Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 21., csütörtök

Drágulhat a palackozott víz – új bányajáradék, növekvő költségek teszik elkerülhetetlenné az áremelést

Elkerülhetetlen a palackozott víz drágulása – kongatják meg a vészharangot az ágazatban érdekelt vállalkozók. A forrásvíz vagy sima ivóvíz esetében egy, a kitermelésre vonatkozó új jogszabálytervezet vezet majd az árak emelkedéséhez.

Bálint Eszter 2019. március 21., csütörtök

Sztrádaépítési láz a szenátusban – újabb három autópálya megépítését sürgeti a parlament

Első megkeresett kamaraként három autópálya megépítéséről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdán a bukaresti szenátus néhány nappal azt követően, hogy az egész országban tiltakozó akciókat tartottak a sztrádaépítések megsürgetéséért.

Bálint Eszter 2019. március 20., szerda

Lemondott a kormány a regisztrációs illetékről – továbbra sem sikerült elfogadható képletet találni a gépjárműbejegyzésre

Miután egyhamar nem tudja újra kivetni a leginkább külföldről behozott használt gépkocsit vásárlókat sújtó regisztrációs díjat, a bukaresti szociálliberális kormány inkább az autópark felújítását célzó roncsautóprogramra összpontosít.

Hallgassa online rádióinkat
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 19., kedd

Hiányzik a sokszínűség a turistacsalogató országimázsfilmből – szakértők szerint ráfér Romániára a népszerűsítés

Bár összességében véve látványos, pörgős, és egy-egy kép erejéig az ország csaknem minden táját megmutatja a potenciális turistáknak, mégis hiányérzetet kelt a turisztikai minisztérium által bemutatott, legújabb országimázsfilm.

Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. március 16., szombat

Kevés a „luxus”: kötelezővé tehetik a fürdőszobát, de első körben nem büntetnének a hatóságok

A napokban szárnyra kelt híresztelésektől eltérően egyelőre nem bünteti a Környezetvédelmi Őrség mindazokat, akiknek lenne ugyan lehetőségük rácsatlakozni a csatornázásra, de inkább a kert végi „pottyantóst” használják. Egyelőre a pontos helyzet feltérképezése zajlik.

Bálint Eszter 2019. március 15., péntek

Széles körű összefogás az autópálya-építésért: az ország számos pontján beszüntetik 15 percre a munkát

Már himnusza is van a pénteki autópálya-tüntetésnek: a 15 perces munkabeszüntetéshez rengetegen csatlakoztak, még külföldről is.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 12., kedd

Bonyolult az adóbevallás, de lesz még rá négy hónapunk

Hiába a meghosszabbított határidő: az elektronikus adóbevallás a Krónikának nyilatkozó gazdasági szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem elég áttekinthető, az egyszerű adófizető szinte biztos, hogy nem boldogul önállóan a kitöltésével.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 12., kedd

Messze elmarad az erdélyi átlagbér a bukarestitől: Közép-Erdélyben 3000 lej fölött van, a többi régióban kisebb az átlagfizetés

Az országos átlagot meghaladó ütemben nőttek a fizetések a Székelyföldön, de – a partiumi és észak-erdélyi bérekkel egyetemben – még mindig elmaradnak az országos és a közép-erdélyi átlagtól egyaránt.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 05., kedd

Saját hatáskörbe vonják az infrastruktúra-fejlesztést – nem várnak a kormány pénzére, inkább pályáznak az erdélyi önkormányzatok

Egyre több önkormányzat fárad bele abba, hogy kormánypénzekre várjon a nagy infrastrukturális beruházások végrehajtására, inkább saját kezébe veszi a sorsát.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Bálint Eszter 2019. március 02., szombat

Határokon átnyúló e-kereskedelemé a jövő a geokódolás eltörlése után

Nyitniuk kell a külföldi piacok felé is az online értékesítéssel foglalkozó romániai cégeknek ahhoz, hogy tartani tudják a lépést az itteni piacon is egyre nagyobb számban jelen levő külföldi webáruházakkal. Ez akár 50 százalékos forgalomgyarapodással is járhat.

Bálint Eszter 2019. március 01., péntek

Összefogást sürgetnek Szent László szobráért Nagyváradon

Újfent összefogást sürget az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) annak érdekében, hogy a nagyváradi Szent László téren állhasson a városalapító lovagkirály szobra.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. február 25., hétfő

Nem drágul a szabályozott lakossági villanyáram – március elsejétől térhet vissza a fogyasztó a szabadpiacról

Kioltja a villanyáram és a földgáz árának szabályozása, illetve befagyasztása a lakossági árak emelését Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) igazgatóhelyettese szerint.

Bálint Eszter 2019. február 23., szombat

Sofőrnek lenni menő? – az álláshirdetések zöme a fejlett megyékből érkezik

Az álláshirdetések száma is leképezi a romániai gazdasági erőviszonyokat, Bukarest, Kolozs és Brassó megye kínálja a legtöbb munkahelyet. Az OLX apróhirdetési portál szerint ugyanakkor a hirdetések zömében sofőrt keresnek, s a regisztrált álláskeresők többsége is gépjárművezető.

Bálint Eszter 2019. február 21., csütörtök

Új, 700 ágyas intézménybe költöztetnék a jelenleg 14 épületben „szétszórt” kolozsvári gyermekkórházat

Hétszáz ágyas gyermekkórházat készül építeni a kincses városban a Kolozs megyei önkormányzat – jelentette be Alin Tișe, a megyei közgyűlés elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hallgassa online rádióinkat