HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. november 12., hétfő

Biztatás a szentatyától: nyitottnak mutatkozik a pápa az erdélyi látogatásra

Nem zárható ki, hogy 2019-ben esedékes romániai látogatása során Ferenc pápa Erdélyt is felkeresi. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök a Krónikának elmondta: a szentatya nyitott arra, hogy jövőre közelről is megismerje erdélyi híveit.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. november 08., csütörtök

Akarat és pénz kell a „székely–moldvai” sztrádára: kikényszerítené a parlament a Marosvásárhely–Jászvásár-autópályát

Törvény már van, de akaratra és pénzre is szükség lesz ahhoz, hogy tényleg megépüljön a Marosvásárhelyt és Jászvásárt Hargita megyén keresztül összekötő autópálya. Az eddigi bejelentések alapján a szociálliberális kormány inkább a Brassó–Bákó útvonalon tervez.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. november 07., szerda

Számos kockázatot rejt a minimálbér emelése – inflációt okozhat, hogy a termelékenység nem követi a fizetéseket Romániában

A béremelés előnyei vitathatatlanok, ám árnyoldalai is vannak, különösen, ha a növekedéssel nem jár együtt a termelékenység növelése. Emelkedhet az infláció, ugyanakkor a vállalkozóknak is elegendő időt kellene hagyni, hogy betervezzék a béremelést.

Bíró Blanka 2018. november 05., hétfő

„Mintha az ügyészség írta volna” – több hónapos késéssel kiadták a székely terrorperben hozott ítélet indoklását

Közel négy hónappal a jogerős ítélet kihirdetése után, számos hivatalos kérést követően közölte a bíróság a székelyföldi terrorperben hozott ítélet indoklását. A hírt az egyik elítélt felesége, Beke Csilla hozta nyilvánosságra a Facebookon Bűnügyi döntés indoklása vagy a vádirat igazol&

Bíró Blanka 2018. november 05., hétfő

Nagy a kapkodás, nincs vízió: egyelőre minden marad a régiben az érettségi körül

Visszavonulót fújt a tanügyminisztérium: mégsem változnak meg menet közben az érettségi és az országos képességfelmérő szabályai. A lapunk által megszólaltatott politikus azt mondja, a minisztériumra a kapkodás jellemző, nincs koherens vízió az oktatás átalakítására vonatkozóan.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. november 02., péntek

Megmérettetés előtt a romániai vizsgarendszer – megoszlanak a vélemények a rácstesztek tervezett bevezetésének indokoltságáról

A román tanügyminisztérium pénteken közli azzal kapcsolatos döntését, hogy jövő évtől rácstesztekkel helyettesítik-e a román nyelv és irodalom, valamint a matematika érettségi és képességvizsga-tételek majdnem felét.

Bede Laura , Bíró Blanka 2018. november 01., csütörtök

Alternatívát látnak a bejegyzett élettársi viszonyban – szakértők szerint jogi háttérrel kell felruházni a vadházasságot

Nemcsak a melegek számára jelentene jogi megoldást, hanem a vadházasságban élő heteroszexuális párok jogviszonyát is rendezné szakértők szerint a bejegyzett élettársi viszony elismertetése. A törvényhozás egyelőre nem hajlik a kérdés rendezésére.

Bíró Blanka 2018. október 30., kedd

Honorálandó románórák – újabb miniszteri rendeletre van szükség ahhoz, hogy kifizessék a magyar tanítókat

Újabb miniszteri rendeletre van szükség ahhoz, hogy a kisebbségi nyelven oktató tanítóknak kifizessék a plusz román órákért járó pénzt – mondták el illetékesek a Krónika megkeresésére.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 30., kedd

Alig hozott változást a Colectiv-tragédia: három évvel a bukaresti klubtűz után pénzhiány és ígéretek jellemzik az egészségügyet

Elkezdődött, ám nagyon lassú lépésekben halad az a pozitív folyamat, ami elkerülhetővé tenné az éppen három évvel ezelőtt Bukarestben kiütött klubtűz megismétlődését. Egy hasonló tragédia bekövetkezte esetén az áldozatok továbbra is külföldi kezelésre szorulnának.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 26., péntek

Korlátoznák az üzemanyagok árát, hogy érződjék az adócsökkentés – a Versenytanács vizsgálja a kormány tervét

Van törvényes alap arra, hogy a kormány megszabja az üzemanyag árának felső határát – szögezte le a Krónikának Gyerkó László. A Versenytanács tagját annak kapcsán kérdeztük, hogy Eugen Teodorovici  bejelentette, jövő évtől valamilyen módon szabályoznák az üzemanyag árát.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 25., csütörtök

Szemfényvesztés vagy valós segítség? – leghamarabb decembertől jöhet a sokak által már novemberre várt minimálbér-emelés

Ellentmondásos a minimálbér-emelés megítélése a szakszervezetek és a munkáltatók körében. Előbbiek elkerülhetetlennek tartják a növelést, hogy fékezzék a munkaerő-elvándorlást, ám a vállalkozók szerint az intézkedés szemfényvesztés csupán, hogy több adót hajtson be az állam. 

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. október 23., kedd

Bár egy évig nem kérvényezheti újra, akitől megvonták a szociális segélyt, akad, aki a medve miatt utasítja el a munkát

Van, aki a vidéki utcákon kóricáló medvékre hivatkozva utasítja el a felkínált munkalehetőséget. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy hatályba lépett már az a törvény, hogy akitől megvonják a szociális segélyt, az egy évig nem kérvényezheti újra az állami juttatást.

Bíró Blanka 2018. október 23., kedd

„Elhozhatja a Kánaánt” az áfacsökkentés – szakemberek szerint kifehérítheti a vendéglátóipart az 5 százalékos adókulcs

Nem vezet azonnali árcsökkenéshez, de mindenképp hozzájárul a vendéglátóipar kifehérítéséhez a november elsejei áfacsökkentés. Érdekesség azonban, hogy a házhoz rendelt pizza áfája 9 százalék marad.

Bíró Blanka 2018. október 22., hétfő

Antal Árpád a magyarellenes politikum provokációjának tartja a Református Székely Mikó Kollégium felirat eltávolíttatását

A brassói táblabíróság jogerős ítéletben kötelezte Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy távolítsa el a Székely Mikó Kollégium bejáratánál található magyar feliratot. Ez megtörtént, ám Antal Árpád a Krónikának elmondta: visszahelyezik a szöveget, amelyet ha kell, más nyelven is feltüntetnek.

Bíró Blanka 2018. október 22., hétfő

Késik a balesetek áldozatainak kifizetése: újra leterhelődött a gépjármű-felelősségbiztosítások piaca, törvénymódosítás készül

Újra megszaporodtak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokkal kapcsolatos panaszok, késnek a kifizetések. Biró Albin szerint újra kell gondolni a jogszabályi környezetet, és el kell törölni az egy hónapos kötvényeket.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. október 19., péntek

Elhúznák a nótájukat: a lakodalmakat ellenőrzi az adóhatóság

Úgy próbál a zenekarok, fotósok, videósok és más, egy esküvő vagy lakodalom lebonyolítása során szolgáltatásokat nyújtó cégek esetleges adócsalásaira fényt deríteni az adóhatóság, hogy felszólítja a fiatal házasokat: űrlapon számoljanak be valamennyi, életük nagy eseményéhez köthető gazdas&