HIRDETÉS

Huszonöt éves a csíkszeredai agrártagozat

Molnár Rajmond 2016. szeptember 25., 19:11

Jubileumi tanévnyitó ünnepséget tartott pénteken Csíkszeredában a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE), amely 25 éve indította el kihelyezett agrártagozatát a székelyföldi megyeszékhelyen.

Fotó: Iochom Zsolt

A Márton Áron Gimnázium dísztermében tartott rendezvényen részt vett a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzést idén kezdő 40 hallgató, illetve a vadgazda mérnöki magiszteri képzésre beiratkozott 25 fiatal is.

Palkovics László magyarországi oktatási államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta: ami negyed évszázada még csak a reményt jelentette a székelyföldi fiataloknak, mára valósággá vált. „A külhoni magyarság esélye a tanulásban rejlik, a legnagyobb lehetőség a fiatalság számára pedig az elsajátítható és a munkaerőpiacon hasznosítható széles körű ismeretek megszerzése. Minderre lehetőség nyílik a képzés révén” – fejtette ki Palkovics.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérum parlamenti államtitkára arról számolt be: a Szent István Egyetem jogelődje, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt az első felsőoktatási intézmény, amely a Székelyföldön magyar nyelvű kihelyezett képzést indított. Azóta Csíkszeredában ezernél is több oklevelet osztottak ki a fiataloknak, akiknek „korszerű elméleti és gyakorlati ismereteket, valamint piacképes tudást” adtak át. Nagy István azt is elmondta: közös érdek a határon túli magyarság szellemi, gazdasági és kulturális fejlődése, amelyhez a magyar kormány lehetőségeihez mérten minden támogatást megad.

Az elsőéves hallgatókat Tőzsér János, a felsőoktatási intézmény rektora is köszöntötte, történeti áttekintést nyújtva a kihelyezett képzés elmúlt negyed évszázadáról, Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora pedig a felsőoktatás fontosságáról és az egyetemeknek a régióban betöltött meghatározó szerepéről beszélt. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke úgy vélte: a Szent István Egyetemen szerzett ismeretekkel a hallgatók a világ bármely pontján megállják helyüket, de a legfontosabb, hogy a Székelyföldön anyanyelvükön sajátíthatják el a tudást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS