Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Páva Adorján 2019. március 15., péntek

Munkabeszüntetés az autópályákért: több száz demonstráló leállította a forgalmat Kolozsváron

Több száz demonstráló 15 percre leállította a forgalmat a kolozsvári Magyar utcában. A spontán megmozdulás résztvevői az autópálya-építést követelő, a közösségi oldalakon meghirdetett mozgalomhoz csatlakoztak.

Páva Adorján , Krónika 2019. március 14., csütörtök

Kicserélték a horogkereszttel meggyalázott Márton Áron-portrét Kolozsváron, keresik a tettest

Kicserélték a horogkeresztes Márton Áron-portrét a kolozsvári Deák Ferenc utcában, új került annak helyébe, amelyet ismeretlen tettesek telefirkáltak a náci jelképpel – adta hírül a Romkat.ro portál.

Hallgassa online rádióinkat
Páva Adorján 2019. március 13., szerda

Alprefektus harca a kormány érdekeivel: Györke Zoltán visszaperelte Kolozs megyei tisztségét, ám mégsem foglalhatta el hivatalát

Másodszor is pert nyert a bukaresti kormány ellen a tisztségéből ismét menesztett Györke Zoltán, de a Kolozs megyei alprefektus szerdán nem tudott munkába állni. A köztisztviselő szerint a helyi szociáldemokrata érdekek minden áron pártembert ültetnének székébe.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Páva Adorján 2019. február 27., szerda

Jogvédelem ügyintézés és pereskedés között – Molnár Zsolt helyettes ombudsman a hivatalról, a magyarok panasztevő kedvéről

Egyre több román állampolgár tesz panaszt a nép ügyvédjénél az állami intézmények részéről tapasztalt sérelmek miatt, azonban az erdélyi magyarokra nemigen jellemző, hogy ügyeikkel az ombudsmanhoz fordulnak – derül ki a Molnár Zsolttal készült interjúnkból. 

Páva Adorján 2019. január 30., szerda

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Páva Adorján 2019. január 17., csütörtök

A pápa csíksomlyói „jelenése”

Nem vagyunk elesettek, ám nap mint nap rossz­akarók gáncsait, megaláztatásait nyögjük. Nem vagyunk szegények, de közösségi, egyházi javaink nagy részét ma is a sötét történelmi időkkel szakítani nem akaró világi hatalom bitorolja.

Páva Adorján 2019. január 08., kedd

„Bemelegítésnek pont elég volt” – Gyenes Emánuel 68. a Dakar Rali első szakasza után

Gyenes Emánuel szatmárnémeti motorversenyző a 68. helyen zárta a Peruban zajló Dakar Rali első szakaszát. 

Páva Adorján 2019. január 06., vasárnap

Eldőlt: Gyenes Emánuel nekivág kilencedik Dakar Ralijának

Nem hiába utazott el Peruba a nemrég kartörést szenvedő Gyenes Emánuel: a hét végén eldőlt, hogy a szatmárnémeti motoros rajthoz áll a Dakar Rali hétfői első gyorsasági szakaszán.

Páva Adorján 2018. december 19., szerda

Felnőni a „hülyegyerekekhez”

Egyre több vizsgaeredményből, felmérésből, statisztikából, százalékarányból olvasható ki, hogy a fiatalok jelentős része gyakorlatilag hülye.

Páva Adorján 2018. november 15., csütörtök

Erdélyi pápalátogatás ima és diplomácia között

II. János Pál pápa csaknem 20 évvel ezelőtti romániai látogatása alkalmával azzal vigasztalták a római katolikus hívek hoppon maradt százezreit, hogy a történelmi jelentőségű bukaresti vizit egyfajta előkészítése a szentatya erdélyi útjának. 

Páva Adorján 2018. november 15., csütörtök

Oktatási alternatívák a végeken – délutáni programokról, bölcsődékről, tankönyvpályázatról értekeztek a magyar szórvány napján

Az RMDSZ által csütörtökön Segesváron rendezett szórványoktatási konferencián hangsúlyozták: olyan programokra van szükség, melyek láttán a vegyes házasságban élő szülők is úgy érezhetik, érdemes gyermekeiket magyar iskolába íratniuk.

Páva Adorján 2018. november 01., csütörtök

Csalódottak uniója

Hiába örvendeznek az euroszkeptikusok: az Unió romániai megítélésének romlása nem egy erőteljesen előrenyomuló, gazdaságilag és politikailag megalapozott „új irányzat” számszerű megnyilvánulása.

Páva Adorján 2018. október 25., csütörtök

Erdélyi srácok

Mai erdélyi világunk hétköznapi embere nem arra van berendezkedve, hogy folyamatosan jogvédekezzen. Nem az utcánk barikádjai mögött állunk őrt valamiféle közös eszme fölött, hanem falakkal elválasztott otthonainkban próbáljuk jobbá tenni családunk, magunk mindennapjait.

Páva Adorján 2018. október 10., szerda

Az RMDSZ marosvásárhelyi szkanderbajnokai

Még van idő arra, hogy az RMDSZ új Maros megyei „erős emberei” senkitől sem zavartatva, nyugodtan kipofozkodják magukat, és a karbirkózás eredményeinek ismeretében eldőljön, ki a főnök, kinek meddig terjed a döntéshozói hatásköre.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat