HIRDETÉS
Bálint Eszter , Barabás Hajnal , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 19., szerda

Zárul a lakásvadászati szezon – eltérő trendek jellemzik az erdélyi és partiumi egyetemi központok albérletpiacát

A végéhez közeledik a lakásvadászati szezon. Sokan a Facebookon, mások apróhirdetések vagy ingatlanügynökök segítségével, esetleg barátok révén próbálnak több-kevesebb sikerrel fedelet találni a fejük fölé a nagyobb erdélyi és partiumi egyetemi központokban.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. szeptember 13., csütörtök

Bajban a szociális ellátás: csak a kormány képes megoldani a kiigazítás után adódó gondokat

Noha az önkormányzatok minden lehetséges eszközt kihasználtak annak érdekében, hogy biztosítsák a szociális intézmények működését, számos erdélyi településen már nincs honnan forrást elvonni.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. szeptember 12., szerda

Újra emelkedésnek indultak az árak

Augusztusban 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, miután júliusban több hónap után először 4,6 százalékra mérséklődött a júniusi 5,41 százalékról – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által tegnap nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. szeptember 12., szerda

Arcul csapott önkormányzatok: nemhogy a fejlesztésekre, a bérek kifizetésére sincs elég pénzük az erdélyi megyéknek

Hiába reménykedtek abban a helyi és megyei önkormányzatok, hogy a 2018-as állami költségvetés őszi kiigazítása megoldja anyagi gondjaikat, a kormány nem tett eleget a várakozásoknak. Sőt, sok helyről meglevő forrásokat vontak el.

Bálint Eszter 2018. szeptember 10., hétfő

Újabb romániai tanügyi abszurd

Tényleg nem akarják, hogy a kisebbségi gyerekek megtanuljanak románul? – merül fel gyakran a kérdés a román oktatási rendszer kapcsán.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. szeptember 08., szombat

Szeretik munkaidőben intézni a netes vásárlást az alkalmazottak

Tíz romániai lakosból hat munkaidőben intézi az internetes vásárlást legalább havonta egy alkalommal, tízből öt pedig azt mondja, egy-egy vásárlás átlagosan 30 percet vesz igénybe – derül ki a BestJobs által készített felmérésből.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. szeptember 08., szombat

Csak jövőre lélegezhetnek fel az allergiások: 2019-től válik kötelezővé a parlagfű írtása

Bizonyára mindenkinek van ismerőse, akinek allergiás tünetei vannak az év ezen időszakában. A rendkívül allergén parlagfű irtását ugyan már idén törvény írta elő, az alkalmazási módszertan késése miatt igazából már csak jövőre lesz számonkérhető a gyom irtása. 

Bálint Eszter 2018. szeptember 07., péntek

Folytatódik a paloták harca: süketek párbeszéde folyik a költségvetés-kiigazítás kapcsán

Folytatódott a politikai csörte Bukarestben a költségvetés kiegészítéséről. Az ombudsmani hivatal jelezte, jogi érveket vár az államfői hivataltól ahhoz, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 05., szerda

Drágíthatja a húst az afrikai sertéspestis: az import alakulása is befolyásolja az árakat

Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára.

Bálint Eszter 2018. szeptember 02., vasárnap

Összefogtak az erdélyi magyar vállalkozónők: a februárban útjára indult kezdeményezésből egyre többet lát a nagyközönség is

A napokban kiléptek a virtuális térből a február óta folyamatosan közösséggé kovácsolódó erdélyi női vállalkozók. Nagy terveik vannak, valószínűleg sokat hallunk még rólunk.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Ragadós magyar példa: adócsökkentéssel pörgetnék fel a gyógyturizmust

A szállodai szolgáltatások általános forgalmi adóját (áfa/TVA) a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra, az élményparkok és wellnessszolgáltatások áfáját 19 százalékról 5 százalékra csökkentené a szociálliberális kormány. 

Bálint Eszter 2018. augusztus 21., kedd

Egyre drágábban élünk: az alapvető szükségleti cikkek ára nőtt a leginkább

Az alapvető szükségleti cikkek – mint például az alapélelmiszerek, üzemanyagok, az energia, a tömegközlekedési bérletek vagy a kábeltévé – drágultak a leginkább 2017 júniusa és 2018 júniusa között. 

Bálint Eszter , Széchely István 2018. augusztus 15., szerda

Felpezsdült a belföldi turizmus: máris éreztetik pozitív hatásukat a közszférában nyújtott üdülési csekkek

Ugyan egy felmérés szerint az üdülési csekkekkel rendelkezők mintegy 80 százaléka a Fekete-tengerre szeretne utazni, a székelyföldi idegenforgalmat is érzékelhetően felpezsdítette a közalkalmazottaknak nyújtott utalvány.

Bálint Eszter 2018. augusztus 14., kedd

Bukarestnek maga felé hajlik a keze – tiltakozik az RMDSZ önkormányzati tanácsa a költségvetés-kiegészítés ellen

Az önkormányzatok pénzügyi keretének a 2017-es szintre való maradéktalan visszaállítását, valamint a helyi és megyei infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges pénzalapok biztosítását követeli tiltakozó közleményében az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. augusztus 01., szerda

A 22-es csapdájában: albérlet vs. saját otthon

Miért vállalja be a rizikót a romániai lakosság nagy része, és vásárol akár változó kamatozású jelzáloghitellel is saját otthont ahelyett, hogy leélné az életét albérletben, ahogy sok nyugat-európai teszi?