Egyre drágábbak lesznek a lakások

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely 2017. május 03., 12:18 utolsó módosítás: 2017. május 03., 12:32

Rossz hírekkel szolgálnak az ingatlanpiaci előrejelzések azoknak, akik idén terveznek lakást vásárolni. Annál jobb hírek érkeznek viszont azok számára, akiknek eladásra kínált lakóingatlanuk van. Az első negyedévben mért 4 százalékos drágulás után ugyanis az árak növekedésének üteme az év végéig 10 százalékra gyorsulhat. A trendek az erdélyi és a partiumi városokra is érvényesek – erősítették meg a Krónika által megkérdezett szakemberek.

Már most a csillagos eget súrolják a kolozsvári árak, de tovább nőnek

Rossz hírekkel szolgálnak az ingatlanpiaci előrejelzések azoknak, akik idén terveznek lakást vásárolni, de annál jobb hírek érkeznek azok számára, akiknek eladásra kínált lakóingatlanuk van: az első negyedévben mért 4 százalékos drágulás után az árak növekedésének üteme az év végéig 10 százalékra gyorsulhat. 

A RE/MAX ingatlanközvetítő cég által kedden nyilvánosságra hozott előrejelzés szerint Románia városaiban átlagosan 8-10 százalékos lesz a drágulás a 2016 végén regisztrált adatokhoz mérten. Az elemzés emlékeztet, a tavalyi év végén városi környezetben 1150 euró/négyzetméter volt az átlagár.

Még a 2008-as szint alatt vagyunk

Hasonló trendeket vetít előre az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál által az elmúlt héten nyilvánosságra hozott elemzés is. Eszerint az idei év első negyedévében 4 százalékkal drágultak a romániai lakások az előző negyedévi szinthez mérten, ez volt a második legnagyobb áremelkedés az elmúlt három évben. Rámutatnak, 2014 negyedik negyedévében 4,2 százalékos drágulást jegyeztek, azóta nem volt példa hasonló ütemű áremelkedésre. A lakások különben 2014 második felében indultak drágulásnak, azóta negyedévente átlagosan 2,4 százalékkal nőttek az árak.

Az ingatlanközvetítő szerint a mostani piaci árak a 2010-es szinthez hasonlítanak.

„Bár a lakáspiac gyorsan fejlődik, és az árak folyamatosan nőnek, még mindig a 2008-as árak alatt vagyunk. Jelenleg a piac be tudja fogadni a drágulásokat, mivel a nagyvárosokban magas a kereslet a bankhiteleknek, illetve az Első otthon kormányprogramnak köszönhetően” – mondta Dorel Niță, az Imobiliare.ro piaci elemzésekkel foglalkozó osztályának vezetője.

A kereslet alakítja az árakat

Az elemzést készítő szakemberek úgy látják, hogy az árak alakulását a kereslet és a kínálat közötti viszony alakítja. „Az ország hat legnagyobb városából érkező lakáshirdetések számának alakulása azt mutatja, hogy csökken a kínálat. Az új ingatlanok esetében a visszaesés mintegy 20 százalékos volt 2017 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb, 24 százalékos visszaesés Konstancán, a legkisebb, 8 százalékos Jászvásáron volt. Összességében vizsgálva az eladásra szánt lakások számát, a zsugorodás még látványosabb, átlagosan 33 százalékos. Itt is Konstanca áll a rangsor élén 37 százalékos visszaeséssel, majd Bukarest következik 35 százalékkal, a legkisebb visszaesést pedig ebben az esetben is Jászvásáron jegyezték, ahol 25 százalékkal csökkent az eladásra szánt lakások ára” – derül ki az ingatlanközvetítő közleményéből.

Mint rámutatnak, a keresleti oldalon viszont az első negyedévben jelentős növekedést tapasztaltak a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A vizsgált hat nagyvárosban összességében 16 százalékkal nőtt azoknak a száma, akiknek szándékukban állt lakást vásárolni. A kereslet Brassóban nőtt meg a legnagyobb mértékben, 38 százalékkal, az ellenkező póluson Bukarestet találjuk 13 százalékkal.

Kolozsvár az egyetlen kivétel, a kincses városban ugyanis 7 százalékkal visszaesetett a kereslet 2016 első negyedévéhez mérten. Ha azonban az előző negyedévi adatokkal vetjük össze, akkor 37 százalékos gyarapodásról beszélhetünk.

Európai fizetések, emelkedő árak

A kincses városban például azért csökken a kínálat, mivel mindenki ingatlanbefektetésbe menekíti most a pénzét. Ezért az árak is felmennek, hiszen mindenki ugyanazokat az ingatlanokat keresi, amelyek megfelelőek befektetési célokra – foglalta össze a Krónika megkeresésére Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. Ugyanakkor – tette hozzá – a város környékén több ezer lakás lépül, ezek azonban nem olyan lakások, amelyeket ki lehet adni bérbe, és ez az árakon is meglátszik, míg a bérbe adható lakásoknak „borzasztó nagy” az ára.

A szakember kérdésünkre nem tudta megjelölni azt az árszintet, amit már nem fizetnének ki a vásárlók, pedig jó egy éve a bukarestinél magasabb a kolozsvári lakások négyzetméterenkénti ára.

Úgy látom, hogy most sokkal inkább megalapozott a gazdasági növekedés, mint 2007-ben, most érezhető a munkaerőhiány, ez nagyobb fizetésekkel jár, és értelemszerűen nő a fizetőképes kereslet is” – magyarázta az ingatlanpiaci szakértő.

Kérdésünkre hozzáfűzte: a kolozsvári IT-szektor megerősödése is nagymértékben hozzájárul az ingatlanárak, az albérletek árának növekedéshez, hiszen a több ezer informatikus nyugat-európai bért kap, miközben az árak kelet-európaiak.

Sok a pénz a piacon, a hitel is olcsó

Lukács Róbert, a nagyváradi Centro Casa ingatlanügynökség eladási vezetője a Krónikának elmondta, Nagyváradra is jellemző, hogy drágultak a lakások, de ez nem helyi sajátosság, hanem a globális ingatanpiaci folyamatok szerves része. Azt mondja, beszélt más országok, városok ingatlanpiaci szakértőivel, és az az általános tapasztalatuk, hogy mindenütt ugyanazok a folyamatok zajlanak.

Az egész világon nőnek az árak, mert rengeteg pénz van a piacon. A bankok megint dobálják az emberek után a nagyon olcsó hiteleket. Ez egy 2-3-4 éves folyamat lesz, és utána bekövetkezik az, ami 2008-ban” – fejtette ki az ingatlanszakértő,

utalva arra a gazdasági világválság begyűrűzése nyomán összeomlott az ingatlanpiac, és nagyon visszaestek az árak. Hozzáfűzte: miután már egy-másfél éve elindultak az árak felfelé, arra számít, hogy ez ugyanolyan drágulási hullám lesz, mint a 2008 előtti, aztán visszaesnek az árak.

Lukács arra is kitért, hogy több mint tízéves karrierje során azt tapasztalta, az ingatlanpiacon mindig van 5-7 év, amikor nőnek az árak, utána 5-7 évig meg csökkenek. Az árak emelkedésének és csökkenésének ez a folyamatos hullámzása teszi lehetővé, hogy bizonyos szempontból stabil legyen az ingatlanpiac.

Kérdésünkre elmondta, az óriási kereslet egyértelműen a bankok hitelezésének köszönhető. „Nehogy már azt mondja nekem valaki, hogy az itteni embereknek nagyobb lett a fizetésük, vagy több pénzük lett hirtelen, vagy jobb életük van. Semmiféleképpen. Banki szakemberektől tudom:

abban pillanatban, amikor az emberek több éven keresztül nem vesznek fel hiteleket, a bankoknak hirtelen valamit ki kell találniuk ahhoz, hogy újabb hiteleket tudjanak eladni. Az egyetlen megoldás pedig az olcsó hitel,

ezért vannak a 3-4 százalékos kamatok, nagyon sok bank fix kamattal ad hitelt. Egyértelmű, hogy a bankok befolyásolják az ingatlanpiacot” – mutatott rá a tágabb összefüggésekre Lukács Róbert.

Lakáshiány a Székelyföldön

Lakáshiány van a székelyföldi városokban – ott is sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ez pedig meghatározza az árakat, melyek folyamatosan emelkednek. Nemes Zoltán, a csíkszeredai Ternio Pontis ingatlanközvetítő munkatársa lapunknak elmondta, Csíkszereda még a székelyföldi átlagból is kiemelkedik, például egyáltalán nincs a piacon három-négy szobás központi fekvésű lakás.

Csíkszereda központjában hiánycikké vált az eladó 3-4 szobás lakás Fotó: Veres Nándor

„Ha valaki ilyen ingatlant venne, egyszerűen nem talál. Arról már szó sincs, hogy esetleg több ajánlatból válogasson” – részletezte a szakértő, hozzátéve, nemrég egy teljesen felújított, bebútorozott háromszobás lakás Csíkszereda központjában 47 500 euróért cserélt gazdát. Nagy állományú katonaság, rendőrség, csendőrség állomásozik a városban, a belügyi alkalmazottak az állami támogatásból nagy bért tudnak fizetni, ezért is emelkednek az árak.

Ugyanakkor a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem is hozzájárult ahhoz, hogy jól eladhatók vagy kiadhatók a csíkszeredai ingatlanok.

A CGS (Computer Generated Solutions) multinacionális vállalat által nyitott call centerben is sok fiatal dolgozik, a helyi egyetem végzősei közül sokan dolgoznak ott, tehát maradnak a városban, és lakást bérelnek – osztotta meg velünk tapasztalatait az ingatlanpiaci szakértő.

Máris 10-12 százalékkal drágultak az ingatlanok Sepsiszentgyörgyön is, mivel továbbra is sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Kész János, a helyi Sic-Imobprest ingatlanközvetítő ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, egyre kevesebb az eladó lakás, így folyamatosan kúsznak felfelé az árak. Leginkább a városi két-három szobás tömbházlakásokat keresik a vevők, ezek reális ára 24-25 ezer euró körül van, de jelenleg 28-30 ezer eurót is elkérnek. A környező falvakban nem ilyen mértékű az áremelkedés, most már kevesebben vállalják az ingázást, mint néhány évvel ezelőtt.
Kész János úgy véli,

az ingatlanárak mindenképpen meghaladják a térség gazdasági erejét,

hiszen a fizetések továbbra is alacsonyak, és a fiatalok nehezen kapnak hitelt. Ugyanakkor sokan veszik igénybe az Első otthon program nyújtotta kedvezményes kölcsönt, hogy lakáshoz jussanak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat