Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 21., csütörtök

Drágulhat a palackozott víz – új bányajáradék, növekvő költségek teszik elkerülhetetlenné az áremelést

Elkerülhetetlen a palackozott víz drágulása – kongatják meg a vészharangot az ágazatban érdekelt vállalkozók. A forrásvíz vagy sima ivóvíz esetében egy, a kitermelésre vonatkozó új jogszabálytervezet vezet majd az árak emelkedéséhez.

Bíró Blanka 2019. március 20., szerda

Halaszthatóvá tennék a jogosítvány bevonását – egy törvénytervezet szerint a szabálysértő dönthet a felfüggesztés időpontjáról

Érintettek szerint sokat segítene a hivatásos gépjárművezetőkön, ha megszavaznák a törvénytervezetet, miszerint a szabálysértést elkövető sofőrök későbbi időpontot jelölhetnének meg jogosítványuk felfüggesztésére.

Bíró Blanka 2019. március 20., szerda

Túlélés a székelység újabb viharos századában – Magyar Örökség díjban részesítik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

Hatalmas megtiszteltetés, közel 150 éves történelmében hasonló elismerésben nem részesült az intézmény – mondta Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója annak kapcsán, hogy szombaton Magyar Örökség díjban részesítik a közgyűjteményt.

Hallgassa online rádióinkat
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 19., kedd

Hiányzik a sokszínűség a turistacsalogató országimázsfilmből – szakértők szerint ráfér Romániára a népszerűsítés

Bár összességében véve látványos, pörgős, és egy-egy kép erejéig az ország csaknem minden táját megmutatja a potenciális turistáknak, mégis hiányérzetet kelt a turisztikai minisztérium által bemutatott, legújabb országimázsfilm.

Bíró Blanka 2019. március 18., hétfő

„Törékeny” üvegvisszaváltás – nincs alkalmazási módszertana az 50 banis betétdíj bevezetésének

A hónap végén életbe lépő új szabályozás szerint a nagyobb üzleteknek betétdíjat kellene bevezetniük az üvegekre, amelyekért visszaváltás esetén darabonként 50 banit kellene visszafizetniük a környezettudatos vásárlónak. 

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. március 16., szombat

Kevés a „luxus”: kötelezővé tehetik a fürdőszobát, de első körben nem büntetnének a hatóságok

A napokban szárnyra kelt híresztelésektől eltérően egyelőre nem bünteti a Környezetvédelmi Őrség mindazokat, akiknek lenne ugyan lehetőségük rácsatlakozni a csatornázásra, de inkább a kert végi „pottyantóst” használják. Egyelőre a pontos helyzet feltérképezése zajlik.

Bíró Blanka 2019. március 15., péntek

„Lemosható” a fogyasztóvédelemről a magyarellenesség – Onica Csaba új főfelügyelő az intézmény megítéléséről, büntetésekről

Onica Csaba személyében nemrég új főfelügyelőt neveztek ki a hat megyét, többek között a székelyföldi régiót is „lefedő” brassói fogyasztóvédelmi felügyelőség élére. A szakember szeretné, ha a fogyasztók és a vállalkozók is elfelejtenék az intézményre „rossz fényt vető” magyarellenesség

Bíró Blanka 2019. március 14., csütörtök

Szándékosan késleltetik a kártérítést – évek óta rendszertelenül kárpótol az állam a vadállatok okozta dúlások után

Nyolc éve jelentős késéssel folyósítja a vadállatok okozta károk után járó kártérítéseket a bukaresti környezetvédelmi minisztérium, holott a vadkárok száma jelentősen megugrott az elmúlt időszakban. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 12., kedd

Bonyolult az adóbevallás, de lesz még rá négy hónapunk

Hiába a meghosszabbított határidő: az elektronikus adóbevallás a Krónikának nyilatkozó gazdasági szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem elég áttekinthető, az egyszerű adófizető szinte biztos, hogy nem boldogul önállóan a kitöltésével.

Bíró Blanka 2019. március 12., kedd

Parlagon az agrárszakoktatás – meg kell történnie a generációváltásnak a mezőgazdaságban is

Gyakorlatilag a nulláról kell kezdeni a mezőgazdasági szakoktatás átszervezését, hiszen az elmúlt évtizedekben a teljes infrastruktúrát „szétverték” – figyelmeztetnek a Krónikának nyilatkozó érintettek. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 12., kedd

Messze elmarad az erdélyi átlagbér a bukarestitől: Közép-Erdélyben 3000 lej fölött van, a többi régióban kisebb az átlagfizetés

Az országos átlagot meghaladó ütemben nőttek a fizetések a Székelyföldön, de – a partiumi és észak-erdélyi bérekkel egyetemben – még mindig elmaradnak az országos és a közép-erdélyi átlagtól egyaránt.

Bíró Blanka 2019. március 08., péntek

Egységes adóbevallás, adófelajánlás: augusztusig készül kitolni a román kormány a leadási határidőt

Éppen egy hetük maradt mindazoknak, akik szeretnék felajánlani a tavalyi év folyamán befizetett jövedelemadójuk 2 vagy 3,5 százalékát civil szervezeteknek, miután idén március 15-ére hozták előre  a 230-as űrlapok leadási határidejét.

Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Szív alakú lobogókkal üzennek a prefektusnak – nyomatékosítanák a határozatot, hogy a kisebbségek használhatják jelképeiket

Az előző évek botrányai után idén március 15-én szív alakú piros-fehér-zöld lobogókkal díszítik fel Sepsiszentgyörgyöt.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. március 05., kedd

Saját hatáskörbe vonják az infrastruktúra-fejlesztést – nem várnak a kormány pénzére, inkább pályáznak az erdélyi önkormányzatok

Egyre több önkormányzat fárad bele abba, hogy kormánypénzekre várjon a nagy infrastrukturális beruházások végrehajtására, inkább saját kezébe veszi a sorsát.

Bíró Blanka 2019. március 03., vasárnap

Van, ahol érték a többnyelvűség – a finnországi példára is alapozhatnak a székelyföldiek

Az egyenlő jogok biztosítása nem lehet költségvetési kérdés – hangsúlyozta Martti Hetemäki, a finn pénzügyminisztérium államtitkára Helsinkiben, ahol az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának vezetőtanácsával folytatott megbeszélést.

Bíró Blanka 2019. március 01., péntek

Antal Árpád szentgyörgyi polgármester: Románia egy viccország

Nem tudnak idén közberuházásokat megvalósítani az önkormányzatok, mert késik a költségvetés elfogadása – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Hallgassa online rádióinkat