Balogh Levente

2018. július 07., 09:47

Tényleg így működik egy jogállam?

Meglehetősen ironikus, hogy a román igazságszolgáltatás éppen aznap hozott két magyar vonatkozású ügyben is furcsa, keményebb megfogalmazásban pedig egyenesen döbbenetes és felháborító ítéletet, amikor a parlament kormánypárti többsége éppen a büntető törvénykönyvet módosította, alkalmat adva az ellenzéknek és az önmagát az ellenzék vezéralakjává előléptető államfőnek, hogy hangzatos szólamokban fejezzék ki az igazságszolgáltatás és a jogállamiság sorsával kapcsolatos aggodalmaikat.

Nem mintha a Btk.-módosítás nem vérezne ezer sebből, és nem rína le róla, hogy a kormányoldal legfőbb célja Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök és számos más korrupt politikus feloldozása a felelősségre vonás alól.

Már az a tény, hogy a módosításokat amúgy aktívan, javaslatok tömkelegével támogató RMDSZ számára is vállalhatatlan volt a hivatali visszaélés büntethetőségét korlátozó változtatás, jelzi, hogy mérsékelten igaz a kormányoldal által mantrázott indoklás, miszerint csupán a korábbi alkotmánybírósági ítéletekkel és az ártatlanság vélelmére vonatkozó uniós direktívával akarták összhangba hozni a jogszabályokat. (Persze a szövetség most is taktikázott: hogy ne haragítsa nagyon magára a kormánypártokat, amelyektől a magyar anyanyelvhasználat szempontjából kedvező közigazgatási törvénykönyv megszavazását várta, nem szavazott a módosítások ellen, csupán tartózkodott).

Ugyanakkor az a tény, hogy a kormányoldal – gyakran RMDSZ-es támogatással – megpróbálja korrupt vagy korrupcióval gyanúsított politikusai érdekében megváltoztatni a játékszabályokat, korlátozva az igazságszolgáltatás munkáját, még nem jelenti azt, hogy az igazságszolgáltatás makulátlanul, minden gyanú fölött állva végezné a feladatát. Például a már említett magyar ügyekben – a székelyföldi „terroristák” és a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében – igencsak megkérdőjelezhető ítéletek születtek.

A terrorvádak kapcsán hozott, ötéves letöltendő szabadságvesztésről szóló ítélet azért nagyon furcsa, mert az alapfokon ítélkező bíróság indoklásában gyakorlatilag nevetségessé tette a túlbuzgó terrorellenes ügyészséget és a hírszerzést, rávilágítva a terrorvádak tarthatatlanságára, és csupán a robbanóanyaggal való visszaélés miatt marasztalta el a vádlottakat – pontosan annyi szabadságvesztést róva ki rájuk, amennyit előzetesben töltöttek.

Ennek fényében igencsak döbbenetes, hogy a jogerős ítélet ennyire szögesen ellentétben áll az alapfokú verdikttel. Nagy kérdés, mi késztette a bírákat a szigorú ítélet meghozatalára, hogy vajon tényleg csupán a hatályos törvények alapján eljárva, eddig ismeretlen, perdöntő bizonyíték birtokában, vagy az igazságszolgáltatáson kívüli erők által befolyásolva döntöttek. Az ítélet indoklásának közzététele talán majd eloszlatja a homályt, de kérdéses, hogy hiteles és megnyugtató választ kapunk-e arra, valóban terrorügyről van szó, vagy csupán arról, hogy egyes körök mindenképpen koncepciós perben elítélt magyar „terroristák” prezentálásával próbálják elhitelteleníteni a legitim magyar jogköveteléseket.

A Batthyáneum ügyében született alapfokú ítélet eközben azon bírósági döntések sorába illeszkedik, amelyek rosszindulatú, hazugságokon, a tények elferdítésén alapuló „érvek” alapján fosztanak meg valamilyen magyar intézményt egy általa épített ingatlan tulajdonjogától. Akárcsak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium vagy a nagyváradi pénzügyi palota esetében, illetve a Bánffy-erdők ügyében született újabb botrányos ítélet ügyében, ebben az esetben is arról van szó, hogy a román állam vagy valamilyen hivatalos intézmény megpróbálja tűzzel-vassal megakadályozni, hogy a kommunisták által ellopott egykori magyar egyházi vagy magántulajdon visszakerüljön jogos tulajdonosához, ehhez pedig a román állam igazságügyi szervei asszisztálnak.

Lehet és indokolt tehát aggódni az igazságszolgáltatás helyzetéért, azért, hogy a politikum be akar avatkozni a működésébe. De azért amellett sem szabad elmenni, hogy egyre gyakrabban tűnik úgy: az igazságszolgáltatás, a bírák, ügyészek sem minden esetben végzik megkérdőjelezhetetlen szakmaisággal, csakis a jogállamiság normáit szem előtt tartva a feladatukat. Különösen egyes magyar vonatkozású ügyekben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. július 05., csütörtök

Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a „románellenes” megnyilvánulásokat és szervezkedést.

Kiss Judit 2018. július 04., szerda

Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító kezdeményezés formájában fogalmaztak meg szenátorok és képviselők: a jövőben nem pusztán pénzbírsággal sújtanák azokat, akik filmeznek vezetés közben.

Rostás Szabolcs 2018. július 04., szerda

Vakvágányon

Romániában – és valószínűleg így vannak vele a többi volt szocialista országban is – mindig is a tudományos-fantasztikus kategóriába soroltuk a japánok precizitását, hatásköri fegyelmüket.

Bálint Eszter 2018. július 02., hétfő

Elkártyázott reményeink

Emelje fel a kezét a képernyő előtt vagy az újságból felnézve az a kedves olvasó, aki nem járt már úgy egy világvégének tűnő helyen, de akár egy belvárosi étteremben vagy egy turisztikai központban, hogy azért nem tudott vásárolni, enni, inni, mert nem lehetett bankkártyával fizetni.

Balogh Levente 2018. július 01., vasárnap

Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető a szerdai bizalmi szavazás végeredménye.

Kiss Judit 2018. június 25., hétfő

A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai nem mondhatják el magukról, hogy könnyebb, testhezállóbb, életszerűbb megmérettetésen vesznek részt, mint a korábbi generációk.

Rostás Szabolcs 2018. június 25., hétfő

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

Pataky István 2018. június 23., szombat

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők.

Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Kiss Judit 2018. június 20., szerda

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!”

Vélemény
Páva Adorján: Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, ...

Kiss Judit: Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító ...

Rostás Szabolcs: Vakvágányon

Romániában – és valószínűleg így vannak vele a többi volt szocialista országban is – ...

Hallgassa online rádióinkat