HIRDETÉS
HIRDETÉS
Bíró Blanka , Bálint Eszter , Szucher Ervin 2018. július 14., szombat

Nem gáncsolja az ugrásszerűen megnőtt kamatláb az ingatlanpiacot

Noha a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek kiszámításakor használt irányadó bankközi kamatláb (ROBOR) ugrásszerűen megnőtt a tavalyhoz képest, egyelőre a trend nem befolyásolja az erdélyi és partiumi ingatlanpiacot.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. július 13., péntek

Lenne pénz, ha el tudnánk költeni – továbbra sem javul az európai uniós alapok lehívásának hatékonysága

Románia alig több mint 10 százalékát hívta le a rendelkezésére álló európai uniós alapoknak, holott a jelenleg zajló, 2014–2020-as költségvetési ciklusból már négy év eltelt. Viorica Dăncilă kormányfő most azt ígéri, gyorsítanak a tempón. A rossz teljesítmény okáról kérdeztünk szakembereket.

Bíró Blanka 2018. július 12., csütörtök

Lélekerősítő kiállás Beke és Szőcs mellett: több százan követeltek igazságot a kézdivásárhelyi tüntetésen

Több százan gyűltek össze csütörtökön késő délután Kézdivásárhely főterén, hogy a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése ellen tiltakozzanak. Lelkiekben nagyon sokat jelent ez a tüntetés – nyilatkozta a Krónikának Beke Csilla. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. július 11., szerda

Bércsökkentő „fiskális forradalom”: több mint egymillió alkalmazott pórul járhatott a tb-átruházással

Mintegy 1,2 millió munkavállaló fizetése csökkenthetett, további 608 781 alkalmazott esetében pedig fennáll a csökkenés kockázata a tb-járulék befizetésének a munkáltatóról a munkavállalóra történt átruházása nyomán. Szakemberek szerint várható volt, hogy gondok lesznek.

Bíró Blanka , Barabás Hajnal , Kiss Judit 2018. július 09., hétfő

Enyhén nőtt az átmenési arány az érettségin – a Maros megyei javítókra panaszkodnak Háromszéken

A sikeresen érettségizők aránya két százalékkal, 67, 7 százalékról 69,7 százalékra nőtt – derült ki az óvások utáni, végleges vizsgaeredményekből. Kovászna megyében arra panaszkodnak, hogy a marosvásárhelyi javítók alulértékelték a háromszéki diákok román dolgozatait. 

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. július 09., hétfő

Pártok feletti összefogás Bekéékért: közösen szervezik a csütörtöki kézdivásárhelyi tüntetést

Nagyszabású tüntetést készít elő az MPP, az RMDSZ, az EMNP és az EMNT: csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi főtérre várják mindazokat, akiket felháborít a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése.

Bíró Blanka , Kiss Judit , Molnár Rajmond 2018. július 06., péntek

Érettségi: megkopott a tudás értéke – a politikumnak és a szakmának is tennie kell az oktatás minőségének javulásáért

A politikumnak, a szakembereknek is tenniük kell azért, hogy javuljon az oktatás és jobbak legyenek az érettségi eredmények, ugyanakkor értékválsággal küzd a társadalom, megkopott a tudás értéke, a rendszer nem ösztönzi tanulásra a fiatalokat.

Rostás Szabolcs , Bíró Blanka 2018. július 04., szerda

Öt év letöltendőt kapott Beke István és Szőcs Zoltán a székelyföldi terrorperben

Öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit a bukaresti legfelsőbb bíróság. Beke István közölte: óvni készül.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. július 04., szerda

Rendőrbőrbe bújtatnák az orvosokat: kiszűrnék azokat a betegeket, akiknek nem lenne szabad vezetniük

Nem értenek egyet az érintettek a KRESZ tervezett módosításával, amely arra kötelezné az orvosokat, hogy kérjenek kiegészítő kivizsgálásokat és jelentsék a rendőrségnek, ha olyan egészségügyi problémákat észlelnek, amelyek akadályozzák a beteget a gépkocsivezetésben.

Krónika , Bíró Blanka 2018. július 02., hétfő

Továbbra is árvízi készültség van Háromszéken, a térségbe látogat a román miniszterelnök

Kovászna megyében továbbra is készültségi állapot van, ezúttal ugyanis Erdővidéket veszélyezteti az áradás. Közben Viorica Dăncilă kormányfő ellátogat az árvízsújtotta megyékbe, közöttük Háromszékre.

Bíró Blanka 2018. július 02., hétfő

Nevelő hatású szigorítás a segélyezésben: egy évre is visszavonható az állami támogatás a munkakerülőktől

Valóban munkára kényszeríti a szociális segélyben részesülőket a képviselőház által döntéshozó kamaraként elfogadott szigorítás – vallják az illetékesek, akik alig várják, hogy a módosítások hatályba lépjenek.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. július 01., vasárnap

Elkerülhetetlen a béremelés – kihívást jelent a cégeknek a munkaerő felkutatása

Miközben a munkáltatóknak a gazdaság egyre több területén kell megküzdeniük a munkaerőhiánnyal, és 4,7 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottság még mindig nem éri el a várt szintet.

Bíró Blanka 2018. június 30., szombat

Árvízriadó van érvényben a Székelyföldön, Háromszéken embereket kellett kilakoltatni

Az ország négy megyéjében, köztük Hargita és Kovászna megyében elrendelték a legmagasabb fokozatú, vörös árvízriasztást a hatóságok. A háromszéki Bodza vidékén harminc családot kitelepítettek, további harminc gazdaság elszigetelődött az áradások miatt.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. június 28., csütörtök

Közigazgatási kódex: halasztás és „diverzió” – Csak jövő héten döntenek a nyelvi jogokat szavatoló törvénykönyvről

Visszaküldte szerdán a különbizottság elé a képviselőház a közigazgatási törvénykönyv tervezetét – bár a román sajtó politikai alkut sejtetett a gesztus mögött, Korodi Attila frakcióvezető szerint mindössze egy formai hiba korrigálására volt szükség.

Bede Laura , Bíró Blanka 2018. június 23., szombat

Külföldön próbálnak szerencsét a fiatalok – Pénzgyűjtésre és tapasztalatszerzésre is kiváló a nyári diákmunka

Egyre több fiatal próbál szerencsét külföldön, sokan vállalnak nyári diákmunkát például az Egyesült Államokban. A szakemberek az előzetes tájékozódás fontosságára hívják fel a figyelmet.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. június 22., péntek

Veszélyes az online gyógyszervásárlás: nem biztos, hogy a törvénymódosítás biztonságosabbá teszi a beszerzést

Az online gyógyszer-kereskedelmet szigorító tervezetet fogadott el a képviselőház, a gyógyszerészkamara Kovászna megyei elnöke ugyanakkor továbbra sem javasolja az internetes orvosságvásárlást.