HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 19., szombat

2600 lej egy család „méltányos” megélhetésére – a társadalmi egyenlőtlenségek miatt tűnhet kevésnek a minimális fogyasztói kosár

Az állam intézményei szerint ma Romániában havi 2600 lejből meg tud élni egy átlagos négytagú városi család, és még 236 lejt meg is tudnak takarítani. 

Bálint Eszter 2019. január 18., péntek

Rászabadult a hatóság a szabadulószobákra: országszerte ellenőrzéseket tart a katasztrófavédelem a lengyelországi tragédia után

A lengyelországi katasztrófa után mélyreható ellenőrzésekbe kezdett Románia-szerte a katasztrófavédelem. Főként a tűzvédelmi előírások betartását veszik górcső alá.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2019. január 17., csütörtök

Kórházépítés: Kolozs megye nem adja fel a harcot

Továbbra is bízik abban a Kolozs megyei önkormányzat, hogy a saját kezébe tudja venni a regionális sürgősségi kórház megépítését.

Hallgassa online rádióinkat
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 16., szerda

Veszélyes adóügyek: teljes a fejetlenség – fenyegetőznek a szolgáltatók, zuhan a bukaresti tőzsde, lejtmenetben a lej

Teljes káoszt okozott a piacokon a legfrissebb adóügyi módosításokat tartalmazó, hírhedt 114-es sürgősségi kormányrendelet.

Bálint Eszter 2019. január 15., kedd

Rászállt az adóhatóság a bankokra – továbbra is nagy hasznot húzna az állam a kapzsisági adóból

Legalább 4 milliárd lej hasznot remélnek a 2019-es állami költségvetés előkészítői a kapzsisági adótól a kiszivárgott értesülések szerint. A Transilvania Bank tőzsdei árfolyama már hétfőn megsínylette a menet közben kiderült információt. Ezzel egy időben az adóhatóság rászállt a bankokra.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2019. január 14., hétfő

Földgáz, burgonya, repülőjegy – zsebbe vágó volt a drágulás tavaly Romániában

A burgonya, a földgáz, a postai szolgáltatások és a légi közlekedés drágult a legnagyobb mértékben a tavaly Romániában – az infláció megközelítette a 3,3 százalékot.

Bálint Eszter 2019. január 13., vasárnap

Szabadulnának a veszélytől – mindent megtesznek a szórakoztató helyiségek üzemeltetői a játékosokért

Megtörténhet-e nálunk is a lengyelországihoz hasonló tragédia, amelynek során öt tinédzser lány életét követelte egy szabadulójáték? – erre a kérdésre kerestük a választ Lénárt Zoltánnal, aki Nagyváradon és Temesváron is üzemeltet szabadulószobát.

Bálint Eszter 2019. január 12., szombat

Felemás fogadtatásban részesült a román babakötvény – a leginkább rászorulók nem élhetnek a megtakarítási számla előnyeivel

Számos kérdést felvet a Krónikának nyilatkozó szakember szerint a Junior Centenarnak elnevezett babakötvényprogram, amely ugyanakkor nemhogy csökkentené, hanem tovább mélyítheti a társadalmi szakadékot. 

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 10., csütörtök

Nagytakarítás a legkisebbeknél – szűk egy hetük van az egyéni vállalkozóknak tevékenységük egyszerűsítésére

A szakember szerint rendet tesz az egyéni vállalkozások és a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek háza táján a január 16-ától hatályba lépő rendelkezés, ami szerint csökken a lehetséges tevékenységi köreik száma.

Bálint Eszter 2019. január 04., péntek

Kiruccanó turistákat vár a kincses város – nem terhelik a vendégekre az új adót a kolozsvári szállásadók

Januártól idegenforgalmi adót kell fizetniük a városkasszába a kolozsvári szállodáknak, ám a működtetők azt mondják, örülnek a fejlesztésekre szánt illetéknek, és annak összegét nem terhelik a vendégekre.

Bálint Eszter 2019. január 04., péntek

Véghez vitt bekebelezés: integrálta a Bancpostot a Transilvania Bank

Csütörtöktől hivatalosan is megszűnt a Bancpost, ügyfelei pedig immár a Transilvania Bank kliensköréhez tartoznak, miután lezárult a korábban görög kézen levő pénzintézet integrálása a kolozsvári alapítású bankba.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2019. január 04., péntek

Drágulásokkal kezdődött az új év – nőtt az üzemanyagok, a villanyáram, a cigaretta és a szeszes italok jövedéki adója

A jövedéki adó emelése miatt számos termékért többet kell fizetnünk 2019. január elsejétől. Az üzemanyagok árának emelkedése pedig további drágulásokhoz vezethet.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 03., csütörtök

Erőpróba a 2019-es év a vállalkozások számára – számos változást hozott az új év a cégeknek és a munkavállalóknak egyaránt

Semmi új nincs a nap alatt, a kormány rendszeresíti az összevisszaságot, de azért összességében nem olyan rossz a helyzet – értékelt a Krónika megkeresésére a gazdasági elemző, akit a január elsejétől életbe lépő béremelésekről, adóügyi módosításokról kérdeztünk.

Bálint Eszter 2018. december 26., szerda

Megfékezné az alapélelmiszerek drágulását a román kormány

Az alapélelmiszerek drágulásának korlátozását fontolgatja sajtóértesülések szerint a bukaresti kormány. Közben a kabinet „ráuszította” a Versenytanácsot a sütőipari és cukrásztermékeket gyártó cégekre.

Bálint Eszter 2018. december 20., csütörtök

Nem mond le a kormány az adóügyi tervekről – pénteken fogadhatják el a bírált intézkedéscsomagot

Minden irányból össztűz zúdul az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által kedd este bejelentett adóügyi módosításokra, a szociálliberális kormány azonban – mindenre fittyet hányva – pénteki ülésén várhatóan kisebb módosításokkal elfogadja azokat.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. december 20., csütörtök

Maximálnák a magyar voksokat: összefogást, arányos parlamenti képviseletet akar az EMNP

Szilágyi Zsolt szerint a valós regionalizáció jelentheti a kiutat a jelenlegi romániai állapotokból. Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke egyúttal magyar–magyar összefogást is szorgalmaz.