HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. február 19., 10:36

Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági adatok alakulása között.

Talán így foglalhatnánk össze azt, hogy miért nem ad okot az örömre az a tény, hogy a világ jelenleg legdinamikusabban fejlődő gazdasági hatalmát, Kínát is megelőzve, 7 százalékkal nőtt tavaly a román gazdaság. A hivatalos statisztikák szerint ez 6 milliárd lejes pluszbevételt jelent. Ebből 2,5 milliárdot fizetésemelésekre, másik 2,5 milliárdot nyugdíjemelésekre, további 1 milliárd lejt pedig más célokra költött el a szociálliberális kormány. Eközben a beruházásokra előirányzott 28 milliárd lejből csak 19 milliárdot sikerült elkölteni – ez pedig az elemzők szerint nemcsak a bukaresti hatóságok tehetetlenségének tudható be, hanem a csapok szándékos elzárásának is olyan körülmények között, hogy a maastrichti szerződésben foglaltak szerint az Európai Unió tagállamainak kötelességük a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani a költségvetés hiányát.

Természetesen nem akarjuk azt sugallni, hogy kár fizetéseket és nyugdíjakat emelni, amikor még így is a sereghajtók között vagyunk. Nem is azok hibája, hogy nincsenek autópályák vagy jobb körülmények az egészségügyben vagy az oktatásban, akik pár pluszlejből is gazdálkodhattak tavaly, mint egy évvel korábban, sok esetben ugyanis ennyi sem lett volna elég ahhoz, hogy ne kelljen minden lejecskét kellőképpen beosztani, hogy hónap végén is fussa kenyérre.

A felelősség természetesen a mindenkori kormányok kezében van, akik nem látnak tovább a pillanatnyi haszonszerzésnél, avagy a szavazatokra konvertálható fizetés- és nyugdíjemeléseknél, s még a fáradtságot sem veszik, hogy forrásokat teremtsenek elő arra, hogy ezzel párhuzamosan fejlődjön az infrastruktúra, ne külföldre kelljen menni orvoshoz és ne legyenek többé iskolák, amelyekben még mindig favécé van a kert végében.

Pedig lennének megoldások. Románia több mint tíz éve az EU tagja, ha nem is feneketlen zsákok, de hatalmas összegek állnak a rendelkezésére a fejlesztésekre – csak hatékonyan le kellene azokat hívni, és rendeltetésszerűen el kellene költeni. Már-már mantraként emlegetik a gazdasági szakemberek az adóbegyűjtés hatékonyságának növelését is, de attól, hogy időnként felhívják a figyelmet az intézkedés fontosságára, a hatóságok meg rábólintanak, sok előrelépést ezen a téren sem látunk.

Kezdjük azt hinni, hogy nincs is akarat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. február 16., péntek

Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen hirtelen felpörgött média- és politikai hadjárat nem spontán, véletlenszerű események láncolata.

Rostás Szabolcs 2018. február 15., csütörtök

Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és kezdenek dicshimnuszokba annak hallatán, hogy Románia gazdasága – rekordot rekordra halmozva – hét százalékkal növekedett tavaly az előző évhez képest.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. február 13., kedd

A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők tekintetében, sőt a lakosság egyre inkább ellenzi azt is, hogy az önkormányzatok közpénzeket költsenek a versenysport támogatására, infrastrukturális beruházások megvalósítására.

Balogh Levente 2018. február 12., hétfő

Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, azért az a tény, hogy négy ország nagykövete is jelen volt a mulatságon, jócskán a megszokott farsangi mulatozások szintje fölé emeli az eseményt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

Balogh Levente 2018. február 09., péntek

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

Páva Adorján 2018. február 07., szerda

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, ...

Rostás Szabolcs: Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és ...

Páva Adorján: A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS