HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 19., szombat

2600 lej egy család „méltányos” megélhetésére – a társadalmi egyenlőtlenségek miatt tűnhet kevésnek a minimális fogyasztói kosár

Az állam intézményei szerint ma Romániában havi 2600 lejből meg tud élni egy átlagos négytagú városi család, és még 236 lejt meg is tudnak takarítani. 

Bíró Blanka 2019. január 19., szombat

„Tíz év után is lehet valaki visszaeső” – Márton Árpád: nem egyértelmű az összefüggés a törvény és a bűncselekmények között

Nincs egyértelmű összefüggés a kedvezményes szabadlábra helyezés és a visszaesők bűncselekményei között Márton Árpád képviselő szerint. Az RMDSZ különbségtételt javasol az erőszakos és nem erőszakos bűncselekmények elkövetőinek fogvatartási módja között.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. január 17., csütörtök

EP-jelöltállítás: Kelemen Hunor udvariasan kikosarazta az MPP-t

Egy politikai szervezet erejét mandátumokban mérik, ezért arra kérjük az MPP-t, hogy az idei EP-választásokon vegyék figyelembe a 2020-as romániai parlamenti és helyhatósági választásokat is – jelentette ki csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor.

Hallgassa online rádióinkat
Bíró Blanka 2019. január 17., csütörtök

Nem elég csak kampányolni – szakértők szerint megfelelő mennyiségű védőoltás és törvényi szabályozás is kell

Tájékoztató kampánnyal hívják fel a hazai hatóságok a lakosság figyelmét a védőoltások jelentőségére. Szakértők szerint az oltásellenesség előretörése közepette ugyanilyen fontos lenne az oltóanyag-ellátás folyamatos biztosítása és az oltástörvény elfogadása.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 16., szerda

Veszélyes adóügyek: teljes a fejetlenség – fenyegetőznek a szolgáltatók, zuhan a bukaresti tőzsde, lejtmenetben a lej

Teljes káoszt okozott a piacokon a legfrissebb adóügyi módosításokat tartalmazó, hírhedt 114-es sürgősségi kormányrendelet.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. január 15., kedd

Autonómiatervezet, EP-megmérettetés: az RMDSZ nem sieti el a választ az MPP felvetéseire

Az RMDSZ ezúttal sem támogatja határozottan az önrendelkezés kérdésének törvényhozási feszegetését, de az európai parlamenti választások kapcsán is egyeztetést ígér azok után, hogy az autonómiastatútum parlamenti beterjesztéséről döntött a Magyar Polgári Párt választmánya, amely ezen kívü

Bíró Blanka 2019. január 14., hétfő

Korlátozta a napszámosok alkalmazását a kormány – egy idénymunkás legtöbb 120 napot dolgozhat egy évben

A vállalkozók egy részét negatívan érintheti az a jogszabály, miszerint az idei évtől csak a mezőgazdaságban és az ehhez kapcsolódó ágazatokban foglalkoztathatnak napszámosokat.

Bíró Blanka 2019. január 11., péntek

Közbelépnek az áldozatok védelmében – a rendőrök immár több esetben állítottak ki ideiglenes távoltartási végzést

Többször alkalmazták már a rendőrök a december végén életbe léptetett rendeletet, miszerint ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyben forog a családon belüli erőszak áldozatának élete.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 10., csütörtök

Nagytakarítás a legkisebbeknél – szűk egy hetük van az egyéni vállalkozóknak tevékenységük egyszerűsítésére

A szakember szerint rendet tesz az egyéni vállalkozások és a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek háza táján a január 16-ától hatályba lépő rendelkezés, ami szerint csökken a lehetséges tevékenységi köreik száma.

Bíró Blanka 2019. január 08., kedd

Szerencsés évkezdés az építőiparban: jótékony hatást várnak az ágazatot érintő kormányzati intézkedésektől

Háromezer lejes minimálbérrel indul a 2019-es év az építőiparban – az intézkedéstől a munkaerőhiány csökkenését és a fizetések kifehérítését várják.

Bíró Blanka 2019. január 07., hétfő

Bő egy hét alatt sem sikerült azonosítani a Váradon magyarzászló-égetéssel próbálkozó nőt

Továbbra sem jártak sikerrel a nagyváradi rendőrök: hétfő délutánig nem sikerült azonosítaniuk azt a fiatal nőt, aki már több mint egy hete, december 30-ára virradó éjszaka megpróbálta felgyújtani a Bihar megyei RMDSZ-iroda bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. január 07., hétfő

Behúzhatják a féket a kormány intézkedései – Bálint Csaba elemző szerint lassul a román gazdaság növekedése

Nem olyan rossz a román gazdaság helyzete, mint 2007–2008-ban, ám az előző pár évhez képest elindult egy negatív tendencia, ezért csak abban bízhatunk, hogy nem lesz kedvezőtlen külső hatás – értékelt a Krónikának Bálint Csaba elemző.

Bíró Blanka 2019. január 07., hétfő

Sepsiszentgyörgyön fejleszt az erdélyi magyar tudományegyetem: erdészeti és sport szakot terveznek a Sapientián

Tízhektáros telket vásárol, és egyetemi campust épít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Alapítvány a legújabb magyar állami támogatásból. Az erdőmérnöki szak már az ősszel elindulhat, a sport szak kapcsán kevésbé derűlátóak a felsőfokú intézmény illetékesei.

Bíró Blanka 2019. január 04., péntek

Elegük van az állam nemtörődömségéből: kormánypénzt kérnek a brassói repülőtér megépítésére

Bár Romániában ötven éve a brassói az első újonnan épülő repülőtér, eddig még egyetlen lej állami támogatást sem kapott.

Bíró Blanka 2019. január 03., csütörtök

Még nem azonosította a rendőrség a Nagyváradon magyarzászló-égetéssel próbálkozó nőt

A rendőrségnek még nem sikerült azonosítania azt a fiatal nőt, aki szombatról vasárnapra virradó éjszaka megpróbálta felgyújtani a Bihar megyei RMDSZ irodájának bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 03., csütörtök

Erőpróba a 2019-es év a vállalkozások számára – számos változást hozott az új év a cégeknek és a munkavállalóknak egyaránt

Semmi új nincs a nap alatt, a kormány rendszeresíti az összevisszaságot, de azért összességében nem olyan rossz a helyzet – értékelt a Krónika megkeresésére a gazdasági elemző, akit a január elsejétől életbe lépő béremelésekről, adóügyi módosításokról kérdeztünk.