HIRDETÉS

Megnyitották a reformáció emlékévét Budapesten

Hírösszefoglaló 2017. január 08., 15:20 utolsó módosítás: 2017. január 08., 15:42

Megnyitották péntek este Budapesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet, amelynek keretében Erdélyben és a Partiumban is számos rendezvényt szerveznek 2017 folyamán. 

Fotó: MTI

A Művészetek Palotájában tartott központi megnyitón Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a reformáció erkölcsi forradalma reményt, ugyanakkor példát és mércét is jelent mindannyiunknak. „Egy alapvetően erkölcsi válságban gyökerező, – identitásbeli, kulturális, demográfiai, gazdasági, társadalmi és politikai – kihívásokkal szembesített Európában a reformáció erkölcsi forradalmára napjainkban visszatekinteni reményt nyújt mindannyiunknak” –idézte Kövért az MTI. Az Országgyűlés elnöke szerint reménykedni kell abban, hogy a magyarság képes a megújulva történő megmaradásra, illetve ismét olyan nemzetépítő államot alkothat, amely védelmet nyújt minden magyar embernek.

A házelnök felidézte: a reformáció megújította Európát és a magyarságot, Luther Márton pedig megértette, hogy a Szentírás ismerete nem a beavatottak privilégiuma. Kövér hangsúlyozta: a reformáció nem csak egyházi és teológiai forradalom volt, hiszen az emberi gondolkodás, az egyén méltóságát és felelősségét szabadságát is hirdette. „A protestáns gazdaságetika alapozta meg a Nyugat gazdasági felemelkedését, pénzgazdálkodását és kereskedelmét, a reformáció alapozta meg a modern európai demokrácia értékrendszerét és elveit, s tette mind nyilvánvalóbbá az európai társadalmi berendezkedés változásának szükségességét, indította el a politikai közgondolkodás változásait” – magyarázta Kövér László.

A házelnök arra is rámutatott, hogy a magyar reformáció időszakában az arisztokraták és a fejedelmek megértették, hogy a hatalom nem csupán jogokat, hanem felelősséget jelent, így jöhettek létre a magyar szellem végvárai, például a nagyenyedi, a gyulafehérvári vagy a debreceni kollégium. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón úgy fogalmazott: a reformáció egyszerre hálaadás és kritikus szembenézés önmagunkkal

A reformáció emlékévében csaknem négyszáz programot szerveznek szerte a Kárpát-medencében. Erdélyben és a Partiumban a református, az evangélikus-lutheránus és az unitárius egyház is gazdag programkínálattal készül. Az Erdélyi Református Egyházkerület az emlékév megnyitóját január 14-én, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában sorra kerülő Égjen a láng keresztyén zenei fesztivál keretében tartja.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület kiemelt rendezvénye lesz a magyar református egység napja, amelyet idén Nagyváradon ünnepelnek meg május 21-én. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház előadásokat, szimpóziumokat, ifjúsági rendezvényeket szervez, és tematikus könyveket is kiad, január 13-án pedig a Magyar Unitárius Egyház is megünnepli a vallásszabadság napját, amelynek keretében megemlékeznek a reformációról is. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS