Bíró Blanka 2019. május 23., csütörtök

Foglalkoztatási támogatás: jár, de nem jut – sok vállalkozót ösztönzött az 500 eurós állami szubvenció, ám kimerült a keret

Akkora népszerűségnek örvend a munkanélküli pályakezdők, tartósan munkanélküliek, 45 év feletti munkanélküliek, nyugdíj előtt állók és fogyatékkal élők alkalmazása esetén nyújtott 500 eurós állami támogatás, hogy Kovászna megyében kimerült a keret. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 21., kedd

Kötelező lakásbiztosítás viharkárokra is? – a szakértő szerint jó lépés a biztosítás hatályának kiterjesztése

A kötelező lakásbiztosítás rendszerét gyökeresen átalakító módosításokra készül a Pénzügyi Felügyelet (ASF). Sokak számára jelenthet jó hírt, hogy a viharkárokra is kiterjesztenék a biztosítás hatályát.

Bíró Blanka 2019. május 20., hétfő

Igazolatlan munkaerőpiaci hiányzások – Az eddigiektől eltérő eszközökkel kell bevonzaniuk a fiatalokat a munkaadóknak

Számos tényező hozzájárul ahhoz, hogy a mostani fiatal generáció tagjainak egy részét nem tudja hatékonyan megszólítani a hazai munkaerőpiac. A lapunknak nyilatkozott szakemberek szerint a probléma orvosolható, a siker érdekében azonban a munkaadóknak és a potenciális munkavállalóknak is tenniük kell.

Hallgassa online rádióinkat
Bíró Blanka 2019. május 17., péntek

Gyermeki kíváncsiság az összefüggések iránt: Bálint Csaba közgazdász, az OTP Bank Románia elemzője a pontos prognózisok titkáról

A legpontosabb makrogazdasági elemzésekért járó elismeréssel díjazta a Consensus Economics londoni székhelyű gazdasági kutatócég Bálint Csabát, az OTP Bank Románia elemzőjét.

Bíró Blanka 2019. május 16., csütörtök

Fittyet hánynak a felsőbb utasításra – az ígéretek ellenére nem minden esetben jegyzik be újra az egyéni vállalkozókat

Nemrég még úgy tűnt, rendeződik annak a 27 000 egyéni vállalkozónak a sorsa, akik nem egyszerűsítették tevékenységi körüket, ezért törölték őket a cégjegyzékből. Ám többen is arra panaszkodnak, hogy mégsem így történik.

Bíró Blanka 2019. május 15., szerda

Közberuházások: csak a minimálbér-növekedést kell újrafinanszírozni

A közberuházások kivitelezésére kötött szerződéseket csak az építőiparban megemelt minimálbér miatti pluszköltségekkel lehet frissíteni – tájékoztatta a Krónikát Tóth Birtan Csaba.

Bíró Blanka 2019. május 15., szerda

Elrendeltetett fejetlenség – nagy a káosz a tanügyben, még mindig ismeretlenek a beiskolázási számok

Miközben súlyos problémát jelent, hogy továbbra sem ismertek a beiskolázási számok, és a tanintézetek nem tudnak osztályokat tervezni, az oktatási minisztérium mindent felborító rendelettel, majd annak visszavonásával „szórakoztatja” az érintetteket.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 14., kedd

Egészségesebb élet áfalefaragással? – kérdéses az árcsökkentés a bio- és hagyományos termékeket célzó intézkedés nyomán

Nem vezet az árak látványos csökkenéséhez a hagyományos és biotermékek áfájának tervezett csökkentése a lapunk által megszólaltatott szakemberek és vállalkozók szerint. Akik viszont abban bíznak, hogy kifehéríti az ágazatot, illetve ösztönzően hat a termelőkre.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 14., kedd

Hadat üzennek a parlagfűnek – immár törvény kötelezi a telektulajdonosokat a rendkívül allergén gyom irtására

Akár 20 ezer lejre is büntethető idéntől az a magánszemély vagy közintézmény, amely nem irtja ki területéről a parlagfüvet.

Bíró Blanka 2019. május 12., vasárnap

Olcsóbb lett a tűzifa – most nagy a kínálat, de ha fellendül a kereslet, nőnek az árak

Úgy tűnik, tiszavirág-életű lesz a tűzifa árának csökkenése: több tényező is arra mutat, hogy újra növekedésnek fognak indulni az árak.

Bíró Blanka 2019. május 11., szombat

Életeket menthet a transzzsírok korlátozása – a lakosság egészsége szempontjából történelmi döntést hozott az Európai Bizottság

Két év múlva már nem kerülhetnek a boltok polcára olyan élelmiszeripari termékek, amelyekben a transzzsírok mennyisége meghaladja a 2 grammot 100 gramm zsiradékban – döntött az Európai Bizottság. 

Bíró Blanka 2019. május 09., csütörtök

Mogyorófakeresztekkel üzennek az úzvölgyi „temetőfoglalóknak” – törvénysértéseket állapított meg a bákói hatóság

Az úzvölgyi katonai temetőben tizennégy olyan hadi sírt jelöltek meg csütörtökön mogyorófavesszőből készült keresztekkel, amelyekben az osztrák–magyar sereg elesettjei nyugszanak, ám Dormánfalva önkormányzata a román hősöknek szánt betonkereszteket állított rájuk.

Bíró Blanka 2019. május 04., szombat

Veszélyeket rejt az átnyergelés két kerékre: engedélyeznék a 125 köbcentis motorkerékpárok vezetését B kategóriás jogosítvánnyal

„Elborzadtam, amikor erről a tervezetről hallottam. A gépkocsivezetésnek semmi köze a motorkerékpár-vezetéshez” – nyilatkozta lapunknak Dobra Csaba oktató azzal kapcsolatban, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal akár 125 köbcentis motorkerékpár vezetését is engedélyeznék.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 03., péntek

Nem garantálja az új mutató az olcsóbb hitelt: hiába alacsonyabb az új index a ROBOR-nál, a bankok kamatpolitikáján múlik minden

Szakértők szerint az a tény, hogy nagyjából egy százalékkal alacsonyabb a román jegybank által most közzétett irányadó mutató, amely az irányadó bankközi kamatlábat (ROBOR) váltja fel az új kölcsönök esetében, egyáltalán nem jelenti azt, hogy csökkennek a bankhitellel rendelkezők havi törlesztőrészletei.

Bíró Blanka 2019. május 03., péntek

Felelősségbiztosításra köteleznék a cégeket – a vállalkozók és a szakértő szerint is felháborító a kormány terve

Újabb kiadásra kötelezné a cégeket az állam, a kötelező biztosítás bevezetését tervezi a kormány. A vállalkozók és a szakértő szerint ez túlzás, hiszen egy cég létrehozása önmagában nem feltételez semmilyen kockázatot, a gazdaság működésében természetes folyamat, hogy vállalkozások csődbe men

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 02., csütörtök

Reformkísérlet a romániai idegenforgalomban – megoszlanak a vélemények a kormány által elfogadott turisztikai törvényről

„Rendet vághat” a romániai idegenforgalomban a kormány által újonnan elfogadott turisztikai törvény, ami számos ponton hoz módosításokat, újításokat. Az érintettek és a szakma véleménye viszont megoszlik.

Hallgassa online rádióinkat