HIRDETÉS
Bíró Blanka , Simon Virág 2017. november 23., csütörtök

Egyre forróbb a helyzet a tűzifapiacon

Nehezen és drágábban lehet tűzifához jutni a székelyföldi és erdélyi településeken a megnövekedett kereslet, valamint az illegális kereskedelem visszaszorítása óta. Szakemberek szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az árnövekedési tendencia folytatódik.

Kőrössy Andrea , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2017. november 22., szerda

Türelemjáték a jogosítványért: minisztériumi szinten oldanák meg a sofőrvizsgarendszer gondjait

Heteket, sőt akár hónapokat is kell várakozni egyes városokban arra, hogy a jogosítványhoz szükséges sikeres elméleti vizsga után sor kerüljön a gyakorlati megmérettetésre. A belügyminisztérium személyzethiánnyal magyarázza a jelenséget.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2017. november 21., kedd

Hatósági fenyegetőzésekről számolt be az MPP az országzászlóügyben

Kétszázötven felfegyverzett rendőr állt ugrásra készen, hogy megakadályozzák az országzászló felvonását Sepsiszentgyörgyön – jelentette ki a november 15-ei rendezvény kapcsán kedden Nagy Gábor Levente, a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi elnöke.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2017. november 21., kedd

Szakértők szerint a fizetések nagy része nem fog csökkenni az adóreform után

A legpesszimistább becslés szerint a romániai alkalmazottak legtöbb negyedének csökken a fizetése a tb-járulék áthárítása nyomán. Abban azonban a munkáltatók és az alkalmazottak is egyetértenek, hogy a kormány nem a legmegfelelőbben jár el.

Bíró Blanka , Hajnal Csilla 2017. november 21., kedd

Hátrányban a magyar ötödikesek, egyelőre a tankönyvek magyar fordítására vonatkozó licitet sem hirdették meg

A román iskolákba ugyan megérkeztek végre az ötödikes tankönyvek, a magyar diákok viszont továbbra sem tudják, mikor számíthatnak a kiadványokra. A kisebbségi államtitkár szerint mindez nem a minisztériumtól függ.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2017. november 16., csütörtök

Reptérépítőt keresnek: indul a közbeszerzés a vidombáki munkák kivitelezésére

Meghirdették a közbeszerzési eljárást a Brassó–Vidombáki Nemzetközi Repülőtér kivitelezésére. Bár a műszaki terv már szeptember végére elkészült, a versenytárgyalást bürokratikus akadályok miatt most tudták meghirdetni.

Bíró Blanka , Bálint Eszter , Simon Virág 2017. november 16., csütörtök

A fekete péntek sötét oldala: óvatosságra intik a vásárlókat

A romániai városi lakosság csaknem háromnegyede készül valamit vásárolni a fekete pénteki akció keretében. A fogyasztóvédők óvatosságra intenek.

Bíró Blanka 2017. november 15., szerda

Megakadályozta a karhatalom az országzászló felvonását Sepsiszentgyörgyön

A prefektúra és a csendőrség megakadályozta szerda délután a címeres magyar országzászló felvonását Sepsiszentgyörgyön, ahol felszólították a polgármestert és az MPP helyi vezetőjét: fújják le a rendezvényt, különben terrorizmussal vádolják meg őket.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2017. november 15., szerda

Nyertesek és vesztesek: az adótörvénykönyv-módosítás előnyei és árnyoldalai

A szociálliberális kormány által sürgősségi rendeletben elfogadott adópolitikai módosításokról kérdeztük Erdei Dolóczki István RMDSZ-es képviselőt és Édler Andrást, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea 2017. november 14., kedd

Leépülőben az ANL-program? – Kolozsváron és Szentgyörgyön sem tartják hatékonynak a projektet

Nagyváradon új építésű ANL-s lakások bérlésére lehet pályázni, ezzel szemben Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön a továbbiakban nem kívánják igénybe venni az országos program nyújtotta lehetőségeket.

Bíró Blanka 2017. november 13., hétfő

Gazda Zoltán: agyalágyult kezdeményezés a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítása

Agyalágyult kezdeményezésnek tartja a székelyek magyarországi honos népcsoporttá nyilvánítását Gazda Zoltán. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a Krónikának kifejtette, bízik benne, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elutasítja a javaslatot.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2017. november 13., hétfő

Akármit mond az RMDSZ, az MPP még idén a parlament elé terjeszti az autonómiastatútumot

Az MPP politikusai nem álltak el attól a vállalásuktól, hogy még ebben az évben a parlament elé terjesztik az autonómiastatútumot – szögezte le Kulcsár Terza József parlamenti képviselő.

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2017. november 11., szombat

Érzéstelenítőre fáj a foguk: egyre nagyobb gondot okoz a gyógyszerhiány

Tevékenységük ellehetetlenítésétől tartanak a fogorvosok, mivel országos szinten egyre nagyobb a hiány az érzéstelenítőkből. Szakemberek szerint a válság decemberig vagy akár márciusig is eltarthat. A fogorvosok már a tevékenység leállásától tartanak.

Bíró Blanka 2017. november 10., péntek

Magukra hagyják az állami gondozottakat, több százezer fiatal szorul a társadalom perifériájára

Teljesen magára marad az állami szociális rendszerből kikerült fiatalok többsége, ezért sokan kénytelen a prostitúcióból, illetve bűncselekmények elkövetéséből fenntartani magukat. Az állam nem segít, a fiatalok csak a civil szervezetekre számíthatnak.

Bíró Blanka 2017. november 09., csütörtök

Mellrákszűrő programot indítanak – nagy szükség lenne a betegség korai diagnosztizálására

Jó ötletnek tartják a Krónikának nyilatkozó orvosok, hogy az egészségügyi minisztérium jövő évtől mellrákszűrési programot indít, szerintük azonban ennek sikerességéhez elengedhetetlen egyrészt a széles körű tájékoztató kampány, ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2017. november 08., szerda

Minden irányból támadják a kormány által „kirobbantott” fiskális forradalmat

Multiellenes hangulatban zajlott le a Tudose-kabinet szerdai ülése, amelyen – többnapos halasztás után – végül sürgősségi kormányrendelettel fogadták el a 2018-as évtől tervezett adópolitikai módosításokat. Az intézkedéseket szinte minden irányból támadják. Az RMDSZ kivár.