HIRDETÉS
DNA
Krónika 2017. december 14., csütörtök

Kövesi: a Btk. javasolt módosításai megszüntetnék a korrupcióellenes ügyészséget

Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője szerint ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyvnek a balliberális koalíció által előterjesztett módosításait, a vádhatóság tevékenysége megszűnik.

Krónika 2017. december 14., csütörtök

Létrejön a bírák bűncselekményeit kivizsgáló speciális ügyosztály

Többek között a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztály létrehozásáról rendelkeznek a román képviselőház által elfogadott igazságügyi törvénymódosítások. Az RMDSZ szerint az intézkedések a jogállamot erősítik.

HIRDETÉS
gdp
Krónika 2017. december 14., csütörtök

Bloomberg: mélyszegénységet takar Románia rekord gazdasági növekedése

A Bloomberg elemzése szerint Romániában regisztrálják az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését, amely azonban a legmélyebb szegénységet takarja.

Krónika 2017. december 13., szerda

Cikkelyenként megszavazta a román képviselőház az egyik igazságügyi törvény módosítását

Cikkelyenként elfogadta szerdán este a bukaresti képviselőház plénuma az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es számú törvényt módosító tervezetet.

Krónika 2017. december 13., szerda

Hungarikum? A ferencesek elsősorban vallási eseményként tekintenek a csíksomlyói zarándoklatra

Fogadalmi búcsúként, elsősorban római katolikus vallási eseményként tekintenek a csíksomlyói zarándoklatra a ferencesek, akiknek szerdai közleménye azt sugallja: nem feltétlenül örülnek annak, hogy a búcsút hungarikummá nyilváníthatják.

HIRDETÉS
Krónika 2017. december 13., szerda

Magyar fejlesztésű a világ egyik legfejlettebb, látáskutatásban alkalmazott szoftvere

A látáskutatásban alkalmazható szoftvereszközt készítettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem irányítástechnika és informatika tanszéke, a Pécsi Egyetem orvosi kara és a reutlingeni Naturwissenschaftliches und Medizinisches Institut kutatói.

Krónika 2017. december 13., szerda

Osztrák lehet a székely csemege? Folytatódik a kürtőskalács-háború

Az osztrák kormányhoz fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (NKSZ) azt követően, hogy a magyar Földművelésügyi Minisztérium elutasította az erre vonatkozó kérését.

Krónika 2017. december 12., kedd

Magyarország felfüggeszti a szigorított határellenőrzést a téli ünnepek idejére

A téli ünnepek ideje alatt felfüggeszti Magyarország a szigorított határellenőrzést, így várhatóan nem alakulnak ki óriási sorok Románia nyugati határátkelőinél, mint ahogyan ez az intézkedés április elején történt bevezetése óta rendszeresen történik az ünnepekkor.

HIRDETÉS
Krónika 2017. december 12., kedd

Szülői felelőtlenség: bírósági ítélet nyomán került kórházba egy rákbeteg román kislány

Bírósági ítélet rendelte el egy rákbeteg kislány orvosi felügyeletét, mivel a szülők megtagadták a gyermek kezelését, arra hivatkozva, hogy ellophatják a szerveit.

Krónika 2017. december 12., kedd

Európai díjért verseng a VIBE Fesztivál – Fellépőket jelentett be az Electric Castle

Európa legjobb új fesztiváljának címét nyerheti el az idén először megszervezett marosvásárhelyi VIBE – közölték a szervezők. Az Európai Fesztiváldíjakat januárban jelentik be Hollandiában.

Krónika 2017. december 11., hétfő

RMDSZ: szükség van a bírák és ügyészek jogállásának módosítására. Eckstein ismét bírál

Állásfoglalásban indokolta meg az RMDSZ, parlamenti képviselői miért szavazták meg a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosítását. Miközben állítása szerint az ügyészállam ellen lép fel, mások úgy vélik: a szövetség a jogállamot támadja.

HIRDETÉS
Krónika 2017. december 11., hétfő

Női kézi-vb: Csehország utolsó másodpercben lőtt góllal hazaküldte Romániát

Románia válogatottja meglepetésre elbukta a németországi női kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjét, miután hétfőn este egy góllal alulmaradt az esélytelenebbnek tartott Csehország együttesével szemben.

Krónika 2017. december 11., hétfő

Javítana a szatmárnémeti Északi Színház megítélésén az új főigazgató, Nagy Orbán

Sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn Nagy Orbánt, a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatóját, aki versenyvizsgán nyerte el a tisztséget. Mandátuma öt évre szól.

Krónika 2017. december 11., hétfő

Felkeltette az Európa Tanács figyelmét a román igazságügyi törvények módosítása

Felülvizsgálja az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) a romániai igazságügyi törvények módosításáról szóló tervezeteket – tájékoztat a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

Krónika 2017. december 10., vasárnap

Arany János gyerekperspektívából – kihirdették a diákvetélkedő győzteseit

Kihirdették az Aranyfeszt országos diákvetélkedő győzteseit szombaton a kolozsvári Tranzit Házban, ahol workshoppal egybekötött gálán vehettek részt a gyerekek.

HIRDETÉS
Krónika 2017. december 10., vasárnap

Pártot alapít Dacian Cioloș volt miniszterelnök

Új politikai párt fog kialakulni a Románia 100 platformból – jelentette be egy vasárnapi beszélgetésen Dacian Cioloş volt miniszterelnök. Elmondása szerint az új alakulatot a következő hónapokban mutatják majd be.