Bálint Eszter

2018. október 09., 18:59

Mamahotel: all inclusive szálloda vagy börtön?

Érdekes és egyben meglepő trendek rajzolódnak ki a romániai viszonyokat illetően egy mostanság napvilágot látott felmérésből, ami a lakások megfizethetőségét vizsgálta Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Mint kiderült, Romániában a válaszadók mindössze 4 százaléka költözött el 18 éves kora előtt, 45 százalékuk 18–25 éves kora között, 20 százalék 26 éves kora után repült ki, 26 százalékuk pedig később is a szülői házban él – ez különben a második legnagyobb arány ebben a tekintetben Törökország után. A felmérésben a többgenerációs együttélést is vizsgálták, pontosabban azt, milyen arányban jellemző, hogy a már felnőtt gyerekek együtt élnek szüleikkel és nagyszüleikkel, a válaszokból pedig arra derült fény, hogy a több generáció együttélése egy lakásban Romániában a leggyakoribb, 22 százalékos.

Manapság – főként az urbánus, nyugati kultúrában – csuklóból „lemamaho­tellakózzák” azokat a fiatalokat, akik már dolgoznak, és mégis még a szülői házban élnek, ami ugyebár egyfajta értékítélet, azt jelenti, hogy felnőtt fejjel, kereső emberként még mindig a szülein élősködik, élvezi anyukája finom főztjét, azt, hogy mindig van tiszta és vasalt ing. Sokan ezt még azzal is megtoldják, hogy a papabank szolgáltatásainak is masszív haszonélvezője lehet az, aki nem költözik el.
Az elmúlt egy évtized alatt a hollywoodi rendezők is szépen meglovagolták ezt a trendet, de dokumentumfilmek is górcső alá vették a jelenséget.

A mamahotel jelenséget szokták Pán Péter-szindrómaként is emlegetni, arra célozva, hogy az ilyen gyermekek képtelenek leválni szüleikről és felelősséget vállalni saját életükért, ám olyan élethelyzetre is utalhat, amikor a szülő az, aki képtelen elengedni gyermekét, és támogatni az önállósodást. A romantikus vígjátékokban ilyen „gyerekekkel” és/vagy szüleikkel találkozhatunk. Az angol szociológusok különben a felnőni nem akaró személyeket „kidult”-nak nevezték el, vagyis a „kid” (kölyök) és az „adult” (felnőtt) szavak összevonásával, az olaszok hasonlóképpen a „bamboccioni” kifejezést használják, ami nagy gyereket jelent, a japánok viszont a „parasaito shinguru” névvel jellemzik a mamahotelek lakóit, ami már élősködő magatartásra utal.

Ám a romániai valóság korántsem hasonlít a romantikus komédiákhoz: a legtöbb esetben se nem komikus, se nem romantikus a szülőkkel való együttélés 30 körül, pláne házastárssal, gyerekekkel. Persze, nálunk is vannak olyanok, akik jókedvükben élvezik a mama főztjét és a vasalt inget, és még ha egyetemre el is mennek más városba, tanulmányaik végeztével bumerángként repülnek vissza az all inclusive ellátást nyújtó mami szárnyai alá.

A többség azonban kényszerből lakik szüleivel, nagyszüleivel, szó nincs arról, hogy Pán Péter-szindrómás óriáscsecsemőnek érezné magát, és a papabank, illetve a japánok által használt élősködő kifejezés is más értelmet nyer tájainkon. A papabank ugyanis azért kell, mert a minimálbér ma már nemigen elegendő a létminimumhoz sem, a mamahotel meg azért, mert sem albérletre, sem saját otthonra nem futja. Az ízletes meleg ebéd meg a vasalt ing persze mindenkinek jól esik. De talán annyira már nem is, amikor az ember minden vágya az, hogy saját tűzhelyén kavargassa a piruló hagymát, és a saját nappalijában vasalgasson a heti mosás után.

Nem csoda, hogy a lakosság csaknem fele gondolja azt a növekvő lakásárak és albérletek láttán, hogy nem jó irányba tartanak a trendek a romániai ingatlanpiacon. De maradjunk annyiban, hogy a romániai fizetésekkel sincs minden rendben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...