Leállították a kitermelést a hobicaurikányi bányában az emberéletet követelő baleset után

Hírösszefoglaló 2017. október 30., 16:17

Felfüggesztették a hobicaurikányi bánya működését, miután hétfőn reggel munkabaleset történt a bánya egyik tárnájában. A mélyben dolgozó 56 bányászt a felszínre hozták – nyilatkozta Hobicaurikányban Toma Petcu energiaügyi miniszter.

Fotó: ISU

Amint arról beszámoltunk, a baleset következtében egy vájár meghalt, három társa pedig megsérült.

A szaktárca vezetője az Agerpres szerint elmondta, a szakértők már vizsgálják a tárnákat, amelyekben akkor indulhat újra a kitermelés, ha meggyőződtek arról, hogy biztonságos leereszkedni a bányába. A miniszter szerint még vizsgálják a baleset körülményeit, de

az első adatok alapján nem lehet sújtólégrobbanásról beszélni, hanem a felgyűlt gáz lobbant be.

„Fontos megjegyezni, hogy minden bányász rendelkezett védőfelszereléssel, és a gázkoncentrációt mérő felszereléssel is el voltak látva (...) A sérült bányászok egy kibetonozott, védett helyen tartózkodtak (...) Nem voltak elektromos vezetékek, amelyektől belobbanhatott volna a gáz, ezért nagy érdeklődéssel várjuk a területi munkafelügyelőség kivizsgálásának eredményeit, hogy kiderüljön, mi okozta a szikrát és honnan származik a gáz” – nyilatkozta Toma Petcu.

Az elhunyt bányász holttestét felszínre hozó mentőcsapat két tagját füstmérgezés miatt a petrozsényi sürgősségi kórházba szállították, de már hazamehettek, ugyanis csak enyhe füstmérgezést szenvedtek. A három megsebesült vájárnak égési sérülései vannak, őket helikopterrel Bukarestbe vitték.

„Két áldozat testfelszíne körülbelül 50 százalékán égett meg, a harmadik bányász enyhébb sérüléseket szenvedett” – mondta az energiaügyi miniszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat