolccsapatos szuperdöntőjének szombati fináléjában – amelyet a magyar válogatott ötméteresekkel elveszített –, ennek ellenére nem óvják meg a mérkőzést.

MTI 2018. június 21., csütörtök

Méretes zakót kaptak Messiék a horvátoktól a futballvébén

Horvátország 3-0-ra legyőzte Argentínát Nyizsnyij Novgorodban csütörtökön az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a D csoport második fordulójában, így bejutott a nyolcaddöntőbe.

 

 

MTI 2018. június 21., csütörtök

Aranyérmet harcolt ki a magyar férfi kardcsapat az újvidéki vívó Európa-bajnokságon

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.

MTI 2018. június 19., kedd

Elküldték Leekenst, Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya

Marco Rossi váltja a belga Georges Leekenst a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztján. Az MLSZ Leekens leváltását azzal magyarázta: a válogatott a „négy felkészülési mérkőzésen nem volt eredményes, és játékban sem mutatott fejlődést”.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. június 19., kedd

Kedvezett a BL-sorsolás a Kolozsvári CFR-nek és a Videotonnak

A Kolozsvári CFR mellé szegődött Fortuna a labdarúgó-Bajnokok Ligája második selejtezőkörének sorsolásán, de a szezont az első körben kezdő, magyar bajnok Videoton is verhető ellenfél ellen mutatkozik be júliusban.

MTI 2018. június 18., hétfő

Kane-gőzös siker a vébén: Anglia a végén hiúsította meg Tunézia pontrablását

Anglia labdarúgó-válogatottja Harry Kane duplájának köszönhetően 2-1-es győzelmet aratott Tunézia csapata felett az oroszországi világbajnokság G csoportjában, hétfőn.

MTI 2018. június 17., vasárnap

Beletört a brazilok bicskája a svájci falba: Neymarék döntetlennel kezdtek a vébén

Brazília kisebb meglepetésre csak döntetlennel kezdte meg szereplését az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon: az E csoport első fordulójában, vasárnap 1-1-et játszott Svájccal Rosztovban.

Krónika 2018. június 17., vasárnap

Meglepetés a futballvébén: a címvédő németek kikaptak Mexikó válogatottjától

Az argentinok Izland elleni döntetlenje után itt egy még nagyobb meglepetés az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon: Németország válogatottja egygólos vereséget szenvedett vasárnap Mexikótól.

Krónika 2018. június 15., péntek

Ronaldo-mesterhármas és döntetlen a futballvébé portugál-spanyol mérkőzésén

Nem bírt egymással Portugália és Spanyolország válogatottja az oroszországi labdarúgó-világbajnokság második napjának derbijén, a két együttes 3-3-as döntetlent játszott péntek este.

Krónika 2018. június 15., péntek

Átigazolási nagyüzem a Sepsi OSK-nál, középcsapattá válna a gárda

Megkezdte felkészülését a 2018-2019-es bajnoki idényre a Sepsi OSK. A 9. helyen végzett csapat kerete jelentős átalakuláson ment át, a változtatások azt a célt igyekeznek szolgálni, hogy a gárda kiesési gondok nélküli, erős középcsapattá váljon.

Vélemény
Kiss Judit: A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai ...

Rostás Szabolcs: Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ...

Pataky István: Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak ...

Hallgassa online rádióinkat