Felújítás után 35-tel „száguldhat” a vonat a Monarchia idején épített vasútszakaszon

MTI 2017. augusztus 02., 15:59

Bírálatok kereszttüzébe került Răzvan Cuc román közlekedési miniszter, miután részt vett egy, az Osztrák–Magyar Monarchia idején megépített, 21 kilométeres Beszterce-Naszód megyei vasúti szakasz helyreállításának felavatásán, ahol a járatok 35 kilométer/órás sebességgel közlekednek.

Răzvan Cuc büszkén adta át a vasútszakaszt Fotó: Răzvan Cuc Facebook-oldala

A szóban forgó szakasz Kisilvát Óradnával köti össze. A 21 kilométeres pályát az üzembe helyezett, Kék Nyílnak nevezett motorvonat 49 perc alatt teszi meg.

A romániai nagyberuházásokat nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a miniszter részt vett egy ilyen avatóünnepségen, ahol lényegében

egy „lepusztult és rossz állapotban” levő vasúti szakaszt nyitottak meg ismét a forgalom előtt.

Négy éve nem közlekedett ott vonat, mert 2013-ban egy magáncég már nem tartotta gazdaságosnak a járat fenntartását. Most a Román Államvasutak (CFR) helyezett üzembe járatot a helyi lakosság kiszolgálására.

Az egyesület szerint megengedhetetlen, hogy a miniszter az állomásokra „kivezényelt” lakosok jelenlétében „avatta fel” a vasúti szakaszt. Felidézik, az Óradna és Kisilva közötti távolságot

1939-ben 37 perc alatt tette meg a vonat, most viszont 49 percet megy, ami az egyesület szerint jól tükrözi a pálya állapotát.

Az Adevărul című napilap megemlítette, hogy a szóban forgó vasutat a magyar állam építette mintegy 130 évvel ezelőtt, fontos volt ugyanis, hogy az akkor bányatelepülésnek számító Óradna be legyen kötve a vasúti hálózatba.

Fotó: Răzvan Cuc Facebook-oldala

A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerdán arról írt, hogy Románia a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban még egyetlen eurót sem tudott lehívni a rendelkezésére bocsátott, 6,94 milliárd eurós keretből nagy infrastrukturális beruházásokra, mert az irányító hatóságot nem akkreditáltatták Brüsszelben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat