HIRDETÉS
HIRDETÉS
Krónika 2018. július 20., péntek

Szatmár megyében terjeszkedik, és a románok felé nyit a „szatmáricummá” vált Partiumi Magyar Napok

A tavalyi arculatfrissítés után programfelhozatalában és az előadások minőségében próbálja túlszárnyalni az elmúlt éveket a Partiumi Magyar Napok (PMN). A rendezvénysorozatot idén augusztus 20-a és 26-a között szervezik meg Szatmárnémetiben.

Krónika 2018. július 20., péntek

Maroshévízi lottózó ütötte meg a több mint kétmillió eurós főnyereményt

A Román Lottótársaság pénteki tájékoztatása szerint egy 7 lej 30 baniba kerülő szelvénnyel nyerték meg csütörtökön a hatoslottó 9,722 millió lejes (több mint kétmillió eurós) fődíját.

Krónika 2018. július 20., péntek

Egy héten át csak erdélyi magyar színtársulatok játszanak Gyulán

Erdélyi hét címmel hagyományteremtő szándékkal rendeznek új színházi fesztivált a magyarországi Gyulán. A seregszemle keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház mutatkozik be július 30. és augusztus 5. között.

Krónika 2018. július 19., csütörtök

Johannis szerint tisztázásra szorul a nyelvi kisebbség fogalma

Visszaküldte újbóli megfontolásra a parlamentnek Klaus Johannis elnök a 2011/1-es számú tanügyi törvény módosítását, arra hivatkozva, hogy az hiányos és zavaros részeket tartalmaz.

Krónika 2018. július 19., csütörtök

A pénzügyminisztérium legtöbb 55 lejben korlátozná a belföldi gáz megawattóránkénti árát

A pénzügyminisztérium honlapjára feltöltött határozattervezet szerint 55 lejben korlátoznák 2021. június 30-ig egy megawattóra (MWh) belföldi földgázból származó energia árát.

HIRDETÉS
Krónika 2018. július 19., csütörtök

Kigyulladt egy autóbusz Maros megyében, égési sérüléseket szenvedtek az utasok

Az autóbusz hűtőfolyadékától szenvedtek égési sérüléseket csütörtök reggel a munkahelyükre tartó kerelőszentpáli munkások – tájékoztatott Cristian Virag, a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője.

Krónika 2018. július 19., csütörtök

Miniszteri utasításra mentesítik a tengernyi pillepalacktól a Békási-víztározót

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter utasítására nekiláttak a hatóságok az elmúlt időszak esőzései nyomán irdatlan mennyiségű szeméttel elárasztott Békási-víztározó kitakarításának.

Krónika 2018. július 18., szerda

Kihirdette az államfő a törvényt, amely alapján megvonható a segély a „válogatós” munkanélkülitől

Klaus Johannis államfő kihirdette szerdán azt a törvényt, amely szerint elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasítja a felajánlott munkahelyet – tájékoztat a bukaresti elnöki hivatal közleménye.

HIRDETÉS
Krónika 2018. július 18., szerda

A kormány szerint Románia közelgő EU-elnökségéről tárgyalt Johannis Dăncilával

Az Európai Unió Tanácsának közelgő romániai elnökségéről tárgyalt Viorica Dăncilă miniszterelnök és Klaus Johannis államfő szerdán a Cotroceni-palotában a kormány közleménye szerint.

Krónika 2018. július 18., szerda

Bányaomlás történt Lupényban, egy vájár életét vesztette

Bányaomlás következtében egy vájár meghalt, egy másik megsérült szerdán a Zsil-völgyében lévő lupényi bányában.

Krónika 2018. július 17., kedd

Szolidaritási alapot létesített az RMDSZ megbírságolt önkormányzati vezetői támogatására

Szolidaritási alapot hoznak létre az RMDSZ megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte keddi hírlevelében a szövetség.

HIRDETÉS
Krónika 2018. július 17., kedd

Azért fizetünk, amit eldobunk: átszabta a román kormány a hulladékgazdálkodási rendszert

A csomagolóanyagokból keletkezett hulladék kezelésére vonatkozó sürgősségi rendeletet fogadott el keddi ülésén a Viorica Dăncilă vezette román kormány.

Krónika 2018. július 17., kedd

Tusványos a „legstabilabb” résztvevővel – idén is az állandóság és az új kihívások vegyítésével rendezik a szabadegyetemet

Idén is részt vesz és felszólal Orbán Viktor kormányfő a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumvitáján – hangzott el a szervezők budapesti sajtótájékoztatóján. A nemzeti összetartozás-tudat 29. szabadegyetemét Szenvedélyünk Tusványos! mottóval rendezik meg Tusnádfürdőn.

Krónika 2018. július 17., kedd

Amnesztia kormányrendelettel? Johannis elnök megbeszélésre hívta a kormányfőt

Szerdára megbeszélésre hívta Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnököt – jelentette be az államelnöki hivatal. A meghívás hátterében a kormánynak az a feltételezett szándéka állhat, hogy határozatot bocsát ki az amnesztiáról.

Krónika 2018. július 16., hétfő

Minority SafePack: a Romániában gyűjtött aláírások 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügy

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés Romániában gyűjtött aláírásainak 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügyminisztérium – közölte hétfői hírlevelében az RMDSZ.

HIRDETÉS
Krónika 2018. július 15., vasárnap

Franciaország a horvátokat legyőzve megszerezte második világbajnoki címét Oroszországban

Franciaország nyerte az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnap este Moszkvában rendezett döntőben 4-2-re legyőzte Horvátország legjobbjait.