HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. június 13., szerda

Visszafogná a jegybank a hitelezést – Szakemberek szerint nem árt egy kis korrekció a túlfűtötté váló piacnak

Újabb lépésre készül a Román Nemzeti Bank a lakossági hitelezés visszaszorítása érdekében. A Krónika által megkérdezett szakértők szerint indokolt egy kis korrekció, ami hozzájárul ahhoz, hogy az infláció ne legyen kiugró mértékű, illetve a ROBOR is mérséklődjön.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. június 12., kedd

Dolgoznak a háztartási gépek roncsprogramján – nem biztos, hogy hasznos új berendezés vásárlásához kötni a bónuszt

Az elektromos háztartási hulladék begyűjtésének felpörgetését célozza a kormány azzal a programmal, amely keretében – az autókhoz hasonlóan – régi gépek leadásakor utalványt adnának, amelyet új gép vásárlásakor lehet hasznosítani. Szakértők szerint nem biztos, hogy jó így a kezdeményezés.

Bálint Eszter 2018. június 11., hétfő

Újfent inog a második pillér: Vasilescu szerint a kormány opcionálissá teszi a magánnyugdíjat

Mégsem mondott le a kormány a nyugdíjrendszer második pillérének opcionálissá tételéről. A munkaügyi miniszter szerint nem lesz több nyugdíja annak, aki megtartja a jelenleg kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetést.

Bálint Eszter 2018. június 07., csütörtök

Aggodalommal figyeli az IMF a román gazdaságot – A pénzügyminiszter derűlátó

Nő az infláció és a deficit, gyenge az európai uniós pénzek lehívása, a beruházások késnek, miközben a gazdaság túlfűtötté válik – adott hangot aggályainak egy, a honlapján közzétett jelentésben a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. június 07., csütörtök

Erdei-Dolóczki István a Krónikának: sikertörténet, de fiaskó is kisülhet a független befektetési alap létrehozásából

„Ha jól működtetik, eredményes lehet a független befektetési alap, nagy beruházásokat tudnak megfinanszírozni ebből a pénzből, és ez előrelendítheti az infrastruktúra-fejlesztést” – értékelt a Krónika megkeresésére Erdei-Dolóczki István parlamenti képviselő.

Bálint Eszter 2018. június 06., szerda

Két Románia létezésére figyelmeztet a Világbank

Felfele módosította a Világbank Románia növekedési kilátásait, ám egyúttal arra figyelmeztetett, hogy „két Románia” létezik.

Bálint Eszter 2018. június 06., szerda

Bukarest a legnépszerűbb hazai turisztikai célpont

Továbbra is Bukarestet keresi fel a legtöbb hazai vagy külföldi turista, a következő helyezéseken pedig Brassó, Kolozs és Prahova megye osztozik.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. június 04., hétfő

A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát az a hír kapott, miszerint az Európai Unió kohéziós alapjából 265 millió eurót fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére.

Bálint Eszter 2018. május 28., hétfő

Szélsebesen nő az üzemanyagár – adók ide vagy oda, Románia nyerte az uniós „drágulási versenyt”

Romániában drágult a legnagyobb mértékben európai uniós összevetésben a benzin. A literenkénti átlagár 5,72 lejre nőtt a romániai töltőállomásokon a január elsejei 5,16 lejes szintről, ami több mint 11 százalékos drágulást jelent.

Bálint Eszter 2018. május 24., csütörtök

Nem vált irányt az újfent sokat ígérő kormány – Dragnea szerint opcionálissá válhat a második pillér

2020-ig még biztos folytatódnak az adócsökkentések, valamint a nyugdíj- és fizetésemelések, igaz, nem kizárt, hogy a szociálliberális kormány azzal nyer több pénzt a költségvetés számára, hogy opcionálissá teszi a kötelező magánnyugdíjakat.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. május 24., csütörtök

Számolnak a második pillérrel – A kormány szerint van pénz a bérek és nyugdíjak kifizetésére

Visszakozik a kormánykoalíció, amennyiben valóban szándékában állt felszámolni a nyugdíjrendszer második pillérét: szerdán több illetékes a folytatásról biztosította az adófizető polgárokat. Valami viszont készül, de csak június–júliusra ígérik a hivatalos bejelentést.

Bálint Eszter 2018. május 23., szerda

Diszpécserszolgálathoz kötné a taxirendelést egy törvénytervezet – tiltakozik a Clever

Ellehetetleníti a diszpécserszolgálat nélkül működő, a bérfuvarozásban érdekelt cégeket a fejlesztési minisztérium honlapján közzétett törvénytervezet.

Bálint Eszter 2018. május 22., kedd

Kitérő válaszok, negatív forgatókönyvek a kötelező magánnyugdíjalap ügyében

Kedden is teljes bizonytalanság övezte a nyugdíjrendszer jövőjét. Míg a kormánypárti politikusok igyekeztek nyugtatni a kedélyeket, addig továbbra is elérhető volt az egyik minisztérium honlapján a második pillérhez való hozzájárulás felfüggesztését előíró jogszabálytervezet.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. május 22., kedd

Trükkös teszt nyugdíjügyben? – Nem zárható ki, hogy átirányítják a második pillér összegeit az állami alapba

A Krónikának nyilatkozó szakértő szerint az ellentmondásos hírek célja valószínűleg az, hogy a kormány felmérje, mekkora lenne a felháborodás, ha valóban felfüggesztenék a nyugdíjrendszer második pillérébe, vagyis a kötelező magánnyugdíjalapba történő utalást.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. május 17., csütörtök

Több importsajt, mint banán: fokozatosan nő az élelmiszerek külkereskedelmi hiánya

Több mint 50 százalékkal nőtt tavaly az agrártermékek külkereskedelmi hiánya, vagyis Románia ennyivel több élelmiszert importált, mint amennyit külföldre szállított. A legnagyobb tételt nem a narancs vagy a banán, hanem a sertéshús tette ki.