Jótékonysági kajaktúra a Duna mentén

Krónika 2014. május 22., 19:02

Kürtőskalács-sütéssel és kajaktúrával segíti egy Duna-deltai község egészségügyi ellátásának javítását egy udvarhelyszékiek vezette csoport. A székelyudvarhelyi származású Bálint Gáspár budapesti cége köré szerveződött aktivistacsoport a Duna forrásvidékéről indul el, hogy végigkajakozza a folyót, folytatva korábban megkezdett gyűjtését, mely által Tulcea megyei C. A. Rosetti község defibrillátorhoz jut.

A Vitéz Kürtős Team sportversenyeken és utazások révén 2011 óta népszerűsíti a kürtőskalácsot és az erdélyi konyhát a világ különböző tájain. Több jótékonysági akcióban is részt vettek már – most zajló gyűjtésük által a Duna-deltai község juthat automata defibrillátorhoz – ez a berendezés életmentő lehet hirtelen szívleállás esetén.

A Vitéz Kürtős cég március óta gyűjt a körülbelül 500 ezer forint értékű szerkezetre: minden eladott kürtőskalács árából tizenöt forintot erre tesznek félre. Összesen mintegy negyvenezer kürtőst kell eladniuk a teljes összeg megszerzéséhez. A jótékonysági akciót a Vitéz Kürtős Team szintén jótékonysági kajaktúrával teszi még hatékonyabbá. A csapat egyik alapító tagja a székelyudvarhelyi származású Bálint Gáspár, a másik a korábban Székelykeresztúron élt Bálint F. Gyula.

Kezdeményezésükhöz több, a cégnél dolgozó udvarhelyszéki is csatlakozik. A csapat bevállalós tagjai június 2-án a Fekete-erdőnél ülnek kajakba, majd több szakaszban 2860 kilométert tesznek meg vízen, egészen a Fekete-tengerig. Az út során esténként számos Duna menti településen sütnek kürtőskalácsot a helybélieknek, a magyar közösségeknek.

A csapat várhatóan július közepére éri el C. A. Rosetti községet, ahol úgy érzik, igencsak elkél a segítség. Az öt szomszédos települést összesen mintegy ezren lakják, köztük körülbelül száz gyerek. A kajakosok mindenkit arra biztatnak, hogy lehetőségei szerint csatlakozzon az akcióhoz: kisebb-nagyobb szakaszon, akár kerékpárral is lehet őket követni.

A kürtőskalácssütő cég alkalmazottjai – a csapat többi tagja – szintén biciklin kísérik a csoportot Bécstől Budapestig. A kezdeményezéshez csatlakozók esténként kipróbálhatják a kürtőskalácssütést is – ígérik a szervezők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat