HIRDETÉS

Környezetbarát szempontokat figyelembe véve is lehet ünnepelni

Krónika 2016. december 18., 12:26

Sokan mondják, hogy a karácsony ma már nem a szeretet, hanem a fogyasztás ünnepe – akár egyetértünk ezzel, akár nem, azt be kell látnunk, hogy az ünneplés a környezetünkre is jelentős terhet ró. Az alábbi tanácsok követésével azonban „zöldebbé” tehetjük a karácsonyt.


Takarítsunk meg energiát

Cseréljük ki a hagyományos égőket energiatakarékos izzókra. A karácsonyi dekorációhoz inkább LED-es változatokat válasszunk, ezek akár 90%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos társaik. Ne világítsunk feleslegesen, kétségtelenül szép a karácsonyi díszkivilágítás a házon, de tényleg megér ennyit? Ha mégis ragaszkodunk hozzá, csak egy-két órára kapcsoljuk be esténként, amikor mindenki megcsodálhatja, aztán kapcsoljuk le – felesleges hajnalig világítani vele. Ha lehet, válasszunk helyi termékeket. Ha helyi alapanyagokból készült árukat vásárolunk, kisebb a szállítás okozta környezetterhelés. Ajándékvásárláskor a tömegesen gyártott importtermékek helyett inkább a kézműves árukat részesítsük előnyben, ezeket sokszor a karácsonyi vásárokon találjuk meg.

Hasznosítsunk újra

Ne vásároljunk minden évben új díszeket – inkább jól becsomagolva tegyük el őket, hogy még több éven át használhassuk. Szép dekoráció készíthető a kidobásra ítélt tárgyakból – a WC-papír gurigájából például hópelyhet, a feleslegessé vált nyomtatványokból óriáscsillagot hajtogathatunk, de akár a narancs héjából is készíthetünk illatos dekorációt. A műanyag alma vagy karácsonyfaág helyett inkább használjunk igazit – lehet, hogy pár hét után ki kell dobnunk, de legalább lebomló anyagokról van szó. Nyugodtan ajándékozzunk tovább olyan (új, korábban nem használt) dolgokat, amikre nincs szükségünk, hiszen nem azért tesszük, mert nincs pénz „rendes” ajándékra, csak felesleges kidobni olyan dolgokat, amelyek másoknak még örömet szerezhetnek.

Bánjunk környezettudatosan a karácsonyfával is

Talán a leginkább környezetbarát megoldás az, ha cserepes fenyőt vásárolunk – de csak akkor, ha úgy gondozzuk, hogy a fa valóban túlélje az ünnepeket. Nem ajánlott túl sokáig melegben tartani, és nem szabad hirtelen bevinni a nagy hidegből nagy melegbe – ezt ugyanis megsínyli a fenyőfa. Inkább kevesebb ideig kell bent tartani, és fokozatosan hozzászoktatni a meleg szobához, előzőleg garázsban vagy lépcsőházban hagyni pár napig. Ha műfenyőt vásárolunk, minőségi árut válasszunk, ami biztosan több éven keresztül díszíti a szobát – a műanyagok ugyanis rendkívül nehezen lebomló, környezetkárosító anyagok, így nem sokat segít, ha párévente a szemétbe dobunk egy ilyet. Ha a vágott fenyő mellett döntünk, akkor ünnepek elmúltával vigyük olyan gyűjtőhelyre, ahol környezetbarát módon kezelik a fát – például ledarálva komposztálják.

Csomagoljunk környezetbarát anyagokkal

Nem attól lesz szép a karácsony, hogy minden dobozt külön becsomagolunk egyforma színű csomagolópapírba – a legtöbben úgyis csak letépik a csomagolást, így rengeteg papírt pazarolunk. Az egyébként is szép csomagolású ajándékokat (pl. parfümöt) ne burkoljuk be még egy réteg papírral, inkább díszítsük az ajándékokat egy saját készítésű masnival, papírcsillaggal, üdvözlőkártyával. A díszítéshez használhatjuk a házban vagy a ház körül található, más célra nem használt anyagokat, dolgokat – például maradék anyagdarabokból kivághatunk csillagokat, amit ráragaszthatunk az ajándék dobozára, de szép termésekből, fenyőtobozokból, örökzöld ágakból is lehet nagyon szép kreaciót készíteni főleg, ha néhány maradék gyöngyöt és szalagdarabot is használunk a kompozícióhoz.

Ha mindenképp fontos, hogy teljesen becsomagoljuk az ajándékot, akkor sem kell feltétlenül csomagolópapírt használni. Ha például az ajándékok között van valamilyen ruhadarab vagy egy nagyobb sál, csavarjuk abba a kisebb ajándékot. Ne ajándékozzunk felesleges dolgot! Egy kutatás szerint a fogyasztói társadalmakban megvásárolt dolgoknak mindössze 1 százalékát használjuk fél évvel a vásárlás után – és ez még fokozottabban igaz a karácsonyi ajándékokra. Gondoljunk bele, a maradék 99 százalék előállítása, csomagolása, kiszállítása, tárolása és megsemmisítése (lebomlása, miután a szemétbe kerül) mennyi energiát és nyersanyagot emészt fel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS