Páva Adorján

2018. augusztus 30., 21:50

Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több száz ellenféllel került szembe, több ezer rivális játékos ellen készült, feltérképezve, alaposan kielemezve erősségüket és gyenge pontjaikat.

Most azonban olyasféle megmérettetésen gondolkodik, amelyen megfogalmazása szerint semmiképpen sem valaki ellen szállna versenybe: szülővárosa, Marosvásárhely polgármesteri tisztségéről van szó.

„Ha egy ilyen dologba belevágnék, akkor mindenféleképpen azért tenném, hogy egy csapatba vonjam a különböző embereket, a különböző érdekeket” – mondta a Vásárhelyi Forgatag egyik pódiumbeszélgetésén a jelenleg Belgiumban edzősködő, 64 éves sportszakember.

A magyar és román körökben egyaránt rendkívül népszerű Bölöni hozzátette, szívesen visszatérne, csak eddig nem látta azt a valós célt, ami hazavezesse Marosvásárhelyre. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy megtalálta, és már a „taktikát” is felvázolta. Ez nagyjából így foglalható össze: két évünk van arra, hogy olyan magabiztos csapatot építsünk, amely (ahogy futballberkekben mondani szokás) a saját játékát játssza, és nem a riváliséhoz igazodik – inkább majd az ellenfél (mert bizony az is lesz) alkalmazkodjon ahhoz, amit ráerőltetünk, az történjen a pályán, amit mi akarunk.

Bölöni pedig tudja, hogy mit akar. Sokan nem értették, hogy edzői pályafutása során miért nem lett a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya, komolyabb felkérése alkalmával pedig miért támasztott Budapesten teljesíthetetlennek tűnő szakmai feltételeket. Megkockáztatható: azért, mert pontosan azokban az ügyekben kell a leginkább gyakorlatiasnak, alaposnak, körültekintőnek, előrelátónak, szigorúnak lenni, amelyek a szívünkhöz közel állnak.

Bölöni tudta, hogy az anyaországi futballba áramló pénz nem elég: a magyar válogatott felrázásához – az iskolai neveléstől az utánpótlás- és edzőképzéstől egészen a legnevesebb profi klubcsapatok működéséig – átfogó mentalitásváltásra, szervezésbeli, menedzseri megújulásra, újfajta jövőépítésre van szükség. Egyszóval a megfelelő körülmények biztosítása nélkül – ahogy a szakember a Forgatagon fogalmazott –  minden csak lánglobogtatás.

Úgy tűnik azonban, hogy ennél most jóval többről van szó Marosvásárhelyen. Bölöni László nemigen szokott a levegőbe beszélni: amikor a hétfői pódiumbeszélgetésen azt mondta, képes lenne az emberek összefogására és az újításra, jól tudta, hogy a háttérben már olyan folyamatok zajlanak, amelyek megteremthetik az összefogás és az újítás feltételeit. Megerősítették mindezt az immár egyre több színtéren közösen fellépő három erdélyi magyar párt lapunk által megszólaltatott vezetői, akik leplezetlen örömmel fogadták a neves futballszakember gondolatait a hazatérésről, az esetleges közéleti szerepvállalásról. Sőt a megerősítés fordítva is áll: a nemzetközi szinten is köztiszteletnek örvendő Bölöni – egyelőre feltételes módban közölt – bejelentése egyfajta megelőlegezett, politikai összefogást feltételez, kvázi garantáló jótállási nyilatkozatnak is tekinthető.

Örömteli, hogy a dolgok jelenlegi állását nem a 2020-as önkormányzati választások előtt két hónappal, hanem már két évvel azt megelőzően rögzíteni lehet. Bölöni László kijelentette, ahhoz, hogy meggyőzze az embereket, Marosvásárhelyen kellene lennie, az emberek szemébe kellene néznie, és el kellene mondania nekik, hogy pontosan mit is akar. A Royal Antwerp FC vezetőedzőjének jövő nyáron jár le a szerződése, azaz legkésőbb egy év múlva „szabadon hazaigazolható”.

A magyar politikai és civil elitnek most az a feladata, hogy egy év alatt olyan csapatot állítson össze, amelyet Bölöni László szívesen, legjobb tudásával irányíthatna. Nem kell világverőnek lennie, hiszen tudjuk, hogy az erdélyi magyar közélet régóta híján van a maga „Cristiano Ronaldóinak”. Elég, ha minden posztra bőven jut tehetséges, lendületes, motivált, jó teherbírású játékosokból, akiktől nem idegen a csapatszellem. És akkor kezdődhet a bajnoki idény, végül pedig jöhet a döntő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. augusztus 29., szerda

Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Balogh Levente 2018. augusztus 24., péntek

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Vélemény
Kiss Judit: Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, ...

Rostás Szabolcs: Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg ...

Makkay József: Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai ...

Hallgassa online rádióinkat