HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. február 19., hétfő

Rendőrségi figyelmeztetés a háromszéki magyar napilapoknak a Wass-megemlékezés beharangozása miatt

Arra figyelmeztette a Kovászna megyei rendőrség a háromszéki magyar napilapokat, hogy bűncselekménynek minősülhet a múlt szombaton Sepsiszentgyörgyön lezajlott Wass Albert-megemlékezés népszerűsítése.

Bíró Blanka 2018. február 19., hétfő

Csak „szemkiszúrás” a referenciaár a kötelező gépjármű-biztosítások piacán

Semmit nem jelentenek a Pénzügyi Felügyelet (ASF) által megszabott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási referenciaárak, hiszen a jogszabály nem írja elő, hogy a biztosítóknak ezt figyelembe kellene venniük – szögezte le a Krónika kérdésére Biró Albin.

Bíró Blanka 2018. február 19., hétfő

Májusban Bálványosfürdőn ülésezik az Európa Tanács önkormányzati kongresszusának szakbizottsága

Májusban Bálványosfürdőn tartja bizottsági ülését az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa, ahol nemzetközi konferenciát is szerveznek Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel.

Bíró Blanka 2018. február 15., csütörtök

Újabb súlyos kórházi visszaélés: hiányos romántudása miatt aláztak meg egy magyar kislányt Temesváron

Megaláztak Temesváron egy kézdi­vásárhelyi kislányt, amiért nem beszél jól románul.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. február 15., csütörtök

Magas árak, hiányos infrastruktúra – nincs átfogó stratégia a külföldi turisták csábítására

Románia a közép-kelet-európai térség egyetlen országa, amelyet már nem népszerűsítenek a nagy német utazásszervező cégek. A bukaresti hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet a turisták elcsábítására. Erdélyi szakemberek egyetértenek a felsorolt problémákkal.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Szász Cs. Emese 2018. február 15., csütörtök

Gasztroturisztikai térkép készül Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy gasztroturisztikai térképét készíti el a Kovászna Megyei Tanács által működtetett turizmusfejlesztési egyesület.

Bíró Blanka 2018. február 15., csütörtök

Nem lesz fordítás az angol tantárgyversenyen

Egyenlő esélyekkel indulhatnak immár az angol tantárgyversenyen a magyar diákok, miután az oktatási minisztérium betartotta ígéretét. A pedagógusok azonban még mindig aggódnak.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. február 14., szerda

Terméketlen önerő: importárutól roskadoznak a polcok

Aggasztó méreteket ölt a romániai élelmiszerimport, holott az országban hatalmas mezőgazdasági potenciál rejlik, és a gazdák képesek lennének az éghajlati viszonyoknak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket megtermeszteni, illetve hús- és tejtermékeket előállítani. Sok termék érkezik Magyarországról.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. február 13., kedd

Nem megoldás az előrehozott érettségi: számos kritika éri az ellentmondásos újítást

A nyári vizsgaidőszakot minden bizonnyal sikerült tehermentesíteni azzal, hogy most szervezik meg az érettségi szóbelit, ezzel viszont a hétfőn kezdődött második félév vált túlzsúfolttá. A módosítás ráadásul ellentmond a tanügyi törvénynek is.

Bíró Blanka 2018. február 11., vasárnap

Lekerült a lélegeztetőgépről az immár műjégpályának örvendő sepsiszentgyörgyi jégkorong

Hivatalosan megnyitották vasárnap a sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna mellett megépült sátorborítású műjégpályát, amelyet a Székelyföldi Jégkorong-akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány a magyar kormány támogatásával, egymillió eurós befektetéssel valósított meg.

Bíró Blanka 2018. február 09., péntek

Útiránykeresés Erdély és Moldva között: Háromszék örvendene a Brassó–Bákó-autópályának

A Kovászna megyei önkormányzat támogatja a Marosvásárhely–Iaşi-autópálya megépítését, de Háromszék számára a Brassó–Sepsiszentgyörgy–Kézdivásárhely–Bákó gyorsforgalmi útszakasz megépítése kiemelt fontossággal bír – jelentette ki Tamás Sándor.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. február 08., csütörtök

Magyar lobbi a brassói repülőtérért: pénzt szereznének az államtól a háromszéki elöljárók

Keresik a jogi formáját annak, hogy az állam is beszálljon az épülő brassói repülőtérbe, a székelyföldi politikusok szerint ugyanis nincs az rendjén, hogy a Brassó megyei közgyűlés egyedül maradt az ügyben.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. február 07., szerda

Teljes a fejetlenség fizetésügyben: nem tudni, hányan visznek haza kevesebb pénzt

Miközben havi 800 lejjel nő a honatyák havi illetménye, alapos bércsökkenéseket hoz a fiskális forradalom ettől a hónaptól a köz- és a magánszférában egyaránt. Sok alkalmazott kevesebb pénzt visz haza a napokban, mint egy hónappal korábban.

Bíró Blanka 2018. február 06., kedd

Túlbuzgóak a prefektusok, különösen figyelnek a magyar vezetésű önkormányzatokra

Túlbuzgónak tartják a helyi közigazgatásban dolgozó illetékesek a prefektúrákat, amelyek az utólagos számonkérés alól mentesülve támadják meg kedvük szerint a helyi és megyei tanácsok által elfogadott határozatokat. Ezzel sokszor anyagi kárt okoznak a közösségnek.

Bíró Blanka 2018. február 05., hétfő

Apró előrelépések és teljesítetlen követelések az alapellátásban

Az eddigiekhez képest valamivel előnyösebbnek tartják a biztosító által közzétett keretszerződés-tervezetet a lapunknak nyilatkozó háziorvosok, akik ugyanakkor az új miniszterrel akarnak tárgyalni további követeléseikről.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. február 05., hétfő

Mozgósítanak a tanügyben, általános sztrájkra készül a legnagyobb szakszervezet

Zajlanak az előkészületek a tanügyben az általános sztrájk kirobbantásához, már elkészült a tiltakozási akcióterv – számolt be a Krónikának Nagy Gábor, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Kovászna megyei elnöke.