HIRDETÉS
Bíró Blanka , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 26., szerda

Fityiszt mutat a tanügyminisztérium – a vitatott rendelet visszavonása helyett továbbképzésben részesítik a romántanárokat

Nehezen hihető, hogy egyhamar visszavonják a kisebbségi elemi osztályokban történő románoktatásra vonatkozó minisztériumi rendeletet, miután több megyében hozzáláttak a román szaktanárok továbbképzéséhez.

Bíró Blanka 2018. szeptember 25., kedd

Gyilkos egészségügyi bürokrácia – az új orvosságok bevezetésének késlekedése miatt átszervezik a gyógyszerügynökséget

A beteg életébe is kerülhet, hogy az Országos Gyógyszerügynökség sokszor indokolatlanul elhúzza egy-egy új orvosság vagy kezelés engedélyeztetését. Az egészségügyi minisztérium most a hatóság átszervezésére készül.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. szeptember 24., hétfő

Fokozódhat az örökbefogadási kedv: jótékonyak a kormány által elfogadott módosítások

Növelni fogja az örökbefogadási kedvet, és gyorsítja az ügyintézést az érintett szakemberek szerint az örökbefogadásra vonatkozó jogszabály módosítása. Nő például az alkalmasságról szóló bizonylat érvényessége, csökken a bürokrácia, és új anyagi juttatásokat is bevezet.

Bíró Blanka , Széchely István 2018. szeptember 21., péntek

Idén is késik az ingyenes tízórai: újabb módosítások hátráltatták a tej-kifli program közbeszerzési eljárását

Van, ahol késik, máshol félmegoldáshoz kellett folyamodni, ahol pedig mégis van, előfordul, hogy ehetetlen – vonhatjuk meg az immár hagyományos tanévkezdési mérlegét az iskolai tej-kifli programnak.

Bíró Blanka 2018. szeptember 20., csütörtök

Felkerült Nagyvárad is a Via Carpatia-autópálya nyomvonalára

Sikeresen lobbiztak a Partiumért a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozóján, Nagyvárad felkerült a Via Carpatia közlekedési folyosó nyomvonalára – újságolta el szerdán a Krónikának Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Barabás Hajnal , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 19., szerda

Zárul a lakásvadászati szezon – eltérő trendek jellemzik az erdélyi és partiumi egyetemi központok albérletpiacát

A végéhez közeledik a lakásvadászati szezon. Sokan a Facebookon, mások apróhirdetések vagy ingatlanügynökök segítségével, esetleg barátok révén próbálnak több-kevesebb sikerrel fedelet találni a fejük fölé a nagyobb erdélyi és partiumi egyetemi központokban.

Bíró Blanka , Kiss Judit , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 17., hétfő

Szerzett jogtól megfosztott magyarok – súlyos diszkrimináció éri a magyar tanítókat a románnyelv-oktatást érintő rendelet miatt

Valós felvetés, hogy diszkriminálja a tanítókat a kisebbségi elemi iskolákban a román nyelv oktatását alapjaiban megváltoztató rendelet – nyilatkozta lapunknak Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke. 

Bíró Blanka 2018. szeptember 14., péntek

Átgondolatlannak tűnik a diákhitel

Egyelőre nem tudni, mikor lesz kedvezményes diákhitel Romániában. Szeptember elején ugyan lezárult az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság Fektess a tanulásba! kormányprogramja alkalmazási módszertanának közvitája, ám a dokumentum továbbra is várat magára.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. szeptember 13., csütörtök

Bajban a szociális ellátás: csak a kormány képes megoldani a kiigazítás után adódó gondokat

Noha az önkormányzatok minden lehetséges eszközt kihasználtak annak érdekében, hogy biztosítsák a szociális intézmények működését, számos erdélyi településen már nincs honnan forrást elvonni.

Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. szeptember 12., szerda

Káoszt okozott a tanügyben a vitatott rendelet – a PSD az intézkedés visszavonását ígéri

Káoszt okozott a románoktatásra vonatkozó miniszteri rendelet gyakorlatba ültetése, miszerint az elemi oktatásban a tanítók helyett csak román szaktanárok oktathatják a románt. A kormányzó PSD szerdán a vitatott rendelet visszavonását ígérte az RMDSZ-nek.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. szeptember 12., szerda

Arcul csapott önkormányzatok: nemhogy a fejlesztésekre, a bérek kifizetésére sincs elég pénzük az erdélyi megyéknek

Hiába reménykedtek abban a helyi és megyei önkormányzatok, hogy a 2018-as állami költségvetés őszi kiigazítása megoldja anyagi gondjaikat, a kormány nem tett eleget a várakozásoknak. Sőt, sok helyről meglevő forrásokat vontak el.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 10., hétfő

Japánsztrájkkal rajtol a tanév – románoktatás elemiben: mindenki tiltakozik, de a miniszter nem hátrál

A szülők rettegnek, a magyar tanítók megalázónak, a tanfelügyelőségek alkalmazhatatlannak tartják a kormányrendeletet, amely szerint román szakos tanárok tanítják idéntől a románt a magyar kisdiákoknak. A magyar politikai pártok az intézkedés visszavonását követelik.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. szeptember 08., szombat

Csak jövőre lélegezhetnek fel az allergiások: 2019-től válik kötelezővé a parlagfű írtása

Bizonyára mindenkinek van ismerőse, akinek allergiás tünetei vannak az év ezen időszakában. A rendkívül allergén parlagfű irtását ugyan már idén törvény írta elő, az alkalmazási módszertan késése miatt igazából már csak jövőre lesz számonkérhető a gyom irtása. 

Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. szeptember 06., csütörtök

Románoktatás: nem tágít a miniszter, nem nyilatkozik a kisebbségi államtitkárság

Továbbra sem veszi figyelembe Valentin Popa oktatási miniszter az ellenérveket a nagy felháborodást keltő kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja, hogy az elemi osztályokban is szaktanárok oktassák a gyerekeket román nyelv és irodalomból.

Bíró Blanka 2018. szeptember 06., csütörtök

Egészségügyi nyilatkozatstop

Közérdekű információk visszatartásával, szabályozásával próbálkozik az egészségügyi minisztérium: csak a tárca előzetes jóváhagyásával adhatnak tájékoztatást a sajtónak.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 05., szerda

Drágíthatja a húst az afrikai sertéspestis: az import alakulása is befolyásolja az árakat

Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára.