HIRDETÉS

Mindenki másképp üli meg a karácsonyt

Kiss Judit 2016. december 25., 20:05

Európa-szerte más és más szokásokkal, menüvel ünneplik meg a karácsonyt. A franciák karácsonya a kulináris örömökről szól, de mi másról is szólhatna az ünnep a gasztrokultúra őshazájában, ha nem a sok fogásból álló, hosszú órákon át tartó, kifinomult, közös étkezésről?

A réveillon de noëlnek, vagyis a 24-ei karácsonyi vacsorának azért is kell hosszúra nyúlnia, mert az ajándékokat csak éjfél után lehet kibontani. Père Noël, alias Mikulás csak ekkor érkezik a kéményen keresztül, hogy a fa alá vagy a kikészített és kitisztított cipőkbe tegye a meglepetéseket. Franciaországban a karácsony egynapos ünnep, csak december 25. szabadnap. Vagyis alighogy kipihenték az előző napi kései vacsorát, már neki is láthatnak a tulajdonképpeni karácsonyi nagy traktának, amelynek hagyományos menüjében előétel, főétel, sajt, (egyes helyeken, például Provence-ban 13-féle sajt) desszert, bor, kávé szerepel.

Az előétel általában füstölt lazac, libamájpástétom vagy kagyló, a főétel pedig gesztenyével töltött szárnyas, csirke, pulyka vagy liba. A sajttál után az édesség következik, ami karácsonykor hagyományosan bûche de noël, azaz karácsonyi fatörzs. Néhol még él a 13-féle desszert hagyománya, amellyel Jézusra és a 12 apostolra emlékeznek – írta az Origó.

A spanyolok már kétszáz éve lottóznak karácsonykor

A spanyol karácsonyi lottót 1812 óta játsszák, a nyerőszámokat minden évben december 22-én húzzák ki. A játék nemcsak azért népszerű, mert régi hagyomány az országban, hanem mert eurómilliárdokat is lehet nyerni vele.

Aki nyert, aki nem, szenteste mindenképpen degeszre eszi magát, méghozzá népes családja körében. A népes család itt nem nyolc-tíz főt jelent, hanem akár ötvenet-százat is. A hagyományos spanyol karácsonyi menü tájegységenként változó, a leggyakoribb talán a hideg mandulaleves, a fehérboros, fokhagymás vagy paradicsomos hal és a kemencében ropogósra sült malac.A vallásos spanyolok – márpedig Spanyolországban sokan vallásosak – részt vesznek az éjféli misén, amelyet la misa de gallónak, vagyis kakasmisének hívnak, mivel kakaskukorékolásig tart. Az ajándékozás csak ezután, karácsony első napján következik. Fenyőfa helyett sok családban inkább betlehemet állítanak.

A svéd karácsonymanó

Karácsonykor a svédeknél is ünnepi menü kerül az asztalra: a „svédasztalon” mindig van pácolt hering, halsaláta, füstölt angolna, kaviáros tojás, füstölt lazac, húspástétom, svéd húsgolyó, sült oldalas és céklasaláta. A karácsonyfa-állítás időpontja alternatív, néhányan már hetekkel korábban, mások csak szenteste díszítik fel a fát. Az ajándékokat egyébként egy Mikulás-szerű figura hozza, akit Jultomtennek, vagyis karácsonymanónak neveznek. Kedves szokás, hogy a svédek az ajándék mellé személyre szóló, komoly vagy vicces költeményt mellékelnek. A rímes szöveg lehet akár feladvány is: vagy az ajándékozó kilétét, vagy az ajándék tartalmát kell a versrejtvényből kitalálni.

Gesztenyével töltött sült pulyka

Az angol ladyk és gentlemanek alaposan rákészülnek az ünnepre: minimum egy héttel karácsony előtt, de akár már december 1-én felállítják a fát, és kidekorálják a házat. A szenteste mint olyan náluk nem létezik, karácsony előes­téjét többnyire házon kívül töltik a barátaikkal. 25-én már reggel túlesnek az ajándékozáson, úgyhogy a nap többi részében már zavartalanul átadhatják magukat a gasztronómiai élvezeteknek. Szinte minden család ünnepi asztalára gesztenyével töltött sült pulyka kerül krumplikrokettel vagy -pürével és zöldségekkel. A kötelező karácsonyi süteményt mince pie-nak hívják, omlós linzertésztából készül, és aszalt gyümölcsökkel töltik meg.

A görögök manókkal háborúznak

A görögök karácsonykor vívnak kemény küzdelmet a föld alól előmerészkedő gonosz manókkal. Náluk a karácsony, az újév és a vízkereszt összefonódik, tulajdonképpen december 25-étől január 6-áig, 12 napon át tart az ünnep. Vagyis a háború. A görög néphit szerint ugyanis gonosz manók, kalikandzaroszok élnek a föld gyomrában. Ezek a visszataszító lények egész évben szorgos munkát végeznek, azon igyekeznek, hogy elfűrészeljék a földet tartó fa törzsét. Karácsonykor azonban egy kis szünetet tartanak, előbújnak a Föld gyomrából, és mindent elkövetnek, hogy felbosszantsák az embereket. Ha eltörik egy pohár, ha kiborul a kávé, ha eltűnik a csoki a szekrényből, az ilyenkor mind-mind a kalikandzaroszok számlájára írandó. Hogy lehet védekezni ellenük? Nem szabad hagyni, hogy kialudjon a tűz a kályhában. A tüzet ugyanis utálják, ha meglátják a fényét, hanyatt-homlok menekülnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS