HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. augusztus 23., 00:02

Kultúrátlanított börtönöket!

Amióta ez a szemenszedett társaság – élen jogerősen elítélt pártelnökükkel – regnál, egyfolytában azon ügyködnek, hogy is lehetne valamiképpen kijátszani a vonatkozó törvényt lehetőleg úgy, hogy a többi bűnre hajló pártkorifeus is elkerülhesse a rabosítást.

Milyen nevetséges, hogy a nagy garral beharangozott, tejjel-mézzel folyó boldogságot ígérő pártprogram életbe ültetése helyett a fegyházakkal kezdtek foglalkozni!

Azon sopánkodtak éjjel-nappal, milyen tele vannak a börtönök, mennyire méltatlan körülmények uralkodnak odabent és hasonlók, azt a látszatot keltve, hogy valójában szó sincs kormányzásról vagy országimázsról: az egész egy rosszul megírt börtönkomédia, aminek lényege, hogy az nem is valamirevaló ember, aki előbb vagy utóbb nem kerül be legalább néhány hónapra. A groteszk rabosításnak ugyanis eddig nem sejtett hatása van: abból is előhúzza az alkotó lángelmét, akiben valójában még átlagos elmének sem minden esetben van nyoma, nemhogy lángoló észnek.

Na de ilyen apróságokkal nem foglalkoztak azok, akik ezt a komédiát összedobták, csak az számított, hogy minél könnyebben és gyorsabban kihozhassák a szereplőket. Az ötletgazda valóban büszke lehet szellemi képességeire, mivel úgy tudom, a világ fejlettebb részein is kiváltható munkával a könnyebb büntetések egy része. Csakhogy az árokásás, csatornapucolás, betonöntés és hasonlók fáradságos munkák – na de a könyvírás?! Hát az gyerekjáték!

És így esett, hogy az irodalommal, de egyáltalán a betűvetéssel még köszönő viszonyban sem igazán lévő egyének hetente megírtak egy-egy könyvet, és még jóformán magukhoz sem tértek az alkotói mámorból, már szabad levegőn voltak. Érdekes, szabadulásuk után aztán egyetlen szó sem esett ezekről a művekről, valószínűleg most készül a világnyelvekre fordításuk, és majd egyszer beüt a nemzetközi hírnév. Ám valami kis bajocska csak akadhatott a hírhedett cellairodalom körül, mert nemrég az igazságügyi miniszter nem írókról beszélt, hanem rabosított alkotóművészekről, akiknek szerinte nem is ott a helyük.

Csuda egy világ ez a miénk: mind csak arról hallani, a politikába keveredtek milyen törvénytelenségeket követnek el, a miniszter mégsem bent ülő kollégákról szólt, hanem alkotókról. Neveket nem említett, de biztos nem közismert művészek, hisz azok nem érnek rá bűnözni. Vagy a hatalom újabb sunyiságra készül: minden ismert ember megmenekülne és ezentúl csak pitiáner tyúktolvajokat kísérhetnének majd be a kóterbe?!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. augusztus 22., kedd

Amikor a kisebbségek Kánaánja ráront a kisebbségi jogokra

A román kormány minden erejét és energiáját latba veti annak érdekében, hogy az ország közel 1,3 millió polgára ne érezhesse magát otthon a saját szülőföldjén, és ne lehessen az ország többségi lakosságával azonos jogú polgára.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 20., vasárnap

Nem elég nem félni

Ha valaki a dzsihadisták természetrajzának mélyrehatóbb megismerésére vágyik, annak a ma már szerteágazó „szakirodalom” alkotásai közül mindenképpen érdemes elolvasnia Frederick Forsyth angol író Az afgán című regényét.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. augusztus 20., vasárnap

Tiszta mocsok!

Sokszor eszembe jut szegény Caragiale, akit a maihoz félelmetesen hasonlító hatalom arra kényszerített, hogy élete utolsó éveit emigrációban élje le, és szülőföldjétől távol haljon meg.

Balogh Levente 2017. augusztus 18., péntek

Ünnepi együttlét, ünnepi szembenállás

A Kolozsvári Magyar Napok az egész kolozsvári magyar közösség ünnepe, pártállástól, politikai szimpátiától függetlenül.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. augusztus 17., csütörtök

Aszfaltbetyárok lassúsági versenye

Talán immár senki nem lepődik meg azon, hogy a szociálliberális kormány csak a levegőbe beszélt 2017 elején, amikor 90 kilométernyi új autópálya-szakasz átadását ígérte év végéig. 

Kiss Judit 2017. augusztus 16., szerda

Karnyújtásnyira Kolozsvár

Térben és időben is összefog, egyesít, ugyanakkor szerteágazik mindaz, ami az immár nyolcadik alkalommal szervezett Kolozsvári Magyar Napok hozadéka.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. augusztus 14., hétfő

Ki fizet a végén?

A szociálliberális kormány tulajdonképpen bevallotta kudarcát azzal, hogy bejelentette, szeptembertől megemeli az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót.

Molnár Judit 2017. augusztus 14., hétfő

Az ajándék ló fogai

Csak a kis színes hírek sorát gazdagította, nem rengetett eget-földet, az egyszeri bejátszás mégis jól felvidított: a fővárosi főpolgármester asszonyság, dicséretes előrelátással kieszelte, hogy ne az újabb választási kampányában kezdjen el majd kapkodva ígérgetni össze-vissza, hanem biztosítsa be már most az akkori sikeré

Balogh Levente 2017. augusztus 11., péntek

Korszerű soviniszták koalíciója

Újabb nemzetmentő szervezet szállt versenybe a Romániát a magyarveszélytől lassan száz éve megóvni akaró pártok, civil szervezetek és egyéb gittegyletek amúgy sem gyenge mezőnyében.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 10., csütörtök

Pénz, foci, nyújtózkodás

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – leegyszerűsítve ezt jelenti az Európai Labdarúgó-szövetség által korábban bevezetett pénzügyi fair play, amely arra kötelezi a klubokat, hogy sportból származó bevételeiknél ne költsenek jelentősen többet.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Amikor a kisebbségek Kánaánja ráront a kisebbségi jogokra

A román kormány minden erejét és energiáját latba veti annak érdekében, hogy az ország ...

Rostás Szabolcs: Nem elég nem félni

Ha valaki a dzsihadisták természetrajzának mélyrehatóbb megismerésére vágyik, annak a ma már ...

Molnár Judit: Tiszta mocsok!

Sokszor eszembe jut szegény Caragiale, akit a maihoz félelmetesen hasonlító hatalom arra kényszerített, hogy ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS