HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. november 09., péntek

Nem pénzkérdés a sztrádaépítés – uniós források és magántőke is bevonható a Marosvásárhely–Jászvásár-autópályára

Elméletileg lenne pénz a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő, A8-as autópálya megépítésére, ezért úgy tűnik, már csak akarat kell a bukaresti hatóságok részéről a folyamat elindítására.

Bálint Eszter 2018. november 08., csütörtök

Hatalmas a romániai fizetések közötti szakadék – csaknem 4500 lej a bruttó átlagbér, a kőolajipari dolgozók keresnek a legjobban

Több mint négyszer többet visznek haza a legjobban fizető ágazat alkalmazottai a vendéglátásban dolgozókhoz képest Romániában. Szeptemberben a kőolajat és földgázt kitermelő ágazat volt a nyerő.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. november 08., csütörtök

Akarat és pénz kell a „székely–moldvai” sztrádára: kikényszerítené a parlament a Marosvásárhely–Jászvásár-autópályát

Törvény már van, de akaratra és pénzre is szükség lesz ahhoz, hogy tényleg megépüljön a Marosvásárhelyt és Jászvásárt Hargita megyén keresztül összekötő autópálya. Az eddigi bejelentések alapján a szociálliberális kormány inkább a Brassó–Bákó útvonalon tervez.

Hallgassa online rádióinkat
Bálint Eszter 2018. november 07., szerda

Parlamenti küzdelem az autópálya-építésért: lépéskényszerbe került a közlekedési tárca a képviselőház döntése nyomán

Megszavazta szerdán a bukaresti képviselőház a Marosvásárhely–Jászvásár-autópálya megépítését lehetővé tevő törvénytervezetet, miután cikkelyenként korábban elfogadták azt.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. november 07., szerda

Számos kockázatot rejt a minimálbér emelése – inflációt okozhat, hogy a termelékenység nem követi a fizetéseket Romániában

A béremelés előnyei vitathatatlanok, ám árnyoldalai is vannak, különösen, ha a növekedéssel nem jár együtt a termelékenység növelése. Emelkedhet az infláció, ugyanakkor a vállalkozóknak is elegendő időt kellene hagyni, hogy betervezzék a béremelést.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bede Laura 2018. november 06., kedd

A tengerpart mellett Erdély is népszerű – jót tettek a romániai turizmusnak az üdülési csekkek

Az idei sikeren felbuzdulva jövőre is megtartja az üdülési csekkeket a szociálliberális kormány. Az áfacsökkentéstől azt remélik, hogy tovább lendíti az idegenforgalmat, és újabb beruházásokat eredményez.

Bálint Eszter 2018. november 06., kedd

Felmérték, mi kell a tisztességes élethez: újra meghatároznák a szükségleteket összesítő minimális fogyasztói kosár tartalmát

Az élelmiszerek teszik ki a tisztességes életvitelhez nélkülözhetetlen fogyasztói kosárhoz szükséges összeg 20,77 százalékát, a lakás pedig a 26,33 százalékát.

Bálint Eszter 2018. november 06., kedd

Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha a mindenkori politikum által az 1990 óta eltelt években meghozott, vagy meghozni tervezett intézkedéseit vesszük górcső alá. Kormányok jönnek, kormányok mennek, de a kapkodás örök.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. november 01., csütörtök

„Legyenek patrióták, ne nacionalisták” – Tőkés szerint a románoknak meg kell érteniük, hogy örömünnepeik számunkra gyászünnepek

Olyan ünnepekre van szükség, amelyek nem megosztanak és szembeállítanak, hanem románokat és magyarokat összekapcsolnak egymással – hangzott el a Centenáriumaink – Nagyvárad városnapja címmel tartott nagyváradi sajtótájékoztatón.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 30., kedd

Alig hozott változást a Colectiv-tragédia: három évvel a bukaresti klubtűz után pénzhiány és ígéretek jellemzik az egészségügyet

Elkezdődött, ám nagyon lassú lépésekben halad az a pozitív folyamat, ami elkerülhetővé tenné az éppen három évvel ezelőtt Bukarestben kiütött klubtűz megismétlődését. Egy hasonló tragédia bekövetkezte esetén az áldozatok továbbra is külföldi kezelésre szorulnának.

Bálint Eszter 2018. október 30., kedd

Lett volna pénz az infrastruktúrára: útépítésre fordítható eurómilliárdokat hagyott elúszni Románia 2007–2014 között

Miközben úttalan utakon kanyargunk sztrádák helyett, és a vasút már-már lassabb, mint száz évvel ezelőtt, Románia kétmilliárd eurót nem hívott le az előző költségvetési ciklusban a közlekedési infrastruktúrára rendelkezésre álló összegekből.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Balogh Levente 2018. október 28., vasárnap

Követelik a Székelyföldön átvezető sztrádát: sajtóértesülések szerint az EU nem ad pénzt a Marosvásárhely–Jászvásár-autópályára

Több fronton is sürgetik a Marosvásárhely–Jászvásár közötti, a Székelyföldön is áthaladó autópálya megépítését. A parlament törvényt alkotna, amely kötelezővé tenné a sztráda elkészítését, és Klaus Johannis államfő is síkra szállt a létesítmény mellett.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 26., péntek

Korlátoznák az üzemanyagok árát, hogy érződjék az adócsökkentés – a Versenytanács vizsgálja a kormány tervét

Van törvényes alap arra, hogy a kormány megszabja az üzemanyag árának felső határát – szögezte le a Krónikának Gyerkó László. A Versenytanács tagját annak kapcsán kérdeztük, hogy Eugen Teodorovici  bejelentette, jövő évtől valamilyen módon szabályoznák az üzemanyag árát.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 25., csütörtök

Szemfényvesztés vagy valós segítség? – leghamarabb decembertől jöhet a sokak által már novemberre várt minimálbér-emelés

Ellentmondásos a minimálbér-emelés megítélése a szakszervezetek és a munkáltatók körében. Előbbiek elkerülhetetlennek tartják a növelést, hogy fékezzék a munkaerő-elvándorlást, ám a vállalkozók szerint az intézkedés szemfényvesztés csupán, hogy több adót hajtson be az állam. 

Bálint Eszter 2018. október 24., szerda

„Babakötvényt” tervez a román kormány: évi 600 lejes állami támogatás járna a kiskorúaknak egy új jogszabályjavaslat értelmében

Életkezdési támogatás bevezetését tervezi a román kormány: évi 600 lejes állami támogatást és 3 százalékos kamatot nyújtanának azoknak a kiskorúaknak, akiknek a szülei évente legalább 1200 lejt félretesznek a junior egyéni megtakarítási számlán.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. október 22., hétfő

A biztosítás kötelező. A kártérítés bizonytalan

Olcsó húsnak híg a leve – igaz a népi bölcsesség a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások romániai piacára is, ahol a csődöket követő állami tőkeinjekció által biztosított átmeneti szélcsend után újra mindennaposak a panaszok.