Bálint Eszter 2019. május 23., csütörtök

Időutazás a honfoglalás korába – újabb programokat jelentettek be a Szent László Napok szervezői

A honfoglalás korába is elkalauzolja az érdeklődőket a június 24–30. között immár hetedik alkalommal megszervezett nagyváradi Szent László Napok. A szervezők újabb fellépők kilétéről is lerántották a leplet.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 21., kedd

Kötelező lakásbiztosítás viharkárokra is? – a szakértő szerint jó lépés a biztosítás hatályának kiterjesztése

A kötelező lakásbiztosítás rendszerét gyökeresen átalakító módosításokra készül a Pénzügyi Felügyelet (ASF). Sokak számára jelenthet jó hírt, hogy a viharkárokra is kiterjesztenék a biztosítás hatályát.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 14., kedd

Egészségesebb élet áfalefaragással? – kérdéses az árcsökkentés a bio- és hagyományos termékeket célzó intézkedés nyomán

Nem vezet az árak látványos csökkenéséhez a hagyományos és biotermékek áfájának tervezett csökkentése a lapunk által megszólaltatott szakemberek és vállalkozók szerint. Akik viszont abban bíznak, hogy kifehéríti az ágazatot, illetve ösztönzően hat a termelőkre.

Hallgassa online rádióinkat
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 14., kedd

Hadat üzennek a parlagfűnek – immár törvény kötelezi a telektulajdonosokat a rendkívül allergén gyom irtására

Akár 20 ezer lejre is büntethető idéntől az a magánszemély vagy közintézmény, amely nem irtja ki területéről a parlagfüvet.

Bálint Eszter 2019. május 10., péntek

Megújul a nagyváradi Bémer tér – a színház előtti és mögötti terület is új arculatot kap a 20 millió lejes beruházásnak hála

A tervek szerint másfél év alatt újul meg a nagyváradi Bémer (Ferdinánd) tér – a több mint 20 millió lej értékű munkálatokat európai uniós forrásokból finanszírozzák.

Bálint Eszter 2019. május 09., csütörtök

Nem túl fényesek a gazdasági kilátások – a román előrejelzési bizottság jóval derűlátóbb Brüsszelnél és az IMF-nél

Nem szolgált túl sok jó hírrel tavaszi prognózisában az Országos Statisztikai és Előrejelzési Bizottság, az Európai Bizottság pedig még lesújtóbb hírekkel rukkolt elő friss elemzésében.

Bálint Eszter 2019. május 07., kedd

Célba veszi az Első otthont az új index – a bankok partnerségében bízik az újabb módosításokat tervező kormány

Miután egyértelművé vált, hogy az olyan kormányprogramokra, mint az Első otthon, az Első autó vagy a Fektess magadba! nem alkalmazható a havi törlesztőrészlet kiszámításánál bevezetett új index, a pénzügyminisztérium mégis jogszabály-módosításra készül. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 03., péntek

Nem garantálja az új mutató az olcsóbb hitelt: hiába alacsonyabb az új index a ROBOR-nál, a bankok kamatpolitikáján múlik minden

Szakértők szerint az a tény, hogy nagyjából egy százalékkal alacsonyabb a román jegybank által most közzétett irányadó mutató, amely az irányadó bankközi kamatlábat (ROBOR) váltja fel az új kölcsönök esetében, egyáltalán nem jelenti azt, hogy csökkennek a bankhitellel rendelkezők havi törlesztőrészletei.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 02., csütörtök

Reformkísérlet a romániai idegenforgalomban – megoszlanak a vélemények a kormány által elfogadott turisztikai törvényről

„Rendet vághat” a romániai idegenforgalomban a kormány által újonnan elfogadott turisztikai törvény, ami számos ponton hoz módosításokat, újításokat. Az érintettek és a szakma véleménye viszont megoszlik.

Bálint Eszter 2019. április 27., szombat

Nyúlós ígéretek valódi hosszmértéke: csupán 60 kilométernyi autópálya épült tavaly

Hatvan kilométerrel, vagyis 7,9 százalékkal bővült tavaly decemberre a romániai autópálya-hálózat a 2017-es év végéhez mérten – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. április 25., csütörtök

Magánszemélyeket rohant le az ANAF – törvényes, de szervezetlen és sietős az adóbehajtás a közelgő elévülés miatt

Az elmúlt évek pénzügyi és gazdaságpolitikáját jellemző kapkodás érhető tetten abban is, hogy a közelmúltban több ezer román állampolgár kapott értesítést arról, hogy az elmúlt öt évből felhalmozott tartozása van az Országos Adóhatóság (ANAF) felé. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. április 24., szerda

Nem bizonyult túl rugalmasnak a munkaerő – hiába adott az állam 900 lejt albérletre, kevesen költöztek el egy állás kedvéért

Első albérlet néven hirdetett tavaly programot a kormány, de még a 900 lejes albérlet-támogatás sem bizonyult elég vonzónak ahhoz, hogy a munkanélküliek legkevesebb 50 kilométerre otthonuktól vállaljanak munkát. Persze akadnak olyanok is, akik trükközni próbáltak.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. április 16., kedd

Hadat üzentek a hatóságok a zöldség-gyümölcs maffiának – a romániai boltok ellátottságát féltik a nagy kereskedelmi üzletláncok

Az évek óta ténykedő zöldség-gyümölcs maffiát próbálják visszaszorítani a hatóságok a napokban indult, nagy port kavart ellenőrzésekkel, a hirtelen jött akciók miatt viszont veszélybe került a boltok ellátása. 

Bálint Eszter 2019. április 10., szerda

Sokan eldöntötték már, hol nyaralnak – látványosan nő azok száma, akik előre terveznek

Egyre tudatosabban nyaral a romániai lakosság – mondhatnánk, miután évről évre többen foglalnak az early booking periódusban, kihasználva a korai időszak nyújtotta kedvezményeket. Törökország és Görögország népszerűsége töretlen, de az üdülési csekkeknek köszönhetően számos belföldi célpont iránt megnőtt az &e

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. április 05., péntek

Megvalósítható a deficit felszámolása – vegyesen alakult tavaly a külkereskedelmi mérleg az erdélyi és partiumi megyékben

Románia fogyasztói ország, vagyis többet fogyasztunk, mint amennyit megtermelünk, ráadásul a beruházóknak sem vonzó célpont – ez a következtetés vonható le Gyerkó László, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke szerint a külkereskedelmi mérleg kapcsán. 

Bálint Eszter 2019. április 04., csütörtök

Csökkenhet az újrafinanszírozott hitel részlete – számítások szerint jobban járnak bankközi kamatláb nélkül az adósok

Miközben szerdán hatalmasat ugrott a háromhavi irányadó bankközi kamatláb értéke, és a hathavi növekedése is meghaladta a 0,05 százalékpontot, a szakértők úgy számolnak: a 114-es rendelet módosítása nyomán valamivel alacsonyabbak lesznek a törlesztőrészletek.

Hallgassa online rádióinkat