HIRDETÉS
Krónika 2018. szeptember 23., vasárnap

„Óriás-Románia” térképével emlékeznek a román centenáriumra Nagyváradon

A valóságban sohasem létezett „Óriás-Románia” térképe is látható azon a Nagyvárad főterén megnyitott kiállításon, amelyet az RMDSZ-es vezetésű Bihar megyei tanács finanszírozásával hoztak létre.

Krónika 2018. szeptember 21., péntek

Tarolt a sepsiszentgyörgyi teátrum a Színházi Kritikusok Céhe díjátadóján

Erdélyi előadásokat, színészeket, színházi alkotókat is díjaztak Budapesten: a Színházi Kritikusok Céhe idén 39. alkalommal nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját – olvasható a szervezet honlapján.

HIRDETÉS
Krónika 2018. szeptember 21., péntek

Egyre több szociáldemokrata politikus akarja Dragnea lemondását

Egyre többen csatlakoznak a Szociáldemokrata Párt (PSD) honatyái közül a Liviu Dragnea pártelnök lemondását követelő levélhez: Răzvan Rotaru Botoşani megyei képviselő csütörtöki közlése szerint már az alakulat mintegy 80 képviselője írta alá a dokumentumot.

Krónika 2018. szeptember 21., péntek

Tőkés László ki akart lépni az Európai Néppártból a Sargentini-jelentés miatt

Csak azért nem léptem ki az Európai Néppártból, mert lojális vagyok nemzetstratégiai szövetségeseinkhez és Orbán Viktor barátomhoz – jelentette ki az Origónak adott interjújában Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EP korábbi alelnöke.

Krónika 2018. szeptember 20., csütörtök

RMDSZ: az erdélyi magyarság elleni támadás az udvarhelyi Palló-iskolával szembeni fellépés

Az erdélyi magyarság, valamint Székelyudvarhely elleni támadásként értékeli az RMDSZ városi szervezete, hogy az oktatási minisztérium szankciókat javasol a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola nemzeti összetartozás napi megemlékezése miatt.

HIRDETÉS
Krónika 2018. szeptember 19., szerda

Nemzeti összetartozás napja: büntetné a magyar iskolát a román tanügyminisztérium

Szankciókat javasolt a román oktatási minisztérium ellenőrző testülete a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola vezetőségével és tanáraival szemben egy nemzeti összetartozás napi megemlékezés miatt.

Krónika 2018. szeptember 19., szerda

Inog Dragnea széke? A PSD elnökének azonnali távozását követeli három alelnök

Liviu Dragnea elnök azonnali hatállyal történő lemondását követeli a Szociáldemokrata Párt (PSD) számos vezető politikusa. A pártvezető péntekre összehívta az alakulat vezetőségének ülését.

Krónika 2018. szeptember 18., kedd

Hitelből fizetik a számlát – a romániai háztartások 81,6 százalékában okoznak gondot a kiadások

Nagyon sok romániai háztartás bevétele még a kötelező kiadások szintjét sem éri el, emiatt többen kénytelenek bankhitelt igényelni a mindennapi megélhetésért.

HIRDETÉS
Krónika 2018. szeptember 18., kedd

Előzetesbe helyezték a brăilai kosarasok feltételezett támadóját

Huszonkilenc napra előzetes letartóztatásba helyezték a brăilai kosárlabdaklub két amerikai játékosa elleni késes támadás fő gyanúsítottját, a Dasaev néven elhíresült Daniel Gabriel Huseint.

Krónika 2018. szeptember 18., kedd

Mintegy 4500 személyt hallgattak ki eddig az 1989-es romániai forradalom ügyében

Ez idáig mintegy 4500 személyt hallgattak ki az 1989-es forradalom ügyében – tájékoztatott kedden a bukaresti főügyészség.

Krónika 2018. szeptember 18., kedd

Vári Attila írót és a Kallós Zoltán Alapítványt is jelölték Prima Primissima díjra

Nyilvánosságra hozták a 2018. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. Közöttük található az Erdélyben született Vári Attila író és a Kallós Zoltán Alapítvány is.

HIRDETÉS
Krónika 2018. szeptember 18., kedd

Bezárhat az „autópálya-múzeum” – a hónap végén csaknem 10 kilométerrel bővülhet az észak-erdélyi sztráda

Felcsillanó sztrádaremény: még szeptember végén átadhatják a Szamos-hidat Gyalunál, aminek köszönhetően 9,5 kilométerrel hosszabb lesz az észak-erdélyi autópálya.

Krónika 2018. szeptember 18., kedd

Dorin Cioabă szerint az EU többet foglalkozik a szíriai menekültekkel, mint a cigányokkal

Donald Trump amerikai elnökkel akar találkozni az önmagát a romák királyának tituláló Dorin Cioabă. A nagyszebeni cigányvajda ezt washingtoni látogatása után közölte.

Krónika 2018. szeptember 17., hétfő

BBTE: felkészületlenek a román szaktanárok a kisebbségi elemisták románoktatására

Helyteleníti a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a román nyelvnek a nemzeti kisebbségek nyelvén működő elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendeletet, és számos intézkedést javasol a témában az oktatási minisztériumnak.

Krónika 2018. szeptember 17., hétfő

Zöld jelzést adott az alkotmánybíróság a család fogalmáról tartandó referendumnak

A bukaresti alkotmánybíróság hétfőn úgy döntött, nem ütközik alaptörvénybe a jogszabály, amely lehetővé teszi a család alkotmányos meghatározásának módosítását, ennek értelmében a család egy férfi és egy nő szabad elhatározásból kötött házásságán alapul.

HIRDETÉS
Krónika 2018. szeptember 16., vasárnap

Lemosta az ausztrál együttest, aranyérmes a világkupán a magyar vízilabda-válogatott

Ellentmondást nem tűrő játékkal, 10-4 arányban legyőzte az ausztrál együttest a magyar férfi vízilabda-válogatott a berlini világkupa döntőjében, elhódítva az aranyérmet a tornán.