Huszonnégy órán át két keréken

Krónika 2013. augusztus 27., 16:23 utolsó módosítás: 2013. augusztus 27., 19:03

Ultrakerékpáros versenyt rendeztek Magyarországon augusztus 24-25-én – az első ízben szervezett  huszonnégy órás megmérettetésen a Dacia Logannal a Szaharát megjáró, majd az El Camino utat végigbicikliző Vitéz Kürtős Team is részt vett.

A Budapest Sportiroda (BSI) által szervezett versenynek a Pesttől mintegy negyven kilométerre található kiskunlacházi repülőtér adott otthont. A szervezők a kifutópálya egy részén és a körülötte futó kiszolgálóutakon jelölték ki a hét kilométeres pályát. Összesen közel 300-an neveztek be a versenyre, amelynek érdekes színfoltja volt, hogy a repülőteret nem zárták le, így számos fel- és leszálló kis-repülőgép is bővítette a látnivalók listáját.

Edzett kerékpárosok

„Tavaly ősszel, a BSI szervezte SPAR Budapest Maraton-on is részt vett a csapatunk, ezért követtük a Sportiroda által szervezett sporteseményeket, és így szereztünk tudomást erről a versenyről\" – mondta el Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős tulajdonosa. Mint fogalmazott, akik már ismerik, tudják, hogy a Vitéz Kürtős Team szereti a kihívásokat. \"A két alapemberen, magamon és Bálint F. Gyulán kívül a székelyudvarhelyi Sztojka Sándor és Kaffai Imre (tavaly ők is részei voltak a maratoni váltónknak), valamint Veres Attila, illetve a budapesti Sándor Gyula voltak a csapat tagjai\" – sorolta Bálint Gáspár.

A 24 órás verseny rajtját jelző kürt szombaton délután kettőkor szólalt meg, a mezőny egy felvezető motorkerékpár mögött kezdte meg a pedálozást. Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, az országban egyébként több helyen hulló eső elkerülte a kiskunlacházi repteret, de enyhe szél azért délután és délelőtt is nehezítette a résztvevők dolgát. „Első alkalommal vettem részt kerékpárversenyen, a 24 órás verseny műfaja azonban nem ismeretlen előttem. 2005-ben és 2007-ben is indultam 24 órás gokartversenyen, az elsőn, Máriapócson, a Pénzes Autósport Egyesület csapatával az élen végeztünk, 2007-ben pedig az Arrows Kart Team tagjaként az abszolút harmadik hely és a kategória győzelem jött össze Kakucson\" – nyilatkozta a székelykeresztúri Bálint F. Gyula.

Biciklivel Budapestről Udvarhelyre

A csapattagok 3-4 kört tekertek egyszerre, majd átadták a stafétát, amely ebben az esetben az időmérő rendszer jeladója volt, amit a boka fölé kellett felszíjazni. A pályát bóják, illetve szalagok jelezték, éjszaka a célegyenesben és a kanyarokban volt világítás, a kerékpárokon pedig kötelező volt a folyamatos fénnyel világító első és hátsó lámpa használata. A sötétség beálltával a szél is alábbhagyott, ennek is köszönhető, hogy Bálint F. Gyula hajnali negyed négy körül megfutotta a csapat legjobb körét, a 12 perc 10 másodperces kör 34,5 km/h-s átlagsebességet jelent. A megállásokat is beleszámítva a csapat átlagsebessége 26,68 km/h volt.

„Az eredeti cél csak annyi volt, hogy végig tudjuk tekerni a 24 órát, de valamikor a verseny folyamán felmerült, hogy összejöhet nekünk a Budapest – Székelyudvarhely távolság, és ez lett az új cél. Sikerült is, sőt még az is belefért, hogy utána kiugorjunk Homodórfürdőre borvízért. Sztojka 24:08:17-es óraállásnál gurult át a célvonalon, ennyi idő alatt 92 kört, 644 kilométert tettünk meg.\" – mondta Bálint Gáspár, aki elégedett a csapata eredményével.

Robogós túra Korzikán

Bár a tavalyi nagyobb kaliberű túrák után a Vitéz Kürtős Team idén kevesebbet hallatott magáról, ez nem jelenti azt, hogy otthon ültek volna. A csapat júniusban egy robogós túrán körbejárta Korzika szigetét. Gáspár, Gyula és Imi megpróbálta megmászni a sziget legmagasabb hegycsúcsát, de a 2706 méteres Monte Cinto elérhetetlen maradt számukra.

A hideg és csapadékos tavasznak köszönhetően 2380 métertől még összefüggő hó volt a hegyen, amihez mind a felszerelés, mint a mászótapasztalat hiányzott a csapatból. Hazatértük után Gyula egy sikeres Balaton-átúszással vigasztalódott, Gáspár pedig a Velencei-tóúszást teljesítette sikeresen. De az igazi nagy idei kaland még hátra van, ugyanis a Vitéz Kürtős Team október 11–13. között szervezi meg az 1. Kürtőskalács Fesztivált Budapesten, a Városháza parkban.
A csapat kalandjairól a honlapjukon, a www.vitezkurtosteam.hu oldalon lehet olvasni, míg a Fesztivál gazdag programja a www.kurtoskalacsfesztival.hu weboldalon tekinthető meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat