Balogh Levente

2017. szeptember 05., 08:55

Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett. Konkrétan vasárnap óta, miután az észak-koreai diktatúra az eddigi legnagyobb erejű atomrobbantást hajtotta végre, ráadásul saját állítása szerint hidrogénbombával.

A legégetőbb kérdés most az, mégis miért látja szükségét a sztálinista ázsiai ország – amelynek mindennapjairól csak halvány fogalmaink lehetnek, de azért bizonyára sokat elmond, ha megemlítjük, hogy Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor az ottani állapotokat tekintette mintának soviniszta bolsevik diktatúrája kiépítéséhez –, hogy a gazdasági nehézségek és a fenyegető éhínség ellenére az atomhatalmak sorába lépjen.  Ráadásul ilyen primitív, agresszív kardcsörtetéssel, hiszen nem csupán fenyegeti Japánt és az Egyesült Államokat, hogy csapást mér rájuk, de rakétatesztjeivel már bizonyította is, hogy elvileg valóban képes lehet akár nukleáris robbanófejet is célba juttatni japán vagy amerikai területeken.

A jelek szerint a dinasztikus diktatúra jelenlegi feje, Kim Dzsong Un abban látja hatalma megtartásának egyetlen eszközét, ha megfelelő mértékű elrettentő erőt tud felmutatni. Ennek érdekében nem igazán törődik azzal, hogy a lakosság éhezik-e, vagy sem, a dzsucse elnevezésű rendszer – amelynek hamis alapját a teljes önellátás képezi – propagandája folyamatosan azt sulykolja, hogy az országot külső agresszorok támadása fenyegeti. Ennek visszaverése érdekében pedig minden áldozatot meg kell hozni, a legfőbb cél pedig a hadsereg, és a ballisztikus elrettentő képesség fejlesztése.

A legrosszabb az egészben az, hogy a térségben érdekelt nagyhatalmak érdekei úgy keresztezik egymást, hogy a phenjani rendszer megdöntése tulajdonképpen a lehetetlennel határos. Kína alapvetően maga is kommunista, egypártrendszerben működő diktatúra, csak éppen kapitalista típusú gazdaságpolitikát folytat. Igaz, a kínai kommunista ideológia messze áll a dzsucse fanatikus eszementségétől, ugyanakkor Pekingnek határozottan nem érdeke, hogy a Kim-dinasztia esetleges megdöntése nyomán a két Korea újraegyesüljön, és jelentős gazdasági riválisként lépjen föl a térségben. Persze ebben az esetben a világ egyik legfejlettebb gazdaságának számító Dél-Korea számára évtizedekig tartó, nehéz folyamatot jelentene a lepusztult észak talpra állítása, de ezt követően egy egységes Korea valóban jelentős gazdasági hatalomként kérhetne nagyobb szeletet a térség és a világ piacából.

A kínai érdek abban megegyezik az oroszokéval, hogy a két Korea ne egyesülhessen, mivel ez esetben óhatatlanul megerősödne az amerikai befolyás a térségben – Dél-Koreában jelenleg is jelentős számú amerikai katona állomásozik, hiszen 1953 óta békeszerződés nem, csupán fegyverszüneti megállapodás veszi elejét az 1950-ben még a kommunisták által kezdeményezett polgárháború kiújulásának. Szöul legfőbb és legbiztosabb szövetségese Washington, amely minden bizonnyal nem bánná, ha Észak-Korea az általa patronált déliek fennhatósága alá kerülne.

A Koreai-félsziget tehát globális játszmák középpontjában áll, ezért is maradhatott fenn, és dolgozhatott ki nukleáris és ballisztikusrakéta-programot északon a sztálinista diktatúra. És a jelenlegi állás szerint elrettentő képességének növelésével sikerül tovább hosszabbítani a fennállását. Jelenleg ugyanis az egyetlen alternatívának a háború – félő, hogy atomháború – tűnik. Az ugyanis kevésbé látszik valószínűnek, hogy Kim rémuralmát egy belső forradalom döntse meg. És ha mégis bekövetkezne, a hatalmas szomszédok mindenképpen bele akarnának szólni az ország jövőjébe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., hétfő

Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei szerint a legjobban az állam nyelvét, ha tömbmagyar vidéken éli le élete legnagyobb részét. Ez ugyanis elsősorban az ő érdeke.

Balogh Levente 2017. szeptember 01., péntek

Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak tekinthető a Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter közötti szerdai bukaresti találkozó mérlege.

Páva Adorján 2017. augusztus 31., csütörtök

Előbányászott ellenfél

Annyira nyeregben érzi magát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt, hogy ismét kész farkasszemet nézni legfőbb ellenfelével: az utcára vonuló tüntetők tömegével.

Kiss Judit 2017. augusztus 30., szerda

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

Molnár Judit 2017. augusztus 30., szerda

Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 29., kedd

Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép államfőt nem túlságosan kedvelő kormánypárti politikusok is dicshimnuszokat zengedeztek Románia geopolitikai súlyának látványos megerősödéséről.

Bálint Eszter 2017. augusztus 27., vasárnap

Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kötelező magánnyugdíjak államosítását helyezte kilátásba.

Molnár Judit 2017. augusztus 27., vasárnap

Illemóra haladóknak

Országos hír lett abból, ahogy az egyik kórházban egy idős nő rosszul lett, miközben a sorukra várakozók közt üldögélt.

Balogh Levente 2017. augusztus 24., csütörtök

Macron megoszt, és uralkodna?

Az elnöki vizit nem csupán Románia, hanem az egész közép-európai és balkáni régió szempontjából jelentőséggel bír.

Páva Adorján 2017. augusztus 24., csütörtök

Hajrá, magyarul

„Külön köszönöm a román nemzetiségű játékosoknak, hogy magukra vállalták a »magyar város« színeiben játszással sajnos együtt járó bozgorozást, gyűlölködést” – fogalmazott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei ...

Balogh Levente: Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak ...

Páva Adorján: Előbányászott ellenfél

Annyira nyeregben érzi magát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt, hogy ismét kész ...

Hallgassa online rádióinkat