HIRDETÉS

Bálint Eszter

2017. augusztus 06., 21:38

Román vasúti burleszk

Az ember azt se tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen, amikor olyan híreket olvas, hogy nagy csinnadrattával, miniszteri részvétellel felavatták a Beszterce-Naszód megyei Kisilvát Óradnával összekötő, 21 kilométeres vasúti szakaszt, ezt azonban 2017-ben 49 perc alatt teszi meg a Kék nyíl.

Magyarán, 35 kilométer/órás sebességgel halad rajta az egyébként 160 kilométer/órás sebességre is képes Siemens Desiro szerelvény. Ez így már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy kikiáltsuk az elmúlt negyedszázad egyik legtragikomikusabb epizódjának, de nem merül ki ennyiben a történet. A híradásokból kiderül ugyanis, hogy a mintegy 130 évvel ezelőtt, a magyar állam által megépített vasúti szakaszon 1939-ben például még 37 perc alatt tette meg a vonat az Óradna és Kisilva közötti távolságot.

Hát nem olyan az egész, mint egy jó burleszk forgatókönyve? Kacagnánk is, ha nem a mi bőrünkre menne. Akik rendszeresen vonatozni kényszerülnek, valamiért nem kapnak röhögőgörcsöt az egyre lassabban közlekedő és egyre lepukkantabb állapotban levő szerelvények láttán, e sorok íróját is inkább a sírás környékezi, amikor arra kényszerül, hogy vonattal tegye meg a Nagyvárad és Csíkszereda közötti, mintegy 450 kilométeres távot.

Szép ugyan a táj a hegyekben, de valahogy nem kárpótol az elvesztegetett több mint 9 óráért, főleg ha közben ki sem tudjuk verni a fejünkből, hogy már 2004-ben voltak olyan vonatok a világ szerencsésebb vidékein, amelyek ezt a távot egy óra alatt megtették, ma pedig a hivatalos világrekordot egy japán szerelvény tartja 603 kilométer/órás csúcssebességgel.

A kánikula miatt a napokban közölték, hogy 30 kilométer/órával csökkentik a vonatok sebességét. Ha így haladunk, már nem kell sok addig, hogy egy ilyen megszorítás miatt el se induljanak a szerelvények, sőt bőven vannak olyan szakaszok, ahol egyenesen tolatniuk kellene.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. augusztus 06., vasárnap

A kotta titka

Elég komolyan megkavarta a közbeszédet a tanügyminiszter hajmeresztő ötlete, a torna- és az osztályfőnöki órákon használatos tankönyvek bevezetése.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 04., péntek

Centenárium elé

Az RMDSZ vezetői nemrég egy háttérbeszélgetésen elismerték, hogy 2019-ig nem merülhet fel az alakulat hatalomra lépésének kérdése.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. augusztus 03., csütörtök

Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre vizsgázó bukaresti kormány: csupán bő egy évvel a gyermeknevelési juttatások átszervezése után ismét hozzányúlnak a szülői támogatások rendszeréhez.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 02., szerda

A válság jelei

Sokan felkapták a fejüket egy bukaresti makrogazdasági elemző nemrég tett figyelmeztetésére, miszerint a román gazdaság a válság jegyeit viseli magán.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. augusztus 01., kedd

Örömforrások jó és rossz gazdái

Világraszóló sikerektől volt hangos az elmúlt időszakban Magyarország, ahol hétvégén zárult a vizes világbajnokság, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, no meg Forma–1-es futamot is rendeztek.

Rostás Szabolcs 2017. július 31., hétfő

Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 31., hétfő

Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs a gyönyörű színnek, a karácsonyi jelképpé vált fenyőillatnak, se jókedvet, se örömet nem jelentenek.

Kiss Judit 2017. július 26., szerda

A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

Páva Adorján 2017. július 25., kedd

Értelmetlen vélemény a megmondóemberek erőszakos világáról

Az erdélyi magyar értelmiség bizonyos körei lassan késznek tekinthetik fő művüket: a gyökértelenítés egyetemes mozgalmát méltán gazdagító világképüket.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Ünnepi együttlét, ünnepi szembenállás

A Kolozsvári Magyar Napok az egész kolozsvári magyar közösség ünnepe, pártállástól, ...

Páva Adorján: Aszfaltbetyárok lassúsági versenye

Talán immár senki nem lepődik meg azon, hogy a szociálliberális kormány csak a levegőbe beszélt 2017 elején, ...

Kiss Judit: Karnyújtásnyira Kolozsvár

Térben és időben is összefog, egyesít, ugyanakkor szerteágazik mindaz, ami az immár nyolcadik alkalommal szervezett ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS