HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. május 24., csütörtök

A belügyminisztertől várnak magyarázatot Dabis Attila kitiltására

A belügyminiszterhez intézett kérdést Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő Dabis Attila kiutasítása ügyében.

Bíró Blanka 2018. május 24., csütörtök

Életekkel játszik, aki vezetés közben mobilozik – vészesen terjed a balesetveszélyes telefonhasználat

A saját és utasai életével játszik, aki autóvezetés közben a telefonját használja – hívták fel a figyelmet a Krónikának nyilatkozó szakemberek, illetve a belügyminisztérium a kedden Magyarországon történt, kilenc román állampolgár halálát okozó baleset kapcsán.

Bíró Blanka 2018. május 23., szerda

Idegesíti a román pártokat az önrendelkezés – a szenátus is megvitatta a székelyföldi autonómiatervezetet

A szenátus döntéshozó kamaraként a jövő héten szavaz az autonómiastatútumról. A szerdai vitán a román pártok képviselői egyértelművé tették: az általuk képviselt politikai alakulatok nem támogatják az „idegesítő, alkotmányellenes” kezdeményezést.

Bíró Blanka 2018. május 23., szerda

Törlést kértek: az RMDSZ az alkotmány által rögzített keretek között tartaná a prefektusok hatáskörét

Az RMDSZ javaslatára a közigazgatási törvénykönyv tervezetéből sikerült töröltetni néhány olyan cikkelyt, amely bővítené a prefektusok hatáskörét.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. május 22., kedd

Trükkös teszt nyugdíjügyben? – Nem zárható ki, hogy átirányítják a második pillér összegeit az állami alapba

A Krónikának nyilatkozó szakértő szerint az ellentmondásos hírek célja valószínűleg az, hogy a kormány felmérje, mekkora lenne a felháborodás, ha valóban felfüggesztenék a nyugdíjrendszer második pillérébe, vagyis a kötelező magánnyugdíjalapba történő utalást.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. május 22., kedd

„Egyesítik” a székelyföldi és a kolozsvári diákigazolványt

Partnerségi szerződést írtak alá a székelyföldi és a kolozsvári diákigazolványt bevezető szervezetek: ősztől beindítják az együttműködést, ami azt jelenti, hogy a középiskolások és egyetemisták számára kiállított kártyák felhasználói kölcsönösen élhetnek a kedvezményekkel.

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2018. május 18., péntek

Tovább tart a tejválság: csökkent a felvásárlási ár, a boltokban mégis drágul a termék

Az elmúlt két hónapban fokozatosan csökkent a tej felvásárlási ára, de ez egyáltalán nem tükröződik az üzleti árakon. Ahogy lenni szokott, mindez ismét a gazdák és a fogyasztók kárára történik.

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. május 16., szerda

Megfizethetetlen az innovatív orvoslás: az újonnan kifejlesztett készítmények közel fele el sem jut Romániába

Elkeserítő helyzetben vannak azok a romániai páciensek, akiknek újonnan kifejlesztett gyógyszerekre, illetve kezelésre lenne szükségük: a pénzhiány és a bürokrácia miatt Romániába csak többéves késéssel jutnak el ezek az orvosságok.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. május 16., szerda

Elvileg feloldották a béranomáliát – Vasilescu szerint a kórházigazgatók hibája miatt kellett törvényt módosítani

Módosította szerdai ülésén a kormány a közalkalmazotti bértörvényt, így elvileg kárpótolják azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akiknek márciusban csökkent a bérük. A munkaügyi miniszter ennek ellenére még mindig nem ismeri el, hogy hibáztak.

Bíró Blanka 2018. május 15., kedd

Kétirányú selyemút: Erdély is profitálhat a Kínával való gazdasági együttműködésből

Kína célja, hogy a selyemúton árut szállító vonatai ne üresen térjenek haza, ezért az ázsiai nagyhatalom egyre nagyobb hangsúlyt helyez az importra. Mindez nagy eséllyel kecsegtet az erdélyi vállalkozók számára is.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. május 14., hétfő

Nem készültek fel a hatóságok az e-kasszákra

Bár a hatályos rendelkezések értelmében a cégeknek július vagy augusztus elsejéig be kell szerezniük az online pénztárgépet, az adóhatóság nem áll készen az adatok fogadására. Egyelőre adathordozón kérik be az információkat.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. május 14., hétfő

A tervezettnél egy évvel később nyílhat meg a brassói repülőtér

Miután úgy tűnt, hogy az évek óta tartó politikai huzavona után végre akadályok nélkül folytatódhat a vidombáki reptér kiépítése, most kiderült, a Brassó megyei légikikötő befejezését és megnyitását egy évvel későbbre kell halasztani.

Bíró Blanka 2018. május 14., hétfő

Székely jelképekről tartottak előadást Iaşiban

A székely jelképekről, Erdély szimbólumairól tartott többek között előadást Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus a múlt héten Iaşi-ban, a 18. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson.

Bíró Blanka 2018. május 11., péntek

Csak cammognak a bukaresti hatóságok medveügyben

Beavatkozási kvótát javasolt az RMDSZ medveügyben, az alsóház szakbizottsága rábólintott a kezdeményezésre. A szövetség honatyái a környezetvételmi miniszterrel is egyeztettek, módosítanák a medvepopuláció szabályozására vonatkozó menedzsmenttervet.

Bíró Blanka 2018. május 10., csütörtök

Tovább folyik a jogi „küzdelem” az árkosi Szentkereszty-kastélyért

Az árkosi kastély örökösei továbbra sem tudják érvényesíteni a tulajdonjogot, mivel a visszaállamosításra törekvő hatóságok ezt több perrel is akadályozzák, egyrészt a döntés felülvizsgálatát kérve, másrészt hatalmas kártérítést követelve.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Dósa Ildikó 2018. május 10., csütörtök

Nem vezet jóra a sofőrvizsgát érintő szigorítás, több hónap a várakozási idő

Mintha szándékosan nem kedvezne az állam azoknak, akik jogosítványt szereznének: Háromszéken mégis bevezetik, hogy csak a megyeszékhelyen lehessen gyakorlati vizsgázni, Hargita megyében pedig még mindig több hónapos az előjegyzés.