Páva Adorján 2019. április 26., péntek

Kolozsváron népszerűsíti az úszást Hosszú Katinka, a magyar sport büszkesége

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka lesz a sztármeghívottja az Univer 24 – az úszás ünnepe elnevezésű kolozsvári sportrendezvénynek, amelyet október 12-13-án tartanak a Iuliu Hațieganu-parkban található Universitas úszóközpontban.

Páva Adorján 2019. április 10., szerda

Rendszeresen hülyét csinálunk a gyerekekből

Igencsak felbosszanthatták a Kovászna megyei főtanfelügyelőt a tavaszi próbavizsgák gyenge eredményei. Kiss Imrével elszaladt a ló, amikor úgy fogalmazott: nem kell ujjal mutogatni az oktatási rendszerre, a gyenge minősítésekért elsősorban a diákok tehetők felelőssé.

Páva Adorján 2019. március 22., péntek

Györke Zoltán a belügyminiszterhez fordult, mert továbbra sem gyakorolhatja alprefektusi tisztségét

Györke Zoltán Kolozs megyei alprefektus átiratban kérte Carmen Dan belügyminisztertől, sürgősségi eljárással tegye meg a szükséges jogi lépéseket, hogy a kormánymegbízott helyettese ismét a törvényes előírásoknak megfelelően gyakorolhassa alprefektusi jogköreit.

Hallgassa online rádióinkat
Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Páva Adorján 2019. március 15., péntek

Munkabeszüntetés az autópályákért: több száz demonstráló leállította a forgalmat Kolozsváron

Több száz demonstráló 15 percre leállította a forgalmat a kolozsvári Magyar utcában. A spontán megmozdulás résztvevői az autópálya-építést követelő, a közösségi oldalakon meghirdetett mozgalomhoz csatlakoztak.

Páva Adorján , Krónika 2019. március 14., csütörtök

Kicserélték a horogkereszttel meggyalázott Márton Áron-portrét Kolozsváron, keresik a tettest

Kicserélték a horogkeresztes Márton Áron-portrét a kolozsvári Deák Ferenc utcában, új került annak helyébe, amelyet ismeretlen tettesek telefirkáltak a náci jelképpel – adta hírül a Romkat.ro portál.

Páva Adorján 2019. március 13., szerda

Alprefektus harca a kormány érdekeivel: Györke Zoltán visszaperelte Kolozs megyei tisztségét, ám mégsem foglalhatta el hivatalát

Másodszor is pert nyert a bukaresti kormány ellen a tisztségéből ismét menesztett Györke Zoltán, de a Kolozs megyei alprefektus szerdán nem tudott munkába állni. A köztisztviselő szerint a helyi szociáldemokrata érdekek minden áron pártembert ültetnének székébe.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Páva Adorján 2019. február 27., szerda

Jogvédelem ügyintézés és pereskedés között – Molnár Zsolt helyettes ombudsman a hivatalról, a magyarok panasztevő kedvéről

Egyre több román állampolgár tesz panaszt a nép ügyvédjénél az állami intézmények részéről tapasztalt sérelmek miatt, azonban az erdélyi magyarokra nemigen jellemző, hogy ügyeikkel az ombudsmanhoz fordulnak – derül ki a Molnár Zsolttal készült interjúnkból. 

Páva Adorján 2019. január 30., szerda

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Páva Adorján 2019. január 17., csütörtök

A pápa csíksomlyói „jelenése”

Nem vagyunk elesettek, ám nap mint nap rossz­akarók gáncsait, megaláztatásait nyögjük. Nem vagyunk szegények, de közösségi, egyházi javaink nagy részét ma is a sötét történelmi időkkel szakítani nem akaró világi hatalom bitorolja.

Páva Adorján 2019. január 08., kedd

„Bemelegítésnek pont elég volt” – Gyenes Emánuel 68. a Dakar Rali első szakasza után

Gyenes Emánuel szatmárnémeti motorversenyző a 68. helyen zárta a Peruban zajló Dakar Rali első szakaszát. 

Páva Adorján 2019. január 06., vasárnap

Eldőlt: Gyenes Emánuel nekivág kilencedik Dakar Ralijának

Nem hiába utazott el Peruba a nemrég kartörést szenvedő Gyenes Emánuel: a hét végén eldőlt, hogy a szatmárnémeti motoros rajthoz áll a Dakar Rali hétfői első gyorsasági szakaszán.

Páva Adorján 2018. december 19., szerda

Felnőni a „hülyegyerekekhez”

Egyre több vizsgaeredményből, felmérésből, statisztikából, százalékarányból olvasható ki, hogy a fiatalok jelentős része gyakorlatilag hülye.

Páva Adorján 2018. november 15., csütörtök

Erdélyi pápalátogatás ima és diplomácia között

II. János Pál pápa csaknem 20 évvel ezelőtti romániai látogatása alkalmával azzal vigasztalták a római katolikus hívek hoppon maradt százezreit, hogy a történelmi jelentőségű bukaresti vizit egyfajta előkészítése a szentatya erdélyi útjának. 

Páva Adorján 2018. november 15., csütörtök

Oktatási alternatívák a végeken – délutáni programokról, bölcsődékről, tankönyvpályázatról értekeztek a magyar szórvány napján

Az RMDSZ által csütörtökön Segesváron rendezett szórványoktatási konferencián hangsúlyozták: olyan programokra van szükség, melyek láttán a vegyes házasságban élő szülők is úgy érezhetik, érdemes gyermekeiket magyar iskolába íratniuk.

Hallgassa online rádióinkat