Bálint Eszter

2017. augusztus 06., 21:38

Román vasúti burleszk

Az ember azt se tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen, amikor olyan híreket olvas, hogy nagy csinnadrattával, miniszteri részvétellel felavatták a Beszterce-Naszód megyei Kisilvát Óradnával összekötő, 21 kilométeres vasúti szakaszt, ezt azonban 2017-ben 49 perc alatt teszi meg a Kék nyíl.

Magyarán, 35 kilométer/órás sebességgel halad rajta az egyébként 160 kilométer/órás sebességre is képes Siemens Desiro szerelvény. Ez így már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy kikiáltsuk az elmúlt negyedszázad egyik legtragikomikusabb epizódjának, de nem merül ki ennyiben a történet. A híradásokból kiderül ugyanis, hogy a mintegy 130 évvel ezelőtt, a magyar állam által megépített vasúti szakaszon 1939-ben például még 37 perc alatt tette meg a vonat az Óradna és Kisilva közötti távolságot.

Hát nem olyan az egész, mint egy jó burleszk forgatókönyve? Kacagnánk is, ha nem a mi bőrünkre menne. Akik rendszeresen vonatozni kényszerülnek, valamiért nem kapnak röhögőgörcsöt az egyre lassabban közlekedő és egyre lepukkantabb állapotban levő szerelvények láttán, e sorok íróját is inkább a sírás környékezi, amikor arra kényszerül, hogy vonattal tegye meg a Nagyvárad és Csíkszereda közötti, mintegy 450 kilométeres távot.

Szép ugyan a táj a hegyekben, de valahogy nem kárpótol az elvesztegetett több mint 9 óráért, főleg ha közben ki sem tudjuk verni a fejünkből, hogy már 2004-ben voltak olyan vonatok a világ szerencsésebb vidékein, amelyek ezt a távot egy óra alatt megtették, ma pedig a hivatalos világrekordot egy japán szerelvény tartja 603 kilométer/órás csúcssebességgel.

A kánikula miatt a napokban közölték, hogy 30 kilométer/órával csökkentik a vonatok sebességét. Ha így haladunk, már nem kell sok addig, hogy egy ilyen megszorítás miatt el se induljanak a szerelvények, sőt bőven vannak olyan szakaszok, ahol egyenesen tolatniuk kellene.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Balogh Levente 2019. február 08., péntek

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben.

Vélemény
Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Rostás Szabolcs: A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából ...

Hallgassa online rádióinkat