HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. március 20., kedd

Brüsszeli intő Bukarestnek: pluszgondokat hoz a kötelező magánnyugdíj leépítése

A Romániai Magánnyugdíjakért Egyesület (APAPR) szerint Brüsszel figyelmeztetést küldött Romániának, amiért a kormány csökkentette a nyugdíjalap második pillérébe, vagyis a kötelező magánnyugdíjalapba befolyó hozzájárulás mértékét.

Bálint Eszter 2018. március 20., kedd

A Versenytanácsot is meglepte, hogy a román jegybank nem hagyta jóvá az OTP akvizícióját

Gyerkó László, a Versenytanács igazgatótanácsának tagja szerint a testületet is meglepte, hogy a Román Nemzeti Bank nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját, amely révén a Banca Românească többségi részvénycsomagját szerette volna megvásárolni.

Bálint Eszter 2018. március 19., hétfő

Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ezt a lesújtó következtetést a Világbank által immár két éve készített elemzésben olvashattuk.

Bálint Eszter , Iszlai Katalin 2018. március 16., péntek

Támogatás autóvásárlásra: sokan érdeklődnek a csütörtökön elrajtolt roncsautóprogramok iránt

Továbbra is igen nagy népszerűségnek örvendenek a romániai gépkocsipark felújítását célzó programok: bár a hivatalos rajtot csak csütörtökön tartották, sokan már előleget is fizettek a kiválasztott autóra.

Bálint Eszter 2018. március 15., csütörtök

Román nem az OTP terjeszkedésére

Mégsem kerül magyar kézre a Banca Românească – a Román Nemzeti Bank (BNR) nem járult ugyanis hozzá, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a National Bank of Greece csoporthoz tartozó romániai pénzintézet 99,25 százalékos részvénycsomagját.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. március 14., szerda

Újabb különleges nyugdíjak: a helyi büdzsét terhelnék az RMDSZ által is támogatott juttatással

A minimálbérnek megfelelő összegű különleges nyugdíjat kaphatnának a helyi választott tisztségviselők egy friss törvénytervezet értelmében.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. március 11., vasárnap

Nem kérnek a nyilvános szoptatás korlátozásából – szakemberek vitatják a törvénytervezet előírásait

Alaposan felkavarta a kedélyeket a kisgyerekes szülők körében az a törvénytervezet, amely csak azoknak a kismamáknak engedné meg a nyilvános területen történő szoptatást, akiknek a gyermeke még nincs kétéves. A Krónika által megkérdezett szakemberek szerint nem lehet korhatárt szabni a gyermekek emlőről történő táplálásának.<

Bálint Eszter 2018. március 10., szombat

Hazacsábító okok a vállalkozásra – indul az első képzés, de még várják a Magyarországon élő jelentkezőket

A Magyarországon élő román állampolgárok még mindig találhatnak 40 000 okot arra, hogy Romániában vállalkozzanak, a kezdeményezők ugyanis meghosszabbították a jelentkezési határidőt.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. március 07., szerda

Egységesített adóbevallás: egyetlen űrlapot és online kedvezményeket ígér a pénzügyminiszter

A kormány ígéretei szerint nem kell végül a hírhedt 600-as formanyomtatvánnyal bíbelődni, sőt összesen hét űrlapot vonnak össze egyetlen egybe.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. március 07., szerda

Távmunka előnyökkel és hátrányokkal – tisztázásra szorul az otthoni foglalkoztatást szabályozó törvény

Számos, már otthonról dolgozó személy számára teremti meg a távmunka jogi keretét az ezt szabályozó törvény, és sokak számára jelenthet lehetőséget a munkaerőpiaci integrációra. Elég, ha csak a kisgyermeket nevelő édesanyákra vagy a fogyatékkal élőkre gondolunk. Hiányosságai, kellőképpen nem tisztázott aspekt

Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Visszatért a közútkezelő társasághoz a több autópálya építését elbaltázó Neaga

Az országos közútkezelő társaság (CNAIR) igazgatótanácsának tagjává nevezte ki a közlekedési minisztérium március elsejétől Narcis Neagát.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. március 04., vasárnap

Lassan „zöldül” a romániai közlekedés, egyelőre elenyésző az elektromos töltőállomások száma

Bár korábban azt hittük, hogy ma még lehetetlenség egy középkategóriás elektromos autóval egyetlen nap alatt Nagyváradról Csíkszeredába eljutni, az e-töltőállomásokat tartalmazó internetes térképeket böngészve kiderült, elméletileg esélyünk van célba érni. A kormány tervei szerint viszont 2020-ban már töb

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. március 01., csütörtök

Béremelés anomáliákkal: sok még a tisztázatlan kérdés az egészégügyi fizetések körül

Nem kis meglepetést okozott Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, amikor bejelentette: a tervezettnél hamarabb eléri a bértáblában 2022-re tervezett szintet az orvosok és asszisztensek fizetése. A szakemberek a Krónikának elmondták, hogy sok még az anomália.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. február 28., szerda

Megbosszulhatja magát a kamatok korlátozása, a szakértők nem támogatják

Több irányból is bírálják a hitelkamatokat korlátozni hivatott törvénytervezetet, amelyet hétfőn este fogadott el a szenátus. Bár a legtöbben úgy vélik, hogy bizonyos szinten alkalmas lehet az uzsorakamatok felszámolására a javaslat, visszafele is elsülhet, a feketepiacot gyarapíthatja, miközben a bankok tőkekivonás mellett dönthetnek.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. február 27., kedd

Temethetjük a kötelező magánnyugdíjat?

Ismét a kötelező magánnyugdíjalap, vagyis a romániai nyugdíjrendszer második pillérének a felszámolására utalt egy zárt ajtók mögött lezajlott beszélgetésen Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter.