Balogh Levente

2017. június 30., 00:09

Dragnea régi-új kormánya

Teljesen fölösleges, de legalább annál ártalmasabb közjáték végére került pont azzal, hogy a parlamenti többség az RMDSZ közreműködésével bizalmat szavazott a saját pártja által megbuktatott Sorin Grindeanu miniszterelnök utódjául kinevezett Mihai Tudose kormányának.

Az elmúlt két hétben lezajlott eseményeket a legjobb indulattal sem tudjuk a kutyakomédiánál pozitívabb jelzővel illetni, amelynek egyetlen ember számára volt haszna: Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megmutatta, hogy az ellene választási csalás miatt született jogerős elmarasztaló ítélet, illetve a hivatali visszaélés miatt zajló bírósági eljárás ellenére még mindig ő az úr a házban. Mindebből persze párton belüli, pozíciójukban megerősödő, vagy most pozícióba kerülő hívei is profitálnak, ugyanakkor az ország egésze számára a történtek hasznossága igencsak bizonytalan.

Kérdéses ugyanis, mennyire tekintenek megbízható és stabil partnernek egy olyan országot, ahol egy kormányt azért buktat meg a saját pártja, mert a pártelnök szerint a kabinet fél év alatt nem teljesítette gazdasági vállalásait – majd az új kormányban az eddigi gazdasági minisztert nevezik ki miniszterelnökké, a kulcsfontosságú minisztériumokat irányító miniszterek többsége pedig a helyén maradhat.

Vagyis egyértelmű, hogy valójában csupán párton belüli leszámolás történt, a kormányfői tisztségtől az ellene született ítélet miatt elesett Dragnea így állította félre Grindeanut, aki miniszterelnökként kezdett egyre önállóbb döntéseket hozni.

Az pedig végképp nem használ egy kabinet hitelességének, ha a bizalmi szavazás előtt csupán néhány órával derül ki, hogy módosította a kormányprogramot, hajmeresztő, az adófizető polgárok és a beruházók szempontjából egyaránt kedvezőtlen gazdasági intézkedéseket helyezve kilátásba, amivel tőzsdekáoszt generál, és a lej árfolyamát is bedönti, később pedig a kormány tagjai egymásnak ellentmondó nyilatkozatokban próbálják magyarázni, illetve cáfolni a tervezett intézkedéseket.

Figyelemre méltó az ügy kapcsán a kormányoldal politikai ellenlábasának számító Klaus Johannis államfő viselkedése, aki ezúttal nem kínozta azzal a kormánypártokat, hogy visszadobja miniszterelnök-jelöltjüket. Ehelyett a stabilitás szükségességére hivatkozva azonnal elfogadta Mihai Tudose személyét, annak ellenére, hogy enyhén szólva is ellentmondásos közszereplő – a titkosszolgálatok emberének mondják, és plágiumvádak is felmerültek vele szemben.

Megtörténhet, hogy az elnök éppen abban látja a kormányoldal további erodálásának lehetőségét, ha hagyja, hogy egy ilyen, jelentős támadási felületet nyújtó miniszterelnök legyen a kormány arca, abban bízva, hogy Tudose tevékenysége még rosszabb fényt vet a kormánypártokra. Vélhetően ezért hirdette ki a közalkalmazotti bértörvényt is, abban reménykedve, hogy a kormánynak beletörik a bicskája az abban foglalt, teljesíthetetlennek tűnő béremelési ígéretekbe és a kaotikus, csapongó, irreális gazdasági programba.

És az sem utolsó indok, hogy az ellenzéki pártok továbbra sem tűnnek kormányképesnek, a népszerűségi mutatók is azt jelzik, hogy a polgárok továbbra sem bíznak bennük.
Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását.

Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére. Vagy Dragnea úgy nem dönt: jobb azelőtt félreállítani, mielőtt egyáltalán komolyan eszébe jutna, hogy önállóan is cselekedhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. június 28., szerda

Bukaresti vizsgaidőszak

Liviu Dragnea nem haragszik az RMDSZ-re. Immár kiderült, a Sorin Grindeanu kormányfő kicsinálása érdekében indított flúgos hadjárat utolsó csatája előtt a magyar szövetség a véltnél jóval kevesebbet kockáztatott.

Kiss Judit 2017. június 28., szerda

A hivatástudat hatványai

– Annyi mesét tudok, hogy három nap es kéne, amíg összeszámlálnám. – Tudok eleget, de nincs kinek mondjam – jegyezték meg azok a moldvai csángó idős asszonyok, akik a Bákó megyei Lujzikalagorban gyűltek össze nemrég egy mesemondó rendezvényen.

Rostás Szabolcs 2017. június 26., hétfő

Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai Tudosét terjesztette fel a miniszterelnöki tisztségre.

Rostás Szabolcs 2017. június 25., vasárnap

Ünnep, gyász

„Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom Önökkel”.

Molnár Judit 2017. június 25., vasárnap

Méregdrága ingyenesség

Akárhogy is forgatjuk, bármerről is nézzük, az elmúlt napok eseményeit ingyen­cir­kuszként értelmezhetjük: ismét bebizonyosodott, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, hisz olyan attrakciót is be tud mutatni, amit máshol el sem tudnának képzelni.

Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Rostás Szabolcs 2017. június 21., szerda

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

Páva Adorján 2017. június 20., kedd

Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában eluralkodó politikai idiotizmus kellett ahhoz, hogy az RMDSZ az elmúlt bő másfél évtized legfontosabb megvalósításainak kapujába kerüljön!

Kiss Judit 2017. június 20., kedd

Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer menni az udvarra, és ha a 112-es sürgősségi számot hívja, azt a választ kapja: sajnálják, nem tudnak segíteni.

Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, a napnál is világosabb, hogy ebből a botrányból nem tud jól kijönni a Liviu Dragnea vezette alakulat.

Vélemény
Páva Adorján: Bukaresti vizsgaidőszak

Liviu Dragnea nem haragszik az RMDSZ-re. Immár kiderült, a Sorin Grindeanu kormányfő kicsinálása érdekében ...

Kiss Judit: A hivatástudat hatványai

– Annyi mesét tudok, hogy három nap es kéne, amíg összeszámlálnám. – Tudok eleget, ...

Rostás Szabolcs: Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai ...

Hallgassa online rádióinkat