HIRDETÉS
Molnár Judit 2019. január 07., hétfő

Szerelmi sokszög, avagy játék a szekrény körül: Heltai Jenő Naftalin című bohózatát vitte színre a nagyváradi Szigligeti Színház

Sikeres előadást vitt színre a nagyváradi Szigligeti Színház társulata Novák Eszter rendezésében: Heltai Jenőnek a bonyodalmakat okozó szerelemről szóló bohózatát láthatta és láthatja a közeljövőben a közönség. 

Molnár Judit 2018. december 04., kedd

Csinszka-önarckép partiumi színpadokon – Ady Endre múzsájának alakját Mészáros Ibolya debreceni színművésznő idézte meg

Ady Endre születésének 141. és halálának közelgő 100. évfordulója alkalmából a költő múzsája, felesége, Csinszka levelei, naplóbejegyzései alapján összeállított, a Borostyán Produkciós Iroda és a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezte előadást láthatott a partiumi közönség.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2018. november 22., csütörtök

Rivalda – Kisközösségek lélekölő atmoszférája: Csehov első drámáját és Marie Jones darabját mutatták be Nagyváradon

Jól sikerült színházi előadásokat mutattak be nemrég Nagyváradon a Szigligeti Színházban: Csehov Platonov című drámáját Botos Bálint állította színpadra, Marie Jones Kövek a zsebben című darabját pedig Balogh Attila rendezte. 

Hallgassa online rádióinkat
Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Színpadi világ bentről és kintről – Hunyadi István nagyváradi színművész-rendező pályájáról, kialakult világáról, szakmájáról

Szerencsés volt Hunyadi István pályakezdése, de nem csupán azért, mert Szigligeti Ede emblematikus darabjának, a Liliomfinak a címszerepével mutatkozott be a nagyváradi közönségnek.

Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Vak álomremények a nagyváradi teátrumban – Székely Csaba művének középpontjában az egyéni és nemzeti ambíciók kiteljesedése áll

A Szigligeti Színház minden szempontból méltó választással, Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiájának színrevitelével ünnepelte a hétvégén a magyar dráma napját.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2018. szeptember 19., szerda

Hangol a váradi filharmónia: gazdag évadot ígérnek a jubiláló zenei intézmény vezetői

A tavalyihoz hasonlóan gazdag kínálatot ígér közönségének az évadot csütörtökön kezdő nagyváradi filharmónia – mondta el Meleg Vilmos főigazgató és Foica László művészeti igazgató. Az intézmény idén kettős évfordulót ünnepel.

Molnár Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

Molnár Judit 2018. május 22., kedd

Rivalda – Radnótiék nemzedékéről szóló musical Nagyváradon

Élővé varázsolta a nagyváradi Szigligeti Színház Hubay Miklós – Ránki György – Vas István Egy szerelem három éjszakája musicaljének bemutatásával a huszadik század rég halott második nagy költőgenerációjának, Radnóti Miklósék nemzedékének ifjait.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2018. április 10., kedd

Pengeélen az élet peremén - Kakuk Marci a nagyváradi Szigligeti Színházban

Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját mutatta be a hétvégén a nagyváradi Szigligeti Társulat a Kossuth-díjas Gothár Péter rendezésében.

Molnár Judit 2018. március 29., csütörtök

Kosztolányi kettős maszkja a színpadon – Az iskolai tananyag művészi élménnyé oldása Nagyváradon

A mindnyájunkban ott rejtőző kettős maszkot öltötte magára Papp István, a debreceni Csokonai Színház fiatal művésze, aki Kosztolányi Dezső műveiből összeállított estjét mutatta be Nagyváradon.

Molnár Judit 2018. március 28., szerda

Közös teátrum születik – a Partiumban turnézott a Külhoni Magyar Nemzeti Színház

Határon túli és magyarországi színészek játszanak a Külhoni Magyar Nemzeti Színház előadásaiban, a társulat nemrég Sütő András Ádvent a Hargitán című darabjából készült produkcióval mutatkozott be a Patiumban.

HIRDETÉS
Kiss Judit , Molnár Judit 2018. március 18., vasárnap

Fontos az önmagunkkal való szembenézés – Harsányi Attila és Gittai István a rangos magyar állami kitüntetésekről

Erdélyi vagy Erdélyben alkotó művészeket is jutalmaztak rangos anyaországi szakmai elismeréssel a héten Budapesten a nemzeti ünnep alkalmából. Harsányi Attila, az Aradi Kamaraszínház tagja Jászai Mari-díjat kapott, Gittai István nagyváradi költőt pedig József Attila-díjjal tüntették ki. A két művész az elismeréseket értékelt

Molnár Judit 2018. január 07., vasárnap

Kinde Annamáriára és Tabéry Gézára emlékeztek Nagyváradon

A Várad folyóirat, a Holnap Kulturális Egyesület és az Ady Endre Emlékmúzeum baráti köre szombat délben kettős megemlékezésre gyűlt össze a nagyváradi Rulikowski temetőben.

Molnár Judit 2018. január 03., szerda

Rivalda – Véletlenek hálójában: Rejtő Jenő regényéből készült előadást mutatott be a nagyváradi színház

Rejtő Jenő erős hálót sző a mesebeli szállodába véletlenül ugyanazon időben betévedő vendégek előző tetteiből adódó véletlenekből – a Vesztegzár a Grand Hotelben című műből készült előadást láthatta a nagyváradi Szigligeti Színház közönsége.

Molnár Judit 2018. január 03., szerda

Nagyszalonta – mindörökké: a helyi kalendárium lelke és gerince a hagyományőrzés

Tizenötödik alkalommal szerkesztette és adta ki Tódor Albert a Nagyszalonta Kalendáriumot: ez már vitathatatlan hagyomány.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. november 26., vasárnap

Kortársak, elődök, utódok Nagyváradon – Parti Nagy Lajos a könyvmaratonon

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus munkásságáról, az irodalomhoz fűződő viszonyáról beszélt a vasárnap záruló Nagyváradi Könyvmaratonon.