HIRDETÉS

„Ha több önbizalmam lenne…”

Kiss Judit 2017. január 08., 10:20

Többféle útja is van az önbizalom kialakulásának. Van, amiről felnőttként már lekéstünk, de önbizalmunk, önbecsülésünk egy részét magunk is fejleszthetjük – írja Sági Andrea magyarországi pszichológus a Hvg.hu-n olvasható cikkében. 

„Ha lenne több önbizalmam, sikeresebb lennék.” „Ha több önbizalmam lenne, találnék párt magamnak”. Amikor valaki pszichológus szakemberhez fordul, nagyon gyakran ezek a problémák hangzanak el az első találkozás alkalmával. Az önbizalom és magabiztosság személyiségünk meghatározó tulajdonságai. Hatással vannak célkitűzéseinkre, döntéseinkre és még a cselekedeteink eredményességére is. A hétköznapokban az önbizalom, önbecsülés, önértékelés, magabiztosság szavakat gyakran egymás szinonimáiként használjuk, pedig igen nagy különbségek vannak közöttük” – fejti ki a szakember. 

Megküzdeni az akadályokkal

Az önértékelés viszonylag semleges fogalom, azt mutatja, hogy önmagunknak milyen értékminőséget tulajdonítunk. Viszonylag állandó és stabil tulajdonságunk. Az önértékelést és az önbecsülést gyakran teljesen azonos módon használjuk, de az önbecsülés már hordoz valamifajta pozitív elfogultságot önmagunk iránt – mondja V. Komlósi Annamária, az ELTE kutatója, a téma szakértője. Az önbecsülés magába foglalja az önmagunk iránti bizalom és belső megelégedettség érzését. Az elismert kanadai pszichoterapeuta, Nathaniel Branden 1995-ben így definiálta az önbecsülést: „hajlam arra, hogy az ember megtapasztalja, van annyi képessége, hogy meg tudjon küzdeni az akadályokkal az életben.”

Az önbizalom fogalma ezzel szemben arra utal, amit teszünk; sokkal inkább helyzetfüggő, bizonyos képesség vagy teljesítmény befolyásolja. Lehet, hogy valakinek nagy az önbizalma az üzlet és a pénzügyek területén, míg a konyhában teljesen elveszettnek érzi magát. Egy-egy bók vagy kellemetlen célzás szintén nagyon erősen hat az önbizalmunkra, amely így az önértékeléshez képest nagyon is hullámzó lehet. A magas önbecsülés pedig gyakran eredményez nagyobb önbizalmat. A magabiztosság hozzáállást tükröz, ahogy a társas kapcsolatokban fellépünk. A magabiztos fellépés mögött persze lehet magas önbecsülés is, de ez egyáltalán nem biztos, olykor éppen ellenkezőleg: a magabiztossággal az illető a bizonytalanságát és a csekély önbecsülését igyekszik palástolni. Szóval, ha szembetalálkozunk egy lehengerlő macsóval vagy egy igazi dívával, lehet, hogy csak kompenzáló szerepet játszik, ami mögött önértékelési zavarral küzdő ember rejtőzik.

A komfortzónában és azon túl

Fontos tudni, hogy mi jellemző és mi nem a magabiztos viselkedésre. Számos módon megnyilvánul ugyanis, hogy mennyi önbizalmunk van: a testtartásunkban, a járásunkban, az öltözékünkben és a beszédünk módjában. Magabiztosan viselkedünk, ha azt tesszük, amit helyesnek vélünk, még ha mások kritizálnak vagy kinevetnek is érte. Ha hajlandóak vagyunk kockázatvállalásra, és tudunk extra-erőfeszítéseket tenni, hogy jobb dolgokat érjünk el.

Az is a magabiztosság jele, ha elismerjük a hibáinkat, és készen állunk rá, hogy tanuljunk belőlük, és az is, ha el tudjuk fogadni a dicséretet: „köszönöm, valóban keményen dolgoztam ezen a feladaton, örülök, hogy elismered az erőfeszítéseimet”. Ugyanakkor, ha mindig megpróbáljuk annak megfelelően irányítani a viselkedésünket, ahogy mások gondolják, és igyekszünk többnyire komfortzónán belül maradni, az azt jelenti, hogy még félünk a hibázástól, és kerüljük a kockázatot.

Nem vall magabiztos viselkedésre, ha folyton azon dolgozunk, hogy elfedjük a hibáinkat, közben pedig abban reménykedünk, hogy sikerül azelőtt kijavítani őket, mielőtt más észrevenné. Ha valódi magabiztosságra vágyunk, és nemcsak magabiztosnak szeretnénk látszani, ne utasítsuk vissza a dicséretet! Az olyan típusú mondatoknak, mint például „ez a feladat semmiség volt, bárki meg tudta volna csinálni”, nincs helye egy magabiztos ember kommunikációs repertoárjában!

Tippek az önbizalom növelésére

1. Különítsük el a képzelt hátrányokat a valóságosaktól! Gyakran ugyanis csak a képzeletünkben feltűnőek, ugyanakkor kishitűséghez vezetnek.
2. Törekedjünk a valós önképre.
3. Ne hasonlítgassuk magunkat máshoz.
4. Vállaljuk a siker kockázatát, ne rettegjünk a kudarctól.
5. Magunkban is lássuk meg a jót, ne csak másokban.
6. Ha valamiben alulmaradunk, ne arra gondoljunk, hogy mi vagyunk gyengék, hanem hogy erősebb személlyel/tényezővel találtuk szembe magunkat

Megküzdeni az akadályokkalAz önértékelés viszonylag semleges fogalom, azt mutatja, hogy önmagunknak milyen értékminőséget tulajdonítunk. Viszonylag állandó és stabil tulajdonságunk. Az önértékelést és az önbecsülést gyakran teljesen azonos módon használjuk, de az önbecsülés már hordoz valamifajta pozitív elfogultságot önmagunk iránt – mondja V. Komlósi Annamária, az ELTE kutatója, a téma szakértője. Az önbecsülés magába foglalja az önmagunk iránti bizalom és belső megelégedettség érzését. Az elismert kanadai pszichoterapeuta, Nathaniel Branden 1995-ben így definiálta az önbecsülést: „hajlam arra, hogy az ember megtapasztalja, van annyi képessége, hogy meg tudjon küzdeni az akadályokkal az életben.” Az önbizalom fogalma ezzel szemben arra utal, amit teszünk; sokkal inkább helyzetfüggő, bizonyos képesség vagy teljesítmény befolyásolja. Lehet, hogy valakinek nagy az önbizalma az üzlet és a pénzügyek területén, míg a konyhában teljesen elveszettnek érzi magát. Egy-egy bók vagy kellemetlen célzás szintén nagyon erősen hat az önbizalmunkra, amely így az önértékeléshez képest nagyon is hullámzó lehet. A magas önbecsülés pedig gyakran eredményez nagyobb önbizalmat. A magabiztosság hozzáállást tükröz, ahogy a társas kapcsolatokban fellépünk. A magabiztos fellépés mögött persze lehet magas önbecsülés is, de ez egyáltalán nem biztos, olykor éppen ellenkezőleg: a magabiztossággal az illető a bizonytalanságát és a csekély önbecsülését igyekszik palástolni. Szóval, ha szembetalálkozunk egy lehengerlő macsóval vagy egy igazi dívával, lehet, hogy csak kompenzáló szerepet játszik, ami mögött önértékelési zavarral küzdő ember rejtőzik.
A komfortzónában és azon túlFontos tudni, hogy mi jellemző és mi nem a magabiztos viselkedésre. Számos módon megnyilvánul ugyanis, hogy mennyi önbizalmunk van: a testtartásunkban, a járásunkban, az öltözékünkben és a beszédünk módjában. Magabiztosan viselkedünk, ha azt tesszük, amit helyesnek vélünk, még ha mások kritizálnak vagy kinevetnek is érte. Ha hajlandóak vagyunk kockázatvállalásra, és tudunk extra-erőfeszítéseket tenni, hogy jobb dolgokat érjünk el. Az is a magabiztosság jele, ha elismerjük a hibáinkat, és készen állunk rá, hogy tanuljunk belőlük, és az is, ha el tudjuk fogadni a dicséretet: „köszönöm, valóban keményen dolgoztam ezen a feladaton, örülök, hogy elismered az erőfeszítéseimet”. Ugyanakkor, ha mindig megpróbáljuk annak megfelelően irányítani a viselkedésünket, ahogy mások gondolják, és igyekszünk többnyire komfortzónán belül maradni, az azt jelenti, hogy még félünk a hibázástól, és kerüljük a kockázatot. Nem vall magabiztos viselkedésre, ha folyton azon dolgozunk, hogy elfedjük a hibáinkat, közben pedig abban reménykedünk, hogy sikerül azelőtt kijavítani őket, mielőtt más észrevenné. Ha valódi magabiztosságra vágyunk, és nemcsak magabiztosnak szeretnénk látszani, ne utasítsuk vissza a dicséretet! Az olyan típusú mondatoknak, mint például „ez a feladat semmiség volt, bárki meg tudta volna csinálni”, nincs helye egy magabiztos ember kommunikációs repertoárjában!
Kiss Judit
Tippek az önbizalom növelésére1. Különítsük el a képzelt hátrányokat a valóságosaktól! Gyakran ugyanis csak a képzeletünkben feltűnőek, ugyanakkor kishitűséghez vezetnek.2. Törekedjünk a valós önképre.3. Ne hasonlítgassuk magunkat máshoz.4. Vállaljuk a siker kockázatát, ne rettegjünk a kudarctól.5. Magunkban is lássuk meg a jót, ne csak másokban.6. Ha valamiben alulmaradunk, ne arra gondoljunk, hogy mi vagyunk gyengék, hanem hogy erősebb személlyel/tényezővel találtuk szembe magunkat

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS