Balogh Levente

2018. március 09., 08:31

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy az RMDSZ és a FUEN által útjára indított, Minority SafePack nevű európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Mint ismeretes, az európai kisebbségi szervezetek bevonásával útjára indított kezdeményezés célja az, hogy az Európai Unió szintjén fogadjanak el kötelező érvényű kisebbségvédelmi jogszabályokat. Vagyis a téma ne maradjon kizárólag tagállami hatáskör, mert – mint a román példa is mutatja – a kisebbségi jogok szavatolásától ódzkodó országok éppen amögé bújva utasítják el az uniós illetékességet, hogy nincs közös, minden tagállamra érvényes és kötelező szabályozás. Így pedig a kisebbségvédelmi intézkedések számonkérése is nehezebb.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon a témával, a polgári kezdeményezést egymillió uniós állampolgárnak kell aláírásával támogatnia, legalább hét tagállamból, ráadásul az egyes tagállamokban bizonyos arányossági kvótát is teljesíteni kell.

A jelenlegi állás jól tükrözi, hogy magyar kezdeményezésről van szó, hiszen Magyarországon, Romániában és Szlovákiában már túl is haladták a szükséges számú aláírást. Aggasztó ugyanakkor, hogy máshol koránt sem áll ilyen jól a gyűjtés. Sőt egyes helyeken kimondottan rosszul áll. Az illetékesek szerint ennek nem az az oka, hogy a többi kisebbség nem támogatja az ügyet, hanem az, hogy nem olyan jól szervezettek az intézményeik, mint a magyar kisebbségi szervezetek. Vagyis egyszerűen képtelenek megszervezni még egy olyan, viszonylag banális akciót is, mint a támogató aláírások összegyűjtése.

Ez egészen döbbenetes, és fölveti a FUEN vezetőinek felelősségét is, hiszen egy ekkora horderejű akció megszervezése előtt nem ártott volna alaposabban tájékozódni arról, hogy az egyes tagállamokban milyen esélyekkel indítható útjára az akció, és milyen képességekkel rendelkeznek a partnerszervezetek. Most nem marad más lehetőségünk, mint hogy szurkoljunk: az utolsó száz méteren sikerül behozni a lemaradást, illetve az, aki még nem tette meg, a lehető legsürgősebben írja alá a kezdeményezést.

Ha ugyanis ne adj’ Isten, nem gyűlne össsze a szükséges mennyiségű aláírás az előírt területi megoszlásban, az óriási csapást jelentene a kisebbségben élő európai nemzeti közösségek, különösképpen pedig az elszakított területeken élő magyarok számára. Persze ha összegyűlik, az sem garancia semmire, hiszen nem kötelezi Brüsszelt semmi érdemire, de mégis fontos lenne, hogy sikerüljön.

Kudarc esetén ugyanis a kisebbségi ügyekbe való érdemi beavatkozástól a saját kisebbségeikkel szemben nem igazán „európai” szellemben eljáró befolyásos tagállamoktól tartva folyamatosan ódzkodó Európai Bizottság feltartott kézzel hátradőlhet, és azt mondhatja: lám, az uniós kisebbségek úgy érzik, jól megy soruk a jelenlegi körülmények között, hiszen nem látták szükségét, hogy teljes mellszélességgel kiálljanak az ügy mellett. Az olyan tagállamok pedig, mint Románia, amely jogi eszközökkel is megpróbálja megakadályozni a kezdeményezés sikerét, az esetleges kudarcot felhatalmazásnak érezhetik arra, hogy még az eddiginél is elutasítóbban viszonyuljanak a jogkövetelésekhez.

Vagyis a kudarc – amely nem kis mértékben az RMDSZ fiaskója is lenne – hosszú évekre, évtizedekre visszavetné a kisebbségi ügyek uniós szintű, számunkra kedvező irányú rendezését. Ezért egyszerűen nem megengedhető, hogy bekövetkezzen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Vélemény
Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Hallgassa online rádióinkat