HIRDETÉS

Világok világa

Páva Adorján 2016. december 20., 19:00 utolsó módosítás: 2016. december 20., 19:01

VEZÉRCIKK – A német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar: szabadon, együtt, nyitottan – nyilatkozta Angela Merkel, miután tucatnyian meghaltak és mintegy félszázan megsebesültek abban a kamionos gázolási merényletben, amelyet egy berlini karácsonyi vásárban követtek el.

A német kancellár bizton állította, hogy az ügy minden részletét feltárják, és a felelősöket a törvény teljes szigorával megbüntetik. Majd hozzátette: „nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni”.

Merkel az újabb felfoghatatlan tragédia után sem enged abból a világhatalmi hiszekegyből, miszerint a Nyugat elvei kikezdhetetlenek, ennélfogva az ezeket képviselő erők nem hibázhatnak, nem hátrálhatnak meg. Azaz szörnyű dolog történt, de nem kell kétségbe esni: az élvezeti demokráciában pukkadásig felhizlalt polgárok fogyasszanak csak tovább, ezután is éljen mindenki úgy, ahogy eddig, mert nekik szabad, hiszen ők a legszabadabbak, és ezt igenis minden eszközzel megvédik és fenntartják.

Eközben egy „párhuzamos” világban az Úr eljövetelét várják: a hívők elcsendesedve, magukba fordulva tartanak önvizsgálatot. Nagyon nehéz kizárni a rohanó világ csábító fantomképeit, zaját, de az emberiség nem véletlenül szabott magának időt cselekedetei átgondolására, a megtisztulásra. Esendőségünket ugyanis soha nem tudtuk véglegesen legyőzni, és nincs az a világi hatalom vagy tudomány, amely gyógyírként felérne a bűnbánatból merítkező lelkierővel. Ez azonban egy hosszadalmas folyamat, amely nem tobzódó szabadságot, hanem visszahúzódást és magányt, nem nyitást, hanem zárást feltételez. És ami a legfontosabb: éppen az a cél, hogy az adventi időszak után ne ott folytassuk, ahol abbahagytuk. Mert ha őszintén szembenéztünk magunkkal, és belső tisztaszobánk készen áll befogadni a valódi csodát, más, jobb emberekké válunk.

Egy párhuzamos világban azonban dübörög a gazdaság, nő a GDP, és ártatlan embereket mészárolnak le, de kitartás, továbbra is szabadon azt csinálhatunk, amit akarunk, nem fogunk a gonosztól való félelem bénultságában élni, nem hátrálunk meg, soha nem fogjuk beismerni, mekkora vészt szabadítottunk magunkra, és eszünkbe ne jusson elgondolkodni azon, vajon miért bűnhődünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS