HIRDETÉS

Nullpontok halmaza

Molnár Judit 2017. január 04., 22:57

JEGYZET – A hőzöngő nagyotmondásból nem maradhatott ki az ünnepélyesen elrebegett fogadalom, hogy az épp összeállni készülő kormánnyal végre beköszönt a nullpontállapot. Jó, végre, de mihez képest?!

Huszonhét éve egyebet sem hallunk, mint az áhított újrakezdés, a talpra állás, a régi hibák felszámolása és más gagyiságok beígérése. Aztán minden marad úgy, mint azelőtt, lehet továbbgurítani az újabb nullpontra való várakozási határt. Nem szeretném foglalni a rovatteret és az olvasói türelmet a 90 óta bejelentett nullpontok elősorolásával, hisz aki megélte és emlékezni akar, megteszi, aki pedig most indul a közélet szemlélésére, az örüljön, hogy még hihet a nullpontokban. Valahogy az újévi fogadkozásokhoz hasonlítanám azzal a különbséggel, hogy utóbbi személyes érdekszférában mozog, előbbi viszont mindnyájunkat érint.

Zöldfülű koromban elég gyakran próbálkoztam különböző fogadalmakkal, leggyakrabban a fittséghez kellő reggeli-esti torna és a dohányzásról való leszokás szerepelt az étlapon. Nem ragaszkodtam kötelező kezdőpontként az újév reggeléhez, jó volt a hétfő reggel vagy bármelyik hónap első napja, nem finnyáskodtam, valószínűleg, mert félig-meddig biztos voltam benne, úgysem lesz semmi a nagy újrakezdésből. Így aztán frissítő-karcsúsító torna nélkül telt el az életem, a megátalkodott, napi kétcsomagos dohányzást viszont egy szerda este, egyik pillanatról a másikra beszüntettem. Miközben az előre megvásárolt cigarettacsomagok ott sorjáztak a könyvespolcon.

Ennek már hét éve elmúlt, és most már így is marad. Mindezzel nem azt akarom mondani, micsoda hős vagyok én, hanem azt, hogy legelőször az ürügykezdőpontoktól kell(ene) megszabadulni. Ha ezek a mi politikusaink például mindig valami megfelelő kezdésre várnak, sose lesz belőlük semmi. Tervek nélkül, régi emberekkel vagy bólogató Jánosokkal a megújulás vágyálom marad csupán. Telik az idő, gyűlnek az elszalasztott nullpon­tok, illetve a mértani szabályoknak megfelelően összeállnak egyenessé. Vonallá: a 90 eleji totálkáoszból a mostani demagóg semmi felé. Vállalom az ünneprontás ódiumát, de én már bombasztikus ígérgetésekben képtelen vagyok hinni. Mert előre látom a hamarosan kimondott mentegetőzést: mi akartuk volna, de az előző kormány… Igen! Ha elkezdenék az igazi munkát dátumtól-naptól függetlenül, és meg is tudnák tartani az ütemet, talán még tapsolni is tudnék. De valós eredmények nélkül hagyjanak minket békén a nullpontjaikkal!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS