HIRDETÉS

Tudás és nem tudás áldozatai

Molnár Judit 2016. december 26., 19:46

Bizonyos esetekben a tudás és nem tudás határa olyan keskeny ösvény, amin egy felnőtt nem sétálgathat kényelmesen, a gyerekember pedig talán még a közelébe sem merészkedik. Holott épp őt érinti, lévén szó a gyermekbetegségek elleni védőoltások beadatásáról vagy elutasításáról.

De a gyermek csak szenvedő alany, nem képzett vagy önjelölt egészségfilozófus: a szülei tudásának vagy nem tudásának örülhet vagy válik esetleg áldozatává. Első látásra ilyen egyszerű: a tudatlan vagy bigott ember elutasít mindent, amit nem az áldott természettől kap ajándékba, hanem egy másik ember adja, ráadásul még az injekció pluszfájdalmával együtt. Csakhogy aki huzamosabb ideje él a tájainkon, az jól tudja, az első látás hatása mit sem ér, hisz a felszín alatt a dolgok úgy összekuszálódnak, hogy ember legyen a talpán, aki képes volna könnyen kibogozni. Így hát második vagy harmadik látásra-nézésre kiderülhet, hogy az oltást elutasító nem a tudatlanok, hanem a nagyon is sokat tudók táborához tartozik.

Gondoljunk csak a néhány éve szinte angyali üdvözletként meghirdetett össznépi vérképelemzés kötelezővé tételére, ingyenesen, úgyhogy nagyon sokan éltek is vele. Épp csak a szétkürtölt jó hatás maradt el: összevissza eredmények születtek, az egyik leggyakoribb ilyen „felfedezés” volt a csontsovány és a túlsúlyos ember azonos zsírtartalmú vérképe. Nagyon hamar kiderült a turpisság: óriási mennyiségű lejárt laboratóriumi reagens volt az egészségügy intézményei nyakán, és kitalálták: inkább így szabadulnak meg tőle, mintsem a szemétbe dobva netán a környezetet szennyezzék vele. A feltételezett bajok járulékos gyógyszerkeresletéről nem is beszélve! Cirkuszi illuzionisták ügyességével simították el az egészet, senki nem halt bele, minek is hajcihőztek volna hiába. Sajnálatos viszont, hogy a mostani kanyarójárványnak vannak áldozatai. A gyerekbetegséget épp azért hívják így, mert minél korábban kapja el valaki, annál könnyebben átvészeli, komoly szövődményeket felnőttkorban okozhat. Most viszont egy-egy újabb halálesetnél mindig kihangsúlyozzák: a szülők elmulasztották a védőoltást. Szó sem esik arról, hány szülő kapta fel a fejét a védőoltásokat készítő Cantacuzino Intézet nemrég történt bezárásakor, kérdezvén: mi lesz az oltásokkal?! Valami rég lejárt hatástalanságot sóznak majd ránk?! Most kivizsgálást, intézkedéseket ígértek. De ezekre a szerencsétlen előzményekre vajon gondolnak-e majd, vagy elintézik egy legyintéssel: az akkori kormány sara!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS