Kiss Judit

2017. október 23., 08:41

Több kell a hashtagnél a zaklatók ellen

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra is előtérben kellene maradnia: a hashtagnél konkrétabb lépéseket kell tenni a jelenség megfékezésére.

Zötyögünk az autóbuszon, haladunk az iskolafolyosón, az irodában, a mezei ösvényen, araszolunk egyik kocsmaasztaltól a másik felé, építgetjük a karrierünket, lépegetünk egyik álláslehetőségtől, beszélgetéstől, csalódástól, reménykedő keresgéléstől a másikig és útközben megtörténik, hogy valaki akaratunk ellenére szexuálisan közeledik felénk, kihasználva gyanútlanságunk vagy kiszolgáltatottságunk. Lehetünk nők, kislányok, kisfiúk, de lehetünk bizony védtelen férfiak is, mindannyiunkkal megeshet. Szinte bármikor és bárhol – Erdélyben vagy a világ bármelyik pontján – szembesülhet az ember azzal, hogy verbálisan, gesztusokkal vagy egyenesen fizikailag zaklatják, megalázzák, kihasználják gyengeségét, hiszen az emberi természet és a társadalmak sajátosságaiból fakadóan így volt ez, mióta világ a világ.

Az elmúlt időszakban az amerikai Weinstein-botránynak köszönhetően világszerte a média kereszttüzébe került a jelenség. Az egyre inkább mindentudónak és világmegváltónak tűnő virtuális nyilvános felület, a Facebook hangos attól, hogy össze kell fogni a szexuális zaklatás ellen, meg kell előzni, ki kell beszélni, ezáltal fel kell oldani a megtörtént traumákat, elhallgatott kellemetlenségeket, sérelmeket. Mint egy óriási virtuális pszichológusi dívány, végtelen kibeszélési lehetőség terül el a közösségi oldal: rengetegen számoltak be arról, hogy gyerek- vagy fiatalkorukban, esetleg épp három napja szexuális zaklatásban volt részük, legtöbben szenvedő alanyként, de akadtak, akik passzív szemlélőként meséltek traumatikus élményeikről.

Annak, hogy elindul egy széltében-hosszában hullámokat vető, „velem is megtörtént” címkével ellátott „hashtages” kampány, nyilván rengeteg lehet a pozitív hozadéka: biztosan sokan gondolkodnak el – valamikori, vagy potenciális zaklatók és zaklatottak – a jelenség természetrajzáról, valós, feltűnő vagy láthatatlanul lappangó veszélyeiről. És mivel a kampány hatására elmondták a sajtóban a hatóságok is, hogy milyen büntetésre számíthatnak a zaklatók, illetve arra biztatják az áldozatokat, tegyenek feljelentést, kétségbevonhatatlan, hogy nem marad hatástalan a virtuális hadjárat. Hogy az effajta médiavisszhangnak pontosan mi a kézzelfogható pozitív hozadéka, az a jelenség látens, alattomos, rejtőzködő természetéből adódóan is megjósolhatatlan.

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra is előtérben kellene maradnia: a hashtagnél konkrétabb lépéseket kell tenni a jelenség megfékezésére.

Oda kell figyelni arra, hogy a potenciális zaklatók nem pusztán azok, akiknek a Facebook-oldalát elárasztja a millió hashtag és elgondolkodtató történet. Bár az internet csápjai szinte mindenhová elérnek manapság, azért a virtualitáson kívül eső közegekbe is el kell jutnia mindenképpen az üzenetnek. Hiszen ma is, holnap is ott lézengenek körülöttünk a buszon, az iskolafolyosón, a mezei ösvényen, a színházi szereposztáson, velünk egyazon közegben araszolnak kocsmaasztaltól kocsmaasztalig, sikertelen kísérletezéseiktől reménykeltő lehetőségeik felé a (potenciális) zaklatók.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. október 19., csütörtök

RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” a magyar szervezetet.

Páva Adorján 2017. október 18., szerda

Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt romániaiak alig várják, hogy hazatérjenek.

Kiss Judit 2017. október 17., kedd

Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed az abonamentet a trámvájra” – gyakran hallani ilyesféle keverékmondatokat a nagyvárosi utcán.

Molnár Judit 2017. október 17., kedd

Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek.

Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Rostás Szabolcs 2017. október 16., hétfő

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Balogh Levente 2017. október 13., péntek

Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel a függetlenség kikiáltásával sokra nem mennének, azt ugyanis senki sem ismerné el.

Páva Adorján 2017. október 12., csütörtök

Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ünnepelték válogatott kedvenceikkel együtt az ősidők óta várt Európa-bajnoki szereplés kiharcolását, a drukkerek most a játékosok kifütyülésével vettek búcsút a kudarcos világbajnoki selejtezősorozattól.

Kiss Judit 2017. október 11., szerda

Az egy főre eső rossz hírek

Ha csak találomra olvas bele valaki a hazai portálok kínálatába, lapozza fel az újságokat, naponta értesülhet arról, mi minden nem működik zökkenőmentesen az egészségügyben (sem).

Rostás Szabolcs 2017. október 10., kedd

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Vélemény
Balogh Levente: RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” ...

Páva Adorján: Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt ...

Kiss Judit: Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed ...

Hallgassa online rádióinkat