A hatóságok szerint elhárult a gátszakadás veszélye Köpecen

Hírösszefoglaló 2018. március 15., 11:26 utolsó módosítás: 2018. március 15., 12:58

Ellenállt a köpeci gát az Olt folyón levonuló áradásnak, elkezdett apadni a folyó – tájékoztattak a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) illetékesei.

Képünk illusztráció Fotó: ISU

„Csökkenőben van a vízszint, a kritikus órák elteltek, és a gát ellenállt. Lehetséges, hogy problémák nélkül megússzuk a helyzetet” – nyilatkozta az Agerpres szerint Marius Tolvaj sajtószóvivő, hozzátéve, megelőző intézkedésként folytatják a gát megerősítéséhez szükséges homokzsákok lerakását.

Szerda este a gátszakadás veszélye miatt 130 lakásból 300 személy evakuálását rendelte el Lázár Kiss Barna polgármester a Baróthoz tartozó Köpecen. Az érintett lakosok közül egyesek rokonoknál, barátoknál töltötték az éjszakát, mások az önkormányzat felajánlására a helyi sportteremben húzódtak meg, a legtöbben azonban nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat – mondta az elöljáró. A szakemberek szerda este úgy becsülték, hozzávetőlegesen tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, addig számolni kell a gátszakadás veszélyével.

A csütörtökre virradó éjszaka Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter is kiszállt a helyszínre, és az ISU illetékesei szerint oda várják a nap folyamán Carmen Dan belügyminisztert, valamint a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét, Raed Arafatot is.

A miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta:

azért utazott az árvíz által veszélyeztetett térségbe, hogy tájékoztassa az embereket a veszélyről, amelynek kiteszik magukat.

 Az MTI szerint hozzátette: a lakosság erőszakos kiköltöztetését is elrendelhetik, de erről csak a baróti, vagy a Kovászna megyei katasztrófavédelmi bizottság hozhat döntést.

Lázár Kiss Barna, Barót polgármestere szerda délután elrendelte Köpec kiürítését. A rendelet 130 házat, és mintegy 300 személyt érintett. A helybéli lakosok többsége azonban megtagadta a háza elhagyását, aláírásával vállalta, hogy saját felelősségére otthon marad.

Egyébként 

Kovászna megyében három megyei és két községi utat zártak le a forgalom elől az áradások miatt.

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint lezárták a Barótot a Brassó megyei Ágostonfalvával összekötő, 131B jelzésű, a Barótot Köpeccel  összekötő, 131-es számú, valamint az Uzon és Keresztvár közti, 103B jelzésű megyei utat, mert egyes szakaszokon víz borítja az úttestet.

A Szörcse és Orbaitelek közti 9-es községi út, valamint a 38-as községi út egy szakasza szintén használhatatlan a kiáradt víz miatt.

A rendőrség eltereli a forgalmat az említett útszakaszokról, ugyanakkor kéri a lakosságot, hogy kerüljék az árvíz sújtotta térségeket, és kövessék a hatóságok utasításait. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat