HIRDETÉS

Szavakba temetve

Molnár Judit 2016. december 13., 18:44

JEGYZET – Akármilyen szódombot is szórnának rá, a rosszul végzett munkát nem lehet láthatatlanul eltüntetni. Magyarázhatják, kerülgethetik, hibáztathatnak bárkit, a kontárság és a hanyagság nagyon megbosszulja magát.

Eredetileg nem akartam hosszasabban kitérni a nagyváradi Kálvária-domb megcsúszására, vagy a folyton leálló, vadonatúj (??!!) turbinára, de amikor a legeslegújabb agyszülemény, az egészségügyi e-dossziék hírét hallottam, akkor már nem hagyhattam szó nélkül. Kezdeném is a végén, ennél a személyi dossziénál. Nem tudom napra pontosan, de az 1996-os nagy reményeket ébresztő CDR-győzelem után került először szóba egy olyan csodának számító digitális nyilvántartási rendszer, amit a hazai egészségügy egyenesen az egyesült államokbeli kísérleti stádium záróakkordjaként vett meg, horribilis összegekért.

Következett egy rövid hőzöngési időszak, hogy nekünk olyasmink lesz, ami a nagy tengeren innen senkinek nincs még, majd néma csend lett, és a kíváncsiskodó firtatásokra csak annyit mondtak, összeomlott és nem lehet használni. De mintha csak ez lett volna a különböző kísérletek sorát nyitó zöldjelzés, elkezdték előbb a könyvecskével, majd a kartonnal (vagy fordítva?), majd jött az elektronikus kártya, most meg ez a dosszié. Csak épp egyetlen előre történő lépést sem látunk az egészségügyi rendszer háza táján. Sőt.

Magyarázkodni azt tudnak, közelebbi és távolabbi jövőbe kivetíteni az eredményt, de ennyi. A Kálvária-dombbal is valahogy így vannak: a nagy garral közhírré tett korszerűsítés talán egy fél évet tartott. Csak azt nem értem, hogy a magánszemélyektől a legkülönfélébb bizonylatok követelése mellett miért nem kérdeztek meg egy olyan váradit, akinek a nagyszülei is itt éltek, ők meg tudták volna mondani, hogy a Kálvária-dombnak van egy olyan rossz szokása, hogy időnként megcsúszik.

Családunk közvetlen érintettsége miatt tudom, hogy például 1941-ben voltak olyan présházak, amelyek a dombról majdnem a Körös partjáig lecsúsztak. Ilyen a talaj szerkezete arrafelé. És a gőzturbinák?! Azokat esetleg nem lehetett volna felszerelés előtt ellenőrizni?! Csak azért, mert holland gyártmány? Vagy csak a beszerelés a hollandok sara? Könnyen viccelődök, mert mi nem ettől a turbinától melegszünk vagy didergünk. De mégis, nem kellene már egyszer és mindenkorra eltemetni a felületes munkát, nemcsak szóhalmazzal folyton takargatni?!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS