HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. május 14., 22:36

Vita nélkül

Ha az RMDSZ hétvégi zilahi kongresszusán már-már zavaróan sokszor megidézett báró Wesselényi Miklós valami csoda folytán a küldöttek közé toppan, bizonyára elcsodálkozik a hallottakon.

Azt tapasztalta volna ugyanis, hogy noha megannyi jogtiprás, probléma vár orvoslásra az erdélyi magyarok életében, számtalan kérdésben rendezetlen többség és kisebbség viszonya, a szövetség legfőbb döntéshozó fórumát mintha nem hoznák lázba a megoldáskeresés jelentette kihívások.

Szó mi szó, az elhangzottak alapján egészen pontos leltárt lehetne összeállítani mindabból, ami a magyar közösség tagjainak külön-külön és egészében fáj vagy hiányzik, ám a kongresszusi küldöttekből mintha hiányozna a tűz, ami éltetné a kisebbségi jogok kiharcolásához szükséges lelkesedést.

Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány apró kritika, ellenvetés hangzott el szombaton a zilahi sportcsarnokban, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy az RMDSZ-ből teljesen kihalt a vitaszellem, az érvek ütköztetése. Holott köztudott, hogy számos kérdésben nincs összhang, egyetértés a szervezeten belül, legyen szó mondjuk a politikai eszközök kihasználásáról, vagy hogy a legaktuálisabb témát említsük: a „mássághoz” való viszonyulás kérdésében, amit néhányan csak burkoltan pedzegettek a család és a házasság intézményéről zajló alkotmánymódosítási folyamat apropóján.

Szembeszökő az a kettősség is, ami a román hatalomnak és politikának az RMDSZ-hez való viszonyulását jellemzi. Miközben a román közméltóságok és pártelnökök – ki élő szóban, ki videóüzenetben – a zilahi nagygyűlésen is az egekig magasztalták a politikai alakulatot, az állami intézmények ott tesznek be a magyaroknak, ahol csak tudnak. Jó lenne emlékezni – és emlékeztetni – erre, valahányszor egyeztetésre, tárgyalásra nyílik alkalom a többségiekkel helyi vagy központi megállapodásokról, közös projektekről, országtervekről.

Már csak azért is kívánatos lenne kihasználni a mozgásteret, mivel az RMDSZ-nek szemmel láthatóan mind Bukarestben, mind Budapesten megnőtt az ázsiója, és ezt kiváló alkalom lenne az erdélyi magyarok hasznára fordítani. A szövetség hiába ringatja magát abban a tudatban, hogy eleget tett a feladatának a hangzatosan stratégiainak nevezett dokumentum elfogadásával, az ebben szereplő célok és ígéretek csak annyit érnek, amennyi megvalósul belőlük.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. május 14., vasárnap

Idült állapot

A történtek alapján most már biztos, hogy a hazai egészségügy bekerült az elfekvőbe, idült állapota ugyanis semmiféle javulást nem mutat.

Balogh Levente 2017. május 12., péntek

A román soviniszták kudarca

Jelentős csapást mért a bukaresti alkotmánybíróság a nyelvi jogok ellen tűzzel-vassal küzdő magyargyűlölőkre.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. május 10., szerda

Kiváló diplomaták

Nem várt dicséretet kapott a napokban Kovászna megye prefektusa: Magyar Anna, az Európa Tanács raportőre szerint Sebastian Cucu kiváló diplomata.

Molnár Judit 2017. május 10., szerda

Alacsonyan röpködő kísértet

Ahogy százötven éve már annyiszor, most ismét feltűnt egy kísértet és rajtaütésszerűen bukkan fel itt-ott a világ egén.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. május 09., kedd

Csoda a kaszárnyában, avagy a könyv feltámadása

„A kaszárnyában csodák történtek. Az óberszt úr megtiltott a katonáknak mindenféle olvasást, még a Prágai hivatalos újságot is.”

Rostás Szabolcs 2017. május 09., kedd

Közbeszéd, szegénység

Sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a Beszterce-Naszód megyei rendőrök a közösségi oldalon publikált válogatott szitkok miatt bírságoltak meg egy felhasználót.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 09., kedd

Mindhalálig és tovább

Kétségtelenül nagyot változtak újságolvasási szokásaink, van, aki még mindig a papíralapú változathoz ragaszkodik, másoknak már csak az online számít.

Bálint Eszter 2017. május 08., hétfő

Kész ámokfutás

Össztűz zúdult a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramjában szereplő háztartási adózás ötletére, az eddig bejelentett részletek között talán nincs is olyan, amelyiket ne érte volna bírálat.

Molnár Judit 2017. május 07., vasárnap

Szakmák becsülete

Örömmel látom, hogy ha lassan is, de ébredezni kezd a különböző szakmák becsülete.

Balogh Levente 2017. május 04., csütörtök

Szürreális parlament

Szinte már szürreális, ami a bukaresti parlamentben, egyáltalán a romániai politikai életben zajlik.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Idült állapot

A történtek alapján most már biztos, hogy a hazai egészségügy bekerült az elfekvőbe, idült állapota ...

Rostás Szabolcs: A nagyromán propaganda és a pápa

Noha Erdély és Románia egyesülésének centenáriumáig másfél év van hátra, ...

Szőke László: Egy udvarhelyi Csíkban

Rögtön a legfontosabb észrevétel, amit újságíróként mindenképpen észlel a magamfajta ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS