HIRDETÉS

Választások meglepetésekkel

Rostás Szabolcs 2016. december 12., 19:49

VEZÉRCIKK – Bár a romániai parlamenti választáson regisztrált részvételt a legtöbben alacsonynak tartják, a hazai viszonyokat ismerve még ez a választási hajlandóság is meglepetésnek számít.

Ugyan gondolta-e valaki, hogy ennyien is urnák elé járulnak, amikor a törvényhozás számít a legnépszerűtlenebb politikai intézménynek az országban, a társadalom jelentős része pedig kiábrándult a politikusokból? Ráadásul ez a csalódás az elmúlt években hatványozottan tetten érhető volt, miután a parlamentben sorra születtek a vitatott törvények és döntések a választott tisztségviselők speciális nyugdíjáról, a költségvetési fedezet nélküli bér- és nyugdíjemelésekről vagy az igazságszolgáltatás menetének akadályozásáról – éppen a képviselők és szenátorok elleni bűnvádi eljárás megvétózása révén.

De nemcsak ebben a tekintetben nevezhető az országban végbemenő társadalmi és politikai folyamatokkal ellentétesnek a megmérettetés eredménye. Elemzők még most is keresik a választ arra, minek tulajdonítható annak a PSD-nek a közel ötven százalékos győzelme, amelynek neve sokak szemében egyet jelent a korrupcióval, és amelynek elnöke büntetett előéletű. Persze adja magát a válasz, hogy a másik oldalon a PNL képtelen volt életképes alternatívát felmutatni a baloldallal szemben, túlságosan arra a szakértői kormányra támaszkodott, amely nem vívott ki jelentős népszerűséget magának.

Ez azonban még mindig nem szolgál elégséges magyarázattal olyan körülmények között, hogy Romániában most először nagyobb arányban ment el szavazni a hagyományosan jobboldali szavazónak számító urbánus réteg a baloldalhoz húzó vidéknél. Tény, hogy a szociáldemokraták számára presztízskérdés Liviu Dragnea számára követelni a miniszterelnöki posztot, Klaus Johannis államfő számára azonban liberálisai leszereplése után az maradt az egyetlen – törvény által megtámogatott – aduász, ha elutasítja ezt a forgatókönyvet. És akkor borítékolható a politikai válság.

Mindazonáltal egyértelmű, hogy az RMDSZ részben a románok gyatra szavazókedvének köszönhet várakozásokon felüli eredményét. Ennél is többet nyomott a latban a Fidesz-KDNP, személyesen pedig Orbán Viktor kormányfő támogatása, mozgósítása, amely nélkül az erdélyi magyarok választási részvétele nem haladta volna meg a románokét. Az RMDSZ-nek ezúttal bejött a félelemkeltésen alapuló kampánystratégia, miszerint kieshet a bukaresti törvényhozásból, a félelemre azonban nem építhet hosszú távon. A következő ciklusban pedig semmilyen felmentést nem kaphat az alól, hogy valóban Erdély, a magyarok érdekében kell kiállnia Bukarestben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS