HIRDETÉS

Johannis nem asszisztál

Rostás Szabolcs 2016. december 27., 19:55

Nagyon nem jött be Liviu Dragnea nem kis meglepetést keltő húzása, amellyel Románia első női, ráadásul muzulmán miniszterelnökének kinevezésére tett javaslatot. Sevil Shhaideh esetében természetesen nem a neme vagy a vallása volt a lényeg, hanem a PSD elnökéhez fűződő bizalmi viszonya, amely rendkívül alkalmassá tette a végrehajtói szerepre.

A jelek szerint azonban pártfogója nem számolt a kiszemelt „Achilles-sarkával”, a szíriai férj jelentette nemzetbiztonsági kockázattal. Mivel Klaus Johannis egyáltalán nem indokolta meg a balliberális koalíció kormányfőjelöltjének elutasítását, mindenekelőtt a „szír szálban” kell látnunk a vétó okát. Ami érdekes színfoltja a romániai politikai életnek, a rendszerváltás óta ugyanis nem fordult elő, hogy valaki a házastársa, sőt sokkal inkább annak egy idegen állam – történetesen diktatórikus – rezsimjéhez fűződő viszonya miatt váljék alkalmatlanná vezető állami tisztség betöltésére. Hivatalos indoklást vélhetően sohasem fogunk kapni arról, pontosan milyen veszélyt rejtett volna az országra, ha a Bassár al-Aszad szíriai diktátor hívének számító Akram Shhaideh felesége költözik be a bukaresti Victoria-palotába.

Nyilvánvaló jelzést kaptunk viszont arra vonatkozóan, hogy Johannis nem egyszerű statisztaként kívánja kitölteni elnöki mandátumát. Az államfő számára kapóra jött a „szír szál”, hogy borsot törjön politikai ellenfelei, elsősorban a PSD orra alá, miután a korábban általa vezetett liberális párt (PNL) leszerepelt a parlamenti megmérettetésen. Johannis előtt megnyílt a pálya, hogy egyszerre töltse be a „játékos elnök”, valamint az ellenzék vezérének szerepét. Ráadásul jelen esetben egyáltalán nem kell tartania a kormányzásra készülő Dragnea–Tăriceanu-tandem fenyegetőzéseitől, bármennyire is verdesték a feneküket a földhöz dühükben, a koalíció vezetőinek nem sok mozgásterük maradt. Az államfő tisztségéből való felfüggesztésének, valamint a leváltásáról döntő népszavazás sikerének ugyanis kevés az esélye, hiszen az alkotmány nem kötelezi az államfőt, hogy akarata ellenére bízzon meg valakit a kormányalakítással. A felfüggesztés meglebegtetése csak amolyan izmozás volt Dragnea részéről, aki nagyon jól tudja, hogy alakulata tisztségviselői és hívei körében is megkönnyebbülést keltett „unortodox” kormányfőjelöltje „kiiktatása”. Arról nem beszélve, hogy Dragneáék állításával szemben Johannis nem a választók akaratával megy szembe az első kormányfőjelölt elutasításával, hiszen továbbra is a szocdemektől várja az újabb javaslatot. Más kérdés, hogy a választók valószínűleg másképp szavaznak december 11-én, ha előre tudják, ki lesz a PSD jelöltje a miniszterelnöki posztra...

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS