Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Egy idő után érzéketlenné válik az agy a hazudozásra

Hírösszefoglaló | 2016.11.06. [12:25]

A kis füllentések érzéketlenné teszik az emberi agyat a velük járó negatív érzelmekkel szemben, ami nagyobb hazugságokhoz vezethet a jövőben – derült ki a University College London (UCL) szakembereinek nemrég megjelent tanulmányából. 

politikus_b

Amint az MTI-n olvasható, a Nature Neuroscience című folyóiratban közölt tanulmány az első, amely tapasztalati úton szerzett bizonyítékokkal támasztja alá, hogy az önérdeket szolgáló kis füllentések egyre nagyobb hazugságokhoz vezetnek, és leírja, hogy mi is játszódik le ilyenkor az agyban – írta a Medicalxpress című egészségügyi portál. A szakemberek a kutatás keretében 80 önként jelentkező alany agyát vizsgálták meg, miközben az alanyok olyan feladatokban vettek részt, amelyekben személyes nyereségük érdekében kellett hazudniuk.

A szakemberek a kutatás elvégzését követően arra jutottak, hogy az érzelmek feldolgozásában fontos szerepet játszó amigdala nevű agyi terület akkor volt a legaktívabb, amikor az emberek először hazudtak. Mint a felmérésből kiderült, ahogy aztán a hazugságok egyre nagyobbak lettek, úgy az amigdala válaszreakciója egyre csökkent. Az eredmények szerint minél nagyobb volt a visszaesés az említett agyi terület aktivitásában, annál nagyobb hazugságra lehetett számítani a jövőben. „Amikor önös érdekből hazudunk, az amigdalánk negatív érzelmet szabadít fel, ami korlátozza a hazugságunk mértékét” – magyarázta Tali Sharot, a tanulmány egyik szerzője.

A szakember azt is kifejtette, hogy amikor azonban tovább folytatjuk a hazudozást, ez a válaszreakció egyre gyengül, és minél nagyobb a gyengülés mértéke, annál nagyobbakká válnak a hazugságok. A vizsgálatot vezető Neil Garrett szerint a mostani tanulmány során ugyan csak a hazudozást vizsgálták, de ugyanezek az eredmények lehetnek érvényesek például a kockázatvállalás és az erőszakos viselkedés esetében is. A tanulmány az emberi és állategészségügyi kutatásokat támogató Wellcome Trust karitatív szervezet és a Center for Advanced Hindsight (Utólagos Bölcsesség Központja) közreműködésével készült.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét