HIRDETÉS
Krónika 2019. január 20., vasárnap

Erdélyi magyar koalíciót szeretne a néppárt az európai parlamenti választásokon

Az erdélyi magyarokat leginkább a három erdélyi magyar párt együttműködése nyomán létrejött választási koalíció mozgósíthatja az európai parlamenti választásokon – állapították meg szombaton az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos választmányának kolozsvári ülésén. 

Krónika 2019. január 20., vasárnap

Felszólította a Bihar megyei prefektus az RMDSZ-t, indokolja meg a magyar zászló kitűzését

Magyarázatot vár Bihar megye prefektusa az RMDSZ-től arra, hogy miért tűzte ki nagyváradi székházára a magyar zászlót. A lobogót a tavalyi év utolsó előtti napján megpróbálták elégetni.

HIRDETÉS
Krónika 2019. január 19., szombat

Nagy falatnak bizonyultak a házigazda dánok a magyaroknak a férfi kézilabda-vb-n

Vereséggel kezdte középdöntős szereplését a magyar válogatott a társházigazda dánok ellen a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság szombat esti mérkőzésén Herningben.

Hallgassa online rádióinkat
Krónika 2019. január 19., szombat

Az önálló magyar orvosképzés ügyének aláásása ellen tiltakozik az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Az önálló magyar oktatási struktúrák létrehozását követeli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME).

Krónika 2019. január 19., szombat

Huszonéves férfit gyanúsít a rendőrség a románellenes feliratok felfestésével Marosvásárhelyen

Őrizetbe vett a Maros megyei rendőr-főkapitányság egy férfit, aki azzal gyanúsítanak, hogy romángyalázó feliratot festett a marosvásárhelyi Avram Iancu-emlékházra és még egy ingatlanra.

HIRDETÉS
Krónika 2019. január 17., csütörtök

A svédekkel szembeni vereséggel zárták a csoportkört a magyarok a kézilabda-vb-n

Háromgólos vereséget szenvedett a magyar válogatott a svéd együttestől a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában csütörtökön este Koppenhágában.

Krónika 2019. január 17., csütörtök

Az angol kar mintájára önálló magyar nyelvű MOGYE-kar létrehozását kéri az RMDSZ

Az RMDSZ és a MOGYE magyar oktatói között zajló egyeztetés értelmében január végén találkozóra kerül sor az egyetem vezetőségével, ahol kérni fogják, hogy az önálló angol nyelvű kar mintájára hozzák létre az önálló magyar nyelvű kart is az egyetemen.

Krónika 2019. január 17., csütörtök

Statisztikai adatbázist, intézményi tárházat indított útjára az RMDSZ

Erdélystat néven statisztikai szolgáltatás beindítását jelentette be csütörtökön Kolozsváron az RMDSZ. Az oldalon az Erdélyre és a romániai magyar közösség helyzetére vonatkozó statisztikai adatok, illetve erdélyi intézmények tárháza lelhető fel.

HIRDETÉS
lej
Krónika 2019. január 17., csütörtök

Képtelen megállítani a BNR a lej zuhanását, újabb történelmi mélypont

A héten immár harmadszor került történelmi mélypontra a lej az euróval szemben: egy euró árfolyamát 4,6890 lejben állapította meg a Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtökön.

Krónika 2019. január 17., csütörtök

Sógor Csaba szerint nagyobb hasznot húzhatnak az erdélyi magyarok a három legfontosabb uniós pénzalapból

Erősebb hangsúlyt kíván fektetni az Európai Parlament a régiók közti különbségek felszámolására, a vidéki térségek támogatására és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére az EU egyik legjelentősebb pénzalapján keresztül – számolt be Sógor Csaba.

Krónika 2019. január 16., szerda

Kézi-vb: sok hibával döntetlent értek el a magyarok Egyiptom ellen

Döntetlent játszott a magyar válogatott a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 4. fordulójában Egyiptom ellen szerdán este.

HIRDETÉS
Krónika 2019. január 16., szerda

Középiskolás diákoknak hirdet felvételt a Mathias Corvinus Collegium Erdélyben

Január végéig várja az erdélyi magyar középiskolások jelentkezését a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolás programja, amely iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusokat kínál a diákoknak.

Krónika 2019. január 16., szerda

Johannis megelégelte a bűnözők grasszálását, a kedvezményes szabadlábra helyezés átgondolására szólítja a kormányt

Felszólította Klaus Johannis államfő szerdán a román kormányt, hogy haladéktalanul gondolja át a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét, és álljon elő megoldási javaslatokkal.

Krónika 2019. január 15., kedd

Lázításért tízperces adásszünettel büntette a médiahatóság a Realitatea hírtelevíziót

Tíz percre meg kell szakítania adását a Realitatea hírtelevíziónak, miután az audiovizuális tanács (CNA) úgy értékelte, az ellenzéki médium részrehajlóan, lázító hangon kommentálta tavaly augusztusban a román diaszpóra tüntetésén történteket.

Krónika 2019. január 15., kedd

Már nyolcan hunytak el influenzában, a miniszter szerint nincs járvány

Nyolcra emelkedett az idei szezonban influenzában meghalt személyek száma – jelentette kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

HIRDETÉS
Krónika 2019. január 15., kedd

Diákokat evakuáltak a tűz miatt egy szilágycsehi iskolából

Tűz ütött ki kedd reggel egy szilágycsehi iskolában – 14 tanulót és két tanárt evakuáltak – jelentette a Szilágy Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).