Molnár Judit

2017. augusztus 23., 00:02

Kultúrátlanított börtönöket!

Amióta ez a szemenszedett társaság – élen jogerősen elítélt pártelnökükkel – regnál, egyfolytában azon ügyködnek, hogy is lehetne valamiképpen kijátszani a vonatkozó törvényt lehetőleg úgy, hogy a többi bűnre hajló pártkorifeus is elkerülhesse a rabosítást.

Milyen nevetséges, hogy a nagy garral beharangozott, tejjel-mézzel folyó boldogságot ígérő pártprogram életbe ültetése helyett a fegyházakkal kezdtek foglalkozni!

Azon sopánkodtak éjjel-nappal, milyen tele vannak a börtönök, mennyire méltatlan körülmények uralkodnak odabent és hasonlók, azt a látszatot keltve, hogy valójában szó sincs kormányzásról vagy országimázsról: az egész egy rosszul megírt börtönkomédia, aminek lényege, hogy az nem is valamirevaló ember, aki előbb vagy utóbb nem kerül be legalább néhány hónapra. A groteszk rabosításnak ugyanis eddig nem sejtett hatása van: abból is előhúzza az alkotó lángelmét, akiben valójában még átlagos elmének sem minden esetben van nyoma, nemhogy lángoló észnek.

Na de ilyen apróságokkal nem foglalkoztak azok, akik ezt a komédiát összedobták, csak az számított, hogy minél könnyebben és gyorsabban kihozhassák a szereplőket. Az ötletgazda valóban büszke lehet szellemi képességeire, mivel úgy tudom, a világ fejlettebb részein is kiváltható munkával a könnyebb büntetések egy része. Csakhogy az árokásás, csatornapucolás, betonöntés és hasonlók fáradságos munkák – na de a könyvírás?! Hát az gyerekjáték!

És így esett, hogy az irodalommal, de egyáltalán a betűvetéssel még köszönő viszonyban sem igazán lévő egyének hetente megírtak egy-egy könyvet, és még jóformán magukhoz sem tértek az alkotói mámorból, már szabad levegőn voltak. Érdekes, szabadulásuk után aztán egyetlen szó sem esett ezekről a művekről, valószínűleg most készül a világnyelvekre fordításuk, és majd egyszer beüt a nemzetközi hírnév. Ám valami kis bajocska csak akadhatott a hírhedett cellairodalom körül, mert nemrég az igazságügyi miniszter nem írókról beszélt, hanem rabosított alkotóművészekről, akiknek szerinte nem is ott a helyük.

Csuda egy világ ez a miénk: mind csak arról hallani, a politikába keveredtek milyen törvénytelenségeket követnek el, a miniszter mégsem bent ülő kollégákról szólt, hanem alkotókról. Neveket nem említett, de biztos nem közismert művészek, hisz azok nem érnek rá bűnözni. Vagy a hatalom újabb sunyiságra készül: minden ismert ember megmenekülne és ezentúl csak pitiáner tyúktolvajokat kísérhetnének majd be a kóterbe?!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat