HIRDETÉS
HIRDETÉS

Páva Adorján

2017. május 10., 23:33

Kiváló diplomaták

Nem várt dicséretet kapott a napokban Kovászna megye prefektusa: Magyar Anna, az Európa Tanács raportőre szerint Sebastian Cucu kiváló diplomata, aki sepsiszentgyörgyi találkozójukon jól képviselte a román kormány álláspontját, és valamennyi konkrét kérdésére jogi érvekkel alátámasztott választ adott.

Az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke – aki amúgy a Csongrád megyei közgyűlés vezetőhelyettese is – annak a jelentésnek a raportőreként látogatott Háromszékre, amelyet az európai regionális és kisebbségi nyelvek chartája elfogadásának 25. évfordulója alkalmából készíttet az ET.

Magyar Anna a Kovászna megyei önkormányzat meghívására érkezett hétfőn Sepsiszentgyörgyre, hogy „terepen” gyűjthessen információkat a kisebbségi anyanyelvhasználat sajátos székelyföldi helyzetéről. A letakart Községháza felirattal, illetve csaknem félszáz háromszéki civil szervezet kétnyelvűséget hiányoló panaszlevelével is szembesített raportőrre „a meglepetés erejével hatottak” a látottak-hallottak, sajtótájékoztatóján pedig kiállt bizonyos anyanyelvhasználati jogok mellett. Ugyanakkor az ET-tisztségviselő tapasztalatai összefoglalásakor vigyázott arra is, hogy egyfajta „európai felülnézetből” közelítse meg az itt élő többség és kisebbség viszonyát terhelő, rendkívül kényes témákat.

Érthető, hogy az Európa Tanács történetesen magyar képviselőjének lehetőleg minél objektívebben kell értelmeznie a felmerült problémákat akkor is, ha nemzettársairól, saját anyanyelve védelméről van szó, de azért „öngólt” sem szabad rúgnia. Ugyanis nehezen hihető, hogy bármiféle kedvező hatást gyakorol az erdélyi magyarok jogérvényesítési harcára Magyar Anna relativizáló kijelentése, miszerint tudni kell, hogy a néhány tízezer számi (lapp) által beszélt nyelv nagyobb veszélyben van, mint a magyar. Miért nem elégedünk meg azzal, ami van, minek követelőzni? Hiszen máshol sokkal rosszabb a helyzet – sugallhatja a párhuzam, amely bizony a Romániát a kisebbségek paradicsomaként bemutató hivatalos állami diskurzust idézi.

Erdélyi magyar szemszögből nézve szintén nehezen férnek bele az „érthető pártatlanság” kategóriába a Kovászna megyei prefektushoz intézett dicsérő szavak, hiszen számtalan példa, per bizonyítja, hogy a székelyföldi kormánymegbízottak élen járnak a kisebbségi anyanyelvhasználat elfojtásában, a jelképüldözésben. Sebastian Cucu a Magyar Annával folytatott megbeszélés után közölte, szerinte a kisebbségi nyelvek védelme nem történhet az állam hivatalos nyelvének rovására, márpedig az általa foganatosított intézkedések éppen azokra az esetekre vonatkoztak, amikor „a kisebbségi nyelv túlzott használata a hivatalos nyelv kárára történt”.

Hát igen, itt ez a szegény, mindenféle kisebbségi elnyomásnak kiszolgáltatott államnyelv, amelyet jól meg kell védeni, nehogy kihaljon – még csoda, hogy Cucu nem kérvényezte Magyar Annánál és az ET-nél az európai országos és többségi nyelvek chartájának mihamarabbi elfogadását.

Viccet félretéve: a prefektus állásfoglalása jól beleilleszkedik abba a szűnni nem akaró diskurzusba, mely a többségi elnyomás létjogosultságát hivatott alátámasztani. Mert a prefektus nem a román nyelvet védi, hanem a román nyelv felsőbbrendűségét, egyeduralmát. Reméljük, Magyar Anna is van olyan jó diplomata, hogy csak a kötelező udvarias köröket futotta le háromszéki látogatása során, és jelentésében már a rideg valóságra világít rá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. május 10., szerda

Alacsonyan röpködő kísértet

Ahogy százötven éve már annyiszor, most ismét feltűnt egy kísértet és rajtaütésszerűen bukkan fel itt-ott a világ egén.

Kiss Judit 2017. május 09., kedd

Csoda a kaszárnyában, avagy a könyv feltámadása

„A kaszárnyában csodák történtek. Az óberszt úr megtiltott a katonáknak mindenféle olvasást, még a Prágai hivatalos újságot is.”

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 09., kedd

Közbeszéd, szegénység

Sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a Beszterce-Naszód megyei rendőrök a közösségi oldalon publikált válogatott szitkok miatt bírságoltak meg egy felhasználót.

Molnár Judit 2017. május 09., kedd

Mindhalálig és tovább

Kétségtelenül nagyot változtak újságolvasási szokásaink, van, aki még mindig a papíralapú változathoz ragaszkodik, másoknak már csak az online számít.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. május 08., hétfő

Kész ámokfutás

Össztűz zúdult a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramjában szereplő háztartási adózás ötletére, az eddig bejelentett részletek között talán nincs is olyan, amelyiket ne érte volna bírálat.

Molnár Judit 2017. május 07., vasárnap

Szakmák becsülete

Örömmel látom, hogy ha lassan is, de ébredezni kezd a különböző szakmák becsülete.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. május 04., csütörtök

Szürreális parlament

Szinte már szürreális, ami a bukaresti parlamentben, egyáltalán a romániai politikai életben zajlik.

Páva Adorján 2017. május 04., csütörtök

Ami, aki maradandó

Egy életem, egy halálom, megpróbálom – mondták, mondják maguknak, másoknak oly sokan azok közül, akik az elmúlt években, évtizedekben külföldre távoztak a jobb, tisztességesebb megélhetés reményében.

Kiss Judit 2017. május 03., szerda

Világtalanok, embertelenek

Megalázó bánásmódban részesítette, letessékelte a járműről az autóbuszsofőr a minap azt a Iaşi megyei látássérültet, aki vakvezető kutyájával együtt akart volna utazni a közszállítási járművön – teljes mértékben törvényesen.

Molnár Judit 2017. május 03., szerda

Kinek a zsebébe?

Kétségtelen, nagyon jó segíteni a rászorulónak, adni annak, akinek nincs vagy kevésbé van. Egyszóval azoknak, akik nemcsak rákényszerülnek szóvá tenni a bajaikat, de örülnek annak, amit kapnak, és alkalomadtán el is mondják a helyzet változását.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Alacsonyan röpködő kísértet

Ahogy százötven éve már annyiszor, most ismét feltűnt egy kísértet és rajtaütésszerűen ...

Kiss Judit: Csoda a kaszárnyában, avagy a könyv feltámadása

„A kaszárnyában csodák történtek. Az óberszt úr megtiltott a katonáknak mindenféle ...

Rostás Szabolcs: Közbeszéd, szegénység

Sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a Beszterce-Naszód megyei rendőrök a közösségi oldalon ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS