Sürgősen korrigálná a kormány az adópolitikai kapkodást – Újabb ígéretek az önkormányzatoknak

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. február 22., 10:48 utolsó módosítás: 2018. február 22., 11:01

A kormány a saját kapkodó politikáját próbálja most sürgősségi kormányrendeletekkel korrigálni – vallják az érintettek. Az elkövetkező időszakban ugyanis több módosításra is kényszerül a szociálliberális kabinet.

A kormány legkésőbb jövő héten elfogad egy sürgősségi rendeletet, amellyel lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára, hogy a költségvetési többletből ki tudják fizetni az alkalmazottak bérét, adósságot, bírságokat tudjanak törleszteni – jelentette be Paul Stăneascu miniszterelnök-helyettes.

Mint ismeretes, kijelentései olyan összefüggésben hangzottak el, hogy a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra való csökkentése nyomán jelentősen visszaestek a helyi önkormányzatok bevételei, ami miatt sok település került nehéz helyzetbe. A felmerülő gondokat a helyi elöljárók már a tavalyi év végén jelezték a szociálliberális kormánynak, ígéreteket ugyan kaptak, konkrét megoldás a felvetett problémákra azonban máig nem érkezett.

Stănescu nyilatkozatában ugyanakkor azoknak a településeknek is felvázolt most egy megoldási javaslatot, amelyeknek nincs költségvetési többletük.

Közölte: senkit sem fognak cserben hagyni, minden település helyzetét egyenként fogják megvizsgálni, és az állam segíteni fog abban, hogy a beruházásokhoz, európai uniós finanszírozásokhoz szükséges önrész híján egyetlen projektről se kelljen lemondani.

Bíznak abban, hogy a kormány betartja vállalását

„Az első félévben a költségvetési törvény szerint a 2016-os szintre egészíti ki a kormány az önkormányzatok jövedelmét, ám az idei bértáblák nem ugyanazok, mint két évvel ezelőtt, így vannak olyan községek, amelyek nehéz helyzetbe kerültek” – összegezte megkeresésünkre Korodi Attila. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott, ebben a helyzetben áthidaló megoldást jelent, ha a tartalék felhasználására vonatkozó szabályozásokat feloldja a kormány. A politikus ugyanakkor rámutatott, ha a második félévtől már a tavalyi szintre egészítik ki a jövedelmeket, akkor kevés olyan a település lesz, amely az első félévben kénytelen lesz a tartalékaiból fedezni a béreket.

„Reméljük, hogy a kormány komolyan veszi a vállalását, és a költségvetés kiigazításkor már a tavalyi szintre pótolja fel a bevételeket. Ez különben a költségvetési törvényben is benne van”- mondta Korodi.

 Hosszú távon is jól jöhet a mostani tűzoltás

„A kormány a saját kapkodó politikáját próbálja most sürgősségi kormányrendeletekkel korrigálni” – szögezte le szerdán a Krónika megkeresésére Ilyés Gyula, a Szatmár megyei Vetés község polgármestere, aki korábban Szatmárnémetit is irányította, és hosszú éveken át volt az RMDSZ önkormányzatokért felelős illetékese. Mint most rámutatott,

valójában természetes állapotnak kellene lennie, hogy az önkormányzatok maguk döntik el, mire használják fel a pénzüket, így a tartalékukat is.

„Eddig ez egy túlszabályozott folyamat volt, a költségvetés dinamikus, ha egy önkormányzat nem költötte el a jövedelmét, azt az év végén le kellett zárnia. Ám egy jól gazdálkodó településnek mindig kell hogy legyenek tartalékai, értelmetlen meghatározni, hogy azt mire költheti, a választott testületnek kell erről döntenie”- fogalmazta meg a polgármester. Úgy véli, a kormány kapkodó, előre le nem modellezett döntéseket hoz, azokat kénytelen aztán sürgősségi kormányrendeletekkel kijavítani.

Fotó: Barabás Ákos

„A költségvetési törvényben vállalták, hogy az év első felében a 2016-os szintre egészítik ki az önkormányzatok költségvetését, majd a büdzsé kiigazításkor, tehát a második félévben a 2017-es szintre. Azonban idő közben rájöttek, hogy az első félévben vannak olyan községek, melyek 3-4 hónapig sem tudnak megélni, nem elég a működésre a pénz. Más lehetőség nincs, mint hogy a tartalékaikat felhasználják, ezért tervezik, hogy erre most zöld utat adnak” – illusztrálta a helyzetet Ilyés. Leszögezte: „a kormánynak nincs oka a dicsekvésre, hiszen csak azt próbálja helyrehozni, amit elrontott”. „Ettől függetlenül ez egy jó döntés, hiszen az önkormányzatoknak kellene határozniuk arról, hogy mire költik a jövedelmüket” - szögezte le a vetési polgármester. Szerinte különben az a jó, ha egy településnek egész évben vannak tartalékai, a gond az, ha üres a kassza.

Elhibázottnak tartja ugyanakkor, hogy az év végén kénytelenek meghúzni a vonalat, és a számlán maradt pénzek felett nem rendelkezhetnek szabadon.

Rámutatott, ilyen körülmények között az év első hónapjai mindig gondot okoznak, hiszen időbe telik, amíg elkezdenek befolyni a bevételek, amíg behajtják a helyi adókat, vagy a kormány visszaosztja a pénzeket. „Nem zárhatjuk be a hivatalokat, ezeknek működniük kell, így hosszú távon is megoldást jelenthet, ha a pénz elköltésére vonatkozó megszorításokat feloldják” - szögezte le Ilyés Gyula.

A betegszabadságok helyzetét is rendeznék

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter eközben szerdán arra is ígéretet tett, hogy várhatóan már a kabinet csütörtöki ülésén sürgősségi kormányrendeletet fogadnak el, amelyben rendezik a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra történő átruházása miatt a betegszabadságok, köztük a szülés előtti és utáni szabadság körül kialakult gondokat.

A havi járandóság ugyanis jelentősen lecsökkent decemberhez mérten, emiatt vasárnap több tucatnyi elégedetlen polgár tüntetett a bukaresti kormánypalota előtt.

Pénteken a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az egészségügyi problémákkal küszködő vagy gyermeknevelési szabadságon levő tanügyi alkalmazottak ezreinek csökken mintegy 20 százalékkal a fizetésük az adóügyi módosítások miatt.

„Itt van egy rákkal diagnosztizált tanár esete, aki betegszabadságon van, és 2018 januárjában 1572 lejt kapott olyan körülmények között, hogy ezt megelőzően 1835 lejes jövedelme volt. Ugyanilyen helyzetben vannak a szülés után betegszabadságon levő nők is. Rájuk kétszer is lesújt a kormány. Egyszer a szülés előtti és utáni betegszabadság kifizetésénél, majd a gyermekgondozási díj kiszámításakor. Például egy pedagógus, aki szülés utáni betegszabadságon van, 2018 januárjában 2165 lejt kapott olyan körülmények között, hogy tavaly decemberben 2587 lejes jövedelme volt” – mutatott rá a helyzet visszásságára a szakszervezet. Leszögezték egyúttal: Viorica Dăncilă miniszterelnöknek sürgős intézkedéseket kell foganatosítania, ellenkező esetben „az ő lelkén száradnak azok a tragédiák, amelyeket egy irodában készült rendelet okoz”.

A betegszabadságon járó személyek juttatása azért csökkent, mert a minimálbér emelése nyomán változott a számítási alap.

Így amíg 2017 decemberében a tb-járulék maximális összege 115 lej (10,5% x 35% x bruttó átlagbér – 3131 lej) volt, addig januárban már 364 lejt tartottak vissza, mivel az átlagér bruttó értékben 4162 lejre nőtt, és változott a hozzájárulás kiszámítási képlete is, ma már 25% x 35% x bruttó átlagbérrel számolnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat