Körvonalazódik a gépkocsik károsanyag-kibocsátása után fizetendő új adó

Bálint Eszter 2018. január 03., 16:09

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem egyfajta regisztrációs adóként fog visszatérni idén a környezetvédelmi bélyegilleték, hanem egy olyan adó formáját ölti majd, amelyet valamennyi autótulajdonosra kivetnek, összegét pedig a gépkocsi károsanyag-kibocsátása határozza meg.

Fotó: Boda L. Gergely

Erről Cristian Muntean, a Független Autószervizek Szövetségének (ASSAI) elnöke beszélt – az Economica.net gazdasági hírportál által idézett nyilatkozat a legfrissebb és a legkonkrétabb a témában.

Éppen úgy évente kell majd fizetni, mint a gépjárműadót vagy a kötelező felelősségbiztosítást”

– részletezte a terveket a szakember, aki a portál szerint közel áll az új adóról szóló tárgyalásokhoz. Példaként elmondta, az Euro 1-es, illetve az Euro-szabványoknak nem megfelelő autók adója lesz a legnagyobb, évi 200 euró körüli, miközben az Euro 5-ös vagy 6-os szabványnak megfelelő személygépkocsik tulajdonosainak évi 50 euró körüli összeget kell majd fizetniük. Ahogy újabb autók jelennek meg, úgy nő a régebbiekre kivetett adó.

Muntean rámutat, a körvonalazódó új szabályozás alapján hiába sietettek tavaly az emberek a bélyegilleték felfüggesztése nyomán mielőbb forgalomba íratni külföldről behozott használt autójukat, nem fogják megúszni az adózást, s

mivel a legtöbben Euro 1-es, 2-es, esetleg 3-as szabványnak megfelelő gépkocsik vásároltak, nagy adót fognak fizetni.

Amint arról beszámoltunk, Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a múlt év végén, a költségvetés szakbizottsági vitáján úgy nyilatkozott, hogy valamikor március-áprilisban érkezhet a gépjárművek bejegyzésekor kért környezetvédelmi bélyegilleték új formája, arról azonban, hogyan fog kinézni az új regadó, azt mondta, még ő sem tudja.

„A Környezetvédelmi Alap (AFM) költségvetését valamikor március-áprilisban fogadjuk el. Remélem, hogy addig meglesz a környezetvédelmi bélyegilleték helyettesítője, ami megfelel az európai irányelveknek” – idézte Gavrilescut az Agerpres hírügynökség. A miniszter azt mondta, szeretnék visszaszorítani a környezetszennyezést.

Az alapelv ugyanaz marad: aki szennyez, fizet”

– szögezte le a zöldtárca vezetője, aki szerint a kibocsátott károsanyagnak kell meghatározónak maradnia.

Mint ismeretes, a regadót Románia 2007-es európai uniós csatlakozásakor vetették ki, az akkori kormány azt szerette volna elérni, hogy miután megnyílnak a piacok, az ország ne váljon az EU autótemetőjévé. Az Európai Bizottság azonban az adó újragondolására késztette a kabinetet, és bár azóta számtalan formában és számtalan név alatt újra és újra kivetették, a jogszabályokat Brüsszel vagy bíróságok megannyiszor elmeszelték, az államot pedig arra kényszeríttették, hogy térítse meg a befizetett összegeket.

A helyzet oda vezetett, hogy februártól teljesen felfüggesztették az adót, a kormány pedig sürgősségi kormányrendeletben írta elő, hogy az elmúlt tíz évben a regadó valamilyen formájában a lakosság által befizetett összegeket vissza kell adni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat