Krónika 2019. május 24., péntek

Gyűlöletkeltés miatt feljelentést tett George Simion ellen Oltean Csongor EP-képviselőjelölt

Gyűlöletkeltés vádjával feljelentést tett az úzvölgyi temetőben a magyarokat provokáló George Simion román EP-képviselőjelölttel szemben Oltean Csongor, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

Krónika 2019. május 24., péntek

Év végéig elkészülhet az észak-erdélyi autópályának a román–magyar határig tartó szakasza

Elkezdődtek az észak-erdélyi autópálya határmenti, megközelítőleg 5 kilométer hosszú szakaszának tulajdonképpeni építési munkálatai – jelentette ki Răzvan Cuc szállításügyi miniszter pénteken, a Bihar településen levő építőtelepen.

Krónika 2019. május 24., péntek

Tőkésék a választással hozzák összefüggésbe az RMDSZ-nek a koalícióval történt szakítását

Az EMNP és az EMNT nem tartja véletlennek az RMDSZ-nek a román kormánykoalícióval való szakítása bejelentésének időzítését, és kételkedik „a változtatás valós elhatározását illetően”.

Hallgassa online rádióinkat
Krónika 2019. május 24., péntek

Kézfogás az úzvölgyi temetőért – szolidaritási akciót szerveznek szombaton Csíkszentmártonban

Az Úzvölgye Kezdeményező Testület szombaton 17 órára szolidaritási rendezvényre hívja Csíkszentmárton központjába mindazokat, akiknek fáj a magyar haditemető területének jogtalan kisajátítása, a földjében nyugvó hősök nyugalmának megzavarása.

Krónika 2019. május 24., péntek

Felrobbantották a járművüket, megsérült öt román katona Afganisztánban

Megsérült pénteken öt romániai katona Afganisztánban, amikor járművüket házi készítésű pokolgéppel felrobbantották – közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

Krónika 2019. május 24., péntek

Újságírófenyegetés: a belügyminiszter felszólítására lemondtak a bukaresti rendőrakadémia vezetői

Carmen Dan belügyminiszter felszólítására lemondott a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémiának a halálosan megfenyegetett újságírónő ügyében zsarolásra való felbujtással meggyanúsított rektora és helyettese.

Krónika 2019. május 24., péntek

Tizenkét erdélyi településen kétnyelvűsíti kommunikációját az egyik áruházlánc

Május végétől 12 erdélyi településen kétnyelvűsíti kommunikációját a Penny üzletlánc az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által április közepén meghirdetett, a kereskedelmi kétnyelvűséget népszerűsítő kampányának hatására. 

Krónika 2019. május 24., péntek

A PSD főtitkára szerint a halottak ügye szent, ezért megoldás kell az úzvölgyi temetőbotrányra

A kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára szerint „kötelező” módon megoldást kell találni az úzvölgyi katonatemető kapcsán felmerült problémára, mégpedig a helyi hatóságok és a kormány beavatkozásával.

Krónika 2019. május 23., csütörtök

Az RMDSZ okafogyottnak tekinti parlamenti együttműködését a bukaresti kormánykoalícióval

Felmondta a 2016-os decemberi választások után megkötött parlamenti együttműködését az RMDSZ a bukaresti szociálliberális kormánykoalíció pártjaival – jelentette be csütörtökön Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Krónika 2019. május 23., csütörtök

Băsescu is megtalált: divatos kampányfogás a magyarokat támadni

Románia egykori államfője, Traian Băsescu is beszállt a magyarellenes kánonba, igaz, nem valószínű, hogy erről őt sokat kellett volna győzködni.

Krónika 2019. május 23., csütörtök

Óvodásoknak és kisiskolásoknak is nyári felügyeletet nyújtanak Kolozsváron

Idén is útjára indítja az ANYÓ Nyári óvoda programot az Argumentum Nostrum Egyesület, szerdától már lehet jelentkezni a www.anyo.ro honlapon – mondta Fekete Emőke főszervező, az egyesület elnöke.

Krónika 2019. május 23., csütörtök

Egyre többen dolgoznak az iparban – az Európai Unióban tapasztaltaktól eltérő folyamatok jellemzik az erdélyi munkaerőpiacot

Romániához képest kisebb foglalkoztatottsági ráta és alacsony munkanélküliség mellett zajló gyors gazdasági szerkezetváltás jellemezte tavaly az erdélyi munkaerőpiacot az Erdélystat friss elemzése szerint.

Krónika 2019. május 22., szerda

Fára mászott a falu központjában a medve, a csendőrök nem tudták elkergetni

Felmászott egy medve a Brassó megyei Sirnea falu központjában lévő egyik fára szerda délután. A csendőrök hiába próbálták petárdákkal elkergetni, a medve nem ijedt meg.

Krónika 2019. május 22., szerda

EP-választások: előretör a román ellenzék, képviselet nélkül maradhat az RMDSZ

Képviselet nélkül maradhat az RMDSZ a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson az IMAS közvélemény-kutató intézet legfrissebb, szerdán közzétett felmérése szerint.

Krónika , Rostás Szabolcs 2019. május 22., szerda

Két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották jogerősen Horváth Annát

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Anna egykori kolozsvári alpolgármestert szerdán a bukaresti legfelsőbb bíróság befolyással üzérkedés vádjával – közölte a Krónikával az ítélőszék sajtóosztálya.

Krónika 2019. május 22., szerda

Választási kisokos a május 26-ai EP-megmérettetésen és népszavazáson résztvevők számára

Tájékoztatást tett közzé az Állandó Választási Hatóság (AEP) a május 26-ai európai parlamenti választások, illetve az igazságügyi témában kiírt referendum menetéről.

Hallgassa online rádióinkat