Határátkelő nyílhat a Bega-csatornán Szerbia és Románia között

MTI 2017. június 30., 23:39

Nemzetközi határátkelő megnyitását tervezik Szerbia és Románia között a Bega-csatornán: az erről szóló kormányközi megállapodás megkötését pénteken, első ülésén hagyta jóvá a Mihai Tudose vezette új román kormány.

A határátkelő a vízi, gyalogos és kerékpáros személyfogalom számára teremt majd összeköttetést a vajdasági Szerbittabé (Srpski Itebej) és Ótelek között, 8-tól és 20 óráig. A határátkelőn veszélyes árut, élő állatot és növényvédelmi engedélyhez kötött termékeket nem szabad átvinni.

A forgalom megnyitásáról a bukaresti és belgrádi kormány írásos jegyzékben fog megállapodni – olvasható a román kormány közleményében.

Románia leghosszabb, 37 kilométeres, a Bega-csatorna töltésén Temesvártól a szerb határig vezető kerékpárútját 2015 márciusában nyitották meg.

A bicikliút romániai és a 43 kilométeres, Nagybecskerekig vezető szerbiai szakaszának megépítése a Bega-part rendezési programjának részét képezte, amelynek jelentős részét az Európai Unió határon átnyúló együttműködési programjából finanszírozzák. A program végső célja a Bega-csatorna újbóli hajózhatóvá tétele.

Legutóbb 2014 novemberében nyíltak új határátkelők Szerbia és Románia között. Akkor Kunszőlős (Lunga) és Nákófalva (Nakovo), Fény (Foeni) és Módos (Jasa Tomic), illetve Valkány (Valcani) és Egyházaskér (Vrbica) között nyíltak szintén 12 órás, csökkentett programú határátkelők, helyreállítva a román uniós csatlakozással megszakadt korábbi „kishatárforgalmat” a Bánság romániai és szerbiai része között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat