HIRDETÉS

Erdélyi Krónika: történelmi honlap nemcsak történészeknek

Antal Erika 2017. január 27., 12:27

Bár egyelőre az írások zöme Kolozsvárhoz kapcsolódik, hamarosan Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredáról és más településekről is több szó esik majd az Erdélyi Krónika című történelmi portálon, amely a Kolozsvári Krónika című blogból fejlődött ki, és január 2-ától lépett működésbe.

Fotó: Boda L. Gergely

Fodor János történész, a honlap marosvásárhelyi szerkesztője elmondta, az oldalt a szakmának, illetve az érdeklődő nagyközönségnek szánják, olyanoknak, akiket érdekel Erdély múltja, illetve mindaz a tudományos tevékenység, amely ezt hivatott feltárni. Az Erdélyi Krónika elsősorban a történészeknek, kutatóknak nyújt lehetőséget eredményeik közzétételére, véleményük megosztására a szakmabeli kollégáikkal, illetve azokkal, akik kíváncsiak mindarra, ami a múlttal kapcsolatos – mondta Fodor János.

Az internetes felület mottója Vörösmarty Mihály egyik sora: „A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek!”. A honlapon az ókorral, a középkorral, az újorral és a jelenkorral kapcsolatos cikkek, tudósítások olvashatók, régi filmfelvételek és fotók tekinthetők meg, a portrérovatban többek közt Árva Bethlen Kata alakját elevenítik fel, vagy Haller Károlyét, a modern Kolozsvár megálmodójáét, de megismerkedhet az olvasó például Macskási Krisztina grófnő, a 18. századi Erdély talán legismertebb botrányhőse életével is. A Kategóriák címszó alatt politikai, demográfiai, társadalmi, gazdasági, várostörténeti és egyháztörténeti témák szerepelnek, a felületen ugyanakkor hangzó anyagokat, interjúkat is közzétesznek a szerkesztők. A történelmi tematikájú honlapnak jó a fogadtatása, árulta el a marosvásárhelyi szerkesztő, a visszajelzések pozitívak. „Alternatívát szeretnénk kínálni a szakmai szempontból hiteles történelem népszerűsítésének” – tette hozzá.

A honlapon a kutatásokon kívül eseményekről szerezhetnek tudomást az érdeklődők, tudósítások jelennek meg a rendezvényekről, konferenciákról, például a Marosvásárhelyen népszerűségnek örvendő Borsos Tamás Egyesület rendezvényeiről vagy a Kós Károly Akadémia történelmi sorozatának előadásairól. „Mivel honlapunk arra vállalkozik, hogy az Erdély történelméhez köthető cikkeket egyazon felületre gyűjtse össze és kategorizálja, ezért korábban publikált írások közlését is vállaljuk, szigorúan feltüntetve azok eredeti megjelenésének helyét” – olvasható az Erdélyi Krónika honlapján, az Erdélyikrnika.net-en. Fodor Jánosnak egyébként csütörtökön került fel egy újabb írása az oldalra, a Sztálin ajándéka a székelyeknek című recenzió Stefano Bottoni bolognai származású történész Sztálin a székelyeknél. A Magyar Autonóm Tartomány története (1952–1960) című kötetéről szól. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS