Balogh Levente

2018. február 12., 23:12

Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint teljesen politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, azért az a tény, hogy négy ország nagykövete is jelen volt a mulatságon, jócskán a megszokott farsangi mulatozások szintje fölé emeli az eseményt.

Hiszen nem akármilyen országok diplomatái voltak ott jelen: Zákonyi Botond részvétele ugyan „alapértelmezettnek” tekinthető egy magyar rendezvényen, de az, hogy Hans Klemm, az Egyesült Államok, Paul Brummel, Nagy-Britannia és Thomas Baekelandt, Belgium nagykövete is elfogadta a magyar elöljárók meghívását a többségében magyarok lakta régióba, megkülönböztetett fontosságúvá avatja a székely télbúcsúztatást.

Persze nem kell a valósnál nagyobb jelentőséget tulajdonítani a diplomaták jelenlétének, azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy nagykövet még akkor is országa hivatalos képviselőjeként jár el, ha éppen kürtőskalácsot készít vagy farsangi fánkot kóstol. És ha ezt történetesen egy olyan régióban teszi, amelyben a többséget egy nemzeti kisebbség alkotja, és amelynek létezését a hivatalos román kommunikáció következetesen kétségbe vonja – lásd román politikusok és média által előszeretettel használt „az úgynevezett Székelyföld” fordulatot –, akkor ennek mindenképpen üzenetértéke van.

Természetesen nem kell arra számítani, hogy mostantól Washington vagy London az erdélyi magyar autonómiatörekvések lelkes támogatójává válik – a két ország geopolitikai, stratégiai játszmáiban Romániának szánt szerep miatt ez jelenleg a legkevésbé sem számít valós, komolyan vehető forgatókönyvnek. Ugyanakkor a NATO- és az EU vezető erőinek is az az érdeke, hogy a keleti végeken stabilitás legyen, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a körülményekhez képest rendezett legyen a többségi és az őshonos kisebbségi lakosság viszonya.

Az amerikai, a brit és a belga nagykövet látogatása így üzenetértékkel bírhat, hiszen jelzi: tudomásul vették, hogy Románia nem annyira homogén nemzetállam, amilyennek azt egyes román politikusok az alkotmányban rögzített hamis kép alapján szeretnék elhitetni, és ezt a mindenkori bukaresti kormányok sem hagyhatják figyelmen kívül.

Ezért is jó ötlet, ha a magyar közösség nem csupán Bukarestben lobbizik az őt megillető jogokért, hanem a külföldi diplomáciai képviseleteken és kancelláriákon is. Ha kell, a kisebbségek valós helyzetének, illetve jogköveteléseinek ismertetésével, de ha indokolt, akkor kürtőskaláccsal, gulyással, borral és pálinkával is, ezek ugyanis maradandóbb és kellemesebb emléket hagyhatnak, mint egy rakás, mégoly jogos követelésekkel is teleírt papír.

Vagyis a kürtőskalács-diplomácia néha hatékonyabbnak, de legalábbis ugyanolyan hatékonynak bizonyulhat, mint a hagyományos.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

Balogh Levente 2018. február 09., péntek

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

Páva Adorján 2018. február 07., szerda

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Páva Adorján 2018. január 31., szerda

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést.

Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat ...

Balogh Levente: Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs: Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ...

Hallgassa online rádióinkat