HIRDETÉS

Extrém tél

Rostás Szabolcs 2017. január 09., 19:31

VEZÉRCIKK – Hiába, különleges érzék kell ahhoz, hogy valaki a legváratlanabb helyzeteket is ki tudja használni politikai marketingre. 

És mivel ebben az országban a tél (is) váratlan jelenségnek számít, minden feltétel adott. Nem kevés televíziós újságírói pályafutással a háta mögött Bukarest főpolgármestere élőben, legalább öt hírtelevízióban egyenes adásban, adóvevővel a kezében kéri számon a beosztottaitól a fővárosi utak és járdák állapotát, a hóeltakarítás ütemét, a tömegközlekedés működését. Persze ettől még nem kerül több hóeke az utcákra, nem lesz vékonyabb a hóréteg az utakon, a cél azonban kipipálva: néhány bűnbak menesztésével és a normális állapotok színlelésével sikerült elvinni a show-t.

Amúgy semmi új a nap alatt: egy évszaknak már megint sikerült meglepnie egy egész országot. Hiába a meteorológusok figyelmeztetése, hiába az ember élettapasztalata – miszerint a tél velejárója a hó és a fagy, nem ritkán pedig a hóvihar –, az átlagos mennyiségben lehullt csapadék miatt Románia keleti megyéiben országutak, autópályák napokig járhatatlanok, települések pedig elszigetelve maradtak. Nehezen lehet felfogni, miként érheti meglepetésszerűen a hatóságokat a korszerűnek mondott 21. században, a tudomány és a technológia előrehaladása közepette az, hogy nyáron kánikula van, a nagy esőzések nyomán árvizek szoktak kialakulni, télen pedig fennakadást okozhat a közlekedésben a hó, a jég.

A különböző színskálában kibocsátott riasztásokat látva-hallva az az érzése támad az embernek, mintha soha nem tapasztalt, szélsőséges (vagy hogy sajtónk kedvenc kifejezésével éljünk: extrém) időjárás köszöntött volna kontinensünkre, ezen belül különösen szűkebb pátriánkra. Holott gondoljunk bele: évtizedekkel ezelőtt, amikor a mostaninál is nagyobb volt a hó és a hideg (apropó, tudja valaki, hogy a jelenlegi Romániában 1942-ben mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 38,5 fokot a brassói Botfaluban?), és még katasztrófavédelem se létezett, nem állt le az élet, nem bénult meg a közlekedés.

Persze senki nem várja el, hogy a hóeltakarítással megbízott cégek röptében kapják el a hópelyheket, vagy hogy különleges alakulatok előmelegítsék az utakat a gépkocsik előtt. Viszont tarthatatlan, hogy az árvízvédelmi munkálatok csak akkor gyorsulnak fel ebben az országban, ha az államfő vagy a miniszterelnök gumicsizmát húzva terepszemlét folytat, a hó pedig akkor tűnik el az utakról, ha elolvad. Ennél egy kicsivel többet elvárni igazán nem jelent elrugaszkodott igényt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS