HIRDETÉS
Krónika 2017. június 27., kedd

Johannis kihirdetésére vár a magyar diákok differenciált érettségije

Differenciált tételekből vizsgázhatnak a nyolcadikos és a tizenkettedikes magyar diákok a román nyelv és irodalom próbán, az RMDSZ erre vonatkozó kezdeményezését ugyanis kedden döntéshozó kamaraként elfogadta a szenátus – közölte a szövetség.

Krónika 2017. június 27., kedd

Ismét emberre támadt a medve Székelyföldön

Legelő állatait őrző férfira támadt a medve kedden délben a Kovászna megyei Bikfalván. A férfi könnyebb sérülésekkel megúszta a támadást.

HIRDETÉS
Krónika 2017. június 27., kedd

Közös bérletet ad ki két Maros megyei fesztivál

A marosvásárhelyi VIBE és a gernyeszegi Awake szervezői úgy döntöttek, hogy közös belépővel lepik meg a fesztiválkedvelőket. A két Maros megyei rendezvényre szóló bérletet 260 lejért lehet megvásárolni.

Krónika 2017. június 27., kedd

Játékos bevezetés a színházi világba Szatmáron

Az idei évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat színházi nevelési programot indított, amely februártól SZENSZ mozaiknévvel ellátott művészetpedagógiai programként működött.

Krónika 2017. június 27., kedd

Csak a tejpor nélküli tej lehet természetes

Elfogadta kedden a bukaresti képviselőház a friss tej és tejtermékek címkézéséről szóló, 2016/88-as számú törvény módosítását.

HIRDETÉS
Krónika 2017. június 27., kedd

Megtanult küzdeni az új oktatási államtitkár

Tapasztalatból tudja, hogyan kell kiállni a magyar oktatás érdekeiért Kovács Irén Erzsébet, az új oktatási államtitkár, aki Király Andrást váltja a tisztségben.

Krónika 2017. június 27., kedd

Vissza mindent: lezárult a 2009-es államfőválasztás ügyészségi kivizsgálása

Lezárta a bukaresti legfőbb ügyészség a 2009-es államelnök-választással kapcsolatban – Dan Andronic újságíró által – nyilvánosságra hozott információk alapján indított bűnügyi eljárást.

Krónika 2017. június 27., kedd

Közel száz migránst fogtak Aradon egyetlen kamionba zsúfolva

Összesen 91 iraki és szíriai határsértőt – 44 férfit, 18 nőt és 29 kiskorút – tartóztattak fel kedden a nagylaki határátkelőnél a román hatóságok. Valamennyiüket egy gépjárműalkatrészeket szállító kamionba zsúfolták be.

HIRDETÉS
Krónika 2017. június 27., kedd

Ottawában lépett fel a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

A kanadai Notre Dame katedrálisban tartott hangversenyt vasárnap este a Szentegyházi Gyermekfilhar­mónia, hétfőn pedig a szintén ottawai Centrepointe Theaterben léptek színpadra.

Krónika 2017. június 26., hétfő

Megszólalt a SRI: nincs közünk a kormányfő kinevezéséhez

Cáfolja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), hogy köze lenne Mihai Tudose miniszterelnöki megbízásához.

Krónika 2017. június 26., hétfő

Hajlik Tudose esetleges kormányának támogatására az RMDSZ

Az RMDSZ nem mond le a parlament elé terjesztett törvénytervezeteiről, az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik, továbbra is társadalmi paktumot szorgalmaz a román többség és a nemzeti kisebbségek között – hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn, miután Klaus Johannis államfő fogadta az alakulat küldöttség&

HIRDETÉS
Krónika 2017. június 26., hétfő

Kovács Irén váltja Király Andrást az államtitkári tisztségben

Leváltotta tisztségéből Király András oktatási államtitkárt hétfőn Sorin Grindeanu leköszönő miniszterelnök. Király helyére Kovács Irén Erzsébet Szilágy megyei helyettes főtanfelügyelőt nevezte ki a kormányfő államtitkári tisztségbe.

Krónika 2017. június 26., hétfő

Őrizetbe vették a nyugdíjpénztár korrupcióval vádolt gyergyói orvosát

Többrendbeli csúszópénz-elfogadás gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték a Hargita megyei nyugdíjpénztár egyik, társadalombiztosítással foglalkozó orvosát.

Krónika 2017. június 26., hétfő

Nem hiába vártak az Omegára: újabb rekorddöntés a Szent László Napokon

Vasárnap este újabb rekorddöntésről számoltak be a nagyváradi Szent László Napok szervezői: a fesztivál utolsó napján megtartott Omega-koncertre 18–20 ezren látogattak ki, ezzel a résztvevők száma az egy hét alatt meghaladta a 60 ezret.

Krónika 2017. június 26., hétfő

Lépéseket sürgetnek civil szervezetek a magyarellenes hisztériakeltés ellen

Tizenegy romániai – köztük két magyar – független és politikai hovatartozás nélküli civil szervezet intézett felhívást a sajtó és politikai pártok képviselőihez, hogy hagyjanak fel a nacionalista és sovén tartalmú anyagok megfogalmazásával és közlésével.

HIRDETÉS
Krónika 2017. június 25., vasárnap

Balog Zoltán az Omega-koncert előtt: Váradon Szent László jelenti az „alfát”

Nagyváradon a városalapító Szent László király személye jelenti „az alfát”, a kiindulópontot – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap, a partiumi városban rendezett Szent László Napok záróestéjén.