HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. augusztus 30., csütörtök

Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több száz ellenféllel került szembe, több ezer rivális játékos ellen készült, feltérképezve, alaposan kielemezve erősségüket és gyenge pontjaikat.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. augusztus 17., péntek

Kolozsvári Magyar Napok: minden, amit Erdély adhat – Gergely Balázs az egyre kiforrottabb közös ünnep felszabadító erejéről

Talán nem szerénytelenség azt állítani, hogy a kincses város kevesebb lenne a Kolozsvári Magyar Napok nélkül – fogalmaz a Krónikának adott interjúban Gergely Balázs, a kilencedik kiadásához érkezett, Kárpát-medencei léptékben is példamutató fesztivál főszervezője.

Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

Páva Adorján 2018. augusztus 03., péntek

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. július 24., kedd

Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként vagy kamionsofőrként már a középiskola után, 19 éves korától annyit kereshet a messze idegenben, mint itthon egy felsőfokú végzettséggel rendelkező közép- vagy csúcsvezető.

Páva Adorján 2018. július 24., kedd

Főtéri barokk csillogás: felújítják a kolozsvári Bánffy-palota homlokzatát

Megszépül a kolozsvári Főtér egyik gyöngyszeme: felújítják az Erdély legreprezentatívabb barokk műemlékeként számon tartott Bánffy-palota homlokzatát, miután megkötötték az erre vonatkozó szerződést.

Páva Adorján 2018. július 19., csütörtök

János, Ioan és a közizgatás

„Nem János szomszéd ellenében” – hangoztatják a székelyföldi románok önjelölt képviselői, akik bukaresti tüntetést szerveznek a közigazgatási törvénykönyv ellen, hogy az államfő ne hirdesse ki a jogszabályt, és „a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve”.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. július 13., péntek

Alapos hátrány

Románia nagy bánata, hogy az Európai Unió nem egy luxusautó tetejéről pénzt dobáló oligarcha.

Páva Adorján 2018. július 11., szerda

Magyarul is olvashatják Kolozsvár nevét a Györgyfalva felől érkezők

Újabb többnyelvű helységnévtáblával büszkélkedik Kolozsvár: az útügyi hatóság munkatársai a kincses város Györgyfalva felőli bejáratánál is kihelyezték a háromnyelvű, Cluj Napoca-Kolozsvár-Klausenburg feliratú táblát, immár az út mindkét oldalán.

Páva Adorján 2018. július 05., csütörtök

Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a „románellenes” megnyilvánulásokat és szervezkedést.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. június 27., szerda

Csúcstechnológia és futballromantika

Máris páratlan izgalmakat, szurkolói és közösségi élményeket szállít a labdarúgó-világbajnokság, és ugye a java még hátravan.

Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Páva Adorján 2018. június 19., kedd

Uniós „pénzátömlesztés” az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti autópályába

Az Európai Bizottság 246 millió eurót fordít az A3-as észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres–Marosugra–Marosvásárhely közötti, 56,5 kilométeres szakaszának megépítésére – közölte kedden Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. június 04., hétfő

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.